juhatuse õiguslikkus
Moderaator:Heino
Juhus selline. Kunagi ammu tehti ühistu, registreeriti ja puha. Juhatused hiljem mitu korda vahetunud, aga registris ikka veel ametlikult esimene juhatus. Kas "praegune" juhatus on õiguslik või mitte?
Kas on mingi ajaline piirang, mille jooksul tuleb üldkoosoleku otsus registrisse kanda?
Kas on mingi ajaline piirang, mille jooksul tuleb üldkoosoleku otsus registrisse kanda?
Re: juhatuse õiguslikkus
Kes teil majanduaasta aruandele allkirjad andis?
Seadusest hetkel ajalist piirangut minu teada ei ole. Kas keegi on kohanud?
Kas teil üldkoosoleku protokollid on olemas ja seal fikseeritud uue juhatuse valmise fakt ja juhatuse liikmete nimed?
Seadusest hetkel ajalist piirangut minu teada ei ole. Kas keegi on kohanud?
Kas teil üldkoosoleku protokollid on olemas ja seal fikseeritud uue juhatuse valmise fakt ja juhatuse liikmete nimed?
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
Kunagi, kui minust sai ühistu juhatuse liige ja esimees, küsisin EKYL juristilt, et kas juhatuse volitused hakkavad kehtima üldkoosoleku otsusest või registrisse kandmisest. Tema kindel vastus oli, et üldkoosoleku otsusest. Seega on õiguslik viimane ülkoosoleku poolt seaduslikult valitud juhatus. Paraku aga saavad erinevaid tehinguid ühistu nimel ja varadega teha ikka registris olevad juhatuse liikmed.
MTÜSi järgi tekib ühistu õigusvõime registrisse kandmisega. Kui MTÜ pole registrisse kantud, on ta seltsing. Ma ei mäleta, kas kusagil on kirjas juhatuse vastutus, kui ta jätab üldkoosolekul tehtud registrimuudatused registrisse kandmata, vist ikka on mingi vastutus seatud.
Samas ilmselt eeeldatakse, et kuna enamasti nõutakse Bkaardi andmeid (pangas ja mõned asutused ka lepingut sõlmides), siis ei saa ühistu jätta registrikandeid tegemata. Aga selliseid MTÜsid on Eestis küll ja küll. Kuidas nad tegutsevad, ei saa aru.
Samas ilmselt eeeldatakse, et kuna enamasti nõutakse Bkaardi andmeid (pangas ja mõned asutused ka lepingut sõlmides), siis ei saa ühistu jätta registrikandeid tegemata. Aga selliseid MTÜsid on Eestis küll ja küll. Kuidas nad tegutsevad, ei saa aru.
mina olen pimeloomaga täiesti ühel meelel. Kes siis ikkagi aruandeid ja öepinguid allkirjastas
pankadega pole enam suheldud ja väiksemad kohalikud firmad registrit ei vaata vist .
Aru ma ei mõista, mismoodi ei ole pankadega suheldud? Ühistu raha kes ja kuidas siis haldab? Või käib teil siis kõik sularahas ja sukasääres? Mismoodi tasute arveid vee, soojuse, jäätmeveo jne eest?
Äkki käib siis sularahas kõik? Väga libe tee, sularaha poleks üldse vaja.
Või tegeleb teil rahaasjadega mõni haldusfirma? Jälle oleks vaja kontroll enda kätte saada.
Või tegeleb teil rahaasjadega mõni haldusfirma? Jälle oleks vaja kontroll enda kätte saada.
Kas te olete kindlad, et teil kogutud raha üldse alles on?
Kas teil revisjoni tehtu pole?
Kas teil revisjoni tehtu pole?
tehingud tehakse netis.
Raamatupidaja on õnneks pädev ja usaldusväärne, ja praegune juhatus ilma temata rahadele ligi ei pääse, õnneks.
