juhatuse otsuste jõustumine

Juhatuse liikmetest ja juhatuse liikmetele

Moderaator:Heino

Vasta
t33liblikas
Liige
Liige
juhatuse otsuste jõustumine

Postitus Postitas t33liblikas » 23 Mär 2010 16:51

Millal jõustuvad teil juhatuse otsused?

Meil on põhikirjas punkt, et 10.ndal päeval peale KÜ liikmetele teatavaks tegemist (KÜS § 13 p 2 ütleb sama). Kas see tähendab, et kui juhatus otsustab midagi, siis tuleb kõigile teatavaks teha ja alles kümnendal päeval hakkab kehtima?

Nt juhatus otsustab tellida suure prügikonteineri õuele kevadel.
Või otsustab sõlmida lepingu teat firmaga.
Või otsustab veenäidu mitteesitajatele teat summa lisamise arvele vmt.

Roland66
Haldur
Haldur
Kontakt:

Re: juhatuse otsuste jõustumine

Postitus Postitas Roland66 » 23 Mär 2010 17:01

Veenäidu mitteesitaja suhtes lahendage kodukorraga asi ära, sest iga otsuse jaoks peab olema mingi alus: põhikiri, kodukord, KÜ üdkoosleku otsus. KÜ on moodustatud majandamiseks ja toimida saab ta ainult kokkuleppel e. põhikirjaga, kodukorraga jne. Lihtsalt mingit summat te ei saa arvele kirjutada, selleks peab olema otsus. Otsused juhatuse tehke varem nt täna: otsustate tellida konteiner aprillis, sõlmida leping mais. Samas on KÜ igapäevane majandamine juhatuse pädevuses, ma kaldun arvama, et otsused peavad midagi reguleerima või on suunatud kõigile täitmiseks, siis peaks kasutama 10 päeva.

www.ekomliit.ee
Kommunismi lõpp kortermajades tulenevalt RIIGIKOHTU TSIVIILKOLLEEGIUMI KOHTUOTSUSEST Eesti Vabariigi nimel Kohtuasja number 3-2-1-146-10 ja 3-2-1-50-11
KÜ - palju toredaid inimesi!
Vox populi vox Dei

t33liblikas
Liige
Liige

Postitus Postitas t33liblikas » 23 Mär 2010 17:11

Roland66 kirjutas:Veenäidu mitteesitaja suhtes lahendage kodukorraga asi ära, sest iga otsuse jaoks peab olema mingi alus: põhikiri, kodukord, KÜ üdkoosleku otsus. KÜ on moodustatud majandamiseks ja toimida saab ta ainult kokkuleppel e. põhikirjaga, kodukorraga jne. Lihtsalt mingit summat te ei saa arvele kirjutada, selleks peab olema otsus. Otsused juhatuse tehke varem nt täna: otsustate tellida konteiner aprillis, sõlmida leping mais. Samas on KÜ igapäevane majandamine juhatuse pädevuses, ma kaldun arvama, et otsused peavad midagi reguleerima või on suunatud kõigile täitmiseks, siis peaks kasutama 10 päeva.
Ma ei saa aru - otsuse jaoks peab olema alus? Mida Sa siin silmas pead?
Kui juhatus võttis koosolekul vastu otsuse, et veenäidu mitteesitajale lisatakse x m3 vett arvele, siis peaks ta selle teadetetahvlile välja riputama ja 10 päeva pärast hakkab jõustuma, eks?
Konteineri tellimised jm, arusaadav, neid saab pikemalt ette planeerida.

