kuidas saada tagasi oma remondiraha mittetoimivalt ühistult
Moderaator:Heino
teema puudutab mu ema ja ta ei oska enam kuhugi päärduda ja kõigil on ükskõik. Alustan siis algusest. On maja 24. korteriga. Umbes 13 a tagasi yritasid 2 toredat inimest luua Kõ, kuid üks neist suri ja teine kolis minema. Selle kohta tehti ka mingeid protokolle,kuid Kõ-d pole ametlikult loodud siiani. Samuti pole seal ka ühisust ega määratud valdajat. Kuid sellegipoolest kogutakse juba 13 a remondiraha ja seda kogutakse veel mtte ruutmeetri pealt vaid korterite pealt. Nende aastate jooksul on ostetud vaid 3 soojamõõdikut ( 2 neist ei sobinud ja seisavad kuskil koguvad tolmu) ja osteti 2 muruniidukit ( 1 seisab yhe mehe suvilas ja teine kuskil keldris). Maja aga laguneb. Inimestel laseb katus läbi, maja sees suur pragu, välisuksed ja aknad seisavad vaevu ees ja koridorid on jubedad. Samuti pole ühtegi toru vahetatud ja kõik asjad on amortiseerunud ja küttesüseeme pole läbipestud jne jne. Samuti ei anta mu emale ega kellegile näha nt arveid kuhu raha läheb ja mis sest saanud on . Seal on 2 initsiaatorit, kes siis võimu enda kätte võtnud ja majandavad selle rahaga ja esitavad korteritele arveid. Raha seisab ühe tädi pangaarvel.MU ema suutis välja petta kuidagi soojuse ostu -müügilepingu. Seal on Ostjaks märgitud Korteriühistu See ja see ja alla kirjutanud üks initsiaatoritest. Tegelikult ju Kõ pole olemaski. Küttearved jagavad nad ruutmeetrite peale ära ja mu ema maksab neid korralikult aastaid,kuigi istub ise külmas. Alt naaber (yks initsiaatoritest) lasi oma radikatele kraanid panna ja nyyd ei tule soe mu emale üles, aga see teda ei huvita ja ta naerab vaid ema mure peale. Mu ema lasi oma raha eest puhastada keldrini trossiga radikatorud ja vahetas keldris miskid radikapüstikute kraanid ja on teinud omalt poolt kõik,et soe oleks,aga tulutult. Neid probleeme on tegelikult veel ja palju,aga kes neid viitsikski lugeda. Majas elavad enamuses vanemad inimesed ja pole seal selliseid hakkajaid,kes moodustaks ühistu . Ma suutsin eile ema aidata vaid niipalju,et tellisin kohale spetsialisti Tehnilise Järelevalve Inspektsioonist,kes siis tuleb ja vaatab altnaabri radiaatoreid ja teeb talle ettekirjutuse need kraanid maha võtta. Tahaks teda veel aidata ja paluks teie abi,sest siinolijad on arvatavasti selliste muredega ennemgi kokku puutunud. Mida peaksin tegema järgmisena? Kas äkki saata tähitud kiri ja paluda aruandlust rahade kohta ja paluda tagastada 13 a jooksul sisse makstud raha ja kui nad ei vasta,siis teha avaldus politseile, sest minu arust on see Karistusseadustiku paragrahv 201 kohaselt Omastamine ja on karistatav. Kuidas lõpetada see omavoli ja kätte saada raha? Ja kas keegi oskab äelda, mis seaduse alusel korjatakse remondiraha ruutmeetrite pealt mitte korterite pealt ja kas siis kui pole moodustatud Kõ-d, kas sellisel juhul on ka radiaatorid,torud, küttesüsteemid jne ka kaasomandis ja mis seadus kohustas neid remontima ja korras hoidma. Seal majas on seis ikka nii kriitiline, et yhel vaesel naisel oli juba infarkt ja neil kel on mured naerdakse lihtsalt välja ja midagi ei tehta. Jutt sai väga segane,aga ehk keegi oskab natukenegi nõu anda või suunata ja äelda kuhu õigluse saamiseks päärduda ja mida saaks ette võtta. Ette tänades ...
