kauglugemiga veemõõturid kas tasub ära?
Moderaator:Heino
-
- Üüriline
Tunneks huvi kas keegi on paigaldanud oma KÜ kauglugemisüsteemiga veemõõtureid? Kui jah, siis kas antud investeering on ennast ära tasunud või mitte? Negatiivne minu jaoks on et igakuist andmete kogumist teostaks välisfirma korraliku raha eest. Mis tähendab ~10k kulu aastas.
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Re: kauglugemiga veemõõturid kas tasub ära?
Peaks olema ka selliseid, mis ei vaja kolmandate isikute mõõtmist vaid saad ise ka hakkama. Olen oma silmaga näinud ja ka näite võtnud. Aga kes, kus ja kui palju, ei oska kahjuks öelda.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
``Mis tähendab ~10k kulu aastas.`` mida see tähendab, 10 kuu kulu?
-
- Üüriline
~10k tähendab 10000 EEK aastas. Muidugi kui see korterite peale ära jagada siis kulu elanikele pole palju, kuid siiski asi on põhimõttes. Tegemist siiski ju äriühinguga ja kunagi ei saa kindel olla millist hinda tulevikus korjatakse.
ei leia, et see vajalik oleks. Senini on inimesed ise admed esitanud, vajadusel teeme kontrollreide, andmed klapivad. Mõnel on kulu suurenenud, kuid et nii suurt raha maksta, ei näe mõtet. Parem kuluta see raha maja remondiks, saad parema tulemuse. Kui on probleeme, et keegi tilgutab, pane parema täpsusklassiga veemõõtja korterisse. Vahed tekivad sellest, et korterites on klass madalamad, kui maja üldveemõõtja.
www.ekomliit.ee
Kommunismi lõpp kortermajades tulenevalt RIIGIKOHTU TSIVIILKOLLEEGIUMI KOHTUOTSUSEST Eesti Vabariigi nimel Kohtuasja number 3-2-1-146-10 ja 3-2-1-50-11
KÜ - palju toredaid inimesi!
Vox populi vox Dei
Kommunismi lõpp kortermajades tulenevalt RIIGIKOHTU TSIVIILKOLLEEGIUMI KOHTUOTSUSEST Eesti Vabariigi nimel Kohtuasja number 3-2-1-146-10 ja 3-2-1-50-11
Vox populi vox Dei
-
- Üüriline
Tõsi turul on odavamaid alternatiive nagu sina mainisid. Kuid sinu antud näite puhul probleem jääks kestma ka tulevikus. Oleme proovinud inimesi koolitada, teinud reide, lisaks trahvime neid, kes õigeaegselt näitusi pole esitanud jne. Kuid jätkuvalt kuudest kuudesse maadleme samade probleemidega. Siinkohal ei näegi muud alternatiivi, kui probleemile läheneda tehniliselt. Googeldades võib leida erinevaid lahendusi mis maailam on juba kasutusel. Uurin natukene maad kas keegi Eestis antud teenust osutakse. Tean, et kütteekspert on lahendus pakkuda, kus andmete kogumine käiks üle gsm, või raadiolaine kaudu, kuid andmete korjamise eest soovivad raha ( 1 näit maksab 5.- kuus).
Viimati muutis rajaleidja, 12 Mai 2010 11:24, muudetud 1 kord kokku.
Milles probleem on, kas inimesed ei esita veemõõtjate näite või on vahed suured? Suured vahed võivad olla tingitud tehnilistest probleemidest. Ma olen sellel teemal sõna võtnud ning lahendusi pakkunud. Ootan huviga vastust.
www.ekomliit.ee
Vox populi vox Dei
Vox populi vox Dei
-
- Üüriline
Nagu juba eelnevalt mainisin, et veenäitude vahed on suured. Eelmine kuu vahe oli üle 20%. Lisaks 10% ei esitanud veemõõtja näite. Suve kuudel mitte esitajate protsent on veelgi suurem, eelmine aasta ~15%. Olgem ausad isegi vahest unustan näite õige aegselt esitada ja kannan kahju. .
Me oleme oma praktikas kasutame sellist varianti: need korterid, kes ei esita näite, oleme pannud eelmise kuu kulu järgi, järgmine kuu teeme ümerarvestuse. Et sul on suur vahe, on tehniline probleem. Millal sa viimati filtrit enne üldveemõõtjat puhastasid? Kui see on must, tekib turbuents ja veemõõtja näitab tegelikust rohem. Lisaks veel majja tulev toru on 50 mm, veemõõtja on 32 mm, ei ole jäetud kompensatsiooni osa ennem ja peale veemõõtjat, tekib turbulents. Otsi siit foorumist üles, ma olen talvel kirjutanud veemõõtja probleemist pikalt ja laialt. Saada mulle oma üldveemõõtja sõlmest pilt. Saada mulle postkasti oma maili aadress, ma saadan sulle pildid, ennem ja pärast renoveerimist.
www.ekomliit.ee
Vox populi vox Dei
Vox populi vox Dei
Mina kaalusin ka oma majja kauglugemise lahenduse panna, aga lõpuks jäi see siiski ära, kuna investeering tuli hetkel liiga suur.
