Kuidas peab suhtlema/käituma KÜ esimees/naine?

Juhatuse liikmetest ja juhatuse liikmetele

Moderaator:Heino

Vasta
Valge
Linnapea
Linnapea
Kuidas peab suhtlema/käituma KÜ esimees/naine?

Postitus Postitas Valge » 01 Apr 2007 20:19

Meie majas Valge 12 oli täna elekter ära ning nagu korrektne korteriomanik helistasin Kõ esinaisele. Teatasin maja murest (sest ka naabritel elekter puudus) ning mis ma vastuseks sain.
Mina „Majas on elekter ära, kas saaks midagi ette võtta?”
Tema „Ma sõidan praegu trammis ja ei saa midagi teha”
Mina „Mis siis teha saaks?”
Tema „Istuge pimedas, ega mina siis elektrit parandama ei tule”
Mina „Äkki on sul Bessmertnõi (üks korteriomanik kellel on kilbi võti) number ma helistaks talle?”
Tema „Sul on endal ka number olemas”
Mina „Mul ei ole”
Tema „Ära valeta kullake!!!”
Mina „Kuidas sa endale sellist käitumist lubad?”
Tema „Nii nagu sina kullake”
Nende sõnadega pani ta mobiili kinni. Kogu see jutuajamine oli Kõ esinaisepoolt räpane ja ülbe.
Mis oleks pidanud üks Kõ esinaine/esimees selles olukorras tegema?

Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 02 Apr 2007 02:14

Väga hea, Valge, et sa siia panid üles suhtlemisteema. Eks see ole kõige alus.
Minu arvates näitas esinaine üles täielikku ükskõiksust ja seda isegi siis, kui sa pakkusid oma abi. Esinaisel olnuks lihtsam sinu abi vastu võtta, kuid selle asemel, et paluda sul tõesti seda teha (kuna ta ise sõitis hetkel trammis) läks ta isiklikuks ja unustas üldse ära, miks sa talle helistasid.
See vestlus on hea näide sellest, kuidas inimesed ei oska lahendada probleeme ja ei kuula teist inimest ära. Antud juhul oleks pidanud esinaine olema üle sellest, et helistaja inimesena ehk pole talle päris sümpaatne. Kuid kui vastatakse nii, nagu kunagistes kommunaalettevõtetes nipsakas sekretär, kel polnud aega inimesi kuulata, sest sõbrannaga telefonis jätkus juttu kauemaks, siis ei kesta selle juhi pidu pikalt. Eriti kodanikeühendustes, kus juhatus täidab üldkoosoleku otsuseid, mitte ei vali ise omale inimesi, kellega koos täätada.

tem
Revident
Revident

Postitus Postitas tem » 03 Apr 2007 14:21

Suhtlemine on jah, muidugi üks oluline asi.
õlbeks ega konfliktseks muidugi ei maksa minna jne.

Aga mis näiteks siis, ja kas üldse midagi muutuks, kui kulude kokkuhoiu eesmärgil on Kõ esimees ühiskondlikus ametis. Omast vabast ajast nii ütelda. Ja kellegi parema isiku puudumisel.

Ega see tollele palgata esimehele just teab mis meeldiv kogemus vist ei ole, kui mõni armas naabrimees seisab Kõ esimehe ukse taga pühapäeva õhtul, ja umbes " ...mul läksid korgid välja, et kus see kuramuse kilp ikka on ..." jutuga lagedale tuleb.

Teisiti äeldes - kas oleks alust arvata , et Kõ esimehe palgata koht äkki ei eelda majaelanikelt ka teatavat suuremat iseseisvust.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 03 Apr 2007 23:31

No eks me üldiselt eeldagi, et inimestel on viisakusest ühesugune arusaamine. Paraku see nii pole. See mis võib ühele inimesele paista ebaviisakana, on teisele täiesti loomulik käitumine.See, kas ühistu esimees on ametis ühiskondlikel alustel või palgal, pole vist siinjuures eriti oluline. Eeldaksime ju kõigilt inimestelt meeldivat käitumist ja head läbisaamist.
Sest kuidas sina käitud teistega, nii käitutakse ka sinuga. Kuigi kipub olema ka päris palju ja uskumatult käituvaid erandeid.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 03 Apr 2007 23:33

See et esimees palgata tääd teeb on tema probleem. Milleks siis nõustuda üldse? Tasuta lõunaid ei ole olemas. Kui oled ameti vastu võtnud, siis pead kandma seda välja täpselt sama moodi kui palgaline esimees.
Alati on elus olemas valikud ning keegi ei ole asendamatu, küsimus on pigem selles kas esimees viitsib valikutega tegeleda ja neid üldkoosolekul argumenteeritult esitada.

