Haldur, tegevjuht, juhatuse esimees
Moderaator:Heino
Meil läks siin kolleegidega vaidluseks, et mis vahe on tegevjuhil ja halduril? Et kas palgata tegevjuht või haldur? Või et kas juhatuse esimees võiks ühtlasi olla ka tegevjuht? Ilmselt muidugi võib, aga mis vahe seal on, kuidas kulusid hüvitatakse jne. Ka mõni suurte kogemustega juht oskab sõna sekka öelda?
Mulle väideti, et haldur on see, kellel halduri paberid/kutsetunnistus. Aga tegevjuht võib olla ükskõik kes? Ja kas juhatuse esimees võib olla inimene väljaspoolt ühistut, ehk siis mitte ühistu liige?
Mulle väideti, et haldur on see, kellel halduri paberid/kutsetunnistus. Aga tegevjuht võib olla ükskõik kes? Ja kas juhatuse esimees võib olla inimene väljaspoolt ühistut, ehk siis mitte ühistu liige?
Re: Haldur, tegevjuht, juhatuse esimees
Mul küll väikesed kogemused, aga oma arvamuse ütleks küll.
Tegevjuht palgatakse ellu viima üldkoosoleku/juhatuse otsuseid. See eeldab väga tugevat juhatust, kel lihtsalt ei ole nii palju aega, et asjaga tegeleda.
Halduri olemasolu eeldab juba ka haldusfirmat. Arvan ma. Haldusfirma haldab maja, vaatab, mis seisukorras on maja ja teeb ettepanekuid remonttöödeks jms. lühidalt - võtab maja hallata, oma hoole alla. Nii see vähemalt peaks olema. Haldur ei peaks olema selline, kes mõne tobeda juhatuse ettepaneku peale, a-la asendame plekk-katuse õlgkatusega, lööb kulpi "Jah proua peaminister!", vaid vaidleks vastu tobedustele ja annaks head nõu.
Ühistu esimees võib küll olla inimene väljaspoolt ühistut (KÜ käsiraamat)
Tegevjuht palgatakse ellu viima üldkoosoleku/juhatuse otsuseid. See eeldab väga tugevat juhatust, kel lihtsalt ei ole nii palju aega, et asjaga tegeleda.
Halduri olemasolu eeldab juba ka haldusfirmat. Arvan ma. Haldusfirma haldab maja, vaatab, mis seisukorras on maja ja teeb ettepanekuid remonttöödeks jms. lühidalt - võtab maja hallata, oma hoole alla. Nii see vähemalt peaks olema. Haldur ei peaks olema selline, kes mõne tobeda juhatuse ettepaneku peale, a-la asendame plekk-katuse õlgkatusega, lööb kulpi "Jah proua peaminister!", vaid vaidleks vastu tobedustele ja annaks head nõu.
Ühistu esimees võib küll olla inimene väljaspoolt ühistut (KÜ käsiraamat)
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Vähemalt poolte juhatuse liikmete elukoht peab olema Eestis, mõnes teises Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigis või Šveitsis.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
No nii teadsin juhatuse esimehe kohta ka mina, et ei pea elama samas majas ega olema ühistu liige, kuid et tegu polnud reaküsijaga, vaid halduri kutset taotleva inimesega, siis ajas see mind segadusse küll, et äkki on seadused selles osas muutunud või muutumas.
Seda, et haldur eeldab haldusfirma olemasolu, ma ei usu. Praegu koolitatakse Eestimaal haldureid, korteriühistu juhte ja enamusel neist pole mingeid firmasid. Ilmselt võib ta selle tunnistusega minna mõnesse kinnisvarahalduse firmasse end tööle pakkuma küll või olla FIE või loomulikult teha ka oma firma, kuid eeldada seda ei saa. Üks FIE sõlmib koostöölepingu teise FIEga või organiseerib muul moel hoonete haldamist, kuid see on sügavalt tema enda asi, kuidas ta töid organiseerib.
Mina paneks halduri ja tegevjuhi vahele võrdusmärgi. Ka tegevjuhil peavad olema teadmised ja oskused (eeldused) seda tööd teha. Tegevjuht ei pruugi end aga halduriks nimetada. Kui see pole litsentsi nõudev tegevus(vist veel ei ole), siis võib seda ka ilma igasuguste paberiteta teha. Küll aga on hea teada, mis inimene on see, keda tegevjuhiks palgatakse. Kui kedagi eriti võtta ei ole, siis võidakse palgata täiesti sobimatu ja ollakse hädas.
