Korteriühistu raamatupidamine

Raamatupidamist arutlevad teemad

Moderaator:Heino

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:
Re: Korteriühistu raamatupidamine

Postitus Postitas sirts » 16 Juul 2008 08:24

Ei muigudi, kellelegi pole kohustust millegi eest maksta, kui saate ilma hakkama. Mina isiklikult pole kohanud raamatupidajat, kes seda tööd oleks nõus päris ilma rahata tegema.Ja mida kompetentsem raamatupidaja, seda rohkem üldjuhul tuleb maksta. Kui leitakse raamatupidaja omast majast, siis on võimalik, et ta teeb seda mõnda aega tasuta või sümboolse summa eest. Kuid enamasti on KÜdes tasustatavav vähemalt raamatupidaja ja kojamees. Juhatuse esimees peab vaatama, kas ühistul on niipalju raha, et oma kulud hüvitatud ja natuke kohviraha ka saab.
Tegelikult tuleks sellist suhtumist muuta, sest inimesed peavad oma töö eest raha saama. Juba eneseväärikuse pärast. Ainult ori teeb tasuta.

tull6
Haldur
Haldur
On tänanud: 1 kord

Postitus Postitas tull6 » 16 Juul 2008 09:57

Kas on ikka õige omast majast leida raamatupidaja? Tean konkreetselt paari ühistut, kes oma liikmete hulgast raamatupidajat ei võta.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 16 Juul 2008 11:45

Vale see ka pole. Raamatupidamine on juhatuse korraldada. Ja keegi ei keela teha raamatupidamist kasvõi juhatuse esimehe pereliikmel, vaid revisjonikomisjonis ei saa olla juhatuse liige. See, kes ei võta põhimõtteliselt omast majast raamatupidajat, võivad olla ka teistsugused kaalutlused, mis ei pruugi olla sugugi ausamad, kui siis kui raamatupidaja elab samas majas.
Mina isiklikult ei soovi, et raamatupidaja teeks ka ühistu juhatuse tööd ja et ühistu liikmed iga päev raamatupidajat tülitaksid ning seetõttu ostame teenust sisse. Mis puutub arvetesse, siis neid eelistan teha omas majas ise ja kõik selgitused jagan siis ka ise kui juahtuse liige. Raamatupidaja ei pea klaarima inimestevahelisi suhteid ja muid probleeme. Kui ta elab samas majas, siis ta seda paratamatult teeb.

tull6
Haldur
Haldur

Postitus Postitas tull6 » 10 Jaan 2009 10:08

AdihasH kirjutas:aga ma küsiksin nüüd teilt et kui palju te maksate oma teenusepakkujale selle eest et kõik asjad tehtd saaks ..ootan huviga vastuseid
o,85 kr/m² kohta, mis sisaldab raamatupidamise täispakketti (s.h. palgaarvestus-majahoidja+raamatup. suhtlemist maksuameti ja haigekassaga) Tallinnas

Kasutaja avatar
meelismih
Liige
Liige

Postitus Postitas meelismih » 10 Jaan 2009 10:24

Meie ühistus teen raamatupidamist ise, sest rahvas ei ole nõus maksma liigselt raha ostmaks sisse erinevaid teenuseid. Raske ta on, kohati arusaamatu, aga õnneks on olemas tuttavast raamatupidaja, kes alati on nõus olnud juhtnööre jagama ja abistama ning pikemalt selgitama miks, kuidas ja kuhu peab kirja panema :)

Kasutaja avatar
ergon
Haldur
Haldur

Postitus Postitas ergon » 10 Jaan 2009 12:31

0,65 krooni ruudu kohta.

Kasutaja avatar
ergon
Haldur
Haldur

Postitus Postitas ergon » 10 Jaan 2009 12:34

Mind natuke "erutab" teema a'la teeme ise. Ise tegemine on õigustatud , siis kui on olemas vastav haridus ja pädevus. Teiseks kui vajalik oskusteave on olemas, siis miks ma peaks tasuta teistele tööd tegema? Öelge mingi hea põhjus miks ma näiteks peaks ühistut 75 inimesele tasuta juhtima. Enamusel on on savi mis juhtub nende korteriuksest väljaspool. Tasuta lõunaid ei ole olemas ja hambaid ka keegi ise ei paranda (ma loodan).

Kasutaja avatar
meelismih
Liige
Liige

Postitus Postitas meelismih » 10 Jaan 2009 12:47

ergon kirjutas:Mind natuke "erutab" teema a'la teeme ise. Ise tegemine on õigustatud , siis kui on olemas vastav haridus ja pädevus. Teiseks kui vajalik oskusteave on olemas, siis miks ma peaks tasuta teistele tööd tegema? Öelge mingi hea põhjus miks ma näiteks peaks ühistut 75 inimesele tasuta juhtima. Enamusel on on savi mis juhtub nende korteriuksest väljaspool. Tasuta lõunaid ei ole olemas ja hambaid ka keegi ise ei paranda (ma loodan).
Ma mõistan, miks see sind erutab, aga samas vaatan asja ka kergelt teise pilguga. Näiteks saan tuua meie ühistu rahva, kus pool moodustab maksejõu poolt vaese poole ning teine osa jällegi võimekama rahva. Selleks, et asju ajada, tuleb leida kuldne kesktee, milleks on siis summade optimeerimine nii, et kõik jõuaksid maksta.

