Juhatuse liikme volituste aeg

Juhatuse liikmetest ja juhatuse liikmetele

Moderaator:Heino

killu
Liige
Liige
Juhatuse liikme volituste aeg

Postitus Postitas killu » 19 Okt 2008 16:18

Olen läbi lugenud kõik selleteemalised postitused, ent ei saanud ikkagi täit selgust. Sellepärast küsin üle:
1. Kas lahkuva juhatuse liikme volitused lõppevad KÜ üldkoosoleku otsuse tegemise päevast või registrisse kande tegemise päevast?
2. Kas uue, valitud juhatuse liikme volitused algavad KÜ üldkoosoleku otsuse tegemise päevast või registrisse kande tegemise päevast?
8O

killu
Liige
Liige

Re: Juhatuse liikme volituste aeg

Postitus Postitas killu » 19 Okt 2008 16:37

Ah-jaa, üks küsimus sellega seoses veel. Millise aja jooksul peab juhatuse endine liige uuele liikmele n.ö. asjad üle andma? Kas kusagil on kirjas ka mingi kindel tähtaeg?
Pean silmas siis dokumente (lepingud, korteriomanike andmed, arhiiv jne.).

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 19 Okt 2008 17:18

1. Lahkuva juhatuse volitused lõppevad uue juhatuse valimisega, ehk siis üldkoosoleku otsusega.
2. Vaaata p.1.

Asjaajamise ja dokumentide üleandmise aega ei ole kuskil sätestatud. Mina oleks valmis koosolekule järgneval päeval kõik üle andma.

LIhtsalt hea inimene :P

killu
Liige
Liige

Postitus Postitas killu » 19 Okt 2008 20:21

Praegu selgus veel üks huvitav seik. Nimelt oli inimene valitud KÜ revisjonikomisjoni liikmeks (kokku oli 3 liiget). Tähtaeg oli 2 aastat, millest nüüd on 1,5 aastat möödas. Hiljuti toimus KÜ üldkoosolek, kuid see inimene ei saanud kohale minna. Ja 2 nädalat hiljem teatas talle KÜ juhatuse liige maja ees vastu tulles suuliselt, et kulla mees, me tagandasime su (hääletasime maha), kuna sa ei ole piisavalt initsiatiivi üles näidanud ja tekkis uus kandidaat ...
Kuidas siis on lood selle üldkoosoleku otsusega? Kas sellest peaks iga KÜ liiget , kes kohapeal ei viibinud, teavitama (andma koopia?); millise aja jooksul ja kas see on normaalne, et ei teavitata inimest, keda see otsus ju otseselt puudutas?
Nagu ma aru sain, siis nende KÜ põhikirjas selle kohta küll ühtegi sõna kirjas polnud.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 19 Okt 2008 20:42

Kulla killu, sa suudad ikka ja alati hämmastada. Selle nelja kuu jooksul, mis sa siin registreeritud kasutaja oled, oleksid võinud ju Mittetulundusühingute seaduse ja Korteriühistuseaduse läbi lugeda.
MTÜS Paragrahv 21. Üldkoosoleku läbiviimine
(4) Üldkoosolek on pädev vastu võtma otsuseid küsimustes, mis on üldkoosoleku kokkukutsumisel teatavaks tehtud, kui põhikirjaga ei ole ette nähtud teisiti. Küsimustes, mida ei ole üldkoosoleku kokkukutsumisel teatavaks tehtud, võib vastu võtta otsuseid, kui üldkoosolekus osalevad või on esindatud mittetulundusühingu kõik liikmed

Kui need seaduses kirjas olevad tingimused olid täidetud, on üldkoosoleku otsus seaduslik. Vastupidisel juhul mitte.

killu
Liige
Liige

Postitus Postitas killu » 19 Okt 2008 21:12

Kulla Pimeloom, ma saan aru, et sa oled minust 100 korda targem ja kogenum ühistu juhtfiguur aga ma ei küsinud ju seda, mida sa vastasid !
Küsisin seda, et kas, kuidas ja mis aja jooksul peab üldkoosoleku otsust (protokolli) näitama (tutvustama, saatma, mis iganes) nendele, kes koosolekul ei viibinud ???
P.S. Koosoleku päevakorras oli jah punkt - revisjonikomisjoni koosseisu muutmine - inimene teadis seda, kuid ei saanud koosolekul osaleda. Ja ei osanud arvata ka, et just tema asemele kedagi valima hakatakse. Seega mitte pädevuses pole küsimus. Ja mitte ka selles, et ma pole seadusi lugenud - sealt ma ei leidnud oma küsimusele vastust.

