Juhatuse esimehele tasu maksmine

Juhatuse liikmetest ja juhatuse liikmetele

Moderaator:Heino

Kasutaja avatar
Thom
Revident
Revident
Juhatuse esimehele tasu maksmine

Postitus Postitas Thom » 18 Mär 2008 22:26

Valiti mind meie maja juhatusse. Olin nõus, kuna sain nüüd aimu, kui p-s on kogu praegune süsteem (rahakantimised, hooletus jms.). Äkki saan midagi paremaks muuta.

Kuna juhatus on uus (vana sunniti lahkuma), siis oleme kõik parajad jungad. Saime omavahel kokkuleppele, kes meist esimeheks hakkab ning kõikidel probleemidel silma peab peab hoidma ning ülesandeid jagama. Selle eest soovime esimehele ka tasu maksta.

Siin tekkiski küsimus, et mis peaks olema väljamakse aluseks? Kas leping juhatuse esimehega? Lugesin foorumist, et piisab, kui üldkoosolek hääletab selle poolt, et juhatuse esimehele makstakse kuus x krooni. Kas sellest piisab?
Aga mis siis saab, kui me tahaks seda tasu maksta juba kuid enne, kui uus üldkoosolek kokku tuleb? Alusetult ju maksta ei tohi.

Ehk ühesõnaga, mis liigutused peaksime tegema, et väljamakse oleks seaduslik?

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Re: Juhatuse esimehele tasu maksmine

Postitus Postitas sirts » 19 Mär 2008 08:25

Ega muudmoodi eriti saagi. Võimalik on kompenseerida juhatuse liikme autokasutust. Tuhat krooni kuus on maksuvaba. 2000 krooni maksmiseks tuleb pidada sõidupäevikut.
Kõige aluseks on majanduskava. Selles seletate lahti, mille eest tasu makstakse, Võite panna ka juhatuse liikme hüvitise sinna ja siis lasta üldkoosolekul ära kinnitada.

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 19 Mär 2008 08:32

Ilma üldkoosoleku otsuseta mingeid makseid juhatusele ei saagi teha. Ja juhul kui teete olete alguses tagasi - p-s süteem, rahakantimised, hooletus jne.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

Kasutaja avatar
Thom
Revident
Revident

Postitus Postitas Thom » 19 Mär 2008 10:04

Tänud vastamast. Aga ütleme, kui üldkoosolek on teinud otsuse maksta eelmisele esimehele mingit tasu, kas see laieneb siis ka uuele esimehele? St. kas otsus on seotud konkreetse isikuga või ametikohaga?

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 19 Mär 2008 10:06

Thom kirjutas:Tänud vastamast. Aga ütleme, kui üldkoosolek on teinud otsuse maksta eelmisele esimehele mingit tasu, kas see laieneb siis ka uuele esimehele? St. kas otsus on seotud konkreetse isikuga või ametikohaga?
Ikkagi iskuga. Sest protokollis on kirjas, et tasu makstakse Leo Kallile.

Rain
Liige
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rain » 19 Mär 2008 12:35

Aga kui valiti uus juhatus, mida tegi ilmselt üldkoosolek, kas siis tasustamise teemat ei käsitletud? Usun, et liikmed aktsepteerivad ka uuele juhatusele makstava eelnevaga samas suuruses tasu.

Üldjuhul peaks olema sõlmitud leping (nt juhatuse liikme leping), kus kirjas kohustused ja vastutus ning tasu. Võib muidugi tegutseda ka vastavalt põhikirjale ja üldkoosoleku otsustele.

Raamatupidamise ja maksunduse seisukohast on vaja ka nö maksmise alust. Ülal viidatud autokasutuse kompensatsiooni puhul teatud avaldust jne.

www.korteriyhistu.net - muuda ühistu tegevus läbipaistvaks! Alusta juba täna, tasuta.

Kasutaja avatar
Thom
Revident
Revident

Postitus Postitas Thom » 19 Mär 2008 13:35

Kas kellegil heal inimesel on pakkuda Wordi faili kujul juhatuse liikme lepingu template'i? Olen surfanud ja otsinud seda, aga pole leidnud.

Kes sellele lepingule peaks alla kirjutama - kas ühelt poolt juhatuse esimees ja teiselt poolt ülejäänud juhatus?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 19 Mär 2008 16:33

Thom kirjutas:Kas kellegil heal inimesel on pakkuda Wordi faili kujul juhatuse liikme lepingu template'i? Olen surfanud ja otsinud seda, aga pole leidnud.