Kui pakkumiste pealt vaadata, siis veearvestite vahetus + süsteem oli 89 korteri peale kokku 190K (Mesa ja AGRi pakkumised enamvähem ühte auku). Igakuiselt tuleks per korter veel 14,4 krooni maksta MESA puhul ja AGRi puhul 7,4 koos km-ga krooni.
Lisaks panime hetkel selle projekti ootele, kuna veenäitude vahe on ca 10%, mis jääb ka sinna vea piiridesse.
Kui keegi leiab pakkuja, kes pakub nii, et KÜ saab ise andmeid koguda oma masinasse, siis oleks info abiks.
Samas lisaks investeeringule annab selline lahendus suuremas majas kindlasti kokkuhoidu juhatuse inimeste töös - pole vaja tegeleda andmete otsimisega, vaidlemisega jne. Seda effekti rahasse panna ei oska paraku.
Hea meelega kasutaks ka Roland66 pakkumist saadaks oma veemõõtja üldsõlme pildi. Hea meelega hakkaks sealt parandustöödega pihta.
Kui pakkumiste pealt vaadata, siis veearvestite vahetus + süsteem oli 89 korteri peale kokku 190K (Mesa ja AGRi pakkumised enamvähem ühte auku). Igakuiselt tuleks per korter veel 14,4 krooni maksta MESA puhul ja AGRi puhul 7,4 koos km-ga krooni.
Lisaks panime hetkel selle projekti ootele, kuna veenäitude vahe on ca 10%, mis jääb ka sinna vea piiridesse.
Kui keegi leiab pakkuja, kes pakub nii, et KÜ saab ise andmeid koguda oma masinasse, siis oleks info abiks.
Samas lisaks investeeringule annab selline lahendus suuremas majas kindlasti kokkuhoidu juhatuse inimeste töös - pole vaja tegeleda andmete otsimisega, vaidlemisega jne. Seda effekti rahasse panna ei oska paraku.
Hea meelega kasutaks ka Roland66 pakkumist saadaks oma veemõõtja üldsõlme pildi. Hea meelega hakkaks sealt parandustöödega pihta.
Lisaks veel probleeme, millest on tingitud korterites asuvate veemõõtjate ja maja veemõõtja näitude vahe. Korteriveearvestid paigaldatakse vertikaalselt ning seejuures nende tundlikkus järsult langeb väikeste vee kulude fikseerimisel. Õige paigaldusviis on horisontaalne.
Kuidas leida neid, kes kulutavad vähe vett või neid, kes katsuvad veemõõtja näite petta, vähendada. Minu soovitus on, tehke kontrollreid kuu keskel, kuna kõik ekonoomitajad ei oska teid oodata sel ajal ja võite saada reaalsed näidud, mida nad reaalselt kulutavad. Tavaliselt katsutakse näidud arvestite esitamise päevaks korda ajada. Arvestage välja, palju mingi korter kulutab keskmiselt päevas ja palju ta oli kulutanud keskmiselt päevas kontrollreidi hetkeks alates viimasest näidu esitamisest. Meil juhtus kontrolli käigus selline asi, et ühes kahtlustavatest korteritest oli kulu 6 m3 nädala jooksul, kuus kulutavad amatlikult maks 2 m3 külma vett. Me isegi ei läinud korterisse, vaid palusime ütelda veemõõtja näit. Kui inimene ei oota, ta ei ole valmis ütlema nö tegelikkusele vastavaid numbreid, vaid need numbrid, mis on veemõõtjal ees. Tunnikese pärast jooksis seltsimees järgi ja ütles, et ta nägi valesti ja tegelik näit on hoopis selline, mis oli 0,6 m3 vähem, kui nädal varem deklareeritud ühistule esitatud näidust. Hilisemal külaskäigul selgus, et plommid on puudu.... Järeldused tehke ise. Teises majas tegime paar reidi, pettureid ei leidnud, kuid ühel tädikesel suurenes veekulu 1 m3-lt 3 m3 ni.
