juhatuse õiguslikkus

Juhatuse liikmetest ja juhatuse liikmetele

Moderaator:Heino

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige
Re: juhatuse õiguslikkus

Postitus Postitas majaka » 29 Jaan 2008 20:44

Kui Te sularaha vastuvõtu lõpetate, siis raamatupidajal polegi ju midagi panka viia.
Teiseks, raha võtab vastu ka vastav automaat, mis ei küsi, kes maksab. Peaasi, et on olemas pangakart. Maksate ju automaadi kaudu. Või teete ka ülekandeid läbi telleri?

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 30 Jaan 2008 07:01

Pank ei küsi isiku identifitseerimise (B kaardi) eest tasu. Hansapangas igatathes mitte

Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)

roheline
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas roheline » 30 Jaan 2008 08:30

majaka kirjutas:Kui Te sularaha vastuvõtu lõpetate, siis raamatupidajal polegi ju midagi panka viia.
Teiseks, raha võtab vastu ka vastav automaat, mis ei küsi, kes maksab. Peaasi, et on olemas pangakart. Maksate ju automaadi kaudu. Või teete ka ülekandeid läbi telleri?
Meil on selline "vanaaegne" raamatupidaja, kes raamatupidamisel arvutit üldse ei kasuta, isegi exceli tabelit mitte kõik teeb käsitsi. Võib olla ta ka maksete tegemisel ei kasuta pangaautomaati vaid teeb seda läbi telleri :roll:

roheline
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas roheline » 30 Jaan 2008 08:37

Kõige olulisem, mis meie juhatust praegu huvitab ongi see, et kuidas saame majas lõpetada sularahas maksete kogumise? Kas piisab juhatuse otsusest? Või peab olema üldkoosoleku otsus? (millisele seadusele see tugineb?)
Meil juhatus on pikka aega rääkinud, et peaks makseid tegema ainult panga kaudu aga raamatupidaja väga soovib miskipärast, et jääks ka sularahas maksmise võimalus :(

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 30 Jaan 2008 08:39

Sularahas on mugavam maksta pensionäridel, kes eriti kaugele ei liigu.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

roheline
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas roheline » 30 Jaan 2008 08:45

Heino kirjutas:Sularahas on mugavam maksta pensionäridel, kes eriti kaugele ei liigu.
Jah, seda ta toobki põhjenduseks aga juhatuse arvates ei ole sularahas maksete kogumise korral raamatupidamine läbipaistev. Ta korjab näiteks 10 korteri summa oma kätte ja viib ühekorraga panka, aga kui juhatus vaatab pangas jooksva kuu väljavõtet ei ole selge, millised korterid makstud, millised maksmata :roll:

doris
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas doris » 30 Jaan 2008 09:18

Meie tegime nii: põhikirjas punkt, et sularahas ei arvelda v.a. eriolukord, kus inimene on raskelt haige ja ei pääse liikuna (aga seda pole veel juhtunud) ja pangakaarti ühistu kontole ei vormista.

Vanematele inimestele oleme soovitanud otsekorralduslepingut (ühistu maksab teenuse eest) ja seda kasutavad väga paljud vanemad elanikud (kolmandik majast). Ei ole mingit probleemi, kui liikuma ei saa. Mõni teeb isegi nii, et võtab postkontorist pensioni välja ja kui saab arve, läheb panka ja teeb oma kontole kuu makse suuruse sissemakse, et otsekorraldusega pääseda teenuse eest maksmisest.

Soovitan soojalt seda moodust.

roheline
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas roheline » 30 Jaan 2008 12:15

võtan teadmiseks, et põhikirja vastav punkt sisse panna, samas põhikirja muudatus tähendab üldkoosoleku kokku kutsumist, see võtab aega. Aga seni...? Tahame asja kiirest kontrolli alla saada... On kellelgi kogemusi/ juriidilisi teadmisi. Kas juhatuse koosoleku otsus ka sobib, et lõpetada sularahas maksete kogumine?

doris
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas doris » 30 Jaan 2008 13:32

