Esimehe ja raamatupidaja tasu
Moderaator:Heino
Ilmselt see jutt ei käi haritud KÜ juhtide kohta, kes vaatamata oma eale on juurde õppinud.
Aga muidu 100% NÕUS
Kus juures keskmine KÜ juhtide iga pidi olema 60 aastat ja seda KÜ Liidu andmetel.
Aga muidu 100% NÕUS
Kus juures keskmine KÜ juhtide iga pidi olema 60 aastat ja seda KÜ Liidu andmetel.
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
Re: Esimehe ja raamatupidaja tasu
Olen kuulnud, et juhatuse esimees toob bensiini talonge ja palka ametlikult ei võta
Minu mäletamist mööda olid bensiinitalongid viimati kasutusel nõukogude ajal.rewa2 kirjutas:Olen kuulnud, et juhatuse esimees toob bensiini talonge ja palka ametlikult ei võta
No mõeldud on siis ostukviitungeid ilmselt. Juhatuse esimees ei saagi palka, vaid juhatuse liikme tasu või hüvitist käsunduslepingu alusel. Juhatuse esimees pole palgatööline. Ja juhatuse liikmel on õigus saada hüvitist bensiini, isikliku auto kasutamise eest kui ka näiteks oma mobiiltelefoni ja interneti vms oma isikliku vara kasutamise eest. Täpselt nii nagu kusagil on otsustatud seda teha. Kui juhatuse liige käib koolitusel kusagil teises linnas, siis on talle võimalik isegi päevarahasid maksta. Kõik leneb ühistu võimalustest.
Loen korteriühistu põhikirjast:
Juhatus ja juhatuse pädevus:
7.3.3. Ühistu palgaliste töötajate töölevõtmine ja vabastamine.Ametikohtade moodustamine, pädevuse ja vastutuse määramine ning töötajate ja juhatuse esimehe töötasu määramine;
Küsin: kas enam ei peagi üldkoosolek töötasusid kinnitama?
Juhatus ja juhatuse pädevus:
7.3.3. Ühistu palgaliste töötajate töölevõtmine ja vabastamine.Ametikohtade moodustamine, pädevuse ja vastutuse määramine ning töötajate ja juhatuse esimehe töötasu määramine;
Küsin: kas enam ei peagi üldkoosolek töötasusid kinnitama?
Üldkoosolek kinnitab majanduskava, kus on sees palgafond. Kuidas see kellegi vahel jaguneb, võiks olla tõesti juhatuse otsustada.
Meie Kü on juba 40 aastat üldkoosolekul kinnitanud kõigi ühistu palgal olevate inimeste palganumbid. Ja kõik 100 korterit maksavad ühistu töötasudeks ühepalju, olenevalt korteri ruutmeetrite arvust.
Ikka ühepalju, ruutmeetrid ei loe. Iga korter 100.-sirts kirjutas:Oot, kas maksavad ühepalju või olenevalt korteri ruutmeetritest?
see on ebaloogiline. Kõik kulutused tehakse majale, mitte inimestele ja õigustatud oleks kulude jagamine ruutmeetrile. Aga iga ühistu otsustab kuidas ja kellelt
Nii see on olnud. See oli ju vene ajal kui sai alustatud vundamendist peale! ja maksime ruutmeetrite järele,sest igal korteril oli erinev pind.sirts kirjutas:rewal on olnud 40 aastat ühistu?! Bingo!!!
Nüüd võtsime üldkoosolekul vastu otsuse, et aitab... Sest suurema pinnaga korterid maksavad väiksemate kulud remonditöödel kinni.
Meie majas on kõik remonditud ja vaja ainult väiksest hooldust teha, ning kogume raha 100.-krooni iga korteri pealt.
Teile on see raske selgeks teha, sest ........
Miks sa rewa küll alahindad meid? Me saame kõik aru, et põhlised hooldustööd sinu majas on tehtud heal ajal, mil ehitushinnad polnud veel nii kõrged ja sai ka hakkama ilma laenuta. Ma usun, et kui meie majas kõik tööd tehtud oleks, võiks me samuti veelgi vähem või üldse mitte midagi koguda. No kui tõesti kõik on majas tehtud?!
Millal oli see hea aeg ??
