Kirjavahetus korteriühistu juhatusega

Juhatuse liikmetest ja juhatuse liikmetele

Moderaator:Heino

Deleted_User_3869
Kirjavahetus korteriühistu juhatusega

Postitus Postitas Deleted_User_3869 » 17 Okt 2009 19:12

Olen kirjutanud mitu kirja ühistu juhatusele. Küll küsimused, küll ettepanekud. Üks neist "energiamärgise" taotlus. vastuseid pole aga saanud. Tean, et juriidiline isik peab kirjale vastama 30 päeva jooksul. Millises seadusandluses on kirjas tagajärg kirjale mittevastamisel? Kas nii saab olla, kui ei taha, ei vasta?

leammj
Haldur
Haldur

Re: Kirjavahetus korteriühistu juhatusega

Postitus Postitas leammj » 17 Okt 2009 20:14

Ma ei oska küll siin kommenteerida.
Kui ma ei vasta mõne päeva jooksul korteriomanike vastusele. Ma ei oska siin küll kommenteerida. Kuna ma päeva jooksul liigun ,majade juures pidevalt ringi. uskuge saan sõimata muukeelsetelt ilusate sõnadega. Ja ühes majas on mul korteriomanik Marika Tuus. Ma ei saa nii toimida
Kuid juhatus peab ikkagi vastama mõistliku aja jooksul.Olgu see küsimus ükskõik mis vallast. See vähemalt kuu aja jooksul

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 17 Okt 2009 21:16

kalevi51 kirjutas:Olen kirjutanud mitu kirja ühistu juhatusele. Küll küsimused, küll ettepanekud. Üks neist "energiamärgise" taotlus. vastuseid pole aga saanud. Tean, et juriidiline isik peab kirjale vastama 30 päeva jooksul. Millises seadusandluses on kirjas tagajärg kirjale mittevastamisel? Kas nii saab olla, kui ei taha, ei vasta?
Oled taotlenud, et juhatus telliks energiamärgise? Vastavalt KÜS § 15.2 peab juhatus tellima selle ühe kuu jooksul peale mõne ühistuliikme nõudmist. Kui juhatus ei telli siis vastavalt samale seadusepügalale on sinul õigus tellida märgis ka ainult oma korterile. Natuke teemaväliselt küsiksin, et milleks sulle seda energiamärgist vaja on? Ausalt öeldes on see täiesti mõttetu paber.

Tagajärg kirjale mitte vastamises on see, et kirja saatja ei saa vastust. Ilmselt sa pidasid selle tagajärje all silmas, et kas on selle kohta mingit sanktsiooni? Mitte ei usu.

Ja vaatamata sinu irooniale või minu paranoiale selles koosolekust teatamise teemas, tuleb ka siin tõdeda, et parim variant on uue juhatuse valimine.

Deleted_User_3869

Postitus Postitas Deleted_User_3869 » 18 Okt 2009 07:43

Lemmj-i vastusest näen kui kohusetundlik ta on. Aitäh! Pimeloom ongi vist sarnane meie ühistu juhatusega. Pea meeles, et kui on vaja energiamärgist kogu majale, siis peab selle saama kogu maja. Kui sa aru ei saa miks seda vaja on, siis võta sõna mujal. Ja sama on kirjale vastamistega. Miks peab alati keegi teistest võrdsem olema? Ehk siis juhatus on alati õige.Minu kirjavahetus on nimelt energia säästu teemadel. Juhatus käib tollipulgaga radikaid mõõtmas, et siis püstaku ventiile reguleerida.Sellist imet näen esimest korda. Erialalt olen pikka aega santehnik-keevitaja.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 18 Okt 2009 08:21

Lugupeetud santehnik-keevitaja. Äkki üritaksid ennast natukene vaos hoida.
Meie majal on energiamärgis ammu olemas. Ja just nimelt sellepärast ma julgengi öelda, et tegemist on täiesti mõttetu paberiga. Energiamärgise kasutegur erergiasäästu teemal on null.

Samuti ei ole meie ühistus mingeid probleeme juhatuse ja liikmete vahelise suhtlusega.

Ma ei ole üheski oma vastuses sinule väitnud, et juhatus on alati õige. Ma olen korduvalt soovitanud uus juhatus valida.

Ole tubli. Rohkem ma sinule peavalu ei valmista.

LIhtsalt hea inimene :P

Deleted_User_3869

Postitus Postitas Deleted_User_3869 » 18 Okt 2009 11:02

Energiamärgis ei ole siiski vaid paberil kohustus. Peale energiaklassi kuuluvuse on seal ka võrdlused ja soovitused energiasäästuks. Julgen väita, et 90% korrusmajadest vajavad just seda poolt kus saab võrrelda säästust saadavat tulemust tegeliku olukorraga. Poes külmkappi valides vaadatakse ju kohe energiaklassi. Piisaks ka lihtsalt energiaauditi tellimisest. Kuna aga audit pole kohustuslik, maja aga vajab kütte renoveerimist, on plaan kuidagi rahval silmad avada. See ei ole millegi pealesurumine, vaid kunagi see tuleb läbi teha nii kui nii. Energia hinnad maailmaturul jäävadki tõusma.
Pimeloom, äkki lähed vaatad uuesti koosolekus teatamise probleemi üle?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 18 Okt 2009 11:29