Mina juhtisin ühistut pikka aega tasuta ja siis tegin oma valiku. Haldajat nad võtta ei säendanud (kokku hoiavad) Nüüd rabelevad oskamatud majas ringi, et tea nad seadustest midagi ja eelarvest pole halli aimu. Sossepp plätserdab seinu ja koritsja ei täida oma kohustusi.
Kuhu selline juhtimine viib - ennustan veidi - vasti kohtusse.

tem
Revident
Revident

Postitus Postitas tem » 04 Apr 2007 18:58

>>> [ ... ] pikka aega tasuta ja siis tegin oma valiku ...

kas sain õieti aru, et see valik oli - et " ... eks tehke ise paremini, aga mina tasuta ei jätka ..." Ja piisavat tasu (ü/k-l) ei pakutud?

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 04 Apr 2007 19:05

Valik oli
1. Maksta mulle 1000 krooni kuus (see on nii väike summa - koritajale makstakse sama tasu)
2. võtta haldufirma - pakkusin välja kolm firmat
3. otsige ise uus tegija/haldaja ja kutsuge kokku uus koosolek.

Valiti kolmas variant ja leiti majast just selline inimene, kes sisuliselt ei taju millise vastutuse ta võttis 8O

tem
Revident
Revident

Postitus Postitas tem » 04 Apr 2007 19:37

>>> ... maksta 1000 krooni kuus ...

Jah. No siis tegi see ü/k küll karmi ja ilmselt üsna ebaõnnestunud valiku. Mulle kohe pakuti sedasama (1000 kr/kuus saab ju makse säästes bensiini arvele panna), aga teemas püsides - esialgu loobusin.

Loobusin tasust just selsamal põhjusel, et säilitada teatav (ja mõistagi kombekuse, ja viisakuse, ja omapoolse näilise arrogantsuse vältimisest eeldav) sõltumatus suhtlemisel meie majaelanikega.

Aga ega seegi hea variant ei ole. Nagu mulle näib, annab tasuta, see nä. ühiskondlik tää mulle küll üsna märkimisväärsed trumbid suhtlemisel, aga endal on paraku kuidagi sutsu mage teha ja toimetada ainult "heast tahtest" ja nä. kodanikuvastutusest lähtuvalt.

Ainus asja konverteeruv mõte - säilib, või paremal juhul isegi ehk kasvab ka oma korteri väärtus selles majas.

Asi seegi.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 04 Apr 2007 20:06

Advokaatidel ja audiitoritel ja veel ehk mõnel tsunftil on olnud niipalju arukust, et kehtestanud n.-ä miinimumteenustasu või keskmise, millest allapoole keegi hinda ei lase. Ehk peaks sellise miinimumtasu kehtestama korteriühistute juhtidele ka EKÜL? Selline ühiskondlik kokkulepe. Kas ühistujuhtidel jaguks südikust see välja pidada?
Aga nüüd läks see teema suhtlemiselt sujuvalt üle palgateemale. Aga selles on sul õigus tem, et head ja vead on mõlemal juhul. Kui teed tääd ühiskondlikus korras, hakkavad inimesed ütlema, et ta selle eest tasu ei saa ja polegi paremat nõuda. Kui hakata esimehele palka maksma, siis hakataks taas näpuga näitama, et mille eest me sulle siis palka maksame.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 04 Apr 2007 21:58

õlbus, häbematus (arrogantsus) ongi probleem, raha ei tee inimeset head suhtlejat ja sõbralikku isiku. Eks see käib ikka lastetoaga kaasas :?

Mina suhtusin Kõ juhtimise ajal oma täässe erilise innuga ja just selles mõttes, et säiliks muutuv (konverteeruv) mõtlemisviis. Samuti õppisin ise palju juurde ja ei kahetse, et kunagi seda ametit pidasin. Samas olen alati aldis võtma uuesti selle vastutuskoorma, kui nüüd vaid täätasu eest.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 04 Apr 2007 22:16

Täpselt nii mõtlen ka mina, nagu Valge siin kirjeldas.

Valge
Linnapea
Linnapea

Re: Kuidas peab suhtlema/käituma Kõ esimees/naine?

