Sisseastumis maks
Moderaator:Heino
kas keegi seletaks mis asi see on ?
Miks ma pean midagi sellist maksma ? ma ostan korteri ja selle eest et siia elama tulen pean kellegile maksma???
miks meile ei räägitud millegist sellest kui me seda korterit alles planeerisime osta ?
niigi korteriga palju jama et seda korda saada ja siis kü tahab veel raha ?
Miks ma pean midagi sellist maksma ? ma ostan korteri ja selle eest et siia elama tulen pean kellegile maksma???
miks meile ei räägitud millegist sellest kui me seda korterit alles planeerisime osta ?
niigi korteriga palju jama et seda korda saada ja siis kü tahab veel raha ?
Re: Sisseastumis maks
Otsi teemat foorumi otsingust märksüna järgi "sisseastumismaks" ja leiad 5 rida tulemust, loe need läbi ja sul on asi selge
Näiteks üks on selline http://www.korteriyhistuabi.com/ky/Foru ... smaks.html
Kui aga lepingu sõlmimisel sind sellest ei teavitatud, siis on sul õigus (loe lepingut) vaidlustada tehingu õigsus.
Näiteks üks on selline http://www.korteriyhistuabi.com/ky/Foru ... smaks.html
Kui aga lepingu sõlmimisel sind sellest ei teavitatud, siis on sul õigus (loe lepingut) vaidlustada tehingu õigsus.
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
vaatan et teema veel avalehel , et äkki küsin siis siit ruttu - uurisin järgi - vanale omanikule pole raha tagasi makstud - kas siis mul pole kohustust sisseastumismaksu maksta ? küsivad meilt 3000.- ja ausaltöeldes kust peaksime meie selle raha võtma et neile seda maksta ? meil ju väike laps vaja üles kasvatada ja see 3000.- tuleb ju alati kasuks .
Ma soovitan küsida selle ühistu põhikirja ja siis sealt lugeda. Reeglina on seal kirjas, et ühistu liige on kohustatud tasuma sisseastumismaksu üldkoosoleku poolt määratud suuruses ja tähtajaks. Kui on nii, siis küsi näha seda üldkoosoleku otsust, millega see otsustati. Selle otsustamine on tavaliselt üldkoosoleku pädevuses. Selle raha küsimine võib vabalt olla natuke pahatahtliku juhataja omavoli. Kui eelmine omanik maksis sisseastumismaksu siis uuel omanikul ei tule seda maksta.
Sisseastgumismaks, kui selline üldse olemas on, peaks olema kirjas ka põhikirjas. Seega otsustati see asutamiskoosolekul. Ma siiski soovitan pöörduda juristi poole. Tallinnas peaks EKÜLi büroos saama tasuta nõuannet.
Sisseastumismaks pole seaduslik. Kindlasti mitte korteriühistutes ja kindlasti mitte nii suur ja kindlasti mitte uuele ühistu liikmele. Sest korteriühistusse ei astuta, vaid selle liikmeks saadakse niiöelda sundkorras, kui korter ostetakse. Sisseastumismaks on teistes MTÜdes, kuhu astutakse avalduse alusel.
Sisseastumismaks pole seaduslik. Kindlasti mitte korteriühistutes ja kindlasti mitte nii suur ja kindlasti mitte uuele ühistu liikmele. Sest korteriühistusse ei astuta, vaid selle liikmeks saadakse niiöelda sundkorras, kui korter ostetakse. Sisseastumismaks on teistes MTÜdes, kuhu astutakse avalduse alusel.
Kuidas siis nad sinult seda küsida tohivad?carru kirjutas:vaatan et teema veel avalehel , et äkki küsin siis siit ruttu - uurisin järgi - vanale omanikule pole raha tagasi makstud .
Põhikirjas peaks olema vastav klausel.
Sellise sisseastumismaksu ma panen igal juhul kahtluse alla, sest pole teada mis otstarbeks seda raha ikkagi kasutatakse???? Reeglid puuduvad!
Jah, ka mina arvan, et sellise maksu kogumisel peab olema korteriomanikul teada, mida selle maksuga siis tehakse. Kas see jääb reservi või kuidas? Segane värk igal juhul.
KÜ-s eksisteerib osamaks vastavalt KÜS § 7-le. Ebaeetiline on selline makse sundühistus küll ja normaalne ühistu seda ei ole. Riigikohtu lahendit ses osas vist kah ei ole. Väidetavalt (pole ise näinud) kirjatub sisseastumismaksust Elamu 2/33 2004.
No see paragrahv räägib osamaksust, mitte sisseastumismaksust. Osamaksudest moodustub osakapital. Kusagil pole räägitud sisseastumismaksust.