Probleem on aga selles, et kuna meil on ühistu väike, siis sellest tulenevalt peame ka leidma rahalisi vahendeid rohkem, et saaksime midagi tõsist korda saata. Hetkel rahva käest nõutavad summad on juba üpris mahukad ning sedagi sellepärast, et saaks ühistus asjad aetud. Eriti just remontide teemadel ning plaanis on pangalaenu suunas vaadata. Viimasel koosolekul sai pikalt vaieldud ja arutletud, et fondidesse hakkaks koguma senisest rohkem, sest kui vaatasin järele meie nelja kuu seisu, ei olnud tulemus just kiita. Hea et elus püsime oma ühistuga. Seega pikalt põhjendades ja asju arutades saime natukene maksudele juurde.

Arvestades seda, et enamus raamatupidamisteenused maksavad 1000 .- miinimum, siis meie kaheksa korteri vahel see summa ära jagada on 125 krooni per korter. Samamoodi lisandub siia aastaaruande koostamine ning pannes juurde fondide maksumused, kommunaalid, saame üpris äreva tulemuse, mille inimene peab iga kuu taskust välja käima. Nagu mainisin, pool ühistu rahvast ei ole suurte sissetulekutega inimesed ning seega neilt imesummasid välja nõuda on väga keeruline. Majanduslangus on nii mõnelegi väga valusalt tunda andnud. ( ka minule )

Seega ei jää muud üle, kui võtta raamatud, kontakteeruda tuttavate inimestega, kes raamatupidajana töötavad ning asi tõsiselt käsile võtta. Ütleme ausalt ... õpitu ju külgedelt maha ei voola ning kui arengusoov olemas, saab asjad selgeks küll. Kui poleks raamatupidajast tuttavat, kellega konsulteerida ja kes nõus üle kontrollima, vot siis võib asi raskeks kätte minna. Seega tutvused on üpris tähtsad :)

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 10 Jaan 2009 14:06

Siiski, ka mina olen seda meelt, et tänapäeval peaks raamatupidamist tegema spetsialist, et hiljem ei läheks asi ühistule veelgi kallimaks, kui tulevad vead ja peab hakkama juurde maksma vms. Aga eks, jah, ühistu juhi töö on kõige vähem tasustatav alati olnud. Loodan vähemalt, et sul on hea programm, mis tööd kiirendab.

Kasutaja avatar
meelismih
Liige
Liige

Postitus Postitas meelismih » 10 Jaan 2009 15:01

sirts kirjutas:Siiski, ka mina olen seda meelt, et tänapäeval peaks raamatupidamist tegema spetsialist, et hiljem ei läheks asi ühistule veelgi kallimaks, kui tulevad vead ja peab hakkama juurde maksma vms. Aga eks, jah, ühistu juhi töö on kõige vähem tasustatav alati olnud. Loodan vähemalt, et sul on hea programm, mis tööd kiirendab.
Arvetega majandamise jaoks programmeerisin ise weebipõhise süsteemi, aga pearaamatut teen hetkel exelis. Pole lihtsalt viitsimust peale tööd jälle programmeerima hakata :)

Üks asi on kindel : ei kavatse igavesti ise raamatupidamisega tegeleda. Eks aeg näitab, mis saab ... salaja loodan, et rahvas saab jälle jalad alla ning kunagi tulevikus saame teenuse sisse osta. :) Praegu pean aga ise hakkama saama

Kasutaja avatar
ergon
Haldur
Haldur

Postitus Postitas ergon » 10 Jaan 2009 17:21

müts maha sinu ees aga tõesti tasuta lõunaid ei ole.

Kasutaja avatar
meelismih
Liige
Liige

Postitus Postitas meelismih » 11 Jaan 2009 01:33

ergon kirjutas:müts maha sinu ees aga tõesti tasuta lõunaid ei ole.
täname täname. Olen väljendiga tuttav ning arvestan sellega iga kord, kui tabelit täidan. Sellepärast kasutan vanarahva ütlust : "mitu korda mõõda, siis lõika"
Õnneks on kõrval abiks ka usin teine juhatuse liige, kellega koos pead kokku pannes oleme siiani mitmeid pähkleid läbi närinud. :)

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 11 Jaan 2009 14:54

Jah, veel öeldakse, et koos on kindlam ja lõpuks - milleks siis sõbrad on.

tull6
Haldur
Haldur

Postitus Postitas tull6 » 11 Jaan 2009 15:11

julgen ka sõna sekka öelda, praktika on näidanud seda, et ega inimesed ei taha arusaada kui kunagi peaks majandamistasu tõstetama. Miks järsku nii palju kui saime vähemaga hakkama. Näide elust enesest- kesklinna 80-krt.elamu, millele kohe alguses (s.o nüüd 7 aastat tagasi)eelarvestasime 8 kr./m² (s.h remondifond) majandustasu, samuti enamus nõukaaegsed personaalpensionärid ja enamus suured korterid. Algul oli pärimist palju miks nii palju,ei jõua maksta jne. Nüüd on katuse uuendamine päevakorral ja omavahendeid 900 tuh.kr kogunend. Enam ei kurjusta keegi. Arvan,et juhatus peaks näitama kindlameelsust ja õiglasete kulude katteks vahendeid koguma.

Vasta