Kui kaua oled juhatuses olnud?
Moderaator:Heino
Mõtlesin siis vahelduseks ka ühe lihtsama küsimuse esitada (no ja loodan muidugi, et kritiseerijad seda rumalaks ei pea). Niisiis - kui kaua oled sina juhatuse liige olnud? Lisada võiks sedagi, kas esimest korda või korduvalt valitud või aja möödudes tagasi astunud vms. Siis saaks parema pildi, palju neid pühendunud juhatuse liikmeid on (ja teaks ka, kelle pikaajalisi kogemusi arvestada).
Re: Kui kaua oled juhatuses olnud?
Esimesed kolm aastat on möödas ja kuna ei olnud kedagi, kes edasi veaks, siis nõustusin ka järgmised kolm olema. 4 aastat.
Neljas aasta läheb. Üks kord tagasi valitud.
LIhtsalt hea inimene
juhatuses olen alles paar kuud aga mitte mõhkugi ei sa ma aru...mis on õige ja mis vale
otsin abi,,,
Seitsmes aasta läheb. Meil on nii sattunud, et kes kord juhatusse ja revisjonikomisjoni valitud said, need on iga kolme aasta tagant tagasi valitud. Kes majast ära kolinud, nende asemele on uus liige valitud ja see omakorda pikemaks ajaks jäänud.
Esimene aasta oli tiba keeruline, asjaajamist palju, järgnevad on olnud lillepidu. Igaastased üldkoosolekud on korralikult ettevalmistatud ja elu kulgeb rahulikult.
Esimene aasta oli tiba keeruline, asjaajamist palju, järgnevad on olnud lillepidu. Igaastased üldkoosolekud on korralikult ettevalmistatud ja elu kulgeb rahulikult.
Viies aasta läheb. Üks kord tagasi valitud. Nüüd novembris tahaks ameti maha panna.
Kasvame koos ühistuga-mõlemad kahekuused. Ühinen Pisikesega Põlvamaalt, abi on hädasti vaja.
Tuleb käia koolitustel, lugeda kirjandust ja seadusi. Kõik on selliselt alustanud.Keegi pole KÜ juhiks sündinud.
Läheb üheksas aasta. Sai ühistu loodud ja siis valitigi ka juhatusse ja seal valiti esimeheks. Nüüd juba 4aastat seal majas ei ela, aga on alati valitud jätkama seda tööd. Midagi teha pole, ju siis meeldib mulle...
Ei targuta, lihtsalt tahan et õige oleks.
Viies aasta. Väike ühistu (alla 20 korteri), formaalselt juhatuse ainuke ja palgata liige. (Tagasi)valimise küsimuse olen igal aastal (sh. põhikirjaväliselt, nö. usaldushääletuse vormis) ü/k-l ise välja käinud, aga esialgu pole selle 5 aasta jooksul uusi soovijaid välja ilmunud.
Üksteist aastat. Meil põhikirja järgi juhatus neljaks aastaks. Seega kolm korda valitud.
Teine aasta saab suvel täis . Probleeme jagub kuna olen ainus liige juhatuses . maja ka väike 12 korterit aga toimetamist omajagu kuna vaja renoveerima hakata ja võlglased jne , nagu kõigil .
-
- Üüriline
Esimene vaevaline aasta sai paar nädalat tagasi läbi. Antud aja jooksul õnnestus läbi suure sõja ja vaevaga tagandada juhatusest kaua aegne liige. Tõsiselt olime väsinud olukorrast, kus juhatuse koosolekud möödusid närvilises keskkonnas, kui keegi julges tema arvamusele vastu astuda, siis see sai sõimu, solvangute osaliseks ning lõpuks otsused jäidki tegemata. Kui asusin omalt poolt uurima, et millised on KÜ rahalised vahendid ja palju on KÜ kohustusi. Sain isegi oma üllatuseks teada, et antud liikme poolt on tellitud töid, millest ei olnud teadlikud ei juhatus ega üldkogu. Kui tema käest selgitust küsisime, siis saime ainult umbmääraseid vastuseid ala majaelnikud nõudsid ja tema tuli neile vastu.
