Kas saan volitada koosolekule vabaabielus meest?
Moderaator:Heino
Aidake ometi aru saada,kui elan aastaid vabaabielus ja soovin elukaaslase ennast esindama saata,kuna ta teab elektri~ja ehitusteemades paremini kaasa rääkida ning seega ka lihtsam muresid selgitada,loomulikult olen ka ise kohal,kas uue seadusemuudatuse järgi KÜS (10 1)ei pea volitamiseks enam abielluma või lapsendama? :)naljaga pooleks öeldud,kuid enne 01.07.2009 see tõsiselt häiris,et võta või sunniviisiliselt mees.Toimus koosolek ning juhatus(ei vasta kõnedele,keeldub suhtlemast) keeras selja ning ütles,et tema pole keegi!Tahtsin teha volikirja,ei võetud arvesse.KUIDAS saada konkreetne vastus?Kas saan volitada või ei?
Ja teine mure.Ma pole elus näinud ühtegi majandusaruannet,bilanssi ega tulude,kulude aruannet.Kas mul on õigus neid nõuda enne uue koosoleku toimumist,et nendega tutvuda ja võtta oma seisukoht või arvamus?Seadus räägib kahest nädalast,teisedki on küsinud,kas nad saaks seda näha,mitte vurinal ette lugedes.Tänan-
Muutis Heino: Pealkiri peab vastama reeglitele.
Ja teine mure.Ma pole elus näinud ühtegi majandusaruannet,bilanssi ega tulude,kulude aruannet.Kas mul on õigus neid nõuda enne uue koosoleku toimumist,et nendega tutvuda ja võtta oma seisukoht või arvamus?Seadus räägib kahest nädalast,teisedki on küsinud,kas nad saaks seda näha,mitte vurinal ette lugedes.Tänan-
Muutis Heino: Pealkiri peab vastama reeglitele.
Re: AIDAKE!
Pealkiri võiks olla informatiivsem ja karjuda ei ole viisakas.
Võta ette Korteriühistuseadus ja Mittetulundusühingute seadus, surfa siin portaalis natuke ringi ja kõigile su küsimustele on vastused olemas.
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13149379
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13149444
Võta ette Korteriühistuseadus ja Mittetulundusühingute seadus, surfa siin portaalis natuke ringi ja kõigile su küsimustele on vastused olemas.
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13149379
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13149444
LIhtsalt hea inimene 

Tänan!Tahan lisada,et kui ühistud perfektselt toimiksid,ei oleks ka seda portaali ehk ja inimesed otsustavad ise härjal sarvist haarata siis,kui asi juba veidi kontrolli alt väljas.Sain vastuse,et tohib ta küll mulle natuke toeks olla ning vähemalt 2 nädalat enne koosolekut peab olema kättesaadav,et oleks võimalik tutvuda.Mõnigi lihtsalt ei saa töö tõttu käia või viibib välismaal.Tänan,oli abiks.=)
Re: Kas saan volitada koosolekule vabaabielus meest?
Täpselt nii, 01.07.2009 seaduse muudatus ei sea volitamisele mingit piirangut ja infot nõuda on sul volituse alusel täpselt samasugune õigus nagu korteriomanikul. Kui ignoreeritakse, siis pöördu revidendi (teeb juhatuse üle järelevalvet) poole ja suhtle juhatusega kirjalikult.
Palun. Mina usun, et ka perfektselt toimivate ühistute puhul on selline portaal, kus saab kogemusi vahetada, tänuväärne ja vajalik.janka kirjutas: Tahan lisada,et kui ühistud perfektselt toimiksid,ei oleks ka seda portaali ehk
Vaadake,mis on selle kohta põhikirjas kirjas.Meie KÜ põhikirjas on vastuvõetud,et üldkoosolekust võivad osa võtta ainult KÜ liikmed ja volitada võib ainult teist KÜ liiget.