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 20 Okt 2008 00:04

Uue ja vana juhatuse volitused algavad ja lõppevad siis kui on kõik aktiga üleantud vanalt uuele. Volitused lõppevad vanal juhatusel , kui on registrist tulnud vastus , et on juhatus ümber registreeritud.Uus juhatyus kantud b-kaardile. Revisjonikomisjoni liikmed valitakse juhatuse volituste ajaks.
Ma usun , et mõistliku aja jooksul peaks olema koostatud üldkoosolku protokoll. Seda seaduses ei ole. Kuid usun , et nädala jooksul jõutakse ikka see protokoll ju koostada. Killu ole nüüd rahulik ega kõik ole targad.Vahest lihtsalt surutakse juhatusee suvalised isikud.Ja see on tore , et tunned huvi kuidas toimida. Parem 10korda küsida ,kui ennem valesti teha. Võtta asja rahulikult

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 20 Okt 2008 08:57

leammj kirjutas:Uue ja vana juhatuse volitused algavad ja lõppevad siis kui on kõik aktiga üleantud vanalt uuele. Volitused lõppevad vanal juhatusel , kui on registrist tulnud vastus , et on juhatus ümber registreeritud.Uus juhatyus kantud b-kaardile. ......
Arvan, et need leammj väited siin on valed. Millele need tuginevad leammj ?
MTÜS § 19 p.3 järgi on juhatuse liikmete määramine ÜK pädevuses ja KÜS § 13 lg 1 järgi jõustub ÜK otsus selle tegemise ajast, kui ÜK teisiti ei otsusta. Äriseadustiku § 184 lõike 1 kohaselt on juhatuse volituse tähtaeg 3.a, kui põhikiri teisiti ei sätesta, kuid max 5.a.
Seega algavad juhatuse volitused ÜK otsusega ja kestavad põhikirjas määratud tähtaja. Registrikanne on enam-vähem formaalne toiming ega oma juhatuse volituse sisule ega ajale mingit mõju. St. registrikandega volitused ei alga ega lõppe.

Teemast ka siin kirjutatud: http://www.korteriyhistuabi.com/ky/Foru ... art=0.html

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 20 Okt 2008 09:45

killu kirjutas:Kulla Pimeloom, ma saan aru, et sa oled minust 100 korda targem ja kogenum ühistu juhtfiguur aga ma ei küsinud ju seda, mida sa vastasid !
Küsisin seda, et kas, kuidas ja mis aja jooksul peab üldkoosoleku otsust (protokolli) näitama (tutvustama, saatma, mis iganes) nendele, kes koosolekul ei viibinud ???
P.S. Koosoleku päevakorras oli jah punkt - revisjonikomisjoni koosseisu muutmine - inimene teadis seda, kuid ei saanud koosolekul osaleda. Ja ei osanud arvata ka, et just tema asemele kedagi valima hakatakse. Seega mitte pädevuses pole küsimus. Ja mitte ka selles, et ma pole seadusi lugenud - sealt ma ei leidnud oma küsimusele vastust.
Vabanda killu, et varbale (või oli see konnasilm?) astusin. Tänan ka komplimendi eest.
Ei KÜS ega MTÜS sätesta millise aja jooksul ja millisel viisil peab üldkoosoleku otsustest ühistu liikmeid teavitama. See peaks kirjas olema teie ühistu põhikirjas.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 20 Okt 2008 09:49

leammj kirjutas:Uue ja vana juhatuse volitused algavad ja lõppevad siis kui on kõik aktiga üleantud vanalt uuele. Volitused lõppevad vanal juhatusel , kui on registrist tulnud vastus , et on juhatus ümber registreeritud.Uus juhatyus kantud b-kaardile.
Lausvalet ei ole mõtet siia kirjutada.

killu
Liige
Liige

Postitus Postitas killu » 20 Okt 2008 11:04

No egas ometi nii olegi, et KÜ võib koosoleku korraldada ja need, kes kohal polnud, ei peagi teadma, mida räägiti või otsustati ? Või et need inimesed hakkavad siis õhtuti juhatuse esimehe juures kodus käima, et protokolli lugeda ? 8O

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 20 Okt 2008 12:05

killu kirjutas:No egas ometi nii olegi, et KÜ võib koosoleku korraldada ja need, kes kohal polnud, ei peagi teadma, mida räägiti või otsustati ? Või et need inimesed hakkavad siis õhtuti juhatuse esimehe juures kodus käima, et protokolli lugeda ? 8O
Kui sa ikka seadust oled lugenud (nagu sa ise väidad), siis sa peaksid ju teadma, et üldkoosolekul võib vastu võtta otsuseid vaid küsimustes, millised olid eelnevalt päevakorraga ühistuliikmetele teada antud. Seega, otsustada ei saa küsimusi, mida liikmed eelnevalt ei tea.
Kuidas üldkoosoleku otsused ühistu liikmeteni jõuavad, on iga ühistu enda otsustada ja võiks olla põhikirjas sätestatud.

