vee probleemid ja püstikud

Ehitust, renoveermist, remonti ja avariitöid puudutavad teemad

Moderaator:Heino

Vasta
sesim
Üüriline
Üüriline
vee probleemid ja püstikud

Postitus Postitas sesim » 18 Aug 2006 13:45

veits abi vajaka
elan kolmekortses paneelmajas kus ka ühistu. Elan viimasel korrusel ning vee surve väga halb, aegajalt, nüüd juba päris tihti tuleb rooste vett. Talvel näiteks veetoru külmus ära kuna vee surve kadus aegajalt ära, ehk siis nirises ainult kraanist.
Sain teada et seal püstikud vahetamata. Kas see jama võib olla sellest?

Ees ootamas suur maja remont ning ühistuesimees ütles mulle et kuna mõnel inimesel varasemast ajast ,siis kui veel ühistut polnud,oma raha eest püstikud vahetatud(ühes paraadnas või kuidagi niimoodi, mitte tervel majal) siis nemad pole nõus ühisturaha sinna panema. Pakuti välja et remondiga seoses teeb ühistu ka püstikud korda ja siis esitab selle eest mulle arve?
kuidas teile asi tundub?
Palju see nali üldse maksab 1000 või 50 000 ? mul pole õrna aimugi

samas tahetakse majaotsa seinad soojustada, aga kuna mina äärmises ei ela siis miks peaksin ka selle eest maksma ?! :roll: -see oli iroonia

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 18 Aug 2006 14:47

Püstikute vahetuse peab finantseerima põhimõtteliselt ühistu, ehk siis remondifond vms.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

sesim
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas sesim » 18 Aug 2006 15:05

seda minagi mõtlesin, kuid nii väitis mulle ühistuesimees . Nii aga , mis siis saab kui mõned elanikud pole nõus selle eest maksma ning ühistu pooldab seda? hakkan ise omal käel püstikut vahetama või passin ilma veeta?

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 18 Aug 2006 15:15

Ta lihtsalt ei saa keelduda sellest. Palu tal lugeda seadusi ja vahelduseks loe seda teemat siit http://www.korteriyhistuabi.com/ky/modu ... FChisomand[/list]

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

sesim
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas sesim » 18 Aug 2006 15:39

tänan !
´kui ta keelduda ei saa siis kas venitada saab? või on mingisugune tähtaeg ka üldse nendel asjadel?
ma valmistun juba kõigeks ette enne kui uuesti jutule lähen 8)

õhesõnaga kirjutan avalduse et palun vahetada püstik kuna .... ?

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 18 Aug 2006 22:47

Püstikud kuuluvad ühisomandisse ja nende remont tuleb finantseerida ühistu remondifondist. õldkoosolekul pange see punkt hääletusele. Eeldused on ikka endised ehk, et vastava raha oleks olemas (või otsustage laenu kasuks) ja üldkoosolekul loevad enamhääled.
Venitada võivad ainult omanikud.

Kirsika
Üüriline
Üüriline

Re: vee probleemid ja püstikud

Postitus Postitas Kirsika » 05 Sept 2008 00:12

Olen üritanud siin otsingust ja Riigi Teatajast abi leida, kuid ei ole vastust saanud sellisele küsimusele: kas kuskil õigusaktis on kirjas midagi konkreetselt selle kohta, et korteriomanik ei tohi kinni ehitada tarbeveetorude püstikuid? Mõtlen igasugu karkasse ja kinni plaatimist jne

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 05 Sept 2008 23:17

Sellist nõuet ei saa seaduses olla ma pakun. KÜ põhikirjas see võiks olla. AÕS piiritleb tehnorajatiste talumist ja reeglina KÜ põhikiri täpsustab, et omanik peab lubama mõttelise osa korrashoiuga seotud tööde tegemist ja taluma sellega tekitatud vältimatut kahju. Kui põhikiri teisiti ei ütle, siis on omaniku vaba voli torud kinni ehitada, aga nendele ligipääsuks ja hoolduseks vajalikke töid ja kahjusid tuleb tal taluda, kui need on vältimatud. Reeglina need töö ka vältimatud on. Seega oleneb põhikirjast palju ja muidugi tuleb korteriomanikule tekitatud kahju minimaalne hoida. Kui mingid suuremad renoveerimised ees, siis peab seda asja ÜK-l kindlasti inimestele seletama ja anda neile võimaluse torud ise "vabastada" vms.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 06 Sept 2008 00:32

Midagi sellekohast on kirjas ka Korteriomandiseaduses:
§ 11. Korteriomaniku kohustused
(1) Korteriomanik on kohustatud:
1) hoidma korteriomandi reaalosa korras ning seda ja kaasomandi eset kasutades hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud;
2) taluma mõjusid, mis jäävad käesoleva lõike punktis 1 nimetatud piiridesse;
3) võimaldama korteriomandi reaalosa kasutada teistel isikutel, kui see on vajalik kaasomandi eseme korrashoiuks. Seeläbi tekkinud kahju tuleb omanikule hüvitada.

LIhtsalt hea inimene :P

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 07 Sept 2008 13:38

Sesim, on võimalik teistpidi, et sina lased tööd teostada ja esitad siis tööde arve KÜle. Lühidalt öeldes, et traadid, torud ja tarindid on ühisomand, mida tuleb ka ühiselt remontida. See, mis oli varem, enne ühistut, ei lähe arvesse. Meil oli samasugune sõda. Vahetasime ühes trepikojas püstikuid ühistu remondirahadega. Kuna ühes trepikojas olid püstikud vahetatud, siis nemad protestisid samuti. Aga pole midagi teha, küllap tuleb ka naiel aeg, mil seda tööd taas vaja läheb. See ei saa olla põhjendus, et ka teised peaksid mingi eraldi kogutud raha eest seda tegema. Ja lõppeks on ju see kõik ühine raha. Kuigi - ühistus on kõik lubatud, mida üldkoosolek otsustab. Ka siis kui ühistu teeb ebaseadusliku otsuse. Siis oleneb kõik sellest, kas majas on inimesi, kes selle otsuse kolme kuu jooksul kohtusse kaebavad.

Vasta