Esimehe ja raamatupidaja tasu
Moderaator:Heino
Tere.
Küsimus siis selline, et kas sularahas korjatud tasu on õige selliste teenuste eest. Asi ka selles et seda raha makstes ei kajastu see ühelgi dokumendil (üürikviitungil ega raamatupidamises, asi käib käest-kätte).
Ette tänades: Aulo
Küsimus siis selline, et kas sularahas korjatud tasu on õige selliste teenuste eest. Asi ka selles et seda raha makstes ei kajastu see ühelgi dokumendil (üürikviitungil ega raamatupidamises, asi käib käest-kätte).
Ette tänades: Aulo
Re: Esimehe ja raamatupidaja tasu
Kuidas see raha väljamaksmiseks siis üldse koguneb?
Kas koputtakse ukselt uksele ja kõik makasavad sulas, mis siis sujuvalt esimehe või ramatupidaja tasku libiseb?
Kas koputtakse ukselt uksele ja kõik makasavad sulas, mis siis sujuvalt esimehe või ramatupidaja tasku libiseb?
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Tean maja, kus korjatakse nii majahoidjale tasu.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
Ega seadus seda vist otseselt ei keela, kui rahvas nõus on, kuid põhimõtteliselt ei pea maksma ühtegi tasu, mida pole arvel. Ja arvele ei saa panna ühtki tasu, mille kohta pole üldkoosoleku otsust. Ma küll ei saa aru, kuidas selline rahakogumine ühistu üldkoosoleku otsuses formuleeritakse. Aga inmesed on nutikad, küll nad midagi välja mõtlevad.
Sellist rahva käest sularahana kogutavat ja kellelegi makstavat töötasu nimetatakse ümbrikupalgaks. Milline seadus seda lubab?sirts kirjutas:Ega seadus seda vist otseselt ei keela, kui rahvas nõus on,
Noh vaevalt seda palgaks nimetataksegi. Kui see pole kusagil kirjas, siis seda pole. Inimesed võivad ju omavahel igasuguseid korjandusi teha. Mine võta kinni.
Kui seda palgaks ei nimetata, milleks seda siis nimetatakse? Raamatupidaja saab oma töö eest palka. Sellisel teel palga korjamine on otseselt maksude maksmisest kõrvale hiilimine.
Mitte ma ei tihka uskuda, et kui selline juhus peaks õiguskaitseorganite huviorbiiti jõudma, siis nad sellega väga nõus on. Julgen arvata, et sellisel moel KÜ-s raamatupidajale ja esimehele tasu maksmine ei ole seadusega kooskõlas.
Sama moodi võiks ju siis suvaline firma korjata omanikelt raha ja maksta kellelegi töötasu. On see siis seaduslik? Ei ole.
Mitte ma ei tihka uskuda, et kui selline juhus peaks õiguskaitseorganite huviorbiiti jõudma, siis nad sellega väga nõus on. Julgen arvata, et sellisel moel KÜ-s raamatupidajale ja esimehele tasu maksmine ei ole seadusega kooskõlas.
Sama moodi võiks ju siis suvaline firma korjata omanikelt raha ja maksta kellelegi töötasu. On see siis seaduslik? Ei ole.
LIhtsalt hea inimene
Lõppkokkuvõttes ütleks siin teema algatajale, et mina sellist raha ei maksaks ja seda ei saa nõuda ka. Selline maksmine on üsna levinud siiski. Inimesed lihtsalt ei tea, et selliselt raha kogumisest on võimalik südamerahuga keelduda. Kindlasti põhjendatakse sellist raha kogumist kokkuhoiuga, sest riigimaksud jäävad maksmata. Kui pole seaduslik, siis tähendab on kasulik. Mitte et ma sellist teguviisi pooldaks, seda mitte. Aga tahan öelda, et inimnestelt võib koguda igasugust raha, kui nad nõus on. See pole kindlasti ebaseaduslik. Kellele ja milleks see läheb, see on iseasi.Loogiline, et sa ei nimeta seda kuidagimoodi palgaks, või kui, siis ainult suuliselt. Kirjalikku märget raha kogumisest ei jää ja ongi kõik. Seda senikaua, kuni keegi sellise rahakogumise vaidlustab ja leiab inimesed, kes selist raha kogumist tunnistavad. Aga raske saab olema tõestada, et see raha just kellelegi palgaks läks. Minu arvates on see surnud ring.