Postitus Postitas Valge » 22 Apr 2007 10:59

Siinkohal julgen tuua veel ühe näita ja ikka meie majast. Uus juhatus valiti 28.04.2006 ja siiani ei ole toimunud mingeid tegevusi, kuni ükspäev oli kopp maja ees kaevamas. Korteriomanikud pöördusid kirjaliku järelpärimisega juhatuse poole kus küsiti millal esitatakse 2006 ja 2007 aasta majanduskava ja kas revisjon on toimud? Millal üldkoosolek on tulemas ja miks majas tehakse suuremahulisi töid ilma üldkoosoleku otsuseta? Kirjutasime, et vastust ootame 5 kp muidu kutsume ise koosoleku kokku.
Uskuge või mitte, kuid vastus oli šokeeriv. Toon siinkohal välja mõned lõigud

Vastus siis
Первым делом мы хотели бы поинтересоваться, кто дал вам право устанавливать какие бы то ни было сроки? Быть может это Конституция ЭР или решение суда ? Сообщаем Вам, что мы не обязаны отвечать на Ваши запросы поскольку они касаються 2006 года.
Просим адресовать эти вопросы самим себе. Насколько Вам известно, новое правление начало свою работу 01.11.2006, следовательно годовой отчет за 2007 год будет представлен в ноябре 2007 года.
Так же просим уважаемую (korteriomaniku nimi) в будущем излагать только те факты, которые соответствуют действительности. Вам должно быть известно, что оперирование заведомо ложными фактами являеться уголовным преступлением и караеться законодательством ЭР и расцениваеться как клевета и мошенничество.
Напоследок сообщаем Вам, что у правления есть более важные вопросы и заботы, чем обсуждение ваших интриг.
Сообщаем, что ремонтные работы по сохранности дома ведуться согласно ранее принятым решениям собрания. Любое вмешательство и попытка внести изменения в утвержденные планы будет расцениваться как злостное вредительство. При продолжении преднамеренного вредительства с вашей стороны, мы имеем право обратиться в полицию.

Ttõlkes kõlab see umbes nii
Esmalt huvitume, kes andis teile õiguse kehtestada mis iganes tähtaegu. Äkki on see EV seadus või kohtu otsus? Teatame teile, et me ei ole kohustatud vastama teie järelepärimistele, sest need puudutavad 2006 aastat seega küsige neid küsimusi ise endalt. Nagu te teate, uus juhatus alustas tööd 01.11.2006, seega aruanne 2007 aasta kohta esitatakse alles novembris 2007.
Samuti palume edaspidi esitada ainult need faktid, mis vastavad tegelikkusele. Ilmselt teate et valede faktide esitamine on kriminaalselt karistatav ja seda tõlgendatakse kui laimu ja sulitsemist. Lõpetuseks teatame teile, et juhatusel on palju tähtsamaid küsimusi ja muresid lahendada, kui teie intriigid.
Teatame, et remonditööd majas tehakse vastavalt varasema üldkoosoleku otsusele. Mis iganes teie poolsed sekkumised ja tegevused, mis muudaksid toimuva kulgu, hinnatakse kui pahatahtliku kiuslikust . Kui te jätkate ettekavandatud kiusu, siis meil on õigus pöörduda politseisse.

Mis kostate?

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Re: Kuidas peab suhtlema/käituma KÜ esimees/naine?

Postitus Postitas Heino » 22 Apr 2007 18:42

Olen sõnatu. Aga vähemalt võib öelda, et midagigi tehakse.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 23 Apr 2007 00:18

Et selliseid asju ikka veel juhtub, näitab see, et korteriühistuseadus ega ka muud seadused ei toimi, sest praktiliselt ei kontrolli nende seaduste täitmist keegi. Ühistutes tehakse, mis tahetakse ja ainus võimalus mingitki õiglust jalule seada on anda asi kohtusse. Niiviisi aetakse majaelanikud omavahel põhjendamatult tülli.
Õnnega koos on need ühistud, kus püütakse tööd korraldada seadustes näpuga järge ajades ja ühtteist ka teatakse, mida tähendab ühe MTÜ juhtimine. Aga enamasti ei tunne inimesed seadusi piisavalt, et julgeda juhatusega vaielda.
Aga häda on ka teistpidi - ka siis, kui püütakse asju ajada seaduslikult, leidub ikka keegi,kes püüab head kavatsused kihva keerata. Ja nii satuvad juhatusse intrigandid või inimesed, kell pole halli aimugi, milles seisneb ühe ühistu juhtimine.
Mõlemal puhul jääb vaid ohata, et issanda loomaaed on kirju ja seadused on lihtsameelsetele, kes ei oska kavaldada.