Aga lepingu sõlmimised, konkreetse võlgniku või korteri teemad jne, neid ei pane ju teadetetahvlile. Ja kas kuidagi tehakse siis vahet, missugused otsused tuleb teatavaks teha, missugused mitte?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 23 Mär 2010 20:18

t33liblikas kirjutas: Ma ei saa aru - otsuse jaoks peab olema alus? Mida Sa siin silmas pead?
Kui juhatus võttis koosolekul vastu otsuse, et veenäidu mitteesitajale lisatakse x m3 vett arvele, siis peaks ta selle teadetetahvlile välja riputama ja 10 päeva pärast hakkab jõustuma, eks?
Mina olen siin sellel arvamusel ja minu arusaamist mööda on samal arvamusel ka Roland66, et selline veenäidu mitte esitamisel kohandatav meede peab olema reguleeritud ühistu kodukorras. Mitte, et juhatus oma äranägemise järgi otsustab.
Aga lepingu sõlmimised, konkreetse võlgniku või korteri teemad jne, neid ei pane ju teadetetahvlile. Ja kas kuidagi tehakse siis vahet, missugused otsused tuleb teatavaks teha, missugused mitte?
Kõik otsused tuleb teatavaks teha, siin erandeid olla ei saa. Kuidas te teatavaks teete peaks olema samuti kodukorras reguleeritud. Lepingute sõlmimised võib vabalt teadetetahvlile panna, seal pole midagi varjata. Kui juhatuse otsus puudutab konkreetselt mõnda ühistu liiget, siis võite selle teatavaks teha sellelel liikmele.

t33liblikas
Liige
Liige

Postitus Postitas t33liblikas » 24 Mär 2010 09:38

pimeloom kirjutas:Kõik otsused tuleb teatavaks teha, siin erandeid olla ei saa. Kuidas te teatavaks teete peaks olema samuti kodukorras reguleeritud. Lepingute sõlmimised võib vabalt teadetetahvlile panna, seal pole midagi varjata. Kui juhatuse otsus puudutab konkreetselt mõnda ühistu liiget, siis võite selle teatavaks teha sellelel liikmele.
Et me ikka üheselt aru saaksime:
Kui ühistu otsustab sõlmida lepingu koristusfirmaga, siis tuleb teade välja panna ja kümne päeva pärast leping allkirjastada?
Mille alusel teha erand konkreetset korterit puudutava küsimuse otsuse puhul? Seadus nõuab kõigile ühistu liikmetele teavitamist.
Mis saab erakorraliste otsuste puhul? Nt tuul viib katuse minema, siis juhatus võtab otsuse vastu, milliselt firmalt parandus tellida. Kas siis ka 10 päeva teade väljas ja siis alles võimalus tellida remont?

Tean, et näited võivad olla jaburad, aga tahaksin endale selgeks teha, mida juhatuselt nõuda ja mina mõistan seadust üheselt nagu lauses kirjas.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 24 Mär 2010 10:11

t33liblikas kirjutas: Et me ikka üheselt aru saaksime:
Kui ühistu otsustab sõlmida lepingu koristusfirmaga, siis tuleb teade välja panna ja kümne päeva pärast leping allkirjastada?

Paraku on paragrahvimärk kõver ja igatpidi väänatav ning mina ei ole jurist ning seda õigesti väänata ei oska. Põhimõtteliselt koristusfirmaga lepingu sõlmimiseks on vaja juhatuse otsust. Vastavalt KÜS §13 lg 2 jõustub juhatuse otsus 10-nendal päeval pärast selle teatavaks tegemist ühistu liikmetele põhikirjas sätestatud korras. Juriidiliselt korrektne oleks ilmselt jah nii, et juhatus võtab vastu otsuse, otsus tehakse teatavaks ühistu liikmetele ja 10-ndal päeval peale teatavaks tegemist võib lepingu allkirjastada.
Mille alusel teha erand konkreetset korterit puudutava küsimuse otsuse puhul? Seadus nõuab kõigile ühistu liikmetele teavitamist.
Ma oma eelmises vastuses pidasin silmas seda, et trepikoja teadetetahvlile (nagu sa kirjutasid) delikaatsete isikuandmetega juhatuse otsust ilmselt panna ei tohi. Paralleeli saab tõmmata ilmselt võlglaste avalikustamisega. Aga ilma delikaatsete isikuandmetega otsuse avaldamist teadetetahvlil ei keela miski.
Mis saab erakorraliste otsuste puhul? Nt tuul viib katuse minema, siis juhatus võtab otsuse vastu, milliselt firmalt parandus tellida. Kas siis ka 10 päeva teade väljas ja siis alles võimalus tellida remont?
Alati saab asjale ju mõistusega läheneda.

t33liblikas
Liige
Liige

Postitus Postitas t33liblikas » 24 Mär 2010 10:30

Arusaadav. Sel juhul ei tähenda seadus mitte midagi? Juhatus võib otsustada mida iganes ja otsused hakkavad kohe kehtima ilma teavitamata.