Me vahetasime aknad möödunud aastal ja kogu elektrisüsteemi kevadel ja kogu torustiku juuli kuus käesoleval aastal.
Me vahetasime aknad möödunud aastal ja kogu elektrisüsteemi kevadel ja kogu torustiku juuli kuus käesoleval aastal.
olgem ausad, 10 korteriga maja on lausa lust majandada. Saab üldkoosoleku kellegi juures kodus teha ja enamus tuleb ikka kokku. Kahjuks meil nii lihtne ei ole. Mul on seitse korda suurem koormus kui sul rewa2.
Mul majas 75 pädevat ehitusinseneri, kes orienteeruvad väga hästi finantsmaailmas ning teavad alati kuidas, üks kõik mida, paremini teha aga mul ei ole 75 eri arvamusega mitte midagi peale hakata. Seega kõik asjad tuleb teha puust ja punaseks ja nii, et 70 tjotja Valja, 65 aastane kõbus Aino, Soomes elav ja meil korterit omav Jorma ning korteri üürile andnud omanikud asjad aru saaks ja ka sellest huvitatud oleks ning finantseerima nõustuks.
Mul majas 75 pädevat ehitusinseneri, kes orienteeruvad väga hästi finantsmaailmas ning teavad alati kuidas, üks kõik mida, paremini teha aga mul ei ole 75 eri arvamusega mitte midagi peale hakata. Seega kõik asjad tuleb teha puust ja punaseks ja nii, et 70 tjotja Valja, 65 aastane kõbus Aino, Soomes elav ja meil korterit omav Jorma ning korteri üürile andnud omanikud asjad aru saaks ja ka sellest huvitatud oleks ning finantseerima nõustuks.
10 on ühes sektsioonis või püstakus. Majas on kokku ikka 100 korterit!ergon kirjutas:olgem ausad, 10 korteriga maja on lausa lust majandada. Saab üldkoosoleku kellegi juures kodus teha ja enamus tuleb ikka kokku. Kahjuks meil nii lihtne ei ole. Mul on seitse korda suurem koormus kui sul rewa2.
Ergon , minu .teada on jutt 100 koreterist , mitte 10 korterist. Ega see ei ole vahet on sul suur maja või väike. Ühesugune koormus on ikka. Kui väike maja siis näed neid omanike igapäev. Mida suurem maja seda vähem sa nendega kokku puutud.Vahet ei ole kellele sa teed puust ja punaseks.
Kui on vaja midagi teha pead ikka oma 3-4 koosolekut läbi viima. Ja ka siis on probleeme. Mõni veel sinu pabereid ei usu .Läheb panka ja sealt hakkab uurima ja kontrollima.Teeb seal paraja lamendi. Kõikides KÜ-des ühed ja samad probleemid
No ma ei usu , et keegi juhatusest tahab oma korteris seda koosolekut pidada.Juhatuse koosolekuid ei taheta kodus pidada .Ammugi üldkoosolekut.
Kui on vaja midagi teha pead ikka oma 3-4 koosolekut läbi viima. Ja ka siis on probleeme. Mõni veel sinu pabereid ei usu .Läheb panka ja sealt hakkab uurima ja kontrollima.Teeb seal paraja lamendi. Kõikides KÜ-des ühed ja samad probleemid
No ma ei usu , et keegi juhatusest tahab oma korteris seda koosolekut pidada.Juhatuse koosolekuid ei taheta kodus pidada .Ammugi üldkoosolekut.
"Loobusime nende teenest, ostsime materjali ja tegime ise.
Materjal ( värvid,pahtlid, siliconid,liivapaber) läks maksma 4360.- Kui see summa 10 korteri peale jagada, siis tuleb 436.- iga korteri kohta...
Oma töö ei maksa midagi, sest kõik võtsid agaralt osa ja saime 8 päevaga valmis!"
Sain 10 korteri info teisest rewa2 positusest.
Vaadates rewa2 teist teemat loetletud tööde kohta, siis tekkis uudishimu ja tahaks teada kui suur oli teostatud tööde maksumus ja millise ajaperioodi jooksul loetletud tööd teostati?
Materjal ( värvid,pahtlid, siliconid,liivapaber) läks maksma 4360.- Kui see summa 10 korteri peale jagada, siis tuleb 436.- iga korteri kohta...
Oma töö ei maksa midagi, sest kõik võtsid agaralt osa ja saime 8 päevaga valmis!"
