KÜ kohtusse kaebamine?

Ühistu liikmete probleemid

Moderaator:Heino

Vasta
KiVA
Üüriline
Üüriline
KÜ kohtusse kaebamine?

Postitus Postitas KiVA » 04 Jaan 2009 17:44

Tere,
Mida on vaja teha ja mis dokumendid vaja vormistada, et KÜ kohtusse kaevata?
Meil on probleem, et ei usalda esimeest ja tahaksime et keegi audiitor või ma ei tea kes, dokumendid üle vaataks ja tegevust kontrolliks.
Mida vaja teha? Allkirju koguda korteriomanikelt? Mis blanketile ja pärast kuhu/kellele esitada? Ja kas allkirjaleht tuleb ka teha kaks tükki, kuna on ka vene rahvusest elanikke.

Ei oska ise neid asju ajada, oskab keegi nõu anda, mida teha?

Tänud!

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Re: KÜ kohtusse kaebamine?

Postitus Postitas majaka » 04 Jaan 2009 18:54

Kes ei usalda esimeest? Teie või korteriomanikud? Kui Teie, siis ei saa Teid millegagi aidata, sest igas ühistus, nii hea, kui ta võib olla, ikka leidub mõni rahulolematu.
Kui korteriomanikud, siis nad saavad esimehe lihtsalt välja vahetada üldkoosoleku otsusega.

KiVA
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas KiVA » 04 Jaan 2009 19:04

Ei, see selleks, oki, ma võibolla kirjeldasin ennast halvasti, aga on vaja teha kontroll tegevusest ja dokumentidest, kuna on kahtlusi, et kuhu korterite eest makstud raha läks.
Lihtsalt vaja allkirju koguda ja asi kohtusse anda, kuidas seda teha?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 04 Jaan 2009 19:13

KiVA kirjutas:Ei, see selleks, oki, ma võibolla kirjeldasin ennast halvasti, aga on vaja teha kontroll tegevusest ja dokumentidest, kuna on kahtlusi, et kuhu korterite eest makstud raha läks.
Kohtusse saate juhatuse anda ikka siis, kui teil on konkreetseid fakte seaduserikkumistest. Kahtlustest on vähe. Kutsuge kokku erakorraline üldkoosolek, täpselt seaduses ette nähtud korras, ja koosolekul otsustage auditi tellimine. Kui audit leiab juhatuse tegevuses vigu, siis andke juhatus kohtusse.

KiVA
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas KiVA » 04 Jaan 2009 19:40

pimeloom kirjutas:
KiVA kirjutas:Ei, see selleks, oki, ma võibolla kirjeldasin ennast halvasti, aga on vaja teha kontroll tegevusest ja dokumentidest, kuna on kahtlusi, et kuhu korterite eest makstud raha läks.
Kohtusse saate juhatuse anda ikka siis, kui teil on konkreetseid fakte seaduserikkumistest. Kahtlustest on vähe. Kutsuge kokku erakorraline üldkoosolek, täpselt seaduses ette nähtud korras, ja koosolekul otsustage auditi tellimine. Kui audit leiab juhatuse tegevuses vigu, siis andke juhatus kohtusse.
Vabandust, aga kas Te seda venekeeles saate ka kirjutada?

Tänud!

e.
Aga palju muidu audiitori tellimine võib maksma minna?

Ja seda, et juhatus on selline, et neil suht ükskõik.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 04 Jaan 2009 20:23

KiVA kirjutas: Vabandust, aga kas Te seda venekeeles saate ka kirjutada?

Tänud!

e.
Aga palju muidu audiitori tellimine võib maksma minna?

Ja seda, et juhatus on selline, et neil suht ükskõik.
Kirillitsas kindlasti mitte ja ega mu vene keel kirjas ka miskit kiita ei ole.
Audiitori hinda ma ei tea. Juhatusel võibki ükskõik olla, üldkoosolek peab otsustama auditi tellimise.

lasnakas
Haldur
Haldur
On tänatud: 4 korda

Postitus Postitas lasnakas » 04 Jaan 2009 21:33

Enne kohtusse minekut tuleb selgusele jõuda raha kasutamises. Kas seda on tehtud vastavalt KÜ üldkoosoleku poolt kinnitatud eelarvele ning sihipäraselt ja kas üleüldse on mingeid pahategusid tehtud.
Üldkoosolek on valinud nii juhatuse kui revisjonikomisjoni või audiitori, kes juhatuse tööd kontrollib. Ei ole mõeldav, et iga korteriomanik hakkaks kõigis dokumentides sobrama ja õigust mõistma. Kontrollima peab isik, kes asjast aru saab ja kontrollida oskab. Ükski audiitor ei hakka teie KÜ raamatupidamist nullist tegema. Paberid tuleb eelnevalt korrastada ja alles seejärel kontrollimiseks anda.
Veel niipalju, et kõik dokumendid vormistatakse Eestis eesti keeles.

