ühistu liikmeks
Moderaator:Heino
Tere!
1. Oleme abikaasaga korteri kaasomanikud. Kas meil oleks võimalik mõlemal korteriühistu liikmeks saada? Esimees ütles, et ainult üks võib avalduse esitamisel saada. Aga see tähendab, et kui nt abikaasa saaks liikmeks, ei oleks mul õigust koosolekutel käia ja paberitega tutvuda.
2. Kas esimees võib keelduda dokumentide kopeerimisest? Ütleb, et ainult tema korteris tema järelvalve all võib pabereid näha, et seadus keelavat koopiat teha.
1. Oleme abikaasaga korteri kaasomanikud. Kas meil oleks võimalik mõlemal korteriühistu liikmeks saada? Esimees ütles, et ainult üks võib avalduse esitamisel saada. Aga see tähendab, et kui nt abikaasa saaks liikmeks, ei oleks mul õigust koosolekutel käia ja paberitega tutvuda.
2. Kas esimees võib keelduda dokumentide kopeerimisest? Ütleb, et ainult tema korteris tema järelvalve all võib pabereid näha, et seadus keelavat koopiat teha.
korteriomanik
Re: ühistu liikmeks
Seadused on kõigile internetis avalikult üleval, kopeerimiseks puudub vajadus.
KÜ juhatuse esimehel on õigus. Leppige omavahel kokku kumb liikmete nimekirja lülitada ja kelle nimele hakatakse arveid esitama. Ise jagate omavahel või jagab kohus, mitte KÜ juhatus.
KORTERIÜHISTUSEADUS https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12769852
§ 5. Korteriühistu liikmed
(5) Kui korteriomand kuulub mitmele omanikule, võetakse korteriühistu liikmeks üks omanikest vastavalt nendevahelisele kirjalikule kokkuleppele. Korteriomanike vaidlused liikmeks astumise üle lahendab kohus.
KÜ juhatuse esimehel on õigus. Leppige omavahel kokku kumb liikmete nimekirja lülitada ja kelle nimele hakatakse arveid esitama. Ise jagate omavahel või jagab kohus, mitte KÜ juhatus.
KORTERIÜHISTUSEADUS https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12769852
§ 5. Korteriühistu liikmed
(5) Kui korteriomand kuulub mitmele omanikule, võetakse korteriühistu liikmeks üks omanikest vastavalt nendevahelisele kirjalikule kokkuleppele. Korteriomanike vaidlused liikmeks astumise üle lahendab kohus.
Lasnakas, aitäh vastamast 1. küsimusele!
2. jäi siiski veel lahtiseks. Ei taha tutvuda seadustega, nende kättesaadavusest internetist oleme teadlikud. Küsimus on protokollides ja aastaaruannetes, mida netist kätte ei saa. Tahaksime kodus rahulikult paberitega tutvuda, et puudulikest kohtadest (juhul, kui on) järgmisel üldkoosolekul rääkida. Aga esimehe juurde me ju mõlemad minna ei või... Milline seadus keelab dokumente kopeerimast?
2. jäi siiski veel lahtiseks. Ei taha tutvuda seadustega, nende kättesaadavusest internetist oleme teadlikud. Küsimus on protokollides ja aastaaruannetes, mida netist kätte ei saa. Tahaksime kodus rahulikult paberitega tutvuda, et puudulikest kohtadest (juhul, kui on) järgmisel üldkoosolekul rääkida. Aga esimehe juurde me ju mõlemad minna ei või... Milline seadus keelab dokumente kopeerimast?
korteriomanik
Lisaksin kõigepelat sellele esimesele küsimusele, et kui mees on teie avalduse alusel kantud ühistu liikmete nimekirja, siis võid üldkoosoleku teda asendada volitusega sina. Selleks ei ole takistusi.kata kirjutas:Lasnakas, aitäh vastamast 1. küsimusele!
Meie ühistus ei ole näiteks mingeid probleeme, kui üldkoosolekul osalevad mõlemad abikaasad, on nad siis kaasomanikud või mitte. Loomulikult on õigus otsuste vastuvõtmisel hääletada vaid ühistu liikmel.
Ükski seadus ei keela dokumentidest koopiaid teha. Üldkoosolekute otsused ja majandusaasta aruanded peavad olema kõigile liikmetele teatavaks tehtud ja ka hiljem kättedaadavad. Juhatuse koosoleku otsuste tetavaks tegemine kõigile ühistu liikmetele peab olema kirjas ühistu põhikirjas.
Ühistu põhikirjas või kodukorras võib olla ära määratud mismoodi on ühistu liimetel juurdepääs dokumentidele. Koopiate tegemise eest võib ühistu, kui on kehtestatud vastav kord, küsida tasu, kuna teatud kulutusi tuleb selleks teha.
Aga sellest, et te koos esimehe juurde ei või minna, ei saa mina küll aru. Esimees keeldub mitteliikmetega rääkimast?