Lühidalt võib öelda, et kogu tagandamise protsess võttis aega enam kui paar kuud. Kuna persoonil oli väga suur venekeelse elanikonna toetus ja ta oskas osavalt pensionääre mõjutada (loe valetas hästi), siis kohati tundus nagu jookseksin vastu seina. Korduvalt sai ülejäänud juhatuse liikemetega käidud ukselt uksele , kus kutsusime inimesi aktiivselt osalema üldkoosolekudel. Peale suurt selgitus tööd saime oma eesmärgi ja nüüd ei jää muud üle kui vaikselt purjetada helgema tuleviku poole. Kurb on tõesti kogeda, et eelnevatel juhatustel puudus selged eesmärgid ja visioonid tuleviku suhtes.
Lühidalt võib öelda, et kogu tagandamise protsess võttis aega enam kui paar kuud. Kuna persoonil oli väga suur venekeelse elanikonna toetus ja ta oskas osavalt pensionääre mõjutada (loe valetas hästi), siis kohati tundus nagu jookseksin vastu seina. Korduvalt sai ülejäänud juhatuse liikemetega käidud ukselt uksele , kus kutsusime inimesi aktiivselt osalema üldkoosolekudel. Peale suurt selgitus tööd saime oma eesmärgi ja nüüd ei jää muud üle kui vaikselt purjetada helgema tuleviku poole. Kurb on tõesti kogeda, et eelnevatel juhatustel puudus selged eesmärgid ja visioonid tuleviku suhtes.
August 2008 sai algust tehtud ning siiani olen veel juhatuses. Järelikult hea märk
Tegevus meeldib kuigi olukord üpris sama nagu eelpool kõnelenud tegelastel. Puuduvad teadmised ja oskused, aga siinne kollektiiv alati abiks ning lai internetiavarus materjale täis
Tegevus meeldib kuigi olukord üpris sama nagu eelpool kõnelenud tegelastel. Puuduvad teadmised ja oskused, aga siinne kollektiiv alati abiks ning lai internetiavarus materjale täis
Minul saab kohe-kohe esimene kuu täis.Selle aja jooksul on peast läbi käinud mõte,et loobuks kuni veel võimalik,kuna olen ainus eestlane juhatuses ja suhtlemine (loe asjade selgeks tegemine) on raskendatud + enamus hoiavad kokku.
Loobumine on lihtsama vastupanu teed minek. Oma karjääri esimese poole aasta jooksul tahtsin ma ka iga nädal korra loobuda. Aga olen vastu pidanud siiani. Jõudu ja edu sulle!JanekK kirjutas:Minul saab kohe-kohe esimene kuu täis.Selle aja jooksul on peast läbi käinud mõte,et loobuks kuni veel võimalik,kuna olen ainus eestlane juhatuses ja suhtlemine (loe asjade selgeks tegemine) on raskendatud + enamus hoiavad kokku.
Loobumine on lihtsama vastupanu teed minek. Oma karjääri esimese poole aasta jooksul tahtsin ma ka iga nädal korra loobuda. Aga olen vastu pidanud siiani. Jõudu ja edu sulle!JanekK kirjutas:Minul saab kohe-kohe esimene kuu täis.Selle aja jooksul on peast läbi käinud mõte,et loobuks kuni veel võimalik,kuna olen ainus eestlane juhatuses ja suhtlemine (loe asjade selgeks tegemine) on raskendatud + enamus hoiavad kokku.