Kui Sa oled ikka kindel, et mingit ühistut [b:dc8c1db2db]ei ole[/b:dc8c1db2db] moodustatud ja maja haldavad vaid paar elanikku oma suva järgi, siis ei ole küll muud, kui kohtutee vaja jalge alla võtta. Mingi kirja saatmisest ja nendelt aruandluse palumisest ei ole ju mingit mõtet, sest nad ei ole ju aruandekohuslased teie ees.
Ja seda, mis teie majas toimub, ei saa kuidagi nimetada [b:dc8c1db2db]mittetoimivaks ühistuks[/b:dc8c1db2db], sest ühistut ju ei ole.
Ja seda, mis teie majas toimub, ei saa kuidagi nimetada [b:dc8c1db2db]mittetoimivaks ühistuks[/b:dc8c1db2db], sest ühistut ju ei ole.
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Probleem on tõsine.
Kuidas koguda remondifondi ja mille alusel seda jagatakse määratakse ühistus ära põhikirjaga. õhisuse puhul kehtib siinjuures aga majanduskava, mis on kohustulik. Majanduskava koostab valitseja. Kui antud dokumnte pole vastu võetud ei ole ka alust maksmiseks. Tekib veel küsimus - mille alusel te üleüldse maksate, kas arveid ikka esitatakse ning kelle rekvisiitidega?
Ning andke andeks aga kus kohas te olite näiteks kümme aastat tagasi oma probleemiga. 13 aastat on ikka väga pikk periood, et mitte midagigi märgata.
Kuidas koguda remondifondi ja mille alusel seda jagatakse määratakse ühistus ära põhikirjaga. õhisuse puhul kehtib siinjuures aga majanduskava, mis on kohustulik. Majanduskava koostab valitseja. Kui antud dokumnte pole vastu võetud ei ole ka alust maksmiseks. Tekib veel küsimus - mille alusel te üleüldse maksate, kas arveid ikka esitatakse ning kelle rekvisiitidega?
Ning andke andeks aga kus kohas te olite näiteks kümme aastat tagasi oma probleemiga. 13 aastat on ikka väga pikk periood, et mitte midagigi märgata.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
[quote:2eff409ca5]et olen neilt nõudnud mis mu rahadest on saanud või kuidas see asi käib....[/quote:2eff409ca5]
Siin ei saa ju küsimus olla vaid selles mis rahadest on saanud. Selline majandamine on ju seadusevastane.
Mind pani mõtlema selline asi, et mis alustel hakati 13 aastat tagasi, ehk 1994 moodustama korteriühistut. Kõ seadus hakkas kehtima 03.08.1995.
Siin ei saa ju küsimus olla vaid selles mis rahadest on saanud. Selline majandamine on ju seadusevastane.
Mind pani mõtlema selline asi, et mis alustel hakati 13 aastat tagasi, ehk 1994 moodustama korteriühistut. Kõ seadus hakkas kehtima 03.08.1995.
Sooja, vee ja üldelektri jagab ära altnaabrinaine,kes üks initsiaatoritest ja siis saab iga korteriomanik lipaka, kus rekvisiidid puuduvad, seal vaid kirjas vee eest niipalju, sooja eest niipalju jne ja siis maksab igayks sularahas oma kulud ja ongi kõik. Mu ema kirjutas juba 2000 a kohalikku omavalitusse kirja ja sealt äeldi,et teie oma probleem. Teda keegi kuulda majas ei võta ja ta ei oska enam kuhugi päärduda. Mina sain sellest murest teada ka alles hiljuti ( ju tal oli häbi rääkida ja sai ise ka aru,et maksis niisama ei millegi eest kellegile raha) ja ma üritaks nüüd midagi teha ja teda kuidagi aidata, aga õudsalt keeruline see algus. Ma läheks ise heameelega sinna kohale ja kutsuks koosoleku kokku ja üritaks midagi teha ja mingeid seadusi neile selgeks teha, aga kahjuks ma elan Tallinnas ja olen kahe pisikese lapsega kodune ja ema elab 65 km eemal. õritangi siis infot leida internetist või helistades. Esitasin ka teabenõude valda, kuid sealt pole vastust tulnud.