Kes sellele lepingule peaks alla kirjutama - kas ühelt poolt juhatuse esimees ja teiselt poolt ülejäänud juhatus?
Juhatuse lepingu näidis on olemas siinsamas portaalis failihalduses. Juhatuse liikme lepingule kirjutab alla üldkoosoleku poolt volitatud ühistu liige.
Aga ütleme, kui üldkoosolek on teinud otsuse maksta eelmisele esimehele mingit tasu, kas see laieneb siis ka uuele esimehele? St. kas otsus on seotud konkreetse isikuga või ametikohaga
Minu subjektiivne arvamus on selline, et kui üldkoosolek on otsustanud maksta tasu juhatuse esimehele, siis kehtib see otsus seni, kuni üldkoosolek teisiti otsustab. Kui aga üldkoosolek on otsustanud maksta tasu Leo Kallile, siis makstakse seda tasu Leole seni, kuni üldkoosolek ei ole teisiti otsustanud. Kui üldkoosolek on otsustanud maksta tasu juhatuse liikmele Leo Kallile, siis makstakse Leole tasu seni, kuni ta on juhatuse liige.
Vabandan tähenärimise pärast.

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 19 Mär 2008 20:24

Tegelikult ei ole tähenärimine. Olenbki jah üldkoosoleku protokolli sõnastusest.

Kasutaja avatar
Thom
Revident
Revident

Postitus Postitas Thom » 20 Mär 2008 16:36

Tänud kõigile vastamast, hakkan siis seda lepingut läbi närima (päris mahukas teine).
Et leping siis kehtima hakkaks, peab ikka üldkoosolek kokku tulema ja valima liikme, kes lepingule alla kirjutab... keeruline värk see majade valitsemine :)

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 20 Mär 2008 16:52

Enamati on ühistutes juhatuse liikmetele tasu maksmise alus ÜK otsus läbi majanduskava kinnitamise. Majanduskava näeb ette tasu maksmist juhatuse esimehele ja mingit lepingut polegi vaja. Leping on ennekõike kokkulepe vastutuspiiride jms paika panekuks, aga minuteada ei ole kohustust selle sõlmimiseks. Kui teed lepingu, aga majanduskavas tasu maksmist ette ei nähta, siis ei saa tasu ikka maksta.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 22 Mär 2008 04:22

Leping on tehing kahe või enama isiku (lepingupoole) vahel, millega lepingupool kohustub või lepingupooled kohustuvad midagi tegema või tegemata jätma.

Leping on lepingupooltele täitmiseks kohustuslik (pacta sunt servanda). Lepingu võib sõlmida suuliselt, kirjalikult või mistahes muus vormis, kui seaduses ei ole sätestatud lepingu kohustuslikku vormi.

Lepingu sisu peab olema vastavuses kehtiva seadusandluse, heade kommete ning isiku põhiõigustega.

Loe VÕS peatükki nr 35
Käsunduslepinguga kohustub üks isik (käsundisaaja) vastavalt lepingule osutama teisele isikule (käsundiandja) teenuseid (täitma käsundi), käsundiandja aga maksma talle selle eest tasu, kui selles on kokku lepitud.

Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 22 Mär 2008 12:20

Minu arust on lepingu sõlmimine juhatuse liikmega liigne bürokraatia, mis praktiliselt midagi ei anna. Ainult rohkem asjaajamisi, kui inimene oma kohuseid ei täida ja teda on vaja maha võtta.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 23 Mär 2008 09:14

majaka kirjutas: Ainult rohkem asjaajamisi, kui inimene oma kohuseid ei täida ja teda on vaja maha võtta.
Mis sa mõtlesid selle lausega?

Kirjalik leping ongi kohustuste kogum, millele saad viidata siis kui kohustusi ei täideta ning sanktsioonid, mida sellisel puhul saab ette võtta.
Seadustes on liiga palju tõlgendamise võimalusi ja just siis pead sa palju vaeva nägema, et midagi tõestada. Ega siis lepinguid ei ole naljapärast välja mõeldud.
Võrdluseks võib tuua põhikirja, mis on samuti leping korterioamnike vahel.
Käsundusleping on leping juhatuse liikme ja korteriomanike vahel.

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 23 Mär 2008 12:28

Valge, sundisid mind lepingut veel kord tudeerima, mida ma varam ei viitsinud teha.
Aga asi on selles, et minu majades elavad põhiliselt pensionärid ja nendest veel pool venelased, kes ei armasta keerulisi asju. Venelastega on üldse nii, et nendel on kõvasti arenenud rahvuse tunne. Nad hoiavad omade poole, isegi siis, kui to jama ajab.
Ja ei armasta täita seadusi. Nende lohakuse pärast paberite vormistamisel ma pidin korra 4aastat kohtupinki nühkima.
Sellepärast ma püüan asju ajada lihtsalt ja kõikidele arusaadavalt.