killu
Liige
Liige

Postitus Postitas killu » 20 Okt 2008 12:18

Oehh... no seda ma ju kirjutasin, et ette oli kõik teada - aga PEALE koosolekut ei teadnud pooled KÜ liikmed, mida siis lõpuks otsustati. Peale revisjonikomisjoni oli seal veel mitu päevakorrapunkti.
Ja põhikirjas EI OLE kirjas, kuidas koosoleku otsusest KÜ liikmeid teavitatakse.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 20 Okt 2008 14:06

killu kirjutas:Oehh... no seda ma ju kirjutasin, et ette oli kõik teada - aga PEALE koosolekut ei teadnud pooled KÜ liikmed, mida siis lõpuks otsustati. Peale revisjonikomisjoni oli seal veel mitu päevakorrapunkti.
Ja põhikirjas EI OLE kirjas, kuidas koosoleku otsusest KÜ liikmeid teavitatakse.
Iga ühistu väärib oma põhikirja. JOKK.

lasnakas
Haldur
Haldur
On tänatud: 4 korda

Postitus Postitas lasnakas » 20 Okt 2008 16:42

killu kirjutas:Oehh... no seda ma ju kirjutasin, et ette oli kõik teada - aga PEALE koosolekut ei teadnud pooled KÜ liikmed, mida siis lõpuks otsustati. Peale revisjonikomisjoni oli seal veel mitu päevakorrapunkti.
killu, varemalt kurtsid, et Sa ei saa juhatuse liikme staatusest lahti. Nüüd kurdad, et üks revisjonikomisjoni liige on tema selja taga kohalt kangutatud. Veel kurdad, et pooled KÜ liikmed ei tea, mida otsustati.
Keegi pole keelanud KÕIGIL KÜ liikmetel üldkoosolekul osaleda või volitada majanaabrit seda tegema.
Miks Sa tuled foorumisse küsima asju, mida võiksid küsida otse juhatuselt, koosoleku protokollijalt või neilt pooltelt liikmetelt, kes koosolekul osalesid.
Kui Sulle on midagi vastukarva, siis mine ise koosolekule.
Kõik asjad ei pea olema kirjas põhikirjas. Mõnda asja võib üldkoosolek ka ilma põhikirjata otsustada, näiteks üldkoosolekute otsuste kõigile teatavaks tegemise korra.

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 20 Okt 2008 16:56

Kulla pimeloom, palun seleta kuidas saab uus juhatus tegutseda kui ta pole kantud B-kaardile. Nii kaua kuni pole vana juhatus kustutatud registrist on ta vastutav koos uue juhatusega. Kas uus juhatus saab teha panaga tehinguid , kui ta ei ole registreeritud B-kaardile.Kas siis üldkoosoleku protokolliga. Pank seda ei tunnista. Ta tunnistab koos B kaariga.Ma ei kirjuta midagi valesti. Vana juhatus on kohustatud aktiga üle andma dokumentatsiooni. Millega hiljem tõestab uus juhatus , et tal midagi puudus üleandmiese ajal.Aktiga tõestatakse üleandmist ja kohustuste üleminekut. Kuid vahest on ka selliseid juhtumeid , et vana juhatus annab uue juhatuse kohtusse. Sest loeb , et on valesti korraldatud üldkoosolek.Ja alles peale kohtu otsust kas lähevad kohustused üle või jäävad vanale tagasi.

killu
Liige
Liige

Postitus Postitas killu » 20 Okt 2008 18:27

Kulla Lasnakas - palun ära hakka kohe süüdistama kui sa asjaolusid ei tea. Ma ei küsi alati ja ainult oma KÜ probleemide kohta - meil on siin mitu keerulist maja, kus KÜ-d mitte ammu loodud ja inimesed küsivad minult nõu. Kõigil ei ole internetti ega vajalikku kirjaoskustki. Kas siis teiste KÜ-de kohta küsimine on keelatud või ? 8O
Foorum peaks ikka selleks olema, et siit nõu küsida ja asju arutada. Aga millegipärast püüavad mõned pidevalt selgeks teha, et küsija on rumal. :( Kurb.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 20 Okt 2008 19:15

Lugupeetud leammj, killu küsimus, millele mina vastasin, ei olnud uue juhatuse tegutsemisest, vaid volitustest. Et sa neil kahel mõistel vahet teha ei oska, ei ole minu viga.