Kui olin märtsi kuus koolitusel ,siis lektor toonitas, et elukaaslast ei saa üldkoosolekule volitada, ta pole pereliige.
Kui olin märtsi kuus koolitusel ,siis lektor toonitas, et elukaaslast ei saa üldkoosolekule volitada, ta pole pereliige.
Märtsis veel oligi nii rewa2, aga lektor oleks võinud siiski teada, et see asi kohe-kohe muutub. Märtsis oli see muutus juba laialt teada.
Täna on nii nagu KÜS § 10 1 ütleb ja kõik põhikirja piirangud, mis sellega vastuolus ei kehti: "Üldkoosolekul võib osaleda ja hääletada korteriühistu liige või tema esindaja, kellele on antud lihtkirjalik volikiri. Põhikirjaga ei või piirata korteriühistu liikme õigust esindaja määramiseks. Põhikirjaga võib määrata sama isiku poolt esindatavate korteriühistu liikmete ülemmäära."
Täna on nii nagu KÜS § 10 1 ütleb ja kõik põhikirja piirangud, mis sellega vastuolus ei kehti: "Üldkoosolekul võib osaleda ja hääletada korteriühistu liige või tema esindaja, kellele on antud lihtkirjalik volikiri. Põhikirjaga ei või piirata korteriühistu liikme õigust esindaja määramiseks. Põhikirjaga võib määrata sama isiku poolt esindatavate korteriühistu liikmete ülemmäära."
Korteriühistuseaduse muudatused võeti Riigikogus vastu 29.01.2009, avaldati Riigi Teatajas 19.02.2009 ja hakkasid kehtima 01.07.2009.rewa2 kirjutas:Vaadake,mis on selle kohta põhikirjas kirjas.Meie KÜ põhikirjas on vastuvõetud,et üldkoosolekust võivad osa võtta ainult KÜ liikmed ja volitada võib ainult teist KÜ liiget.
Nüüd juhtub selline asi,et üle poolte koosolekul olijatest on volikirjadega, kes on elukaaslased või ühistu liikme tuttavad. Nendel pole mingit huvi ühistu probleemide pärast, tulevad kokku kui meelelahutusele ja nalja tegema... >Tegemist on ikkagi inimeste vara ja rahaga.
Kuidas sa saad arvata,et neid ei huvita miski ja kogu mõte on ainult meelelahutusel?!Kui me pole abielus,aga jagame kõike koos,miks siis eluaseme probleemid on vaid tsirkus?Pigem ütleksin,et korterite omanikud paberil on kas väga vanad juba või tõesti elavad teises linnas,vähemalt meie majas on see protsent suur.Eelmine koosolek lõppeski pärast tunniajast volikirjade kirjutamist ja komejandi tegemist,probleemideni ei jõutud,omanikke kohal polnud,ühtegi dokumenti ei näidatud.Kui küsiti,kas raha on veel,vastati et midagi on!Maja kukub varsti kokku,tänava kõige jubedam tondiloss,maandust pole,püstikud on sõelapõhjaks roostetanud,välisuks kiiksub vaevalt hingedel,katus sadas 18 aastat läbi,mulle voodisse!Siin väita,et tekivad mingid show otsijad,on nördima panev ja põhjendamatu.Ilusat suve ja päikest!
...kas sa ikka saad aru mida räägidrewa2 kirjutas:......nendel pole mingit huvi ühistu probleemide pärast, tulevad kokku kui meelelahutusele ja nalja tegema... >Tegemist on ikkagi inimeste vara ja rahaga.

Kui mina omanikuna volitan kedagi, siis ma usaldan teda ja suvalisel kolmandal osapoolel ei saa selle kohta mingit ütlemist olla. Kui ÜK läheb nalja tegemiseks, siis on koosoleku juhataja saamatu.
Olen täiesti nõus,et koosoleku juhataja on saamatu! Ei saagi muud öelda ,sest ta on ka tegelikus elus meelelahutaja..