Veel soovitan puhastada filtrit ennem veemõõtjat, mis võib olla must ja tekib turbulents ja veemõõtja näitab tegelikkusest rohkem. Filtri puhastamise sagedus sõltub vee kvaliteedist. Saada mulle oma pilt oma veemõõtjast, ma saadan oma pildid vastu. Minu mail on euroroland@hotmail.com
Kuidas leida neid, kes kulutavad vähe vett või neid, kes katsuvad veemõõtja näite petta, vähendada. Minu soovitus on, tehke kontrollreid kuu keskel, kuna kõik ekonoomitajad ei oska teid oodata sel ajal ja võite saada reaalsed näidud, mida nad reaalselt kulutavad. Tavaliselt katsutakse näidud arvestite esitamise päevaks korda ajada. Arvestage välja, palju mingi korter kulutab keskmiselt päevas ja palju ta oli kulutanud keskmiselt päevas kontrollreidi hetkeks alates viimasest näidu esitamisest. Meil juhtus kontrolli käigus selline asi, et ühes kahtlustavatest korteritest oli kulu 6 m3 nädala jooksul, kuus kulutavad amatlikult maks 2 m3 külma vett. Me isegi ei läinud korterisse, vaid palusime ütelda veemõõtja näit. Kui inimene ei oota, ta ei ole valmis ütlema nö tegelikkusele vastavaid numbreid, vaid need numbrid, mis on veemõõtjal ees. Tunnikese pärast jooksis seltsimees järgi ja ütles, et ta nägi valesti ja tegelik näit on hoopis selline, mis oli 0,6 m3 vähem, kui nädal varem deklareeritud ühistule esitatud näidust. Hilisemal külaskäigul selgus, et plommid on puudu.... Järeldused tehke ise. Teises majas tegime paar reidi, pettureid ei leidnud, kuid ühel tädikesel suurenes veekulu 1 m3-lt 3 m3 ni.
Veel soovitan puhastada filtrit ennem veemõõtjat, mis võib olla must ja tekib turbulents ja veemõõtja näitab tegelikkusest rohkem. Filtri puhastamise sagedus sõltub vee kvaliteedist. Saada mulle oma pilt oma veemõõtjast, ma saadan oma pildid vastu. Minu mail on euroroland@hotmail.com
www.ekomliit.ee
Vox populi vox Dei
Vox populi vox Dei
Sellise hinna puhul, maksab meie korter sama summa 10 aasta jooksul vee vaheks, arvestamata raha ajaväärtust. Kas keegi garanteerib, et sellega probleemid kaovad? Lihtsam on paigaldada veemõõtjate vahetuse käigus sama täpsusklassiga, kui on maja üldveemõõtja. Preagu on enamuses korterite veemõõtjaid klass madalamad, kui on üldveemõõtjad, millest tingituna on vahe loogiline e. üldveemõõtja on tundlikum. Keegi ei ole ju ütelnud, et reaalselt me seda vett ei kuluta, vaid mina väidan, et korteris olev veemõõtja näitab nats vähem.
Isegi, kui saaksime näitude vahe miinimumini viia siis kulu tõuseb kõikides korterites, tabame endeid mõttelt, kas tasus anda ära selline hunnik raha ja saada teada, et vett kulutan ikkagi eelmise süsteemi näit + 10%. Arvel vahet ei ole, summa mida maksan vee eest on sama, mida ennem uue süsteemi paigaldamist, nüüd on lisandunud pangalenu maksed või remondifondi vähenemine 200 tonni võrra. Seega on kakssotti maha vistaud, palju õnne! Tehke selle rahaga midagi mõistlikumat: soojustage torusid, soklit, uued uksed, aknad, soojustage katus jne. Vahetage küttesüsteem, soojasõlm jne. Kui kõik on tehtud ja raha siiski üle, kinkige kellegile või suunake heategevusse. See kauglugejajutt on müüjale kasulik, kuna tema teenib sinu pealt raha ja oma süsteemi puhul räägib ta seda juttu, mida sa tahad kuulata, kuid seda, mida mina kirjutasin, ta ei räägi. Eks te ise otsustage, raha on teie oma!
Isegi, kui saaksime näitude vahe miinimumini viia siis kulu tõuseb kõikides korterites, tabame endeid mõttelt, kas tasus anda ära selline hunnik raha ja saada teada, et vett kulutan ikkagi eelmise süsteemi näit + 10%. Arvel vahet ei ole, summa mida maksan vee eest on sama, mida ennem uue süsteemi paigaldamist, nüüd on lisandunud pangalenu maksed või remondifondi vähenemine 200 tonni võrra. Seega on kakssotti maha vistaud, palju õnne! Tehke selle rahaga midagi mõistlikumat: soojustage torusid, soklit, uued uksed, aknad, soojustage katus jne. Vahetage küttesüsteem, soojasõlm jne. Kui kõik on tehtud ja raha siiski üle, kinkige kellegile või suunake heategevusse. See kauglugejajutt on müüjale kasulik, kuna tema teenib sinu pealt raha ja oma süsteemi puhul räägib ta seda juttu, mida sa tahad kuulata, kuid seda, mida mina kirjutasin, ta ei räägi. Eks te ise otsustage, raha on teie oma!