KiVA
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas KiVA » 05 Jaan 2009 00:18

Asi lihtsalt selles, et mina ja teised korteriomanikud maksavad ilusti arve ära, aga kui tuleb uus arve siis on seal kirjas mingi ilmatu suur võlg, mis ei saaks olla. Seda kontrollida, et kuhu see raha läheb.

tull6
Haldur
Haldur
On tänanud: 1 kord

Postitus Postitas tull6 » 05 Jaan 2009 06:49

Enne kohtusse pöördumist on vaja KÜ-st arupärida ja kirjalikult ning vastus saada ka kirjalikult, mis on ka dokument esitamiseks kohtule kui asi niikaugele läheb. Teha päring (parem kui mitme korteriomaniku allkirjaga) juhatusele, arvel toodud summade kohta. Samuti teha ettepanek auditi läbiviimiseks, sest varsti hakkab aastaaruannete tegemine ja üldkoosolekule esitamine, ning praegu on paras aeg esitada nõue, et juhatus jõuaks audiitoritelt hinnapakkumisi võtta. Juhatus võib sellele nõudmisele vastu hakata,et pole eelarves vahendeid selleks ettenähtud.(oleneb ühistu suurusest hind võib olla ca 3000-10000 .kr)
P.S. peaks olema Teil teada 2008.a. eelarve ja majanduskava, mille täitmisest peab juhatus üldkoosolekul aruandma.

lasnakas
Haldur
Haldur

Postitus Postitas lasnakas » 05 Jaan 2009 07:09

KiVA kirjutas:Asi lihtsalt selles, et mina ja teised korteriomanikud maksavad ilusti arve ära, aga kui tuleb uus arve siis on seal kirjas mingi ilmatu suur võlg, mis ei saaks olla. Seda kontrollida, et kuhu see raha läheb.
Aru tuleb pärida KÜ raamatupidajalt ja jälgida ise oma maksete õigsust ning tähtajast kinnipidamist, sest võlg ei teki iseenesest.
Meil näiteks hakkas üks omanik lärmi lööma, et temal on kõik makstud, kuid iga kuu on arvel ikka ka võlg kirjas. Polnud seal midagi arutada, sest ta maksis alati hilinemisega. Tema raha laekus KÜ kontole maksmistähtajale järgneva kuu algul ja loomulikult arvestas raamatupidamisprogramm selle uue arve peal võlaks. Tähtaegselt makstes ei teki kellelgi mingeid võlgu. Kui aga viga on käpardlikus raamatupidajas, tuleb see parema vastu vahetada.

doris
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas doris » 05 Jaan 2009 10:38

IGAKS JUHUKS:
mina kasutan kirillitsas kirjutamiseks väga mugavat lehekülge
http://www.translit.ru/
Tekst valmis ja siis copy/paste kuhu vaja, äkki on kellelegi veel abiks.

lianne
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas lianne » 30 Jaan 2009 23:01