Kordan veelkord: juhatuse volitused algavad üldkoosoleku otsuse vastuvõtmisest.

timmu
Liige
Liige

Postitus Postitas timmu » 03 Jaan 2009 17:27

Meie KÜ põhikirjas seisab, et juhatus valitakse kaheks aastaks. Kui uut juhatust ei valita, kas siis selle juhatuse volitused võivad kehtida ka näiteks 10 aastat - kuni uus juhatus valitakse?

Ehk siis soovin kinnitust saada sellele, et ILMA juhatuseta ei saa KÜ toimida. Ning kuni uut juhatust valitud ei ole ja nimi on b-kaardil, siis oled juhatuses ja vastutad?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 03 Jaan 2009 17:53

timmu kirjutas:Meie KÜ põhikirjas seisab, et juhatus valitakse kaheks aastaks. Kui uut juhatust ei valita, kas siis selle juhatuse volitused võivad kehtida ka näiteks 10 aastat - kuni uus juhatus valitakse?

Ehk siis soovin kinnitust saada sellele, et ILMA juhatuseta ei saa KÜ toimida. Ning kuni uut juhatust valitud ei ole ja nimi on b-kaardil, siis oled juhatuses ja vastutad?
Seda küsimust oleme siin portaalis pikalt ja laialt lahanud. Mina tahaks kangesti teada mõne juristi arvamust sellele.

Aga põhimõtteliselt ilmselt on vana juhatus ametis uue valimiseni või ühistu tegevuse lõpetamiseni. Kuigi see läheb vastuollu põhikirja ja seadusega.

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 03 Jaan 2009 18:31

Iga 2 a tagant peab üldkoosoleku päevakorras olema punt: Uue juhatuse valimine. Kui seda seal pole ja keegi seda ei nõua, tähendab, et juhatus rahuldab kõiki ja on nõus edasi jätkama. Ja nii lõpmatuseni.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 03 Jaan 2009 23:15

Küsisin juristilt. Nende arvates on asi lihtne. Kui uut juhatust ei suudeta valida ja vana pole nõus jätkama, siis algatatakse ühistu likvideerimine. Kellel seda vaja on?

pistis1979
Liige
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas pistis1979 » 04 Jaan 2009 17:04

Ja nii on ta paberil kirjas...Hetkel olen kahes juhatuses, enda majas esimees teises liige.Ühistu, kellest jagunesime ei tohiks juba 3 aastat eksisteerida(volituste aeg aegunud).Likvideerimisest pole kunagi juttu olnudki.Pärnu äriregister akseptis seda, mis hetkel toimub ja olen ka juristiga suhelnud sellel teemal ning kõik laiutavad käsi.Kui aeg täis siis tuleb uus juhatus valida ja kinnitada.Aga kui on väike ühistu ja keegi ei tegele enam edasi mis siis saab?

mida veel.....

pistis1979
Liige
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas pistis1979 » 04 Jaan 2009 17:04

Ja nii on ta paberil kirjas...Hetkel olen kahes juhatuses, enda majas esimees teises liige.Ühistu, kellest jagunesime ei tohiks juba 3 aastat eksisteerida(volituste aeg aegunud).Likvideerimisest pole kunagi juttu olnudki.Pärnu äriregister akseptis seda, mis hetkel toimub ja olen ka juristiga suhelnud sellel teemal ning kõik laiutavad käsi.Kui aeg täis siis tuleb uus juhatus valida ja kinnitada.Aga kui on väike ühistu ja keegi ei tegele enam edasi mis siis saab?

mida veel.....

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 04 Jaan 2009 17:47

Väga tuttav lugu. Meil oli siin alles üsna hiljuti sellest pikk arvamustevahetus.
Aga... kui sinu volituste aeg on ümber, siis peab olema sinu kirjalik nõusolek, et nõustud jätkama. Kui korra nõustud, siis oled taas vastutav juhatuse liikmena järgmise ametiaja.
Kuid kui registris on muudatused jäetud tegemata, siis käsitlebki register sind endiselt juhatuse liikmena. Lahti saab sellest ilmselt vaid kohtu kaudu.
Minu situatsioon selline, et olen olnud kaks perioodi juhatuse esimees. Nüüd oli üldkoosolek ja ega meie käest ei küsitudki, lihtsalt võeti vastu otsus, et meie jätkame. Kavatsen otsuse vaidlustada, sest kirjalikku nõusolekut ei andnud. Olgu siis kas vaidlustamine toimub uue koosoleku kokku kutsusmisega või kohtus. Ma usun, et nad ei taha asja kohtuni viia. Mina aga ei vii seda otsust registrisse või panen sinna kaasa kirja oma loobumisest.

Vasta