www.ekomliit.ee
Vox populi vox Dei
Vox populi vox Dei
Kas maja üldveemõõtja siiski ei kuulu vee müüjale? Ka vesi, kuni veemõõtjani kuulub vee müüjale. Nii, et veemõõtja korrasolek on müüja asi. Ka vesi mille eest maksate peab olema puhas. Oma torustikuga tehku igaüks kuidas paremaks peab. Et siis enne veemõõtjat ei peaks saama plomme avada. Pole ka vajadust midagi puhastada. Puhta vee peab tagama veemüüja. Kauglugejatega veemõõtjaid olen paigaldanud (Soomes). Kui palju maksab, ei tea. Ära tasub selleks, et näed kasvõi arvutist kõigi korterite kulusid. Mugavuse ja ka vaidluste teema. Muide täpsed riistad küll.
Kui veemõõtja, mis kuulub müüjale, näitab rohkem, kas siis tal on huvi kulutada raha, et hiljem vähem raha saada. Vastavalt veevärgi korrale, on vastutuse punkt ühistu piiril või viimases kaevus. Kogu torustik, mis läheb liitumispunktist edasi on maja oma, samuti veemõõtja sõlm. Ainult veemõõtja on veeetevõtte oma. Kui natukene vaadata, siis üldveemõõtja on klass täpsem, kui seda on korterites asuvad veemõõtjad. Oma maja veemõõtjate näite ja kulusid saate vaadata arvutist, kui olete nad kandnud raamatupidamisprogrammi. Mulle aitab juba veekulude vaatamisest, kui oskan arvata, keda peaks külastama. Senini ei ole eksinud. Paigaldada korterisse kauglugejaga veemõõtjad, natukene kallis lõbu, kas ka rahalist kokkuhoidu tuleb, kahtlen. Soomes on tööjõud natukene kallim, kui Eestis, seega on nendel kokkuhoid tööjõult märkimisväärne. Kauglugemisega veemõõtjaid pannakse ainult majaveemõõtja asemele. Koreritesse ei ole kuulnud, kui ma eksin, eks siis Kalevi 51 mind parandab. Ennemgi on kõrbesse ahje müüdud jne.
www.ekomliit.ee
Vox populi vox Dei
Vox populi vox Dei
Rolandile. Loomulik, et sa pole korterite kauglugevatest veemõõtjatest kuulnud. Eesti on ju Soomest nii palju maas, et minuteada polegi Eestis kortermajades neid veel paigaldatud. Just nädal tagasi lõpetasin (brigadirina) 48 korterilise maja torutööd kuhu paigaldasime sellised veemõõtjad. Eks ta mugavuse asi ole. Soomlane on aga mugavusest lugu pidav. Ka juhatusel pole vajadust näitusid koguda. Kellele kallis paigaldada, kellele kallis aeg. Eks Eestiski oleks aeg kokkuhoiule mõtlema hakata. Aga ütlen ausalt, sinnani on veel pikk maa astuda.
Veel Rolandile. Mida siis teed kui enne veemõõtjat olev ventiil rikki läheb? Kas võtad veemõõtja maha? Kui võtad maha siis kes ütleb, et sul pole võimalust vett ilma rahata saada? Nii, et alles veemõõtja järel olev tehnika kuulub maja omanikule. Ja toonitan veel. Ka vesi enne mõõtmist kuulub vee müüjale, mis peab vastama kvaliteedi nõudele. Kui müüja on vee müünud, tee sellega mida heaks arvad. Nii ka turul pole kaalud ostja vaid müüja omad.
Kalle, meie ja Soome elatustase on kaks eri asja, arvestades meie majade tehnilist seisukorda, soojakadusid jne, ei ole mõtekas kulutada 191 kilo raha, mingile automatikale, lisaks veel aastatasu. Mitme aasta tagant Soomes torusid vahetatakse? Milleks mul pidevalt keerata ennem veemõõtjat ventiili, kui läheb katki, tellin veefirma kohale, kes keerab tänaval asuvas kaevus kraani kinni, fikseerib veemõõtja näidu, tunnikese pärast on ventiil vahetatud, veemõõtja plommitud, tänavalt kraan lahti, vesi majja. Meil vahetatakse veemõõtjaid iga 2 aasta tagant, see jutt käib maja üldveemõõtja kohta. Siinsed probleemid erinevad Soome omadest kardinaalselt, meil nendeni 100 aastat, kui rohkemgi veel. Kõige enam jääme maha selles osas, mis jääb kõrvade vahele.
www.ekomliit.ee
Vox populi vox Dei
Vox populi vox Dei