Vanad veemõõturid
Moderaator:Heino
Viisime suvel läbi majas (üle 100 korteri) revisjoni veemõõdikute kontrollimiseks. Revisjoni käigus selgus, et enamikul korteritest on veemõõturid vanemad kui 5.aastat. Palusime mõõturid ära vahetada, kuid siiani pole seda keegi teinud. Kuidas olete olukorra lahendanud teie? Kuidas nõuda elanikelt, et nad peavad mõõturid ära vahetama?
Re: Vanad veemõõturid
Meie teeme nii:
mul on nimekiri korterite mõõturite taatluse aegadest ja igal aastal viime läbi ühise taatluse mõõturitele, mille taatlusest on möödunud viis aastat. Nii hulgi (vähemalt kümme mõõturit) taadeldes saab odavamalt. Reeglina ühe päevaga ei jõua, ikka kaks päeva kulub. Praktika näitab, et kui korra on taadeldud, siis järgmine kord juba valetab. Lepin inimestega ajad kokku, millal võib tulla, annan taatlejale välisukse võtmed, korterite nimekirja, kus umbkaudne aeg (tunni - kahe ulatuses)millal elanik kodus ja nii ta toimetab.
mul on nimekiri korterite mõõturite taatluse aegadest ja igal aastal viime läbi ühise taatluse mõõturitele, mille taatlusest on möödunud viis aastat. Nii hulgi (vähemalt kümme mõõturit) taadeldes saab odavamalt. Reeglina ühe päevaga ei jõua, ikka kaks päeva kulub. Praktika näitab, et kui korra on taadeldud, siis järgmine kord juba valetab. Lepin inimestega ajad kokku, millal võib tulla, annan taatlejale välisukse võtmed, korterite nimekirja, kus umbkaudne aeg (tunni - kahe ulatuses)millal elanik kodus ja nii ta toimetab.
Kas teil elanike poolt vastuseisu pole olnud? Meil ilmselt ei laseks elanikud ka kampaania korras taadelda, sest maksma peavad ju omast taskust ja nende arust on see mõnisada krooni ka kallis. Seega ongi väga raske nõuda, et nad on selleks kohustatud (sanktsioone ju ei järgne).
Aga sinu poolne mõte ja teostus mõõturite vahetamise osas on küll hea!
Aga sinu poolne mõte ja teostus mõõturite vahetamise osas on küll hea!
Seadus käsib taadelda iga viie aasta järel. Kuidas nad saavad seadust eirata. See on üsna kallis lõbu küll. Kui keegi poriseb, siis ütlen, et peate ise laskma haldusfirmal taadelda, aga siis tuleb teil maksta vot nii palju rohkem, kui ühistaatluse käigus ja keegi ei taha rohkem maksta.
Ma küsin veel, et kas Teil üldveega siis probleemi pole? Kuigi ma pole aru saanud, et see mõjutaks üldvee kogust. Ühtmoodi hullult on teda ikka. Olen isegi mõelnud, et kas sellest taatluset on tolku.
Näe, mõtted tulevad ikka siis, kui teade juba saadetud.
Maksmisest: firma annab üldarve ühistule, seal on ka kirjas, mis korteris mis tehti ja maksumus. Ma maksan kõik korraga ära ja siis lisame korteritele taatluse maksumuse järgmise kuu arvele. Nii ei pea nad kohe raha välja käima, mõnel polegi.
Muutis Heino: kolm korda järjest postitada! Palun kasutada MUUDA nuppu, et lisada ja/või muuta oma postitust.
Ma küsin veel, et kas Teil üldveega siis probleemi pole? Kuigi ma pole aru saanud, et see mõjutaks üldvee kogust. Ühtmoodi hullult on teda ikka. Olen isegi mõelnud, et kas sellest taatluset on tolku.
Näe, mõtted tulevad ikka siis, kui teade juba saadetud.
Maksmisest: firma annab üldarve ühistule, seal on ka kirjas, mis korteris mis tehti ja maksumus. Ma maksan kõik korraga ära ja siis lisame korteritele taatluse maksumuse järgmise kuu arvele. Nii ei pea nad kohe raha välja käima, mõnel polegi.
Muutis Heino: kolm korda järjest postitada! Palun kasutada MUUDA nuppu, et lisada ja/või muuta oma postitust.
See on päris hea mõte, et üldvesi jagatakse nende peale, kel mõõturid vahetamata:) Siiani on kõik läinud ühistu kuludesse.
Kuidas ühistu kuludesse? Kas siis remondirahadest maksate üldvett või haldusest? Meil ikka igal kuuarvel rida üldvesi. Ma ei arva, et mõte üldvesi jagada patuste vahel, oleks hea. Parem siis juba, et kes keeldub uutest mõõturitest, hakkab vee eest maksma mitte mõõturite järgi vaid m2 alusel. Nad maksavad end komasse. Ma täpselt ei mäleta, mis see m2 norm oli, aga suur oli.
Nõuda, et inimesed omale uued mõõturid ise panevad pole minu arvates õige: inimesed ei oska kuhugi pöörduda ja kui anda ka tel. number, siis üksikult vahetades läheb oluliselt kallimaks. Kohalesõidu peab iga korter ise kinni maksma ja alendust kah ei saa.
Nõuda, et inimesed omale uued mõõturid ise panevad pole minu arvates õige: inimesed ei oska kuhugi pöörduda ja kui anda ka tel. number, siis üksikult vahetades läheb oluliselt kallimaks. Kohalesõidu peab iga korter ise kinni maksma ja alendust kah ei saa.