Juriidiliselt ei tea, aga kui põhikirjas ei ole punkti, et tuleb võimaldada korteriomanikule arvete tasumine sularahas, siis ei näe mina küll takistust. Kui põhikirjas on sees, et sulas ei arvelda, siis on see seaduseks ka järgmistele juhatustele. Juhatuse otsuse võib uus juhatus vilks ära muuta, seepärast panime meie selle punkti põhikirja. Aga ma ei ole näinud, et teiste KÜ-de põhikirjades oleks fikseeritud rahadega arveldamise viis, see vast jäetud juhatuse otsustada.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 30 Jaan 2008 13:56

Olime sama probleemi ees siis, kui ühistuga alustasime. Juhatuse kindel otsus oli, et mitte koguda sularaha. Kerkis üles sama küsimus, et kuidas siis pensionärid saavad maksta. Aga kuu aja pärast oli kõik korraldatud. Ühistu sõlmis pangaga lepingu otsekorraldusmaksete kogumiseks ja iga korter sai oma viitenumbri ning sõlmis sellega omakorda pangaga leppe, et iga kuu võtab pank otsekorraldusega pensionäri arvelt arve summa maha. Kõik said valida ise kuupäeva, mis ajaks tal see raha arvel on. Meie majas ongi just eelkõige pensionärid need, kes eelistavad maksta otsekorraldusega.
Kui raamatupidajal pole arvutit või ta ei oska või ei taha seda kasutada, siis tehke ülekanded ise. Paljud firmad võimaldavad samuti otsekorraldusega maksta. Sõlmige lepingud ja on hooleta. Iga kuu läheb kokkulepitud ajal arve summa teie arvelt maha. Loomulikult otsekorraldus maksab ühistule, kuid see pole suur summa ja garanteerib arve õigeaegse laekumise.
Võtke juhatuses resoluutne seisukoht ja ärge taganege sellest. Selle otsustamine on täielikult juahtuse pädevuses, sest on korralduslik küsimus.

roheline
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas roheline » 31 Jaan 2008 18:48

sirts kirjutas: Võtke juhatuses resoluutne seisukoht ja ärge taganege sellest. Selle otsustamine on täielikult juahtuse pädevuses, sest on korralduslik küsimus.
Just seda me ise ka teiste juhatuse liikmetega arvame, aga tahtsin siit sellele kinnitust saada.
Tänud teile, doris ja sirts! :D
1. Nüüd, veebruaris võtame vastu juhatuse otsuse.
2. Edaspidi paneme ka kõhikirja selle punkti.

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 01 Veebr 2008 13:28

Meie tegime juhatuse otsuse ja koosolekul ja teadete tahvlil teavitasin kõiki, et sellest kuupäevast enam sularaha vastuvõttu ei toimu. Põhjenduseks muu hulgas tõin ka selle, et praeguse hindade rallis väheneb raamatupidaja koormus ja pole vajadust tema palka tõsta. Kõik olid nõus.
Ehkki pangaga on sõlmitud otsekorraldusleping, kasutavad seda vähesed. Paar pensionäri ei taha üldse pangas arvet omada ja maksavad postkontoris.
Aga et iga pisiasja tuleb tingimata põhikirja viia, selles ma küll kahtlen. Põhikirjas mõnda asja on vaja likvideerida või muuta küll, aga sellega ei kiirusta.

doris
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas doris » 01 Veebr 2008 13:45

Kõik, mis on seotud rahadega, EI OLE PISIASI!
Olen siin kirjutanud igatsugu juhtumitest, millega minu tuttavad on kokku puutunud. Tegin nendest omad järeldused. Ja miks põhikirjas seda fikseerida mainisin kah: see on kohustuslik ka järgnevatele juhatustele. Saab muuta muidugi põhikirja, aga siis saab tekitada diskussiooni ja vaidlustada tehtav muudatus.
Inimestele mõjub põhiliselt see, et otsekorraldusmakse on neile tasuta.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 01 Veebr 2008 15:32

Selleks, et otsekorraldusega maksta, tuleb lihtsalt avada pangaarve ja hoolitseda, et kindlaks päevaks oleks vajalik raha arvel. Selleks ei pea raha pangas hoidma. Meil oli samuti neid, kes ei tahtnud või kellel ei olnudki pangaarvet. Postkontoris maksmine on kulukas ju, aga otsekorraldus on maksjale tasuta. Meil jäi ka üks inimene niiviisi postkontori kaudu maksma, aga eks see ole nende vaba valik. On inimesi, kes arvavad, et et nii on kavalam. Aga see on nende mure.
Ma poleks kunagi sellel peale tulnud, et seda sularahas mittemaksmist panna põhikirja. Aga tundub olevat täitsa hea mõte. Ni need kogemused ja head ideed levivadki.

doris
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas doris » 01 Veebr 2008 16:22

Meil on blokeeritud mõlemat pidi sularahas arveldus: vastuvõtmine ja maksmine. Seda välistab juba pangakaardi keeld põhikirjas. Ainult pangaülekanded. Nii on turvalisem ja läbipaistvam. Vajalikud asjad ostan ise, olgu siis kaardiga või sulas ja siis teen vastavalt arvele ühistu kontolt ülekande oma pangakontole.