TO: pimeloom
Olen vist ema jutust valesti aru saanud. õhesõnaga Kõ prooviti luua peale 1995.a. , aga rahasi kogutakse ikkagi juba varem. Samuti see soojaleping mis meie käes on ja allkirjastatud olematu Korteriühistu nimel, on sõlmitud 1998.a.
TO: pimeloom
Olen vist ema jutust valesti aru saanud. õhesõnaga Kõ prooviti luua peale 1995.a. , aga rahasi kogutakse ikkagi juba varem. Samuti see soojaleping mis meie käes on ja allkirjastatud olematu Korteriühistu nimel, on sõlmitud 1998.a.
Mina ei oska ega julge küll muud soovitada, kui kohtutee ette võtta. Ilmselt peaks enne konsulteerima mõne juristiga. Nojah, variant oleks muidugi see, et tellida audit, korraldada üldkoosolek, moodustada ühistu ja võtta majandamine kontrolli alla. Aga, kui auditi tulemusena selgub, et osa rahadest on läinud mitte sihipärast teed, siis tuleb ikka kohtusse minna.
Päärdu Tallinnas EKÜL (Eesti Korteriühistute Liit) juristide poole, nemad ikka aitavad.
Päärdu Tallinnas EKÜL (Eesti Korteriühistute Liit) juristide poole, nemad ikka aitavad.
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Tellida audit?!? Millele, kellele??? Aga ühistu moodustamist soovitaks sellegi poolest. Kuidas ühistut asutada loe Artiklite alt.
...Ju siis jääb jah jurist.
...Ju siis jääb jah jurist.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
ja, teema on kõditav. Tagantjärgi tarkus kuid siiski
1. Kui Kõd tegelikult ei ole, siis tuleb välja, et korteriomanikud maksid vabatahtlikult sullerile elatisraha
2. Seda saab käsitleda ka kui pettust/kelmust (https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12792390 ), samas on maksud lepingupartneritele makstud, kuid remondiraha on vasakule pandud
3. Kui fiktiivse Kõga on lepingud sõlmitud, siis tegelikult on need õigustühised. Lepingute sõlmimisel TULEB kontrollida B kaarti ja seadusliku isiku isikuandmeid.
4. Kui maja kuulub korteriomanikele, siis nemad otsustavad, kes majandab. Kui otsuseid ei ole 13 aastat tehtud, siis saab seda tõlgendada ka omanike rahuloluna.
Nüüd ei muud kui jurist palgata. Ei ole kindel ka EKÜL jurist siinkohal aitab
1. Kui Kõd tegelikult ei ole, siis tuleb välja, et korteriomanikud maksid vabatahtlikult sullerile elatisraha
2. Seda saab käsitleda ka kui pettust/kelmust (https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12792390 ), samas on maksud lepingupartneritele makstud, kuid remondiraha on vasakule pandud
3. Kui fiktiivse Kõga on lepingud sõlmitud, siis tegelikult on need õigustühised. Lepingute sõlmimisel TULEB kontrollida B kaarti ja seadusliku isiku isikuandmeid.
4. Kui maja kuulub korteriomanikele, siis nemad otsustavad, kes majandab. Kui otsuseid ei ole 13 aastat tehtud, siis saab seda tõlgendada ka omanike rahuloluna.
Nüüd ei muud kui jurist palgata. Ei ole kindel ka EKÜL jurist siinkohal aitab
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
On võimalus, et ikkagi on ühistu. Kui ühistu nime ei tea, siis pole võimalik ka äriregistrist leida. Olen näinud Kü nimesi, mis millegagi ei viita asukohale, näit. Kõ Sinilill. Teiseks, kui on sõlmitud leping küttefirmaga, siis seal on ju vaja märkida Kõ rekvisiidid, mis sisaldab ka registrikoodi. Lepingud sõlmitakse juriidilise isikuga. Siin on midagi viltu. Mina läheks selle "lipikuga" panka ja küsiksin, kellele ma pean maksma, kes on selle salapärase kontonumbri taga. Edu!
