Omavoliliselt küttesüsteemist välja.
Moderaator:Heino
Proovige ja andke ka meile teada kuhu jõudsite
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
-
- Revident
Re: Omavoliliselt küttesüsteemist välja.
Antud link näitab, et tsentraalküttest saab kõige rohkem sooja ülemine korrus ja kõige jahedamaks jääb esimene korrus, tasu kütte eest on kõigil ühesugune. Ka praktikas on see nii. Samas ei saa õigustada omavolilist eraldumist, pigem tuleks maja küttesüsteem ümber ehitada, või vähemalt nõuda seda. Ühistu keeldumisel taotleda luba elektriküttele üleminekuks, mida saab ellu viia siiski valikuliselt, sest kõikidel korteritel seda võimalust pole, järelikult ei tohi selliseid otsuseid omavoliliselt vastu võtta.sirts kirjutas:Leidsin kiiruga ühe lingi, mida on kasulik lugeda. Võimatu on tervet loengut siin pidada.
Vaata http://www.ehituskaar.ee/?op=art&id=170
Kui pärast üksikute korterite lahtiühendamist keskküttest on süsteem tasakaalust väljas tähendab see, et kellelgi kusagil ei lähe radiaatorid piisavalt soojaks. Kui sa väidad, et hoiad oma korteris 25-30 kraadi sooja (minu väide, tahad ju teistest rohkem?) ööpäevläbi, siis pole ikkagi välistatud, et sinu (vabandust, endise korteriomaniku) isetegevuse pärast saab keegi oma keskkütteradiaatoritesse vähem sooja. Seega tuleb küttesüsteem uuesti tasakaalustada (just ühetorusüsteemi puhul). Kes siis selle kinni maksab?Ma arvan, et need korterid, kelle pärast küttesüsteem tasakaalust väljas on. Kui küttesüsteem pole tasakaalus, kuid kõik on keskküttel, siis makstakse ühiselt.MarduS kirjutas:Otse vastupidi, vajan rohkem sooja kui seda suudab anda keskküte. Seega saab maja minu korterist pigem lisa soojust, kas peaksin hakkama nüüd ühistult nõudma oma elektriarvete eest kompensatsiooni?
Teil on majas kuidagi üldse valesti, sest kütta tuleb ka trepikodasid. Maja üldise sisekliima huvides.
Märgid väga õigesti, et küsimus on põhimõtteline. Oleneb vaid, kelle põhimõtetest sa lähtud, kas iseenda või kogu maja. Juhatus ei saa ka miskist teha, kui majarahvas ei otsusta küttesüsteem parandada. Väidan, et tänapäevane keskküttesüsteem rahuldab ka sinu soojalembust. Kuid lihtsam on alati lõhkuda süsteemi, kui seda uuesti taastada. Ma ei räägi seda kõike mitte kadedusest ja kiusu pärast, vaid põhimõtteliselt. Ja eeskujulikke, kes hoiavad elektriga küttes pidevalt 21 kraadi sees, on väga vähe.
Üritasin tuua lihtsalt ühe näite, kus ei ole tegemist "pahatahtliku teiste arvelt elamisega". Meie ühistu on võlglastega kimppus ja suutmatu keskkütte süsteemi vajalikul tasemel renoveerida, sealt ka hädad.
Oma väidetes ei tugine ainult isiklikule arvamusele, samas ei pretendeeri ka absoluutsele tõele. Olen konsulteerinud üle 30 aastase staažiga san.tehnikuga, kes on olnud selliste süsteemide koostamise juures. Tema väitel ei takista see kuidagi maja tasakaalustamist kui tsirkulatsioon on tagatud.
Ilmselt ei ole sellele küsimusele ühest vastust ja sõltub konkreetsest juhtumist. Seega ei saa ka kõiki elektriga kütjaid ühe vitsaga varasteks ja kurjategijateks lüüa, kuigi tihti see nii ka on.
PS seda ei tehtud tegelikult omavoliliselt, ikka ühistu nõusolekul. Hiljem leiti, et süsteemi tasakaalustamine ja uute püstiku kraanide olemasolu on vajalik(asi oli kolhoosi ajast).
Vabandan segaduse tekitamise pärast
Oma väidetes ei tugine ainult isiklikule arvamusele, samas ei pretendeeri ka absoluutsele tõele. Olen konsulteerinud üle 30 aastase staažiga san.tehnikuga, kes on olnud selliste süsteemide koostamise juures. Tema väitel ei takista see kuidagi maja tasakaalustamist kui tsirkulatsioon on tagatud.
Ilmselt ei ole sellele küsimusele ühest vastust ja sõltub konkreetsest juhtumist. Seega ei saa ka kõiki elektriga kütjaid ühe vitsaga varasteks ja kurjategijateks lüüa, kuigi tihti see nii ka on.
PS seda ei tehtud tegelikult omavoliliselt, ikka ühistu nõusolekul. Hiljem leiti, et süsteemi tasakaalustamine ja uute püstiku kraanide olemasolu on vajalik(asi oli kolhoosi ajast).
Vabandan segaduse tekitamise pärast
To: Kaarel
Ma pole teiega nõus. Meil on majas sama probleem, aga ainuke vahe on selles, et MUL on autonoomne gaasiküttesüsteem. Enne süsteemi paigaldamist korteris oli tehtud kapitaalne remont s.t. kõik sisemised seinad olid soojustatud (foolium+tihendi vana seina ja küproki vahele). Mis jutt teiste korterite soojuse kasutamisest võib käia? Kuidas nad tõestavad mulle, et ma kasutan teiste soojust?
Ma pole teiega nõus. Meil on majas sama probleem, aga ainuke vahe on selles, et MUL on autonoomne gaasiküttesüsteem. Enne süsteemi paigaldamist korteris oli tehtud kapitaalne remont s.t. kõik sisemised seinad olid soojustatud (foolium+tihendi vana seina ja küproki vahele). Mis jutt teiste korterite soojuse kasutamisest võib käia? Kuidas nad tõestavad mulle, et ma kasutan teiste soojust?
Võib-olla peaks lihtsalt ümber nimetama selle sooja kasutamise näiteks üldsoojuseks või soojakaoks. Köetakse ju sellest soojakogusest nii trepikodasid, soojasõlme ennast kui ka keldreid.
Tõestama peab see, kes on loata rikkunud projektikohase olukorra. Kui sul luba olemas, siis pole probleemi, aga enamati see nii ei ole. Ilma loata on asi väga lihtne - endine olukord taastada.julia282 kirjutas:..... Kuidas nad tõestavad mulle, et ma kasutan teiste soojust?