See nüüd küll loobumist väärt ole Meil tekkis tüli ainuüksi sellepärast, et ühistu juhatus otsustas osta kõrvalmaja koridori 150ne krooni eest uue valgusti ja valgusallika. Oh jeerum, kus üks ühistu liige (tegelikult ametlikult öeldes majaelanik, sest pole korteri omanik) läks pöördesse. Et mis see juhatus laristab seda raha mõttetutele asjadele ning peame ikka hoidma tähtsate asjade jaoks ning helge tuleviku tarbeks. See valgusti muide oli omadega läbi juba mitu aastatJanekK kirjutas:Minul saab kohe-kohe esimene kuu täis.Selle aja jooksul on peast läbi käinud mõte,et loobuks kuni veel võimalik,kuna olen ainus eestlane juhatuses ja suhtlemine (loe asjade selgeks tegemine) on raskendatud + enamus hoiavad kokku.
Vaidlus kestis ligemale 2 tundi keset territooriumi. Teised majaelanikud, kes platsil toimetasid, ainult vangutasid pead ning ei suutnud ära imestada, millise asja pärast üks inimene hoogu läheb.
Selle samuse tüli käigus oli ka minul mitu korda mõte, et saadan selle kõik pikalt ning astun tagasi. Mis ma ikka tuuleveskitega võitlen. Viimane näide on see, kus paar-kolm päeva tagasi paigaldas üks majaelanik endale õhksoojuspumba. Loomulikult juhatusega seda ei kooskõlastatud ning nüüd siis istubki fassaadil kandiline lärakas seal, kuhu korteriomanik enda suva järgi otsustas panna ... kahjuks on majal olemas kordi sobivam koht, kuhu selliseid asju oleks parem panna. Ilma akendeta küljesein, kust juba nagunii mõned tehnilised seadmed seisavad. Nüüd pole enam midagi teha ning tuleb leppida paratamatusega.
Sama seis sellega, kus see samune, kellega suur tüli tekkis, paigaldas koridori (ühisomand!) teisele korrusele uue valgusti, silma ning vedas ka uued kaablid. Jälle juhatus sellest midagi ei teadnud olgugi, et mitu korda oli inimestele selgeks tehtud, et ühisomandis tehtavad muudatused PEAB kooskõlastama juhatusega ENNE kui neid realiseerima hakatakse.
Kõige parem nali minu silmis oli see, kus siis isik tuli oma tšekiga ning ühistu nüüd maksku see talle tagasi Seletasin viisakalt, et kuna juhatus sellest midagi ei teadnud, juhatusega seda ei kooskõlastatud ning juhatusel ei olnud plaanis välja vahetada toimivat valgustit koos valgusallikaga, siis omavolilised ostud kohe kindlasti ei maksta tagasi. Ühesõnaga ... majaelanik läks sama targalt tagasi nagu tuli.
Kolmas näide : öösel kell 2 heliseb ühe juhatuse liikme mobiiltelefon. Üks teise maja naaber kurjustab, et esimese maja elaniku koer lõugab territooriumil ning mingu nüüd juhatuse liige ja võtku selle koeraga midagi ette. Tema ei saa magada. Probleem aga selles, et isik ise polnud kodus vaid esindas oma naist. Kui seda kuulsin, ei suutnud teha muud kui ainult naerda. Ootan huviga, millal tuleb suveperiood ning juhatust kamandatakse porgandeid rohima. Selle probleemiga oleks saanud konkreetne elanik ise hakkama.
Tobedaid näiteid on veel, aga enamus käib ametiga kaasas ning see tuleb lihtsalt alla neelata, meeled tugavad hoida ja iseloom raudseks ehitada. Kui seda suudad, püsid juhatuses aastaid ning lõpuks inimesed hakkavad sinuga kaasa mõtlema ning aru saama, mis on reaalne, mille pärast juhatust sõimata ja juhendada ning milline tegevus on see, millega saaks ka ise hakkama. Meil millegi pärast ühe elaniku arvates juhatus on peale ühistu loomist kojamehed/naised, transporttöölised ja loomulikult juhutöölised, kes nüüd kõik ühistuga seonduvad tööd ise peavad ära tegema. Majaelanikud lihtsalt visaku jalad seinale ja kamandagu. Kordan ... nii on jäänud mulje ühe korteri elaniku suhtumisest
Minul nt sai just aasta täis ja nüüd hakkan alles asja natuke jagama. Juhatusse valiti mind puhtalt sellepärast, et üks aktiivsem eestlane selle ettepaneku tegi. Eelnev juhatus oli ikka paraja p***ga seal hakkama saanud (raha kõrvaldamised jms) ja taheti värsket verd näha.