lepingus on Kõ nimi Kõ Pärna 10, ja reg nr lepingus puudub. Helistasin paar päeva tagasi ka AS Eraküte, kellega leping sõlmitud ja need ütlesid ahah selge siis, et Kõ-d pole, aga see pole meie asi ja meie asi küte teie majani tarnida ja kõik. Igahega eraldi ei sõlmi nad lepingut kunagi. Eraküte saab iga kuu ilusti oma raha kätte ja on rahul.
ei need ei ole need Kõ-d, sest see asub Märjamaal, Rapla mk. Kas keegi äkki oskab äelda, kas vallal on ka siin mingi õigus kaasa rääkida ja aidata või kas on äkki neil mingist seadusest tulenev kohustus kuidagiviisi probleem lahendada ja kui majas pole midagi loodud , kas vald vastutab maja eest või midagi sellist...aitähh
Jah, siis pank eelkõige. KOVil pole siin eriti sõnaõigust, see oma korteriomanike endi asi, kuidas nad oma varaga ümber käivad. Kuigi nõu nad võiksid ikka anda. Eks see sõltu jälle rikutuse astmest. Kogemus näitab, et oVle ei tasu eriti loota.
Aga kui palju seda raha siis kogutakse rohkem kui kommunaalmaksetele kulub? kas on mingi jaotus ka või esitatakse lihtsalt summa ja inimesed ei teagi, mille eest nad maksavad? Kas pangaülekandele kirjutatab ema lihtsalt ülekanne või makstakse kõik sularahas ja tśekki ka vastu ei saada?
FEMINA, saatsin sulle privaatsõnumi. Vaata sealt väikest infi.
[color=red:d6d2e612f8]Hea Sirts! Topeltpost on keelatud. Reeglid.[/size:d6d2e612f8][/color:d6d2e612f8]
Aga kui palju seda raha siis kogutakse rohkem kui kommunaalmaksetele kulub? kas on mingi jaotus ka või esitatakse lihtsalt summa ja inimesed ei teagi, mille eest nad maksavad? Kas pangaülekandele kirjutatab ema lihtsalt ülekanne või makstakse kõik sularahas ja tśekki ka vastu ei saada?
FEMINA, saatsin sulle privaatsõnumi. Vaata sealt väikest infi.
[color=red:d6d2e612f8]Hea Sirts! Topeltpost on keelatud. Reeglid.[/size:d6d2e612f8][/color:d6d2e612f8]
Nad maksavad kõik praegu sularahas ja siis pannakse see raha väidetavalt tankisti pensionäritädi kontole ja sinna on ligipääs mu teada ka yhel initsiaatoritädidest. õks tore naaber on oma haukumisega niikaugele saanud ( ta ise raamatupidaja), et nüüd ta maksab arved vähemalt sinna kontole,mitte sulas ja talle jääb jälg maha. Remondiraha maksab nt mu ema 2-toal eest kuus 200 eek ja samuti maksavad 4-toal 200 eek. õks initsiaatoritest elabki 4-toalises ja tema "seadus" siis selline, et kõik maksavad remondiraha võrdselt,sest nii talle ju kasulikum. Eelm esmasp oli seal nä " koosolek", midagi ei protokollitud, kui mu ema yritas äelda,et räägiks ja kuulaks kõgepealt igayhe mured ära,siis naerdi ta välja. Initsiaatorid ütlesid hoopis, et nyyd vaja hakata katust remontima ja igaüks peab kindla summa ( sisse maksma ). Ema hakkas siis küsima, aga kus need rahad on ja miks neid remondiks ei kasutata, mida aastaid kogutud ja ütles, et kui tema maksabki,siis oma ruutmeetrite pealt ja tema ei ole nõus,et võetaks keegi haltuuramees remontima ja garantii puudub jne jne, aga järjekordselt teda ju keegi ei kuula.....
SIRTSULE, vaatasin , aga kahjuks pole mul privaatsõnumites midagi. Kas saaksid äkki uuesti saata? tänud
[color=red:ebee9ff7e6]Hea femina! Topeltpost on keelatud. Reeglid![/size:ebee9ff7e6][/color:ebee9ff7e6]
SIRTSULE, vaatasin , aga kahjuks pole mul privaatsõnumites midagi. Kas saaksid äkki uuesti saata? tänud
[color=red:ebee9ff7e6]Hea femina! Topeltpost on keelatud. Reeglid![/size:ebee9ff7e6][/color:ebee9ff7e6]
200*24 = 4800 krooni kuus
57 600 aastas
576 000 kümme aastat.......