Igasugust raha võib ju koguda ja igatmoodi võib seda ka nimetada, kuid fakt on see, et töö eest maksvat tasu nimetatakse antud juhul ümbrikupalgaks. Selliseid casesid on varem kindalsti kohtus tõestatud ja tõestatakse edasi, seal kus on tegijaid, on ka nägijaid.
Seadusega on see keelatud.
Seadusega on see keelatud.
Huvitav, kas selline rahakogumine lõpeks, kui pakuks rahakogujale välja, et kui veel küsima tuleb, siis ootab ees kohtutee? Ma usun, et enamus inimesi näeb niiöelda palga mustalt maksmises kokkuhoidu. Paraku.
miks nad siis ei näe, näevad muidugi. Sealt see ümbripalk alguse saabki.
Aga sellega olen ma ka nõus, et ne poiman, ne vor. Senikaua kui keegi ei kiuksu on OK, kuid see on KÜde puhul riki business.
Aga sellega olen ma ka nõus, et ne poiman, ne vor. Senikaua kui keegi ei kiuksu on OK, kuid see on KÜde puhul riki business.
Seda moodust kasutavad väikesed KÜ-d,Kus kviitung antakse vastu.Nii ma tean on Majaka tn, Kus KÜ esimees seda nii korjab.Ja osa muidugi maksavad läbi panga.Kuid ei tea kuidas kajastatakse seda raamatupidamises.Seda tehakse puuküttega majades.Kuid raamatupidamisest ei tea ma midagi. Olen ainult lugenud protokolli.Ka see on algtasemel.
Ümbrikupalka makstakse ikkagi üksikutes KÜ-des.Kui kuulata kuidas makstakse asutustes palka.Siis kü on siin väga väikese % sees.Eestis on üle 8000 KÜ . Ja ma usun , et mustalt makstakse palka oma 10 -kond KÜ-des.
Isklikult arvan, et see % on suurem. Ega siis keegi kõval hääelel ei kisa, et teama maksab ümbrikupalka.
Olen siin samuti Valgega päri. Väidaksin isegi, et sellist ümbrikupalka makstakse pea pooltes ühistutes, kas siis regulaarselt või mingi töö tegemiseks ühekordselt. Ja mida suurem elukallidus, seda enam selline teguviis levib.
Tahaks küll vastuvaielda. Varem või hiljem tulevad pahendused ja siis juba tõsised. Olgu ühistus 6 v 100 liiget, kellelgil hakkab varem v hiljem üleääre ajama.
Kõik eel räägitud toimub ainult siis kui juhatus ei ole oma ülessannete kõrgusel ja/või kui suhtub liig kergekäeliselt oma tegevusse.
Tänaseks olen 11.a. KÜ raamatupidamist teinud ja mitmeid olukordi näinud: KÜ kus tegevus toimub nagu ``Viiburi sõjakoolis`` ja teine kus haldur on kasiinos (oli ka lehes) raha maha mänginud. Viimased aastad on just nagu päästjaks muutunud, praegu teen 4 aasta vanu aruandeid.
Kõik eel räägitud toimub ainult siis kui juhatus ei ole oma ülessannete kõrgusel ja/või kui suhtub liig kergekäeliselt oma tegevusse.
Tänaseks olen 11.a. KÜ raamatupidamist teinud ja mitmeid olukordi näinud: KÜ kus tegevus toimub nagu ``Viiburi sõjakoolis`` ja teine kus haldur on kasiinos (oli ka lehes) raha maha mänginud. Viimased aastad on just nagu päästjaks muutunud, praegu teen 4 aasta vanu aruandeid.
Siinkohal tahaks öelda, et head ja seadusekuulekad raamatupidajad ja juhatuse liikmed, ärge võtke isiklikult.