Sain 10 korteri info teisest rewa2 positusest.
Vaadates rewa2 teist teemat loetletud tööde kohta, siis tekkis uudishimu ja tahaks teada kui suur oli teostatud tööde maksumus ja millise ajaperioodi jooksul loetletud tööd teostati?
Praegu on selline aeg, kus tööde hinnad on seinast -seina.
Kui üks san.tehnik küsib näiteks püstaku torude vahetuse eest 1000.- +materjal, samas teine kolmeliikmeline küsib 12000.-(koos materj.) ja FIE või firmad küsivad samade tööde eest 35000.-(koos materj.) VOT!
Kui nüüd vaataks, mis teha... Torude meeter on 16.--25.- m Fassoon osad 18.- 28.- Torude maksumus 1125.- +fas.320.- Tangid saab laenutada kauplusest 150.- krooni eest. Kui on üks abiline veel ja töö ei maksa midagi, saab sama töö ära teha 1600.- krooniga ja töö saab ühe päevaga valmis.
Kui üks san.tehnik küsib näiteks püstaku torude vahetuse eest 1000.- +materjal, samas teine kolmeliikmeline küsib 12000.-(koos materj.) ja FIE või firmad küsivad samade tööde eest 35000.-(koos materj.) VOT!
Kui nüüd vaataks, mis teha... Torude meeter on 16.--25.- m Fassoon osad 18.- 28.- Torude maksumus 1125.- +fas.320.- Tangid saab laenutada kauplusest 150.- krooni eest. Kui on üks abiline veel ja töö ei maksa midagi, saab sama töö ära teha 1600.- krooniga ja töö saab ühe päevaga valmis.
Midagi paned siin nihu. Kus sellised teenuse hinnad saad.Kahe püstiku vahetus keldri korruseni 4 x majas on kusagil 15000 kr. koos materjalidega.Võtta hinnapakkumised siis Tallinna firmadelt. Sanfiks ei ole kallis firma. Ja ka Thermosüsteemid.Ja külmavee trass on on kusagil keldrikorrusel 15000 kr.
Sellise hinna eest küll ei tasu tõesti teha tööd. Kui sul on enda majas san.teh. spetsialist .Tee temaga tööleping. Maksa kõik maksud Leppi kokku töötasus. Saad odavamelt. kasutab oma töövahendeid. Kõik märgi lepingus ära. saad igatahes odavamalt.
Muidsugi ei tea mitme kordne maja sul on.Ka sealt peaks vaatama.
Sellise hinna eest küll ei tasu tõesti teha tööd. Kui sul on enda majas san.teh. spetsialist .Tee temaga tööleping. Maksa kõik maksud Leppi kokku töötasus. Saad odavamelt. kasutab oma töövahendeid. Kõik märgi lepingus ära. saad igatahes odavamalt.
Muidsugi ei tea mitme kordne maja sul on.Ka sealt peaks vaatama.
No ära töölepingut küll tee, rewa2, tee ikka töövõtuleping või käsundusleping. Ei usu, et sul sellele santehnikule on iga kuu piisavalt tööd anda.
Leammj, töölepinguga töötajale pead ise muretsema töövahendid, maksma puhkuse ja haigusrahasid, instrueerima tööohutusest ja vastutama selle inimese töö eest. Oh, ma arvasin, et selles seltskonnas ei ole enam inimesi, kes peaksid tavalise töölepinguga kedagi ametis.
Ja rewa2 majas tehakse üldse kõik tööd ühiskondlikus korras ja ilma rahata. Miks siis veel kedagi palgata?
Leammj, töölepinguga töötajale pead ise muretsema töövahendid, maksma puhkuse ja haigusrahasid, instrueerima tööohutusest ja vastutama selle inimese töö eest. Oh, ma arvasin, et selles seltskonnas ei ole enam inimesi, kes peaksid tavalise töölepinguga kedagi ametis.
Ja rewa2 majas tehakse üldse kõik tööd ühiskondlikus korras ja ilma rahata. Miks siis veel kedagi palgata?
Ikka on, ikka on. Meil on majahoidja töölepinguga ametis. Ja ma ei kujuta ettegi, et majahoidja võiks töövõtulepinguga töötada.sirts kirjutas: Oh, ma arvasin, et selles seltskonnas ei ole enam inimesi, kes peaksid tavalise töölepinguga kedagi ametis.