Mul on samalaadne küsimus. Ehkki kirjalikult on aru päritud korteriühistu juhatuselt, kuid vastust ei saa. Ta lihtsalt ei vasta. Saadab vastuseks hoopis muid dokumente, mida küsitakse, nt väljavõtte juhatuse koosolekust, kus on kinnitatud juhatuse esimees. Vaatamata asjaolule, et juhatuse esimehe kinnitamine on põhikirja kohaselt üldkoosoleku ainupädevus. Lisaks on muid tunnuseid, mis näitab, et juhatus ei toimi seadusandlikele nõuetele vastavalt. Nt üldkoosolekud on protokollitud vaid kolme otsusena. Asutamiskoosoleku protokollis ei ole kajastatud osade liikmete varem lahkumist, st hääletustulemustes on läbivalt üks sama number. Juhatuse poolt juhatuse esimeheks nimetatud isik on teinud ühistu nimel õigustehniguid ainuisikuliselt, kuid põhikirja järgi on juhatuse liikmetel (sh üldkoosoleku poolt mitte kinnitatud juhatuse esimehel) õigus vaid kahekesi koos õigustoiminguid teostada. Juhatuse esimees ei ole korteriühistu liige, vaid korteriomaniku elukaaslane - selline juhus on vist lubatud? - Kuid ta korjas oma nimele üldkoosolekuks 7 volitust. Teda aga volitada ei saa KÜ seaduse §10 kohaselt.
Oleme püüdnud mõistlikult olukorda lahendada. Ei ole õnnestunud. Isehakanud esimees on eneses väga kindel ja veendunud, et tal on õigus kõike teha, mida eelpoolt kirjeldatud ja lisaks veel mõned aspektid. Nt korteriomanike/ KÜ liikmete nimekirjas koosolekutel nimede taha kirjutada isikukoodid, sh neid protokollides pidevalt kajastada ja laiali jagada (minu isikukoodi sellist kasutamist peaks kaitsma ju isikuandmete kaitse seadus). Samuti on tal õnnestunud mingi osa maja elanikkonnast ära võluda neil ukset taga populismi tehes. Seega üldkoosolek ei saa täpselt aru, mida teha. Samuti on koosolekui kokku kutsutud viimase kahe kuu jooksul 4-5 korda. Igal korral suur jahumine ja segadus ning inimesed on tüdinenud. Üldkoosolekutel osalevad kõik, kes soovivad (mis on ju teretulnud, et inimesed tunnevad huvi), kuid nende, kes ei ole KÜ nimekirjas osavõttu ei registreerita. Samuti ei registreerita eraldi volitustega esindatus isikuid - nende nime ja isikukoodi taha KÜ liikmete nimekirjas paneb allkirja see isik, kes on volituse saanud; seejuures ei ole nimi tuvastatav. Kas sellisel juhul on üldse võimalik midagi teha? Kas see konkreetne isik isiklikult ei vastuta kuidagi selliste õigusrikkumiste eest? Kuidas on võimalik siinkohal seadusandliklt käituda ilma et peaks ukselt-uksele inimestele koputamas käima ja neid selliste tegudega kurssi viima? Kui siin on alust kohtu poole pördumiseks, siis millise kohtu?
Tänuga vastuse ja abi eest!

lasnakas
Haldur
Haldur

Postitus Postitas lasnakas » 31 Jaan 2009 09:10

lianne, iga ühistu väärib oma juhatust. Lambakarja pea on lammas!
Äärmiselt lihtne on viriseda, teisi kritiseerida, instantsidesse kaevata, kuid tee parem ise midagi sellist, et kogu maja rahvas võidaks.
Kui mitte miski ei meeldi ja ise seda muuta ei suuda, on alati võimalus kolida sinna, kus parem.

lianne
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas lianne » 31 Jaan 2009 09:47

Aitäh, lasnakas. Eks nii oleme püüdnudki teha. Nimelt valisime viimasel üldkoosolekul uue juhatuse. Sellesse kuulun ka mina. Endiselt ei saa ma informatsiooni juhatuse esimehelt.
Meie maja inimestest aga - mina küll austan suurt osa meie maja elanikest. Nad on korralikud, töökad inimesed. Usun, et ka mina olen nende vääriline.
Kolimine on ka reaalne mõte. Enne aga tahaksin teha nii, et asjad korras oleks. Ma ei arva, et kui minu allkirja on vääralt kasutatud üldkoosolekutel tehtud valede otsuste kinnitamisel (osalejate lehel), siis peaksin käed rüpes istuma või koheselt ära kolima. Allkiri ebakorrektse dokumendi alla ju jääb alles. Seepärast olen Sinuga nõus, lasnakas, tuleb ise midagi ära teha. Ja seepärast ma siia kirjutasingi, et infot saada - kui inimlikud lähenemised ei aita, kas siis on seaduslikke võimalusi olukorra lahendamiseks.

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 31 Jaan 2009 19:24

Üldkoosoleku poolset järelevalvet juhatuse üle teeb KÜ-s revident, kelle valib üldkoosolek. Vajadusel on tal õigus probleemide lahendamiseks üldkoosolek kokku kutsuda. Juhatuse liikmete õigused on võrdsed. Juhatuse esimees vaid korraldab juhatuse tööd sh juhatus ise valib esimehe. Lianne, võiksid juhatus kokku ajada, kus saaksite vajalikund otsused teha: 1) valite (uue) esimehe; 2) kohustate vana esimeest asjaajamist ja vara x ajaks uuele esimehele üle andma jms.
......siin tuleb muidugi teada, et kuidas need asjad käivad. Sinu küsimusi vaadates, et mulle üldiselt tundub, et Teil ei ole juhatusest inimest, kes seda asja jagab. Enne kui miskit tegema hakkate peaksid alustama raamatukogust, kus uurid väheke, et kuidas KÜ juhtimine käib ja millised on juhatuse liikme õigused ja kohustused. Siia võid esmalt vaadata: http://www.ekyl.ee/9434