Erinevalt oma majas elavast juhatuse liikmest, kes puhtast patriotismist on ehk nõus seda tööd mõnda aega tegema ilma tasuta, tuleb tegevjuhile kindlasti ka palka maksta. Seetõttu on hea tegevjuhi leidmine päris keeruline.
Seda, et haldur eeldab haldusfirma olemasolu, ma ei usu. Praegu koolitatakse Eestimaal haldureid, korteriühistu juhte ja enamusel neist pole mingeid firmasid. Ilmselt võib ta selle tunnistusega minna mõnesse kinnisvarahalduse firmasse end tööle pakkuma küll või olla FIE või loomulikult teha ka oma firma, kuid eeldada seda ei saa. Üks FIE sõlmib koostöölepingu teise FIEga või organiseerib muul moel hoonete haldamist, kuid see on sügavalt tema enda asi, kuidas ta töid organiseerib.
Mina paneks halduri ja tegevjuhi vahele võrdusmärgi. Ka tegevjuhil peavad olema teadmised ja oskused (eeldused) seda tööd teha. Tegevjuht ei pruugi end aga halduriks nimetada. Kui see pole litsentsi nõudev tegevus(vist veel ei ole), siis võib seda ka ilma igasuguste paberiteta teha. Küll aga on hea teada, mis inimene on see, keda tegevjuhiks palgatakse. Kui kedagi eriti võtta ei ole, siis võidakse palgata täiesti sobimatu ja ollakse hädas.
Erinevalt oma majas elavast juhatuse liikmest, kes puhtast patriotismist on ehk nõus seda tööd mõnda aega tegema ilma tasuta, tuleb tegevjuhile kindlasti ka palka maksta. Seetõttu on hea tegevjuhi leidmine päris keeruline.
hmmm
Kas tegevjuhil ja halduri kohustused on siis erinevad?
Küsiks nii, kas midagi tegevuste püramiidist (vaata failihaldusest) peaks jääma ühe või teise puhul tegemata/täitmata?
Ilmselgelt on vastus ei, seega nimetada võib teada kas või direktoriks (maitse asi), kuid kohustused lepitakse kokku ikka lepingus ja ametijuhendis.
Nii arvan mina
Kas tegevjuhil ja halduri kohustused on siis erinevad?
Küsiks nii, kas midagi tegevuste püramiidist (vaata failihaldusest) peaks jääma ühe või teise puhul tegemata/täitmata?
Ilmselgelt on vastus ei, seega nimetada võib teada kas või direktoriks (maitse asi), kuid kohustused lepitakse kokku ikka lepingus ja ametijuhendis.
Nii arvan mina
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Üleüldiselt vahet pole - direktor, tegevdirektor, juhataja jne. Töö on jah üks ja sama ning jääb ka selleks.
Elavast näiteks ütlen nii palju, et tegevdirektor täidab juhatuse otsuseid, viib läbi koosolekuid, ehitus ja remondihankeid jne. Et siis ta seeb põhimõtteliselt täpselt sama, mida juhatuski.
Elavast näiteks ütlen nii palju, et tegevdirektor täidab juhatuse otsuseid, viib läbi koosolekuid, ehitus ja remondihankeid jne. Et siis ta seeb põhimõtteliselt täpselt sama, mida juhatuski.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
Juhatuse liige ei saa olla tegevjuht.Juhatuse liige osutab teenust.Seega ta ei saa olla töösuhetes ühistuga.Aga tegevjuht töötab ju töölepinguga.See, et on töösuhe.Kuid juhatuse liige osutab teenust.Seega ta ei ole töösuhetes ühistuga.Erinevad lepingud.Juhatuse liige ei saa puhkuse tasu.Tegevjuht saab.Vaadake nii VÕS kui ka äriseadustikku.Haldur -Nüüd on ju korterelamuhaldur II kutsetunnistuse omistamise võimalöus.Seega saab ka haldur juhatada KÜ-d.Ei pea olema haldusfirma.Korterelamuhaldureid on juba vist 40 meil .Nii, et võite palgata omale korterelamuhalduri ilma kinnisvara- firmata.Kui palkate tööle tegevjuhi, halduri,On olemas ka neile ametijuhend,.Sellega panete kõik paika.