Mustalt raha liigutatakse ja mitte vähe - põhjuseks on maksud, Nii see on ja senikaua, kui rahavas majas rahul on, (ja nad on rahul, sest nede rahakott ei õhene maksude võrra) seni ei haugu ka ükski koer. Maksuametil ei ole piisavalt aega väikeste MTÜdega tegeleda. Kui on tasemel ramatupidaja, siis see peidab ära ka viimse jälje mustalt maksmisest.
Mustalt raha liigutatakse ja mitte vähe - põhjuseks on maksud, Nii see on ja senikaua, kui rahavas majas rahul on, (ja nad on rahul, sest nede rahakott ei õhene maksude võrra) seni ei haugu ka ükski koer. Maksuametil ei ole piisavalt aega väikeste MTÜdega tegeleda. Kui on tasemel ramatupidaja, siis see peidab ära ka viimse jälje mustalt maksmisest.
Ma julgeksin vastu vaielda. Ülesannete kõrgusel võivad nad ikka olla, kuid nad ei ole seadusekuulekad.tull6 kirjutas:Kõik eel räägitud toimub ainult siis kui juhatus ei ole oma ülessannete kõrgusel ja/või kui suhtub liig kergekäeliselt oma tegevusse.
Nonii. Juhatus täidab siiski vaid üldkoosoleku otsuseid. Küll aga ei pea juhatus täitma üldkoosoleku ebaseaduslikke otsuseid. Juhatuse liikmel on võimalus pääseda vastutusest, kui ta jääb üldkoosoleku otsuse suhtes eriarvamusele ning see ka protokollitakse. Elus tuleb kõike ette. Sa võid inmestele selgitada palju tahes, et see või teine asi pole seaduslik, kuid sa ei saa seda ära hoida, mis sest, et oled juhatuse liige. Siinkohal on üks väga suur umbsõlm, sest mulle isiklikult tundub, et enamus inimesi ei tunneta oma vastutust. Ja seda, et firmad on nii varmad teenima musta raha (või ümbrikupalka). No ma ütleks, et kui otsisime kaks aastat ühistule normaalset firmat, kes ilma seitset nahka koorimata remondiks ära trepikojad, siis oli asi lootusetu. Nii kui ühistu üldkoosolek oli valmis ümbrikupalka maksma, olid töövõtjatest järjekord. Mida siis teha? Loobuda soodsast remondist, sest nii pole seaduslik? Üldkoosoleku surve oli suur, juhatus siiski loobus sellega tegelemast. Põhjusi oli siin loomulikult rohkem kui vaid ümbrikupalk. Küsimus kerkib ju kohe ka töö kvaliteedist, garantiidest jms. Selle kõik oli majarahvas valmis enda peale võtma.
Nüüd on trepikojad remonditud, minu mõistes küll lihtsalt raha raisatud ja solgitud, kvaliteedist pole juttugi, kuid teema on päevakorrast maha võetud ja pikemaks ajaks. Mõned inimesed üritasid küll juhatust süüdistada, et remont pole kvaliteetne, kuid siis oli meil võimalus meelde tuletada, et juhatus seda ei tellinud ega tulemuse eest ka vastuta. Vaikus on igatahes majas, sest kedagi pole süüdistada. Ise tehtud-hästi tehtud. Igatahes sai rahvas kogemuse, mis neile marjaks kulus. Küll aga püüavad paar inimest majas kujundada sellist arvamust, et kui nii poleks tehtud, siis polekski midagi tehtud. Mina muidugi tahaks teha korralikult, mitte midagi ja kuidagimoodi. Aga mõnikord lihtsalt tundub inimestele, et peaasi, et midagi tehakse, pole tähtis kuidas. Sellest sõltub inimeste silmis, kas juhatus on usaldusväärne ja tasemel. Selline on elu. Ja kui nüüd visata kivi ka riigi kapsaaeda, siis võiks MTÜdel olla maksusoodustusi. Lõppude lõpuks teeb MTÜ seda, mida riik ise ei suuda.