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 31 Jaan 2009 20:38

lianne, vastavalt Mittetulundusühingute seadusele valib ühistu juhatuse üldkoosolek. Juhatus võib valida omale esimehe. Juhatuse esimehe valimist ei pea ega saagi üldkoosolek kinnitada, seega on see punkt teie põhikirjas seadusevastane ja seega tema nimetamine isehakanuks ei ole õige.
Üldkoosoleku kvoorumilehel isikukoodide kirjutamine on korrektne ja isikukood ei kuulu delikaatsete isikuandmete hulka. Mine võta Maakohtu Kinnistusosakonnast suvalise maja kinnisturaamatu väljavõte ja seal on kõik omanikud kajastatud koosisikukoodidega. Kinnisturaamat on meil avalik register.
Üldkoosolekul külalistena viibivate majaelanike protokollis registreerimiseks ei ole mingit vajadust. Hääletamise nemad ju ei osale.
Üldkoosoleku protokollile ja kvoorumilehele peavad olema lisatud volitused.

Sinu teises postituses kirjutatud loost, et oled nüüd ise uue juhatuse liige ja ei saa ikka informatsiooni juhatuse esimehelt, ei saa mina aru. Ise te ta ju esimeheks valisite. Või räägid sa eelmise juhatuse esimehest.
Sinu allkiri üldkoosoleku kvoorumi lehel ei kinnita mingeid otsuseid, vaid kinnitab sinu osalemist üldkoosolekul. Allkirjaga koosoleku kvoorumi lehel ei kirjuta sa ju alla koosoleku protokollile.

LIhtsalt hea inimene :P

Salme36
Üüriline
Üüriline
Kontakt:

Postitus Postitas Salme36 » 01 Veebr 2009 08:18

Tere,
sõdin ebaausa juhatusega 2004 aastast alates ja olen kaks korda kohtusse andnud, kust olen ka kohtult õiguse saanud. Meie õigusriigis ei ole võimalik ühistu lihtliikmel algdokumentidele ligi pääseda, kui on koos revisjoniga moodustatud ringkaitse majandustegevusest ühistu liikmete vastu. Saaga on pikk ja mahuks, mida saab mõõta juba kilodes aga täpsemalt ei taha kirjeldada, sest valmistan materjale avalikkusele pealtnägijale esitamiseks. Eestis 800 000 kortermajades elavatele inimestele leiab see materjal elavad avaliku huvi, kui jultunud võib juhatus käituda majaelanikega kui see on isegi kohtu poolt tõestatud. Majarahvas on juhatuse poolt skisofreenilise hüsteeriaga vaguraks sõimatud (14 aastad) ja keegi ei julgegi võimutseva juhatusega maja olukorda muuta. Ühistul aastaid kogutud (remondifondi) kogu raha kasutab juhatus muudeks huvideks mitte ühisomadni huvides, kassa oli tühi, kui avariiline olukord vajas kiiret lahendamist korjati korteriomanikelt sularaha (2000 korter ja kohe, bilansis istus kakssada viiskümmend tuhat vaba vahendid, kohtule esitatud), et päästa halvimat. See on ainult üks näide juhatuse häbematusest. Kogu maja elanikud on viidud sõnakuulelikuks Puratinodeks. Jagan esialgu ainult piiratult ühistu üleelamisi väljaspool antud avaliku foorumit enne kui ei ole vabariigile laiali laotanud meediasse suhtlemisraskusega kääbik juhatuse tegemisi. Ärge pakkuge foorumis, et juhtus tuleks maha hääletada, arvestava alalise sissetulekuga inimene ei ole valmis minetama oma häbitust. metsasees@hot.ee
Lugupidamisega ja edukaid pingutusi raskes ühistus lihtliikmeile.

Kompromiss, selle väärtus rahas ja suhetes.

stigro
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas stigro » 01 Veebr 2009 14:05

Salme 36, miks sa räägid juhatusest mitmuses. Teil ju ainult üks juhatuse liige.

Salme36
Üüriline
Üüriline
Kontakt:

Postitus Postitas Salme36 » 02 Veebr 2009 08:21

Tere,
kui otsida kohtulahendite andmebaasist ( nimi on teada, kes esitas ühistu vastu hagi ), siis selle ühistu millest on jutt, kuulub juhatuse kooseisu kolm liiget. Salmes jagatakse omavahel avalikult isegi isiklike elulisi küsimusi ja antakse üksteisele niipalju kui keegi oskab elulisi nõu. Kõigile majaelanikele on kättesaadav juhatuselt ühistu ressursside kasutamine ja on kokkulepitud ühistuliikmete huvides. Siit tulebki majas üksteise vastu sõbralikus ja avalikus. Kahjuks ma ise selles majas ei ela, pind on väike pere jaoks. Elan probleemses majas.

Kompromiss, selle väärtus rahas ja suhetes.

Vasta