Kasutaja avatar
Thom
Revident
Revident

Postitus Postitas Thom » 24 Mär 2008 10:42

Just sellepärast sebin minagi (kui noor ja hetkel veel indu täis KÜ juhatuse liige) lepingutega, et kõik oleks konkreetne ja piiritletud.
Ülejäänud juhatuse liikmed on vene rahvusest ja tundub, et neil lepingutega kogemused puuduvad ja võtavad seda teemat kuidagi lõdvalt. Ma teen igapäevases töös oma koostööpartneritega lepinguid päris tihedalt. Elu on näidanud, et lepingut pole vaja enne, kui suhted sassi lähevad ja siis on hea, kui kõik on selgelt piiritletud.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 24 Mär 2008 19:14

majaka kirjutas:Valge, sundisid mind lepingut veel kord tudeerima, mida ma varam ei viitsinud teha.
Aga asi on selles, et minu majades elavad põhiliselt pensionärid ja nendest veel pool venelased, kes ei armasta keerulisi asju. Venelastega on üldse nii, et nendel on kõvasti arenenud rahvuse tunne. Nad hoiavad omade poole, isegi siis, kui to jama ajab.
Ja ei armasta täita seadusi. Nende lohakuse pärast paberite vormistamisel ma pidin korra 4aastat kohtupinki nühkima.
Sellepärast ma püüan asju ajada lihtsalt ja kõikidele arusaadavalt.
Vabanda, et sind sundisin. Sul on majas inimestega vedanud :D

Inimesed on erinevad ja paraku ka liikuvad. Kunagi ei tea, kas ja kunas majja tuleb elama mõni tõrvaplekk.

Seaduste täitmata jätmine on eraldi teema ja vastutus on ikka ja alati tegijal endal.

Küsimus, kui sa 4 aastat kohut käisid, kas see oli hästi või halvasti koostatud paberite pärast. Kas paber on leping? Kui pabereid ei oleks olnud, kas siis oleks otsus kiiremini tulnud?

Lepingu peab koostama kompetentne inimene kuid kätt proovivad ka sossepad.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 24 Mär 2008 19:16

Thom kirjutas: Elu on näidanud, et lepingut pole vaja enne, kui suhted sassi lähevad ja siis on hea, kui kõik on selgelt piiritletud.
Selles osa on sul tuline õigus :D

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 24 Mär 2008 21:08

valge kirjutas

"Küsimus, kui sa 4 aastat kohut käisid, kas see oli hästi või halvasti koostatud paberite pärast. Kas paber on leping? Kui pabereid ei oleks olnud, kas siis oleks otsus kiiremini tulnud? "

Ma pidin eelmise juhatuse ühte protokolli aiandusühistus ühes firmas kinnitama. Kuna ma firmas kedagi ei tundnud, läksin juhataja juurde, kes kirjutas resolutsiooni peale ja läks ametiühingult allkirja võtma. Hilem tuli välja, et nimetatud inimene oli ära läinud ja alla oli kirjutanud teine juhatuse liige, mida mina muidugi ei teadnud.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 25 Mär 2008 06:58

Saan ma sinust aru, et sa nüüd protokolle ka ei koosta ega allkirjasta?

taaviyhistu
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas taaviyhistu » 16 Sept 2008 12:36

Hei.

Kas korteriühistu juhatuse liige võib saada tasustatud FIE-na. Sellisel juhul kataks juhatuse liige saadud tasust oma tegevuskulud (telefon, auto jms). Kas see tähendaks, et juhatuse liikme leping on sõlmitud mitte isku, vaid FIE-ga? On selline asi võimalik?

Aastakava tasude maksmiseks on olemas juhatusele (mitte imeliselt) ja samuti on üldkoosoleku poolt määratud isik, kes juhatuse liikme lepingutele alla kirjutab (jälgib aastakava piiridesse jäämist).

Taavi

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 16 Sept 2008 13:08

Ei saa. Juhatuse liikmel on hüvitis, FIE saab olla vaid tegevjuht, kes ei ole juhatuse liige.

taaviyhistu
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas taaviyhistu » 16 Sept 2008 14:11

sirts kirjutas:Ei saa. Juhatuse liikmel on hüvitis, FIE saab olla vaid tegevjuht, kes ei ole juhatuse liige.
Kas töötasu on ikka hüvitis? Telefoni ja muude kulude kompenseerimine küll, aga kui on määratud töötasu - kas seal ei või kokku leppida, et töötasu asemel on tegemist teenusega (käsundi mõttes). Eks juhatuse liikme leping ole ju seaduse mõttes vast käsundusleping või kuidas?

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 16 Sept 2008 16:15

Sisuliselt on jah käsundusleping. Sellist lep vormi nagu juhatuse liikme leping ei ole olemas. Juhatuse liige ei saa palka, vaid hüvitist, kusjuures üldkoosolek määrab, mida see hüvitis sisaldab.
Mina olen ka FIE, kuid ei saa esitada arvet ühistule, sest olen juhatuse liige. Siin on huvide konflikt.

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 17 Sept 2008 08:43

sirts kirjutas:..... sest olen juhatuse liige. Siin on huvide konflikt.
Ma pigem arvaks, et FIE-na võib tasu saada, kui vastava teenuse osutamine FIE tegevuste hulka kuulub. Lepinguvabadus ja eraisikud võivad enesele lubada suht vabat käitumist sellistes asjades. Milles see konflikt seisneb Sirts ? Kui ühistu saab vastavat teenust ja FIE-st juhatuse liige ÜK poolt määratud ulatuses tasu, siis on ju kõik rahul.

Vasta