Sellelt lingilt leiab palju huvitavat lisaks
http://www.lc.ee/foorum/lc/postlist.pl? ... rd=arutelu
Sellelt lingilt leiab palju huvitavat lisaks
http://www.lc.ee/foorum/lc/postlist.pl? ... rd=arutelu
Tahtsingi ütleda, et KÜ-s eksisteerib osamaks ja sisseastumismaksu ei tohiks olla. Osamaksu makstakse üks kord KÜ loomisel ja seda ei tagastata korteri müügil vastavalt KÜS § 7 lõikele 2. Kui osakapitali suurendatakse, siis maksavad kõik omanikud juurde. Kui see sisseatumismaks läheb osakapitali suurendamiseks, siis pole seaduslik selle võtmine vaid uute käest (tuleks võtta kõigikidelt omanikelt) ja kui tehakse nii, et vanale omanikule makstakse osmaks tagasi ja nõutakse uue käest sisse, siis on see ka väga kahtlane, kus KÜS § 7 lõikele 2 kohaselt hinnatakse korteri võõrandamisel selle väärtust koos .... osamaksuga korteriühistu varas. Minuarvates see tähendab, et omanik müüb korteri osamaksu võrra kallimalt ja osamaksu edasi-tagasi kandmist ei tohi olla. Igatepidi on sisseastumismaksu nõudmne ühistu poolt väga kahtlane tegevus ja lase ühistu esimhel sulle põhjendada, et mis alustel ta seda nõuab ja kas tegu ikka on võrdse kohtlemiga.sirts kirjutas:No see paragrahv räägib osamaksust, mitte sisseastumismaksust. ....
Seega siis peaks küsima korteriühistu juhatuselt põhikirja. Kui põhikirjas pole märgitud sisseastumismaksu, siis võite vabalt selle maksu vaidlustada. Hoiatage neid kõigepealt.
Jäin siin mõtlema, et äkki pole teil majas ühistut, vaid hoopis osaühing. Tean, et mõned ühistud on kavalalt muutnudki end osaühinguteks, mis on juba sulaselge äriühing ja hoopis teiste reeglitega. Igal juhul peaks olema arvel kirjas, kas OÜ või KÜ. Kõikvõimalikke muid variatsioone võib ka olla. Mõni KÜ on andnud täielikult oma maja haldamise haldusfirmale, isegi juhatust neil pole, kes oma maja huvide eest seisaks. Nii et tasub uurida, kes teie majas on peremees.
Jäin siin mõtlema, et äkki pole teil majas ühistut, vaid hoopis osaühing. Tean, et mõned ühistud on kavalalt muutnudki end osaühinguteks, mis on juba sulaselge äriühing ja hoopis teiste reeglitega. Igal juhul peaks olema arvel kirjas, kas OÜ või KÜ. Kõikvõimalikke muid variatsioone võib ka olla. Mõni KÜ on andnud täielikult oma maja haldamise haldusfirmale, isegi juhatust neil pole, kes oma maja huvide eest seisaks. Nii et tasub uurida, kes teie majas on peremees.
Tihti aetakse segamini osamaks ja sissemaks.
Sissemaks on isetegevus - põhikirjaga ketestatud (peaks uurima millistel juhtusel lubab x seadus sissemaksu rakendada, kui seda üldse kusagil reguleeritud on)
Osamaks on aga seadusega kehtestatud
Sissemaks on isetegevus - põhikirjaga ketestatud (peaks uurima millistel juhtusel lubab x seadus sissemaksu rakendada, kui seda üldse kusagil reguleeritud on)
Osamaks on aga seadusega kehtestatud
Sissemaks on vajalik ühistu asutamisel, kui on vaja maksta notarile, teha põhikiri jne. Vähemalt meil oli nii. Meil oli summa 50kr liikmelt.
Muidugi need kulud võib katta osamaksuga. Aga osamaksu korjatakse hiljem, kui ühistu on juba moodustatud.
Siin kõik sõltub organisaatori võimetest, kuidas keegi oskab asju ajada.
Aga kui ühistu on juba moodustatud, siis sisseastumismaksuna nõuda suuri summasid on küll mõtetus.
Muidugi need kulud võib katta osamaksuga. Aga osamaksu korjatakse hiljem, kui ühistu on juba moodustatud.
Siin kõik sõltub organisaatori võimetest, kuidas keegi oskab asju ajada.
Aga kui ühistu on juba moodustatud, siis sisseastumismaksuna nõuda suuri summasid on küll mõtetus.
No 50-100 krooni on täitsa loogiline, et kogutakse ühistu asutamisel, kui on vaja maksta registritoimingute jms eest. Aga siin käib tuhandetest kroonidest jutt, kusjuures korduvalt. Ma ei saa üldse aru, kuidas sellised asjad on võimalikud? Kuidas inimesed sellega nõus on?
Mul on ikkagi küsimus, et milleks toimivas KÜs sissemaksu ikkagi korjatakse ja kus kasutatakse????
Kelle KÜs on sissemaks kehtestatud, see võiks siin portaalis saladuse loori kergitada.