Veel üks asi, mis ka on meil põhikirjas fikseeritud:
ühistul on ÜKS pangakonto.
Jällegi kolleegide kogemus, kus ühistul oli üks konto ühes, teine teises pangas ja käis üks suur sahkerdamine.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 01 Veebr 2008 18:31

Meil on ka praegu konto kahes pangas, et tulla vastu inimestele, et neil oleks lihtsam maksta. Küll olen ka juba mitut puhku mõelnud, et omal oleks kergem arveldada ühe pangaga. Inimesele, kes korra kuus maksab arvet, pole olulist rahalist vahet, kas maksta oma või teise panka.
Pangakaart on mul siiski olemas, igaks juhuks, kuid eriti seda vaja pole. Samas näeb ka kõiki kaardiga tehtud makseid ju ka pangas.

doris
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas doris » 04 Veebr 2008 08:53

Muidugi näeb. Aga siin on eelkõige turvalisus tähtis. Pangakaarti kaotada/pätsata on lihtne. Ja siit on samm kaardiga sularaha välja võtmiseni ja sellega opereerimiseni, mida ma aga tahan vältida nüüd ja edaspidi.
Ausate inimeste korral võivad kõik võimalused valla olla, aga .... paraku on elul teistsuguseid näiteid pakkuda.

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 04 Veebr 2008 11:51

Pangakaardi keelust kuulen küll esimest korda. Operaatori kaudu ülekanne maksab ju rohkem, kui kaardiga makse. Mina teen ülekandeid küll kaardiga. Kaart on minu käes.
Kahjuks täielikult sularahast ka loobuda ei õnnestu. Näiteks meil lõhuti ukseklaas ja klaasi lõikaja võtab ainult sularaha.

doris
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas doris » 04 Veebr 2008 13:24

Ega minagi saa sulas maksmist vältida, aga teen seda oma rahakotist ja vastavalt arvele teen pangaülekande. Ja see 2.50, mis ülekandeks kulub pole ühe kuu kohta mingi summa, sest kuu arved kogun kokku. Ja ega neid nii palju ka pole.

Mu tuttavatel/revidentidel on väga halbu kogemusi ühistu juhatustega. Kui ikka üks klann juhib ja keeldub sularaha kulutuste aruannet näitamast/koostamast, siis on revident hambutu. Üks lahkus ametist, teine seljatas aastate pikkuse võitluse tulemusena ühistu esimehe.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 04 Veebr 2008 14:29

Majaka, ega see ju keelatud ei olegi. Doris vihjas vaid probleemidele, mis tekivad, kui on ka võimalus kasutada kaarti. Kui mul on vaja olnud sularaha välja võtta, siis olen seda kajastanud avansiaruandes. Sest pangast väljavõetud summa peab ju olema kaetud tšekkide või arvetega. Minu raamatupidaja nõuab avansiaruannet iga kuu kõigilt juhatuse liikmetelt. Kahjuks ei suuda mina küll alati oma rahakotti kergendada, kui on vaja ühistule miskit osta. Sestap on meil see teistmoodi reguleeritud.

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 04 Veebr 2008 14:31

Ka meil on avansiaruanded ja kassaraamat.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 04 Veebr 2008 14:48

Meil oli ka kassaraamatu, kuid muutus kasutuks, kui sularaha enam polnud. Nüüd on nii, et kuna mina ainukesena vastutan kassa eest, siis kõik puuduvad summad väänan omale avansiks ja siis klatin. Arvan, et olen rahaasjades suht pedantne, sestap pole meil probleemi olnud, küll aga tean ühistuid, kus selle pangakaardiga käiakse ikka väga lõdvalt ümber. Ja see heidab varju ka korralikele ühistujuhtidele.

Vasta