Pärast aastast tasapisi asjadesse süvenemist tundub lausa uskumatu, kui rumalad (või siis pahatahtlikud) inimesed (eelmine juhatus) olla võivad - rahaasjad on lohakil, tehtud remondi eest makstud 1,4M asemel 1,7M, raamatupidaja ei oska aastaaruannet teha, tegevusplaane pole jne jne. Vahepealne ahastus on nüüd asendunud sooviga asjad korda teha.
Mida ma olen järeldanud:
- KÜ, kus on vaja midagi ära teha peab valima juhatusse mingigi juhtimiskogemusega inimese. Hetkel on kaasliikmed sellised, kellel seda kogemust pole ja asjaliku tegutsemise asemel tegeletakse endale mugavamate asjadega. Ajab lausa närvi vahepeal, kuidas asjad venivad.
- venelaste ja eestlaste informeeritus on väga erineval tasemel meie maja näitel. Kui me kõik alustasime aasta tagasi, siis mina olen ainuke, kes uurib asju (seadused, küsimused) netist või oma sõpruskonnast. Juhatuse esimees teeb pangamakseid nt. pangas.
Hea näide on, et kui oli see mingi SEBi fondi värk siin aasta lõpus ja SEB pidi 250M inimestele tagasi maksma, siis kaasliikmed olid mingist vene kanalist välja lugenud, et homne päev on SEB pankrotis ja me peame kiirelt oma arved Swedi viima.
Aga muidu on huvitav ja vene keele oskus on ka paranenud
Pärast aastast tasapisi asjadesse süvenemist tundub lausa uskumatu, kui rumalad (või siis pahatahtlikud) inimesed (eelmine juhatus) olla võivad - rahaasjad on lohakil, tehtud remondi eest makstud 1,4M asemel 1,7M, raamatupidaja ei oska aastaaruannet teha, tegevusplaane pole jne jne. Vahepealne ahastus on nüüd asendunud sooviga asjad korda teha.
Mida ma olen järeldanud:
- KÜ, kus on vaja midagi ära teha peab valima juhatusse mingigi juhtimiskogemusega inimese. Hetkel on kaasliikmed sellised, kellel seda kogemust pole ja asjaliku tegutsemise asemel tegeletakse endale mugavamate asjadega. Ajab lausa närvi vahepeal, kuidas asjad venivad.
- venelaste ja eestlaste informeeritus on väga erineval tasemel meie maja näitel. Kui me kõik alustasime aasta tagasi, siis mina olen ainuke, kes uurib asju (seadused, küsimused) netist või oma sõpruskonnast. Juhatuse esimees teeb pangamakseid nt. pangas.
Hea näide on, et kui oli see mingi SEBi fondi värk siin aasta lõpus ja SEB pidi 250M inimestele tagasi maksma, siis kaasliikmed olid mingist vene kanalist välja lugenud, et homne päev on SEB pankrotis ja me peame kiirelt oma arved Swedi viima.
Aga muidu on huvitav ja vene keele oskus on ka paranenud
Ühe kuu olnud ja tekkib tunne, et oli vale otsus. Hakkasin vaatama põhikirja ja protokolle, hoian peast kinni. Põhikirja on viimati muudetud 1998 aastal. :S
Se on täiesti loomulik ja see tunne kestab hulga kauem. Vähemalt mul kestis. Hiljem harjud ära. Inimene pidavat ju kõigega harjuma. Jõudu sulle!Kensap kirjutas:Ühe kuu olnud ja tekkib tunne, et oli vale otsus.