Jah, kuid see vahe on vaid juriidiline. Sisulist vahet ei ole.
Ja tõesti on juriidiline.Vahe on tegelikult selline , et tegevjuhil on olemas ametijuhend.Ta tegelikult ei vastutav materjalselt.Täidab juhatuse liikmete juhiseid.Kuid tavaliselt kogu töö mis on vaja teha ühistus teeb kogu dokumentatsiooni valmis esitab juhatusele kinnituseks.Kui juhatus kinnitab selle ära siis tegutseb ta edasi.Vahest kogu dokumentatsioon tehakse tagant järgi .
Tegevjuhi ja halduri kohustused on loogiliselt erinevad.Haldurid on kinnisvarafirmades, kes healkorral näitab oma nägu 1 kord kuus.Aga tegevjuht on ju teie palgal, kellel on oma teatud tunnid , mis ta teeb teie ühistus,Ja minuteada ka suuremad kohustused-vastutused.
Tegevjuhi ja halduri kohustused on loogiliselt erinevad.Haldurid on kinnisvarafirmades, kes healkorral näitab oma nägu 1 kord kuus.Aga tegevjuht on ju teie palgal, kellel on oma teatud tunnid , mis ta teeb teie ühistus,Ja minuteada ka suuremad kohustused-vastutused.
Miski ei keela haldurile või tegevjuhile ametijuhendit või nõudeid ametile kirjutada ehk mida ta peab selle raha eest tegema, mida KÜ talle maksab.
Samuti saab vajaduse korral neile panna materiaalset vastutust. (hetkel ei tule kohe näidet, kuid see ei ole keelatud)
Peale selle makstakse palka nii tegevjuhile, kui ka haldurile ja seda siis, kas otse palgaarvestusena või teenustasude näol. Raha tuleb KÜlt
Kui haldur käin 1 kord kuus ja KÜ on sellega nõus, no mis siis ikka.
Samuti saab vajaduse korral neile panna materiaalset vastutust. (hetkel ei tule kohe näidet, kuid see ei ole keelatud)
Peale selle makstakse palka nii tegevjuhile, kui ka haldurile ja seda siis, kas otse palgaarvestusena või teenustasude näol. Raha tuleb KÜlt
Kui haldur käin 1 kord kuus ja KÜ on sellega nõus, no mis siis ikka.
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
Ametijuhendi võib ükskõik kellele kirjutada. Ka materiaalse vastutuse lepingu võib kõigiga sõlmida. Kui usaldate kellelegi midagi hoiule (näiteks ühistu pangaarve või sularahakassa, või muu ühistu ühisvaraga toimetamise), siis oleks lausa loogiline, et sõlmite serlle inimesega ka materiaalse vastutuse lepingu. Selle võib sõlmida nii juhatuse liikme kui ka majahoidjaga, isegi lihtsalt naabrimehega.
Ja ma ei ütleks, et halduri ja tegevjuhi ametid nii erinevad oleksid. Nimetatagu seda siis kuidas tahes, sõltub lõppkokkuvõtteis ikka kõik kokkuleppest, lepingust. Võib näiteks kokku leppida, et osa raamatupidajka tööst teeb ära üks juhatuse liige või et mõned tegevjuhi või halduri ülesanded täidab juhatuse liige või mida iganes. Seega ongi vahe vaid lepingutes. Et kas käsundusleping või tööleping. Sellest johtub kõik.
Ja ma ei ütleks, et halduri ja tegevjuhi ametid nii erinevad oleksid. Nimetatagu seda siis kuidas tahes, sõltub lõppkokkuvõtteis ikka kõik kokkuleppest, lepingust. Võib näiteks kokku leppida, et osa raamatupidajka tööst teeb ära üks juhatuse liige või et mõned tegevjuhi või halduri ülesanded täidab juhatuse liige või mida iganes. Seega ongi vahe vaid lepingutes. Et kas käsundusleping või tööleping. Sellest johtub kõik.