Kuna ma teen revisjoni ja juhatus ei ole teavitanud kü liikmeid ühestki otsusest, siis tahan 100% kindel olla, mida ma neilt nõuan. Seadust lugedes nõuaksin ma kõikide otsuste ülesriputamist trepikodadesse või paberil kõikide inimeste postkasti.

Kuidas teistel ühistutel praktika on? Kas keegi ei teavita ühistu liikmeid otsustest? Või tehakse seda valikuliselt?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 24 Mär 2010 11:08

t33liblikas kirjutas:Arusaadav. Sel juhul ei tähenda seadus mitte midagi? Juhatus võib otsustada mida iganes ja otsused hakkavad kohe kehtima ilma teavitamata.
Ma ei ole seda väitnud. Palun ära keera minu juttu oma mõtetele vastavaks. Jutt oli ju erandolukordadest, millest sina võiksid ka aru saada. Ei ole ju mõeldav, et avariiolukorras hakatakse lahendusi pakkuma alles 10 päeva möödudes.

Ja sinu viimasele küsimusele vastates võin öelda, et meie ühistus teavitatakse liikmeid kõikidest juhatuse otsustest.

tull6
Haldur
Haldur
On tänanud: 1 kord

Postitus Postitas tull6 » 24 Mär 2010 18:12

t33liblikas - igati arukas nõue. Jääb juhatuse otsustamise viis.

tull6
Haldur
Haldur
On tänanud: 1 kord

Postitus Postitas tull6 » 24 Mär 2010 18:14

vabandust - Jääb juhatuse otsustada teavitamise viis

Roland66
Haldur
Haldur
Kontakt:

Postitus Postitas Roland66 » 24 Mär 2010 21:45

Vaatasin põhikirja, meil on asi lahendatud järgmiselt ja minu hinnangul väga mõistlikult.

Juhatuse otsuse või ettekirjutusega võrdsustatakse juhatuse poolt kirjaliku hääletamise teel, juhatuse liikmete häälteenamusega langetatud otsus või tehtud ettekirjutus, mille tegemist on taotlenud juhatuse või revisjonikomisjoni liige.
Juhatuse otsused ja ettekirjutused jõustuvad alates juhatuse koosoleku protokolli või kirjaliku hääletamise teel tehtud otsuse või ettekirjutuse allakirjutamisest ning muutuvad ühistu liikmetele kohustuslikuks alates isiklikult või avalikult teatavakstegemise päevale järgnevast kümnendast päevast.
Konkreetsele ühistu liikmele täitmiseks antud juhatuse otsus või ettekirjutus tehakse teatavaks liikmele endale või tema korteris elava täisealisele isikule allkirja vastu. Kui eelmises lõigus nimetatud isikud keelduvad allakirjutamisest, siis kahe tunnistaja kinnitusel loetakse otsus või ettekirjutus kätte antuks. Juhul, kui ühistu liikme korteris ei elata ning ühistu liikme asukoht on ühistu juhatusele teadmata, avaldatakse juhatuse otsus või ettekirjutus üldkoosoleku poolt kehtestatud korras ning loetakse sellega ühistu liikmele kätteantuks. Teate avaldamisega seotud kulutused kannab ühistu liige.

Juhatuse poolt vastu võetud üldkohustuslikud otsused tehakse teatavaks nende väljapanekuga trepikodades. Juriidilisest isikust korteriühistu liikmele saadetakse korteriühistu juhatuse poolt vastu võetud üldkohustuslikud otsused korteriühistu juriidilisest isikust liikme juhatusele hariliku või elektronposti teel.