Kelle KÜs on sissemaks kehtestatud, see võiks siin portaalis saladuse loori kergitada.
Toimiv KÜ ei tohi enam mingeid sisseastumismaksu võtta.See on ainult asutamisel.Ja osamaks on asutamise maks.See on ka kajastatud KÜS 7.
Nii, et selliseid makse ei pea uus omanik maksma.
Nii, et selliseid makse ei pea uus omanik maksma.
Kõik oleneb põhikirjast
Põhikirjast või mitte, aga mille alusel on selline maks põhikirjas? Siis võiks ju põhikirjas olla habememaks, luksusautomaks jne. Korteriühistu on sundühistu, korteriühistusse ei astuta sisse ega välja. Omandad korteri ja oledki ühistu liige.
Hea küll, ma saan aru, et korjatakse raha ühistu asutamiskulude katteks, aga hiljem sellise maksu kogumine on küll seadusevastane.
Hea küll, ma saan aru, et korjatakse raha ühistu asutamiskulude katteks, aga hiljem sellise maksu kogumine on küll seadusevastane.
LIhtsalt hea inimene
kõik õige, kuid tuualke siis seadustes ja otsige, milliseid makse ja millistel juhtudel tohib rakendada.
Tühikargamisel ei ole mõtet!T
Tühikargamisel ei ole mõtet!T
Pimeloom ma "armastan" sind ka.pimeloom kirjutas:Küll sina, Valge, oled meil ilus, suur, tark ja hea.
Võin sulle hea tasu eest tunde anda, muidu äkki tunned enda kuidagi alaväärsena ja rumalana
Majandustegevuse aruandluses peab ju kajastama , millistesse tuludesse ja kuludesse kantakse asutamisel tehtavad tehingud, Seega ongi õige kui see kajastatakse esimesel majandusaastal sisseastumismaksena.Kuhu lahtrisse te need notari ja muud kulutused paigutate , mis oli seotud asutamisega. Nii, et ,ma ei näe siin midagi halba kui need tulud- kulud kajastatakse raamatupidamislikult sisseastumismaksetena.See on ühekordne makse ja ainult esimesel majandusaastal.
leammj, sellest kõigest on siin juba kirjutatud.
Küsimus on selles, kas selline sisseastumismaks, toimiva ühistu puhul, on seaduslik.
Küsimus on selles, kas selline sisseastumismaks, toimiva ühistu puhul, on seaduslik.
Läksin nüüd ühel päeval siis ka kü juhatuse liikmega korralikku vaidlusse - tema väidab et see on seaduslik küsida uutelt liikmetelt niiviisi raha . küsisin ka et mille jaoks seda siis nii väga vaja on , et meil nii suurt summat ka mujale kulutada näiteks pangalaenu jaoks või midagi ja tema vastus mulle oli nipet-näpet . no see pole enam normaalne . !
Mainis ka et see meie oma viga et me ei läinud enne korteri ostmist juahtuse poole ja küsima "kas siin on sisseastumismaks" ??????? Kas keegi sellist asja üldse teebki ?
Suutis öelda ka mitmeid kordi et kui meile ei meeldi et miks me siit siis välja ei koli ja ostku me endale uus korter siis kui siin nii vastik on - ma ei tea kus kohast nad võtavad et me peaks sellist asja endale üldse lubama ???? ja pealegi meile meeldib siin - lihtsalt see "maks" ei meeldi meile .
Mainis ka et see meie oma viga et me ei läinud enne korteri ostmist juahtuse poole ja küsima "kas siin on sisseastumismaks" ??????? Kas keegi sellist asja üldse teebki ?
Suutis öelda ka mitmeid kordi et kui meile ei meeldi et miks me siit siis välja ei koli ja ostku me endale uus korter siis kui siin nii vastik on - ma ei tea kus kohast nad võtavad et me peaks sellist asja endale üldse lubama ???? ja pealegi meile meeldib siin - lihtsalt see "maks" ei meeldi meile .
See "koli välja, kui ei meeldi...jm"jutt ei puutu ju üldse teemasse.
Vastust sa ju ei saanud.
Jää endale kindlaks ja nõua, et nad tõendaksid konkreetse seaduse punktiga sisessastumismaksu rakendamise õigsust.
Küsi raamatupidamise kontoplaani ja las näitavad ära, kuhu ja mille tarbeks raha kulutatakse.
Ära lase end muust laialivalguvast ja mitte asjasse puutuvast lobast segada.
Vastust sa ju ei saanud.
Jää endale kindlaks ja nõua, et nad tõendaksid konkreetse seaduse punktiga sisessastumismaksu rakendamise õigsust.
Küsi raamatupidamise kontoplaani ja las näitavad ära, kuhu ja mille tarbeks raha kulutatakse.
Ära lase end muust laialivalguvast ja mitte asjasse puutuvast lobast segada.