Kasutaja avatar
Metsakooli
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Metsakooli » 23 Apr 2007 00:51

Huvitav oleks lugeda ka seda kirja millele nii vastati. Ma nõustun, et vastus on täiesti ebaproffessionaalne, kuid medalil on reeglina ikka kaks külge.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 23 Apr 2007 06:56

Selline on medaljoni teine pool
Palume kirjalikku vastust korteriomanike küsimustele
1. Kas meie majas toimuvad mingeid tegevusi ja kui toimub, siis millised?
2. Siiani ei ole esitatud 2006 aasta majanduskava Kas majanduskava on üldse olemas ja kui on siis kes selle kinnitas?
Tegevuse alus KÜS §15. Majandustegevuse aastakava ja majandusaasta aruanne
(1)Korteriühistu juhatus koostab ja esitab igal aastal korteriühistu liikmete üldkoosolekule kinnitamiseks korteriühistu majandustegevuse aastakava, mis sisaldab:
1) korteriomandite eseme mõtteliste osade majandamise eeldatavaid tulusid ja kulusid;
2) korteriühistu liikmete kohustusi sihtkulutuste ja koormatiste kandmisel.
(2) Korteriühistu juhatus annab igale korteriühistu liikmele vähemalt kaks nädalat enne majandustegevuse aastakava arutelu tutvumiseks selle projekti koos eelmise aasta aruande ja bilansiga.
3. Milliseid töid on 2006 aastal tehtud ja kelle otsusega?
Alus Põhikiri - Juhatuse pädevusse kuulub: ühistu üldkoosoleku otsuste täideviimine.
4. Kas KÜ tehingute ja rahavoogude osas on revisjon toimunud, kes olid revidendid ja millal saab tulemustega tutvuda?
5. Milliseid otsuseid on juhatus vastu võtnud ja kus on otsused publitseeritud?
Alus KÜS § 13. Korteriühistu otsused (2) Korteriühistu juhatuse otsus jõustub kümnendal päeval, arvates päevast, mil see tehti teatavaks kõigile korteriühistu liikmetele põhikirjas sätestatud korras.
Põhikiri - Juhatuse poolt vastu võetud üldkohustuslikud otsused tehakse teatavaks nende väljapanekuga trepikodades.
6. Miks ei ole eelmise üldkoosoleku protokolli korteriomanikele publitseeritud?
7. Millal esitatakse korteriomanikele 2007 aasta majanduskava?
Alus KÜS §15. Majandustegevuse aastakava ja majandusaasta aruanne
NB! Majanduskava ei koosne vaid remondifondist vaid ka hooldusest, haldusest ehk kõik rahavood. See on kogum eelmise perioodi jääksummadest ja järgnevatel perioodidel saadavatest tuludest ning planeeritud investeeringutest.
8. Millal toimub üldkoosolek, millise päevakorraga?
Alus MTÜ §20. Üldkoosoleku kokkukutsumine (2) Juhatus peab üldkoosoleku kokku kutsuma seaduses või põhikirjaga ettenähtud juhtudel ja korras, samuti siis, kui ühingu huvid seda nõuavad.
(5) Üldkoosoleku kokkukutsumisest peab ette teatama vähemalt seitse päeva, kui põhikirjaga ei ole ette nähtud pikemat tähtaega.
Põhikiri - Ühistu juhatus kutsub korralise üldkoosoleku kokku vastavalt vajadusele, kuid vähemalt üks kord aastas.
9. Millised kohustused on meie maja koristajatel? Miks tõsteti koristajate palka ilma üldkoosoleku otsuseta?
10. Miks juhatus ei reageeri korteriomanike kirjalikele pöördumistele?
11. Miks juhatus ei organiseeri avariide ajal nende lokaliseerimist/kõrvaldamist? Miks juhatuseliige (juhatuse liige) ütleb alati, et tema ei saa millegagi aidata? Näide: elektrikatkestused veebruar ja märts 2007 ja veeavariid juulis 2006 majas, puutevõtme tellimine…jne.
12. Kas ja kuidas on organiseeritud kabariitse prügi vedu ehk see mis ladustatakse prügikasti ümber? Kellele arve esitatakse?

Tuletame meelde, et juhatuse liige ei või oma kohustuste täitmist panna kolmandale isikule, kui seda ei ole ette nähtud põhikirjaga või üldkoosoleku otsusega

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 23 Apr 2007 09:07

Ebaprofessionaalsust näitab kasvõi seegi, et vastata oleks tulnud riigikeeles.

Vasta