Mis vahet on töölepingul ja töövõtulepingul?
Töölepingu alusel töötav inimene ehk töötaja teeb oma ametis tööd pideva protsessina, täidab päevast päeva ja kindlal ajal töölepingus kokkulepitud tööüles-andeid, saades selle eest palka ja olles samal ajal tööandjaga alluvussuhtes, s.t tööandjal on kogu aeg õigus tööd juhtida ja kontrollida.
Töölepingu sõlminud töötajal on kõik õigused ja kohustused, mis tulenevad peale töölepingu kollektiivlepingutest ja riigi tööõigusaktidest (seadustest, määrustest jms), mis reguleerivad töötajate töö-, palga-, töö- ja puhkeaja, puhkuse, töötervishoiu- ja tööohutuse tingimusi. Kui üks töölepingu pooltest, olgu see töötaja või tööandja, neid tingimusi rikub, võib teine pool taotleda vaidluse lahendamist töövaidluskomisjonis ja kohtus.
Töövõtuleping sõlmitakse võlaõigusseaduse vastavatest sätetest lähtudes tellija ja töövõtja vahel mingi asja tegemiseks, selle muutmiseks või teenuse osutamiseks. Tasu töö või teenuse eest lepitakse lepingus kokku, see peab olema mõistlik, riik tasumäärasid ei kehtesta. Tavaliselt makstakse tasu siis, kui töö on valmis või teenus tehtud ja tellija sellega rahul. Töövõtja teeb tööd omal riisikol, s.t ta vastutab tellija ees ka sel juhul, kui töö enne üleandmist juhuslikult hävib või kahjustub. Tellija võib töövõtulepingu igal ajal üles öelda, s.t lõpetada. Tööseadused töövõtulepingu pooltele ei kehti – töövõtjal ei ole seadusest tulenevat õigust puhkusele, sh lapsehoolduspuhkusele, ega puhkusetasule.
Töövõtulepingu täitmist saab vaidlustada ainult kohtus.
Helve Toomla, ametiühingute jurist
Jah, toimetasin selle artikli ise kunagi siia portaali.
No loomulikult on mõned erandid ja majahoidja töö on selline pidev, millele ei saa tõesti töövõtulepingut rakendada (Kui ta pole just FIE - see ka vähe usutav), kuid et ühistu peaks/suudaks haldusfirma moodi omale töölisi palkama, selle mõttekuses ma kahtlen sügavalt.
No loomulikult on mõned erandid ja majahoidja töö on selline pidev, millele ei saa tõesti töövõtulepingut rakendada (Kui ta pole just FIE - see ka vähe usutav), kuid et ühistu peaks/suudaks haldusfirma moodi omale töölisi palkama, selle mõttekuses ma kahtlen sügavalt.
Paluksin natuke abi juhataja ja raamatupidaja tasu määramisel. Majas on 16 korterit. Kui suur võiks tasu olla?
Kui esimees hakkab ise raamatupidamist tegema, kas siis võib talle määrata sama suure palga, kui määrati raamatupidajale? Ning kas siis ta saabki kahte tasu või siis muudetakse üldkoosolekul lihtsalt esimehe palk selle võrra suuremaks?
Lugesin selles teemas eelpool olnud arutlust, kas need tasud peaks olema ruutmeetrite põhjal või igale korterile sama taks. Õiglasem oleks vist ikka ruutmeetrite alusel? Sest hetkel BREM kasseerib küll nii haldust-hooldust, prügivedu, üldelektrit kui veehälvet ruutmeetri alusel sisse.
Kui esimees hakkab ise raamatupidamist tegema, kas siis võib talle määrata sama suure palga, kui määrati raamatupidajale? Ning kas siis ta saabki kahte tasu või siis muudetakse üldkoosolekul lihtsalt esimehe palk selle võrra suuremaks?
Lugesin selles teemas eelpool olnud arutlust, kas need tasud peaks olema ruutmeetrite põhjal või igale korterile sama taks. Õiglasem oleks vist ikka ruutmeetrite alusel? Sest hetkel BREM kasseerib küll nii haldust-hooldust, prügivedu, üldelektrit kui veehälvet ruutmeetri alusel sisse.