Kõike on võimalik kontrollida, kui saaks seadusliku loa. Politsei saab nõuda konto väljavõtet. Meie sularahas ei arvelda, panime selle lausa põhikirja sisse. Kaarti kah ühistu kontole ei lubanud võtta.
Ikka tõeline jama. Eestlane on kannatlik inimene, aga kellele see õiendamine meeldibki.
Vähemalt on ühelgi inimesel konto number teada!
57 600 aastas
576 000 kümme aastat.......
Kõike on võimalik kontrollida, kui saaks seadusliku loa. Politsei saab nõuda konto väljavõtet. Meie sularahas ei arvelda, panime selle lausa põhikirja sisse. Kaarti kah ühistu kontole ei lubanud võtta.
Ikka tõeline jama. Eestlane on kannatlik inimene, aga kellele see õiendamine meeldibki.
Vähemalt on ühelgi inimesel konto number teada!
Minu arusaamist määda saaks siin [u:4d39b8d6a2]maksuamet [/u:4d39b8d6a2]hea noosi osaliseks.
Raha laekub perioodiliselt eraisiku arvele , kuid makse sellelt ei tasuta.
Kas teil on alles esitatud arved ja sularahamakse kviitungid? Kviitungil peaks olema muuhulgas ka makse vastuvõtja nimi ja allkiri
Tõendada on seda ilmselt kerge, kui vajalikud dokumendid olemas
Kui majas on korteriomandid loodud, siis kehtib teile Korteriomandiseadus Seega vaikimisi ehk suuliselt olete endale valinud valitseja. Seaduses ei ole kirjaliku vormi nõuet. Nüüd oleks viimane aeg üldkoosolek kokku kutsuda ja moodustada Kõ. Kui ise haldamisega hakkama ei saa, siis võtke haldusfirma või liituge korraliku Kõga
Vastaval KOSile peab majandusaasta aruande maksuametile esitama ehk siis soovitan sinna päärduda.
Raha laekub perioodiliselt eraisiku arvele , kuid makse sellelt ei tasuta.
Kas teil on alles esitatud arved ja sularahamakse kviitungid? Kviitungil peaks olema muuhulgas ka makse vastuvõtja nimi ja allkiri
Tõendada on seda ilmselt kerge, kui vajalikud dokumendid olemas
Kui majas on korteriomandid loodud, siis kehtib teile Korteriomandiseadus Seega vaikimisi ehk suuliselt olete endale valinud valitseja. Seaduses ei ole kirjaliku vormi nõuet. Nüüd oleks viimane aeg üldkoosolek kokku kutsuda ja moodustada Kõ. Kui ise haldamisega hakkama ei saa, siis võtke haldusfirma või liituge korraliku Kõga
Vastaval KOSile peab majandusaasta aruande maksuametile esitama ehk siis soovitan sinna päärduda.
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
Re: kuidas saada tagasi oma remondiraha mittetoimivalt ühist
Uskumatu lugu, nagu kuskil Tsukotkas elaksime.
Kui miski tundub arvel kahtlane, siis ära lihtsalt maksa, ei kujuta mina ette, kuidas nad sellise asjaajamise korral saaksid sinult midagi sisse nõuda.
Teiseks ei õnnestu seda ühistut nii lihtsalt teil seal luua, kuna praegused "tegijad" lõikavad sealt kasu ja ilmselt mitte väikest.
Soovitan algatuseks ikkagi maksuametyiga rääkida.
Kui miski tundub arvel kahtlane, siis ära lihtsalt maksa, ei kujuta mina ette, kuidas nad sellise asjaajamise korral saaksid sinult midagi sisse nõuda.
Teiseks ei õnnestu seda ühistut nii lihtsalt teil seal luua, kuna praegused "tegijad" lõikavad sealt kasu ja ilmselt mitte väikest.
Soovitan algatuseks ikkagi maksuametyiga rääkida.