Just nii ongi. Juhatuse esimees teatas mulle, et tema mulle mingeid dokumente ei näita, enne kui üks meist liikmeavalduse teeb. Oleme muideks olnud esimehe otsesed naabrid 3,5 aastat ja ta ei lubaks pabereid ka kõrvalkorterisse.
Tegime nüüd avalduse ära, eks abikaasa saab minna nüüd millalgi kaema neid pabereid. Pakkusin küll, et maksan koopiad kinni, aga keelduti.
Eks koosoleku kohta näeb, võimaluse korral lähen kohale küll, loota tuleb, et ära ei aeta. Aga vähemalt abikaasa saab muude küsimuste hulgas teha ettepaneku dokumentide kopeerimisvõimaluseks, selline keeld tundub meile absurdne.
Tegime nüüd avalduse ära, eks abikaasa saab minna nüüd millalgi kaema neid pabereid. Pakkusin küll, et maksan koopiad kinni, aga keelduti.
Eks koosoleku kohta näeb, võimaluse korral lähen kohale küll, loota tuleb, et ära ei aeta. Aga vähemalt abikaasa saab muude küsimuste hulgas teha ettepaneku dokumentide kopeerimisvõimaluseks, selline keeld tundub meile absurdne.
korteriomanik
No see on õige, et originaaldokumente välja ei anta, isegi mitte naaberkorterisse ja isegi mitte revidendile. Aga koopiaid võib otsustest ja protokollidest lasta teha küll. Sellest ei saa keelduda.
Kui esimees trikitab, siis pöörduge oma probleemiga kirjalikult juhatuse ja revidendi poole ja kirjale muidugi mõlema omaniku allkirjad alla. Revident on muidu see, kes juhatust kontrollib ja vajadusel tal kerge üldkoosolekut kokku kutsuda probleemi lahendamiseks. Revidendile peab juhatus dokumentidega tutvumise tagama. Kuidas see tagatakse on iseasi sh võib ka originaaldokumente välja anda - keelatud see ei ole. See "koopiate tegemine on keelatud" jutt ilmselge vale muidugi.
Mul praegugi paar kilo originaaldokumende revidendi kätte antud, loomulikult vastava atki alusel. Tähtsamatel toimikutel lehtede arv loetud jms.
No ma ei kujuta küll ette, et kogu seda paberilasu, mille ma koos majanusaasta aruandega revidendile viin, peaks kopeerima. Sadu lehekülgi pabereid. Meil on revidendiga õnneks usalduslikud suhted.sirts kirjutas:No see on õige, et originaaldokumente välja ei anta, isegi mitte revidendile.
No, pimeloom, mõtle ikka loogiliselt, ega sa kogu seda paberilasu ei peagi kopeerima. Revidendiga vaatate pabereid koos, selleks ei pea neid välja andma. Välja võid printida mõned koondid või muuda sellised. Meie audiitorgi ei soovinud kõiki pabereid.
Hea sirts, mul on küll meie ühistu revisjonikomisjoni esimehega head suhted, aga ega nad nüüd nii head ka ei ole, et me koos õhtuid veetma peaksime hakkama.sirts kirjutas:No, pimeloom, mõtle ikka loogiliselt, ega sa kogu seda paberilasu ei peagi kopeerima. Revidendiga vaatate pabereid koos, selleks ei pea neid välja andma. Välja võid printida mõned koondid või muuda sellised. Meie audiitorgi ei soovinud kõiki pabereid.
Aga ega siin ei saagi ühist reeglit olla. Tehke teie nagu teile sobib, meie teeme nagu meile sobib.
Ps. vaatasin peeglisse ja blond ma pole, seega loogilist mõtlemist peaks ikka olema.
Meie ühistu pani iga Kü liikme postkasti: 1. Juhatuse aruande 2008 aasta tegevuse kohta. 2. majanduskava 2008 ja selle täitmise.
3. raamatupidamise aruande, tulude-kulude 2008 aruande, aktiva-passiva.
Iga ühistu liige võib sellega tutvuda ja koosolekul on sedavõrd lihtsam.
Kui mõni nüüd arvab,et kas kõik saavad nendest arvudest jagu. Koolitusel öeldi,et juhatusel pole õigust inimeste kirjaoskamatuse üle otsustada, vaid teeb oma tööd.
3. raamatupidamise aruande, tulude-kulude 2008 aruande, aktiva-passiva.
Iga ühistu liige võib sellega tutvuda ja koosolekul on sedavõrd lihtsam.
Kui mõni nüüd arvab,et kas kõik saavad nendest arvudest jagu. Koolitusel öeldi,et juhatusel pole õigust inimeste kirjaoskamatuse üle otsustada, vaid teeb oma tööd.
