Esimees ei võimalda tutvuda dokumentidega....
Moderaator:Heino
issand kui tark jutt...ja mina vana loll arvasin et "kivimürakas" jagab juhatusele korraldusi See on küll tore, et mind õigele teele juhatasite ... aga ma küsin veelkord, kas on seadus ja kus on see seadus kirjas, et juhatus peab väljastama üldkoosoleku protokolli koopia. Mul pole selle vastu mitte midagi aga ma küsin, et kas on olemas selline seadus mis juhatusel käseb seda teha. Ja ei ole vaja mulle näiteid tuua mingist oma firmast või ämma kommipoest...ma küsin otse ja tahan ka otsest vastust mis ei ole tingitud teie emotsioonidest.
Re: Esimees ei võimalda tutvuda dokumentidega....
Nagu ma eelnevalt juba kirjutasin, Korteriühistuseadus ja ka Mittetulundusühingu seadus ei käsitle seda teemat! Seega KÜ seaduses ( mida KÜ esmajärgus peab järgima lisaks teistele ) ei ole juhatusele kohustust pandud selle dokumendi kättesaadavuse ja väljastamise osas. See tuleb vormistada, et säiliks ajalugu otsusest ja selle vastuvõtmisest.ARON kirjutas:issand kui tark jutt...ja mina vana loll arvasin et "kivimürakas" jagab juhatusele korraldusi See on küll tore, et mind õigele teele juhatasite ... aga ma küsin veelkord, kas on seadus ja kus on see seadus kirjas, et juhatus peab väljastama üldkoosoleku protokolli koopia. Mul pole selle vastu mitte midagi aga ma küsin, et kas on olemas selline seadus mis juhatusel käseb seda teha. Ja ei ole vaja mulle näiteid tuua mingist oma firmast või ämma kommipoest...ma küsin otse ja tahan ka otsest vastust mis ei ole tingitud teie emotsioonidest.
KÜLL AGA
saab ühistu põhikirjas ise määrata eraldi, kas ja kuidas protokolle ja muid dokumente liikmetele kättesaadavaks tehakse. Näiteks määratakse, et 5 päeva möödudes koosolekust on protokoll kättesaadav kõikidele ühistu liikmetele. Protokoll paigutatakse trepikodade infotahvlile ning koduleheküljele vms.
SEEGA
Kui seadus ei määra ning põhikirjas ei täpsustada, siis juhatus ei ole kohustutatud nende kahe alusel seda koopiat väljastama. Samuti ei riku juhatus sellisel juhul ka konkreetselt seadust.
KOKKUVÕTE
Mina sinu eest seaduseid lugema ei hakka ning uurimustööd tegema ei vaevu. Kui on põlev vajadus teada saada ning siiani pakutud vastused ei anna vaimset ja juriidilist rahulolu, siis palun : https://www.riigiteataja.ee/ert/ert.jsp ning head uurimist. Minu vastused põhinevad eelpool mainitud kahe seaduse alusel.
Kuna MTÜ puhul reguleerimata, siis rakendub analoog äriseadustikuga:ARON kirjutas:..... kas on olemas selline seadus mis juhatusel käseb seda teha. ...
§ 94. Osaniku õigus teabele
(1) Osanikul on õigus saada teavet täisühingu tegevusest ja tutvuda täisühingu kõigi dokumentidega, samuti nõuda kinnitatud majandusaasta aruande ärakirja. Osanike otsusel võib piirata osaniku teabe saamise ja dokumentidega tutvumise õigust, kui on alust eeldada, et see võib tekitada kahju ühingu huvidele.
Pigem täna kasutajat k24, kes veelgi täpsema vastuse postitas koos selgitusega. Soovitan sellest lähtuda (ning vajadusel lisainfo saamisel üle vaadata) ning minu postitus jätta kõrvale. Mina lähtusin ainult kahest seadusest : MTÜ seadus ja KÜ seadus.ARON kirjutas:Tänud, Meelismih - vastus igati korralik...
k24
tean garaaziühistut, kus isegi revidendile ei näidata kõiki dokumente. Ja ükski vägi ei kõiguta kohalt seda juhatust, sest koosolekul käib ainult käputäis nende tuttavaid. Kuulutus on küll teadete tahvlil, aga kes seal pidevalt käib. Ja palvele teatada e-maili teel ei reageerita.
tean garaaziühistut, kus isegi revidendile ei näidata kõiki dokumente. Ja ükski vägi ei kõiguta kohalt seda juhatust, sest koosolekul käib ainult käputäis nende tuttavaid. Kuulutus on küll teadete tahvlil, aga kes seal pidevalt käib. Ja palvele teatada e-maili teel ei reageerita.
Sellised - me ei näita teile dokumente - kohti on ikka, aga oluline on, et ühistu liige teaks oma õigusi ja igal juhul on tal õigus dokumentidega tutvuda. Mis sellest juhatuse poolsest mittenäitamiset saab on iseasi ja kahe poole omavaheline probleem.