Juhatuse liikmed võivad olla ühistuga lepingulistes suhetes, milleks peab volituse andma üldkoosolek.

www.ekomliit.ee
Kommunismi lõpp kortermajades tulenevalt RIIGIKOHTU TSIVIILKOLLEEGIUMI KOHTUOTSUSEST Eesti Vabariigi nimel Kohtuasja number 3-2-1-146-10 ja 3-2-1-50-11
Vox populi vox Dei

Roland66
Haldur
Haldur
Kontakt:

Postitus Postitas Roland66 » 24 Mär 2010 22:04

Ma ei saa aru - otsuse jaoks peab olema alus? Mida Sa siin silmas pead?
Konteineri tellimised jm, arusaadav, neid saab pikemalt ette planeerida.

Kui sa saad politsei käest trahvi siis on otsuse alla kirjutatud millise rikkumise eest, mida sa rikkusid e punkt seadusest. Veemõõtja näitude esitamata jätmise reguleerimata olukord on esitajale soodus. Kui vennike suvatseb juhatusele kirjutada, et ei ole veekulu määramisega nõus ja palub arve juhatusel ümber vormistada, juhatus ei reageeri ning jätab arve muutmata ongi kuri karjas. Sell võib minna kohtusse ja nõuda arve ümbertegemist ehk juhatusel puudusid põhikirjast tulenevalt õigused veekulu määramiseks nimetatud viisil, kodukord puudub, KÜ liikmete üldkoosoleku otsus pudub, mille alusel? Oletegi kohtus kaotajad ja kümnest kilust rahast ilma niigu lind s...st

Vaadakem veel kord, mida seadus meile selle kohta ütleb: KÜS § 2. Korteriühistu mõiste
(1) Korteriühistu on korteriomandiseaduses sätestatud korteriomanike loodud mittetulundusühistu, mille eesmärgiks on korteriomandite eseme osaks olevate ehitiste ja maatüki mõtteliste osade ühine majandamine ja korteriühistu liikmete ühiste huvide esindamine.

§ 4. Korteriühistu põhikiri
(1) Korteriühistu põhikirja võtab vastu asutamiskoosolek ja muudab liikmete üldkoosolek. Vastuvõtmise või muutmise poolt peab olema rohkem kui pool häälte üldarvust.

(2) Lisaks mittetulundusühingute seaduses põhikirja kohta sätestatule sätestatakse korteriühistu põhikirjas veel häälte jagunemine üldkoosolekul ja korteriühistu liikme korteriomandi eseme mõtteliste osade majandamise kulude eest tasumise alused ja kord.

§ 151. Majandamiskulud
(1) Majandamiskulud käesoleva seaduse tähenduses on korteriühistu vajalikud kulud eluruumide ja nende pindala osatähtsusele vastava elamu ja elamu ümbruse osa hoolduseks ja remondiks ning tasu korteriühistu poolt elamu majandamiseks osutatud ja ostetud teenuste eest, sealhulgas energiaauditi ja energiamärgise tellimise eest, arvestatuna eluruumi üldpinna ühe ruutmeetri kohta, kui korteriühistu põhikirjas ei sätestata teisiti.

www.ekomliit.ee
Vox populi vox Dei

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 25 Mär 2010 06:59

Roland66 kirjutas:Vaatasin põhikirja, meil on asi lahendatud järgmiselt ja minu hinnangul väga mõistlikult.

Juhatuse otsuse või ettekirjutusega võrdsustatakse juhatuse poolt kirjaliku hääletamise teel, juhatuse liikmete häälteenamusega langetatud otsus või tehtud ettekirjutus, mille tegemist on taotlenud juhatuse või revisjonikomisjoni liige.
Anna andeks, aga sellest ei saa mina kaine peaga küll aru. Juhatuse otsusega võrdsustatakse juhatuse otsus..... Otsuse vastuvõtmisel ei ole ju mingit vahet, kas hääletatakse kirjalikult või käetõstmisega.
Juhatuse otsused ja ettekirjutused jõustuvad alates juhatuse koosoleku protokolli või kirjaliku hääletamise teel tehtud otsuse või ettekirjutuse allakirjutamisest
See on otseses vastuolus Korteriühistuseaduse §13 lõige 2-ga Korteriühistu juhatuse otsus jõustub kümnendal päeval, arvates päevast, mil see tehti teatavaks kõigile korteriühistu liikmetele põhikirjas sätestatud korras

Vasta