"Plõksivad" keskütte torud

Ehitust, renoveermist, remonti ja avariitöid puudutavad teemad

Moderaator:Heino

Vasta
aivo
Üüriline
Üüriline
"Plõksivad" keskütte torud

Postitus Postitas aivo » 31 Jaan 2009 10:11

Olen kummalise probleemi ees.
Seoses öise küttetemperatuuri muutmisega, hakkavad torud temp.muutmise hetkel plõksuma (kolksuma). Majarahvas on häiritud, sest see segab ning äratab inimesed lausa üles. Temp. muutmine on kell 23.00 ja 6.00. Kas selline torude kolksumine on normaalne või on meie küttesüsteemis mingi eripära? Kuidas sellest kolinast lahti saada?

pistis1979
Liige
Liige
Kontakt:

Re: "Plõksivad" keskütte torud

Postitus Postitas pistis1979 » 31 Jaan 2009 11:41

Tere...kas nad pigem ei naksu?Meil samamoodi, kui toimub temp.kõikumine siis on seda kuulda(hästi vaikne heli).Ise juba mõned aastad siin elanud ja oskan seda heli kuulata, teisi nagu ei häiri.Et selline heli tuleb siis on selleks kahte kõvaga pinda mis teneteise vastu sellise heli tekitavad aga kui naksumine nagu meil siis selle vastu ei saa midagi teha.Soojemad kehad paisuvad ja jahenedes kahanevad ehk sellest tulebki huvitav heli.....

mida veel.....

küttespets
Üüriline
Üüriline
Kontakt:

Postitus Postitas küttespets » 24 Veebr 2009 00:07

mõned nimetavad seda ka tiksumiseks. tiksumine on metalltorude probleem. Torustiku kiirel temperatruuri muutmisel toimub toru termiline pikenemine või lühenemine.
Temperatuuri muutumisel suurenevad pinged torus ja kui pinge on piisavalt suur pikeneb (või tõmbab kokku) toru antud heli saatel. Pinge peale toru pikkuse muutust alaneb ja tsükkel võib uuesti alata.

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 27 Veebr 2009 12:59

Tore , et sain nüüd oma maja korteriomanikele anda ammendava vastuse.-See plõksumine oli minu renoveeritud majades ainult 2-es korteris. kuid see aasta seda enam ei ole. Pöördusin küll ehitaja poole ja küttemaailma poole. Vastust ei saanud ma kusagilt. Parem hilja kui mitte kunagi.
Aga kuidas saada küttesõlmest selle mootori müra ära.

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 27 Veebr 2009 21:40

Kõige lihtsam mootori mürast lahti saamine on lihtsalt see mootor koos pumbaga välja vahetada. Tänapäeva mootorid on vaiksed.
Remont on muidugi keerulisem. Siin võib olla vaja vahetada mootori laagrid, või balanseerida rootor koos kõigega, mis otsas on.
Vene ajal ma tegin oma tollases majas pumbad nii korda, et kui ma peal olevast korterist küsisin , kuidas nüüd on, sain vastuseks: "Mootor on välja lülitatud" Seda sai teha tänu tollastele Volta seadmetele.

aivo
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas aivo » 27 Veebr 2009 22:29

Aga kas on ka mingisugune võimalus seda naksumist, tiksumist vähendada.
Olen rääkinud 2 erineva firmaga.
Üks väidab, et veaks on puuduv kondensaat (või mingi analoogne sõna, kuigi ma ei tea mis see on)
ja teine vastas ilma pikema mõtlemisete, et mingi siiber või sulgur on vales asendis või liiga kinni.

Kasutaja avatar
ergon
Haldur
Haldur
On tänanud: 1 kord

Postitus Postitas ergon » 28 Veebr 2009 15:45

Seni veel ei ole avastatud võimalust füüsikaseaduspärasusi ignoreerida. Sõltumata soovist soojenedes kehad paisuvad ja jahenedes vähenevad. Selle tagajärjel tekkinud liikumine tekitab naksumist.

Nella
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Nella » 03 Mär 2009 14:33

Tere.
vaatan,et siin nii asjalik jutt.Küsin siis ka:)
Küttesusteemi pump teeb häält..targemad majas väidavad,et on vale pump...ehitaja vaidleb vastu.Kas on olemas üldse miskid "märjad"pumbad,mis väidetavalt on väga vaiksed?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 03 Mär 2009 18:13

Nella kirjutas: Kas on olemas üldse miskid "märjad"pumbad,mis väidetavalt on väga vaiksed?
Jah, on olemas märgrootoriga pumbad ja vaiksed on nad ka. Uuri siit http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/st ... 946024.pdf

Nella
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Nella » 03 Mär 2009 21:04

Tänan.

toruyuri
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas toruyuri » 26 Okt 2011 18:41

aivo kirjutas:Olen kummalise probleemi ees.
Seoses öise küttetemperatuuri muutmisega, hakkavad torud temp.muutmise hetkel plõksuma (kolksuma). Majarahvas on häiritud, sest see segab ning äratab inimesed lausa üles. Temp. muutmine on kell 23.00 ja 6.00. Kas selline torude kolksumine on normaalne või on meie küttesüsteemis mingi eripära? Kuidas sellest kolinast lahti saada?
Ärge langetage temperatuuri ja probleem kadus.
Kuumutades toru on lineaarset laienemist, see teeb müra ja plõksuma.

ennkippel
Haldur
Haldur
On tänatud: 5 korda

Postitus Postitas ennkippel » 26 Okt 2011 19:36

Kas ei taheta siin mitte liiga suurt kokkuhoidu saavutada ja temp. vahed on liiga suured.(muuseas katlamajas on ka kateldel üks ots põranda küljest lahti,et saaks pikeneda aga sealsed temperatuurid ei ole võrreldavad majade omadega.)

Vasta