Võlgnike avalikustamine

Üldised teemad ühistu majandamisest

Moderaator:Heino

pimeloom
Linnapea
Linnapea
Re: Võlgnike avalikustamine

Postitus Postitas pimeloom » 21 Mär 2009 18:20

sirts kirjutas: Olen Ergoniga täiesti nõus, et selline häbipost ei aita võlgadest vabaneda. Ja kellele on see kasulik, kui majarahvas asja eest teist taga aina üksteise kallal tänitab. Ma ei tahaks sellises majas elada, kus tekib selline ebaterve õhkkond.
Olete oma ühistus sellist "häbiposti" kunagi kasutanud või räägid teoreetilist juttu?

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 21 Mär 2009 19:57

Mina ei ole põhimõtteliselt kedagi seinale riputanud ja ka nimesid avaldanud, aga seda on nõutud küll. Ja muide tänitatakse ka siis, kui on kusagilt kuuldud, et keegi on võlgu. Eks selliseid inimesi ole igas majas.
Mul oli just täpselt üks selline võlgnik, kes ei julenud enam tänaval käia, sest kõik aina pärisid tema võla üle. Kui käisin tal külas rahulikult neljasilma juttu ajamas, siis ta lausa paaniliselt värises minuga rääkides. Aga vestluse käigus suutsin ta maha rahustada ja ta sai nii oma võlast kui hirmust üle. Ma olen ka põhimõtteliselt pidanud paari inimest omas majas taltsutama, kes aina tahaksid kõigile halvasti öelda. Ma tõesti säästaks siinkohal võlglasi sellise psühhoterrori eest. Aga ma tean, et ka ühistujuhtide seas on sellise meetodi pooldajaid. Kõige lihtsam( ilmselt ka kõige odavam) on karata turja, teha elu põrguks ja siis selist asja propageeridagi.
Loogiline, et kõik inimesed pole nii nõrganärvilised, nagu minu näide siin, kuid ma olen kindel, et selline asi ei meeldiks mitte kellelegi. Kui inimene muutub võlgu olles justkui ülbeks, ka siis on tsiviliseeritum ajada asju muul viisil. Jään selle juurde, et nime ja võla avalikustamine ei ole vajalik teave korteriomanikele. Küll on aga neil õigus juhatuselt aru pärida, mida juhatus on teinud, et võlgnikke ei oleks.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 21 Mär 2009 20:16

Seda ma arvasin, et räägid teoreetiliselt ja ilmselt on teil väike maja. Meil on "häbipost" eksisteerinud 3,5 aastat ja mina pole kordagi kuulnud, et keegi kedagi tänitanud oleks. Ja võlgade vähenemisel on sellest ka abi olnud. "Häbiposti" oleme pannud vaid 6-7 suurimat võlgnikku. Ja minul küll nendest võlgnikest kahju ei ole, kes nahaalselt jätavad pikka aega arved tasumata. Ühistu ei ole heategevusasutus ja psühholoogilist abi me ka ei paku.
Raske on sinuga, sirts, aga turja ei ole me ka ühelegi võlgnikule karanud, elu põrguks tegemisest rääkimata. Propagandat me ka teinud ei ole.
Kirjutasid
Kui inimene muutub võlgu olles justkui ülbeks, ka siis on tsiviliseeritum ajada asju muul viisil. Jään selle juurde, et nime ja võla avalikustamine ei ole vajalik teave korteriomanikele. Küll on aga neil õigus juhatuselt aru pärida, mida juhatus on teinud, et võlgnikke ei oleks.
Tore. Milline on tsiviliseeritum viis, mis ka reaalselt ühistule võla tagasi tooks? Mina olen absoluutselt veendunud, et ühistuliikmetel on õigus teda võlglaste nimesi. Sisuliselt on need võlglased võlgu kõigile ühistuliikmetele.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 21 Mär 2009 23:23

Mainisin juba, alates maksekäsukiirmenetlusest kuni kohtuni. Ja seda ka alles siis, kui saadetud meeldetuletused ja isiklikud vestlused ei aita. Ja ma räägin ikka viisakusest. Ma võin ka olla püha viha täis, et võlgnik ei maksa, kuid ma ei luba endale kunagi, et tõstan kellegi peale häält. Asju aetakse rahulikult, kuid sihikindlalt. Minu võlgnikud teavad, et ma ei jäta asja pooleli ja sellest sageli piisab.
Jah, meil on 36 korterit ja väike koht. Ma ei leia, et oleks väga väike ühistu, selline keskmine. Reaalselt tuleb raha ühistule vaid siis kui inimesel on raha,mida maksta ja kui võlg ei ole löinud liiga suureks. Praegu kipub olema raske paljudel. Mulle tundub, et lähiaegade põhitegevus KÜde juhatusele saab olema tegelemine võlgnikega, remonditööd jäävad tahaplaanile, kuigi selleks on hetk jälle ülisoodne.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 22 Mär 2009 14:09