Raamatupidaja on õnneks pädev ja usaldusväärne, ja praegune juhatus ilma temata rahadele ligi ei pääse, õnneks.
neil pole ju seaduslikku juhatust. Pank ei võta jutule enne, kui juhatus pole b kaardil
Ja kuidas neid tehinguid netis tehakse? Kas arved laekuvad raamatupidaja isiklikule pangaarvele?Siis pole teil ühistu, vaid ühisus ja valitseja on ühtlasi ka raamatupidaja? Nn juhatuse liikmed on ehk majanõukogu liikmed?
Kelle arvates on raamatupidaja pädev ja usaldusväärne? Ma küll kahtleks selles.
Kelle arvates on raamatupidaja pädev ja usaldusväärne? Ma küll kahtleks selles.
Raha võib vabalt laekuda ühistu pangaarvele, kui raamatupidajale on esimese juhatuse poolt antud vastav volitus ja keegi pole seda edaspidi muutnud, sest uuel juhatusel pole ju registrisse kande tegemata jätmise tõttu volitust seda teha.
Loogiline järeldus, et siis on esialgne juhatus täiesti seaduslik ja hiljem valituil ei peaks isegi sõnaõigust olema. Mina juhatuse liikmena tunneksin sellise olukorra vastu siirast huvi. Küsimus, et milline juhatus siis vastutab, kui see asi näiteks kohtusse antaks ja kui ometi on olemas üldkoosolekul valitud mitmeid kordi uus juhatus? Minu arvates vastutab uus juhatus, kes on jätnud registrikanded muutmata. Muidugi siis, kui kõik on ikka protokollitud ja need on säilinud. Ainult nii ongi ilmselt võimalik tõestada, kes siis tegelikult on rahva poolt valitud juhatuse liikmed.
Kui teil üldkoosoleku protokoll on olemas ja seal fikseeritud uue juhatuse valimine, siis muudke B kaarti ja ongi asi seaduslik.
Loomulikult tuleks uuel juhatusele raamatupidaja volitusi uuendada.
Kui raamatupidajal on tähtajatu leping ja te ei soovi muuta rmpidaja õigusi, siis pole mingit põhjust tema volitusi uuendada.
Ma pidasin silmas, et iga normaalne juhatus peaks volitused üle vaatama ja tegema ajas muutuvaid korrektuure
Kuidas seda teha? Meie juhatus tahaks sularahas raha kogumise/maksmise lõpetada. Et see toimima hakkaks, siis vaja eelmise juhatuse antud volitus - pank tohb võtta sularaha vastu meie raamatupidajalt - muuta. Kas teeme siis juhatuse otsuse või juhatuse koosoleku protokolli ja viin panka?Valge kirjutas:Kui teil üldkoosoleku protokoll on olemas ja seal fikseeritud uue juhatuse valimine, siis muudke B kaarti ja ongi asi seaduslik.
Ei, pank soovib B kaardi väljavõtet (saab selle ka ise registrist kätte, aga siis see vist maksab 25 krooni) ja siis tuleb kõigil, kellele antakse õigus teha ülekandeid, minna koos juhatuse liikmega panka oma allkirja näidist kinnitama. Uue juhatusega teete otsuse, kellele annate ülekande tegemise õigused. Võtke juhatuse otsuse protokoll igaks juhuks panka kaasa.
B kaardi andmete väljatrükk on tasuta ja seda saab teha siin https://ar.eer.ee/lihtparing.py
Jah, ma mõtlesin, et kui pank teeb väljatrüki, siis see maksab. Aga siin võib olla ka muutusi
Pangal ei ole selle väljatrükiga midagi teha. Kui lähed juhatuse liikmena panka, siis pank vaatab registrist järele, oled sa B kaardil, või mitte ja asi ants.
Just, aga alati on pangatibil paber käes olnud, kus juhatuse liikmete nimed peal. Viimasel korral vist tõesti selle eest raha ei küsitud. Aga see oli pool aastat tagasi.