Jah, olen ka kogenud, et kõik ei saa neist arvudest aru. Iseäranis segadust tekitab see, et on tekkepõhine raamatupidamine. Olen siis püüdnud kassapõhiselt ühe aruandekese juurde trükkida, või soovitanud inimestele, et mõni raamatupidaja asja selgitaks. Peab ütlema, et ega see omalgi esialgu lihtne ei olnud. Raamatupidajad näiteks ei tahtnud alguses üldse tuua välja arve kululiikide kaupa, panid näiteks kirjanduse ostmise ja koolituse ja tarkvara kõik koolituse alla jms. Inimesele on aga vaja spetsiifiliselt kõik välja kirjutada.
Selline tekst tundub olevat intrigandi mõtteviis. Äkki leiabki mõne vea, mida järgmisel üldkoosolekul suureks puhuda. Tulite alles sinna majja elama ja juba susite. Laske ennast juhatusse või revidendiks valida, on olukord Teie jaoks lahendatud.Loomulikult peavad korteriomanikud olema kursis raha kulutamisega, kuid seda kontrollima peab revident, mitte lihtliige. Kui naabrimehest juhatuse liikmega juba nugade peale on mindud, siis revident ja juhatus peavad andma kõikidele küsimustele vastuse üldkoosolekul, mitte igale individuaalselt suvalisel ajal.kata kirjutas:Küsimus on protokollides ja aastaaruannetes, mida netist kätte ei saa. Tahaksime kodus rahulikult paberitega tutvuda, et puudulikest kohtadest (juhul, kui on) järgmisel üldkoosolekul rääkida.
Me ei ole kunagi mahukat aastaaruannet kõikidele jaganud, vaid esitanud sellest vaid bilansi ja tulude-kulude aruande üksikute kontode lõikes. Kes tahab, saab loomulikult selle aruandega tutvuda, kuid näib puuduvat vajadus. Kõige tähtsamaks peetakse paberilehte, kus on kassa(panga-)põhiliselt sendipealt ära toodud kõik laekunud tulud ja tehtud kulud üksikute tulude-kulude viisi. Samuti esitame me kõigile liikmetele eelmise aasta eelarve ja selle täitmise ning uue majandusaasta kohta eelarve prognoosi.
Möödunu peale me üldkoosolekul aega ei raiska, sest 2 nädalat on igaüks oma kodus neid numbreid jälginud ning arvestanud ja küsimuste tekkides enne koosolekut asja selgeks saanud. Üldkoosolekul on põhirõhk eelseisvate remonditööde peal, mitte mulluses lumes tuhnimine.
Revidentide koolitusel öeldi,ega majandusaasta aruanne pole ainuke, mida peab revident vaatama. Jagati välja kontrollleht, kus on üle 20 punkti, mida peab vaatama... esimene mida peab vaatama on KÜ põhikiri.Kui ta on registrisse kantud eelmisel sajandil ...võib ilma lugemata öelda, et on aegunud ja vana.
Ma ei pea vajalikuks teha ühestki dokumendist koopiaid. Loen läbi ja teen kontrolllehele märkuse.. kas on korras või ?
Ma ei pea vajalikuks teha ühestki dokumendist koopiaid. Loen läbi ja teen kontrolllehele märkuse.. kas on korras või ?
Tasulise koolituse materjale pole sobilik avalikult levitada...sirts kirjutas:Seda kontrolllehte oleks huviav lugeda. Kas saad kuidagi siia ka üles panna?

Sobilik? Pigem on tegu ikka ehteestlasliku kadedusega.rewa2 kirjutas:Tasulise koolituse materjale pole sobilik avalikult levitada...sirts kirjutas:Seda kontrolllehte oleks huviav lugeda. Kas saad kuidagi siia ka üles panna?
Ehh, on teil ikka arusaamine... koolitus ei ole tasuta ja ühistu ei maksa selle eest sentigi. Lektor jagab raha eest materjali ja juhendeid ja mina peaks siin kogu Eesti rahva ees välja panema. Koolitused kaotavad ju mõtte kui netis on nad kõigi kättesaadavad.
Njah, peaks siis võtma siit maha kõik need failidesse üles pandud juhised ja blanketid ja nii edasi. Selle võib ka enamasti koolitusmaterjalide alla paigutada. Rewa2, ei tasu ikka tõesti nii kade olla. Helde saab heldelt vastu ka. Või võid sa kätt südamele pannes öelda, et pole siinses portaalis olevatest materjalidest midagi vajalikku saanud?
Muidugi ei ole sobilik tasulise loengu materjale avaldada. Seda peab tegema loengupidaja ise.
Tegelikult on raamatupoodides KÜ kohta olemas mitmesugust kirjandust, ka revideerimise kohta ning need raamatukesed ei maksa üldse palju.
Tegelikult on raamatupoodides KÜ kohta olemas mitmesugust kirjandust, ka revideerimise kohta ning need raamatukesed ei maksa üldse palju.
Sellise loogika järgi ei või ma omale ostetud ja läbi loetud ajalehte ka sulle lugeda anda. Raamatust rääkimata.lasnakas kirjutas:Muidugi ei ole sobilik tasulise loengu materjale avaldada. Seda peab tegema loengupidaja ise.