sirts kirjutas:Mainisin juba, alates maksekäsukiirmenetlusest kuni kohtuni. Ja seda ka alles siis, kui saadetud meeldetuletused ja isiklikud vestlused ei aita. Ja ma räägin ikka viisakusest. Ma võin ka olla püha viha täis, et võlgnik ei maksa, kuid ma ei luba endale kunagi, et tõstan kellegi peale häält. Asju aetakse rahulikult, kuid sihikindlalt. Minu võlgnikud teavad, et ma ei jäta asja pooleli ja sellest sageli piisab.
.
Tore. Maksekäsu kiirmenetlus ja kohus on üks ja sama. Kiirmenetlus toimub ka kohtus. Sellesse kiirmentlusse puudub mul kahjuks absuluutselt usk. Ja seda isiklikele kogemustele põhinedes. Andsin kaks kiirmenetluse avaldust Harju Maakohtusse 18. juulil 2008 aastal. Pärast minu mitmekordset küsimist ja lõpuks teabenõude saatmist kohtusse tegi kohus kiirmentluses maksekäsu 12. veebruaril 2009. Väga kiire kiirmenetlus. Niipalju siis kohtust ja maksekäsu kiirmenetlusest. Loomulikult olin ma enne mõlemale võlglasele korduvalt saatnud meeldetuletusi. Ühega neist isegi maksegraafikus kokku leppinud. Tühi vaev.
Ma ei kujuta küll ette, kust sa välja lugesid, et meie ühistus see "häbipost" tähendab minu hääle tõstmist kellegi peale. Samuti ei käi ma majas, ega ka ümber maja kõva häälega kuulutamas, kes ja kui palju ühistule võlgu on.

Aga mis me siin tühjast vaidleme, väljas kena kevade :)

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 22 Mär 2009 16:05

Vaat said jälle valesti aru, ma ei mõelnud siin rääkides küll mitte sind, Pimeloom. Kuidas ma saakski, ma ju ei tunnegi sind. Ma lihtsalt arutlesin üldiselt ja mainisin, et selliseid ühistujuhte on olemas, meie kandiski päris mitmeid, kes seda rõõmuga teeksid ja ilmselt ka teevad.
Kohus ja kiirmenetlus pole siiski üks ja sama. Ja minul annab küll kiirmenetlus üha paremaid tulemusi. Möödunud aastal võttis see palju aega, nüüd liiguvad asjad märksa kiiremini.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 22 Mär 2009 18:39

Sirts. Mina esitasin sulle küsimuse. Sina vastasid. Mille järgi ma oleksin pidanud vahet tegema, et kust lõppeb vastus mulle ja kust hakkab üldine arutelu?
Kohus ja kiirmenetlus pole siiski üks ja sama
Nimetame siis asju õigete nimedega ja räägime maksekäsu kiirmenetlusest ja hagimenetlusest. Kohtus toimuvad nad mõlemad.
Olen ka kuulnud, et alates sellest aastast ja ilmselt tänu E-toimiku töölerakendamisele ning kiirmenetluste menetlemisele Haapsalu kohtumajas, on asi normaalsemalt toimima hakanud. Aga ega see maksekäskki veel võlga tagasi too ja kohtutäiturilgi pole võtta sealt, kust midagi võtta ei ole.

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 22 Mär 2009 23:12

Minu kogemus ütleb, et Harju Maakohtus võib kiirmenetluse avaldus aastaid rahulikult lesida, kui neile meelde ei tuleta. Esimene liigutus tehakse ainult pärast järelepärimist.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 23 Mär 2009 11:13

No asjad on viimasel ajal paranenud. Ja kiirmenetlustega tegeleb Pärnu Maakohus. Viimati andsin elektroonilise menetluse sisse veebruari lõpus. Kirjad saadeti võlgnikele välja nädala jooksul ja nüüd ootan otsust.
Eelmisel aastal võttis protsessa aega pool aastat, aga võla saime kätte ning menetluskulud samuti ilma suurema jamata.

tem
Revident
Revident

Postitus Postitas tem » 23 Mär 2009 11:37

Ühe asja eest mitu karistust:

1. Kas mõtlen õiges suunas, kui arvan, et neid korteriomankke, kes mingi kommunaalmaksete võlgnevuse tõttu sellesse kiirmenetluse rattasse saavad suunatud, ei taba äkki ootamatult mingi muu avalikustamisega kaasnev saatuselöök (sh. näit. midagi pehmemat, kui mõni oma olemuselt "must" nimekiri kusagil kohtute, maksuameti vmt. koduka hämaras sügavuses, piirangud pangatehingutega või koguni vara võõrandamisel, vmst).

2. Kas Teie arvates oleks KÜ-l, võimaluse korral, - mõistlik hoiduda AKI soovituse kohastest võlgniku avalikustamise protseduuridest ja kiirmenetluse rakendamisest ühtaegu?

Vasta