Nüüd on trepikojad remonditud, minu mõistes küll lihtsalt raha raisatud ja solgitud, kvaliteedist pole juttugi, kuid teema on päevakorrast maha võetud ja pikemaks ajaks. Mõned inimesed üritasid küll juhatust süüdistada, et remont pole kvaliteetne, kuid siis oli meil võimalus meelde tuletada, et juhatus seda ei tellinud ega tulemuse eest ka vastuta. Vaikus on igatahes majas, sest kedagi pole süüdistada. Ise tehtud-hästi tehtud. Igatahes sai rahvas kogemuse, mis neile marjaks kulus. Küll aga püüavad paar inimest majas kujundada sellist arvamust, et kui nii poleks tehtud, siis polekski midagi tehtud. Mina muidugi tahaks teha korralikult, mitte midagi ja kuidagimoodi. Aga mõnikord lihtsalt tundub inimestele, et peaasi, et midagi tehakse, pole tähtis kuidas. Sellest sõltub inimeste silmis, kas juhatus on usaldusväärne ja tasemel. Selline on elu. Ja kui nüüd visata kivi ka riigi kapsaaeda, siis võiks MTÜdel olla maksusoodustusi. Lõppude lõpuks teeb MTÜ seda, mida riik ise ei suuda.
Ma ei kujuta ette kuidas saab mustalt maksta , kui arved on makstud läbi panga.See saab olla ainult siis kui kogutakse sularaha. Või siis kui KÜ omab kahte panka Ühelt pangalt tehakse aruanne ja teiselt ei tehta. Üldiselt ei opska kommentaarida sellist olukorda.
Leammj, ümbrikusse käibki sularaha, just nimelt. Seda raha, mis käib lägbi raamatupidamise ja panga, sa loomulikult mustalt maksta ei saa. Jutt ongi sellest rahast, mida kogutakse niiöelda käest kätte. Ma ei tea, aga peab ikka olema kohutavalt suur usaldus, kui seda pidevalt kellelegi palga maksmiseks kogutakse. Minu näide oli töömehele maksmisest, niiöelda ühekordselt. Et kui keegi tuleb ja teeb töö ära ja rahvas on nõus talle arveväliselt selle kinni maksma. Ühistu ei puutu siin üldse asjasse. Ise maksad ka teinekord sulas inimesele, kes tuleb sul midagi tegema või parandama. Vaevalt sa iga kord tellid selleks ametlikult firmat.
Ei pangaga ei suhelda siin, ainult sularaha kogutakse ja jägatakse. Selline teguviis sõltub ainult juhatusest kes pole korda majja saanud või ei taha saada. Vat seda ei kuijuta ette teenuse või kauba saamisel kuhu, kellelt kvaliteedi kohta garanii esitada vajadusel.
Valge - (Mustalt raha liigutatakse ja mitte vähe - põhjuseks on maksud)
Miks peab olema töölep.või töövõtulep.?
Miks peab olema töölep.või töövõtulep.?
Tull6, ma arvan jah, et juhatus ei tahagi korda majja saada. Tegelikult ei tea siis ju keegi, kuidas raha kulutatakse. Kole olukord teil siis tõesti, mis oleks loomulikult vaja lõpetada. Kas teil üldse korralikku raamatupidamistki on? Teile oleks vaja sõltumatut audiitorit.
Tean ka sellist võimalust, kus kasutatakse tšekke, mille eest pole ühistule kunai midagi ostetud, kuid ühistust on nede alusel raha välja võetud ja nii edasi...
Iseenesest ei pruugi sularahas arveldamine tähendada veel sulitsemist, aga tänapäevasest korrektsest asjaajamisest siin küll ka juttu pole. Paraku ei viitsi paljudes kohtades asjalikumad inimesed KÜga tegelda, paljud pensionäridest ühistute juhid aga ei teagi tänapäevasest juhtimisest midagi. Raamatupidamist tehakse ka nagu vanasti n.ö põlve otsas ja sellega ollakse vaikimisi rahul. Kui keegi avaldab rahulolematust ja tahab asja korda saada, siis peab ta lihtsalt juhtimise üle võtma, tahtma juhatuses olla, teha ja vastutada.