-
- Revident
Kedagi ei saa sundida veemõõtjat paigaldama, kui pole nõuetekohast mõõtjat läheb taadeldud mõõtjatest üle jäänud vesi jagamisele nõuetekohase mõõtjata korterite vahel. Kuidas, on juba iga ühistu põhikirja või kodukorra rida, olgu see siis ruutmeetri, inimeste või korterite järele.
Te ei saa iialgi sellist tulemust,et vahet pole.
Siis peate ühel ja samal kellaajal vaatama kogu maja mõõtjad ja üld mõõtja peab töötama väga täpselt. Aga elu näitab, et kirjutatakse andmed eri päevadel ja isegi 5 päevaste vahedega. Ja kui vaadata veearvestit,siis seal on m3 ja veel 4 väikest näitajat. Te ju kirjutate arvesti pealt üks koht peale koma...see tähendab,et võib jääda mitusada liitrit märkimata. Maja peale kogub see suure summa. Veel peab olema veemõõtjad ühendatud jäiga toruga.Kui on peenike toru alla 10mm või painduv kõriga voolik, siis näitab mõõtja vähem, sest vee surve on häiritud. Ka peab veemõõtja olema paigaldatud horisontaalselt ja A täpsusklassiga.
On veel üks vee kadu, mida ei panda tähele.... On see kui keegi vahetab torustikku või külmavee ventiili. Vahetuseks lastakse kogu torustik tühjaks ja seda veel mitu korda. Ka küttesüsteemide juures radiaatori vahetusel sama lugu. Uus vesi torustikku jookseb maja üldmõõtjast läbi. See vee kulu peaks kandma süüdlase arvele, mitte sellele,kel pole mõõtjat
Muutis Heino: Palun kasutada MUUDA nuppu, et lisada ja/või muuta oma postitust.
Siis peate ühel ja samal kellaajal vaatama kogu maja mõõtjad ja üld mõõtja peab töötama väga täpselt. Aga elu näitab, et kirjutatakse andmed eri päevadel ja isegi 5 päevaste vahedega. Ja kui vaadata veearvestit,siis seal on m3 ja veel 4 väikest näitajat. Te ju kirjutate arvesti pealt üks koht peale koma...see tähendab,et võib jääda mitusada liitrit märkimata. Maja peale kogub see suure summa. Veel peab olema veemõõtjad ühendatud jäiga toruga.Kui on peenike toru alla 10mm või painduv kõriga voolik, siis näitab mõõtja vähem, sest vee surve on häiritud. Ka peab veemõõtja olema paigaldatud horisontaalselt ja A täpsusklassiga.
On veel üks vee kadu, mida ei panda tähele.... On see kui keegi vahetab torustikku või külmavee ventiili. Vahetuseks lastakse kogu torustik tühjaks ja seda veel mitu korda. Ka küttesüsteemide juures radiaatori vahetusel sama lugu. Uus vesi torustikku jookseb maja üldmõõtjast läbi. See vee kulu peaks kandma süüdlase arvele, mitte sellele,kel pole mõõtjat
Muutis Heino: Palun kasutada MUUDA nuppu, et lisada ja/või muuta oma postitust.
Lihtsam oleks siiski need veemõõtjad ( rikkis , taotlematta ) uute vastu vahetada.
Ja kui ma ei eksi siis peaks see ühistu rida olema _ või siis jagatakse see üldnäitaja järgi ära.
Lihtsam vahetada need ära ja kõik korras
Ja kui ma ei eksi siis peaks see ühistu rida olema _ või siis jagatakse see üldnäitaja järgi ära.
Lihtsam vahetada need ära ja kõik korras
Ei ole asja , mida teha ei saa!!
Käisin eile san.tehnika kaupluses seda täpsusklassi uurimas. Müüjad ei teadnud sellest midagi. Uurisime Minomess veemõõtjaid ( 8 erinevat sorti) ja ühelgi polnud täpsusklassi peal.majaka kirjutas:Täpsusklass peab olema B. Üldmõõtja on tavaliselt C
Teises kaupluses oli Zenner tüüpi mõõtjad sooja vee jaoks ja sellel oli A ühes nurgas. Kas see on täpsusklass, seda ka müüja ei teadnud öelda?
Minuteada ei ole kusagil nõuet, mis täpsusklassiga peavad majas mõõtjad olema. Iga ühistu ise määrab selle. Meil nt on see kirjas kodukorras: http://24.kastani.ee/index.php?option=c ... &Itemid=37 Mis täpsusklassi puutub, siis kõikidel mõõtjatel on see mõõtja enese peal kirjas või siis sellega kaasasoleval paberil jätgmiselt nt: A*H; A*V või siis enamikel juhtudel B*H; A*V. Näite esimese mõõtja täpsus on vertikaal- ja harisontaalasendis mõlema juhul A ja teisel mõõtjal horisontaalasendis B.
Käisin veemõõturite infotunnis: http://www.mesa.ee/?page=3
Minomessi mõõturi peal on tähed A ja B mille täpsus on 2% ,aga kõige täpsemini mõõdab C klass.
Maja veemõõturi täpsus on 3,7-4% Seega ei saagi tulemus olla üks.Kui lasete pange 10 liitrit vett, siis mõõtja näitab 10,4 liitrit. Mõõtja juba olevat selliselt taadeldud, et kahju ei kanna veevärk!
Minomessi mõõturi peal on tähed A ja B mille täpsus on 2% ,aga kõige täpsemini mõõdab C klass.
Maja veemõõturi täpsus on 3,7-4% Seega ei saagi tulemus olla üks.Kui lasete pange 10 liitrit vett, siis mõõtja näitab 10,4 liitrit. Mõõtja juba olevat selliselt taadeldud, et kahju ei kanna veevärk!