Ohjah. Energiamärgis ei ole üldse mingi kohustus ja seal ei ole ka mingeid võrdlusi ja soovitusi.
Loe http://emenergiamargis.ee/energiamargis

Deleted_User_3869

Postitus Postitas Deleted_User_3869 » 18 Okt 2009 11:54

Loe nüüd läbi "Korteriomandiseadus" §15 lõige 8. Edasi Energiamärgis koosneb neljast osast. Loe ka need läbi. Kui siis ka ei leidnud midagi, on see sulle tõepoolest lihtsalt paber.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 18 Okt 2009 12:53

Raske on sinuga vaielda.
Korteriomandiseadus
§ 15. Korteriomandi valitsemine
(8) Energiamärgise hoonele tellib valitseja omal algatusel või vähemalt ühe korteriomaniku nõudmisel ühe kuu jooksul nõude esitamisest arvates. Valitsejal on kohustus hoonele väljastatud energiamärgise koopia anda üle kõigile korteriomanikele. Korteriomanikul on õigus tellida energiamärgis ka ainult tema omandis olevale korterile.

Energiamärgis koosneb tõepoolest neljast osast. Vaata kalevi, mina olen seda lugenud, sest meie ühistul on energiamärgis olemas. Seega ei ole mõtet vaielda, Mina olen näinud energiamärgist, sina kujutad seda endale ette.
Energiamärgise esimene osa on tiitelleht. Ehk siis seal ongi kirjas energiamärgise klass.
Teine osa on energiasäästu meetmete loetelu. See on selline üldsõnaline mulin, mida taipab ise ka iga vähegi taiplik inimene. Energiamärgis koostatakse ja seal hulgas ka need meetmed kirjutatakse ühistu juhatuse poolt esitatud andmete alusel. Energiamärgise väljastaja ei kontrolli, kas need andmed on õiged või mitte. Samuti ei näita need andmed suurt midagi. Toon sulle näite: üks ühistu kütab talveperioodil oma maja korralikult, teises ühistus köetakse vähe ja inimesed külmetavad. Seega on esimese ühistu soojatarbimine suurem kui teise ühistu oma. Energiamärgis arvutatakse soojatarbimise järgi ja selle tulemusena on esimese ühistu energiamärgise klass kehvem kui teisel ühistul. Ehk siis energiamärgise järgi vaadates on esimene ühistu kehvemas olukorras kui teine.'
Mida annab mulle sealt energiamärgisest teadmine, et meie ühistu energiaklass on D. Meie majas on soe ja inimesed on rahul. Teises ühistus meie linnas on energialkass C, ehk siis parem, aga inimesed külmetavad ja nurisevad. Samuti mida annab mulle see teadmine neist meetmetest, kuhu pannakse kirja see, et maja on vaja soojustada ja küttesüsteem renoveerida. See on ilma selletagi teada.

Deleted_User_3869

Postitus Postitas Deleted_User_3869 » 18 Okt 2009 13:42

Kulla pimeloom. Ära nüüd nii suureks ka kasva. Olen näinud energiamärgist juba enne selle Eestis seaduslikuks muutmist. Ja mitte ainult ühte. Tõepoolest sulle ja paljudele veel on see lihtsalt paber. Selle arusaamiseks peab ennem tuttav olema energia saamise ja kulutamisega. Eriti selle säästmise uute meetoditega. Teen kütte renoveerimistöid juba üle kahe aasta. Seega on ka tagasiside olemas energiasäästu võitude üle. Energiasääst ei ole ainult energiaklassi tähe saamiseks ventiile koomale keerata. Selle saavutamiseks teevad tööd paljud insenerid, projekteerijad. Ei ole see esmapilgul odav, aga tasuv on ta lõpuks kindlasti. Mõtle kasvõi 10 aastat ettepoole. Energia hinnad ei lange meie eluea jooksul.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 18 Okt 2009 14:25

Ok! Rahu sinuga.

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 18 Okt 2009 19:43

Küsimus kalevile.
Mis annab meile energiamärgis, kui maja on soojustatud, küttesüsteem renoveeritud, küttearved poole väiksemad kui samasugusel naabermajal ja tubades on ka soe?
Kõik teavad niigi küttearveid meie majas ja naabermajas.

lasnakas
Haldur
Haldur
On tänatud: 4 korda

Postitus Postitas lasnakas » 19 Okt 2009 08:37

Just, energiamärgis ei anna tõest infot maja tegeliku olukorra kohta. Ühes majas ei köeta peaaegu üldse, st öösel ei köetagi, külmetatakse, teises on normaalne temp. tubades.
Kõik arvud, mis märgise saamiseks vaja, tuleb kirja panna ühistul enesel (must töö ära teha, ilma rahata) ja seejärel käia välja suur raha mingi paberi eest, millel ei ole reaalset väärtust.
Sama on energiaauditiga, mis maksab kordades enam. Siilgi saab aru, et ilma küttesüsteemi, akende-uste, katuse, vundamendi, seinte renoveerimiseta soojust kokku ei hoia.
Kõigepealt õiges järjekorras korralik renoveerimine ja energiamärgise võite igal ajal ise välja arvestada - seadus või määrus selle arvestamiseks on www.riigiteataja.ee lehel olemas.
kalevi51 kirjutas: Tõepoolest sulle ja paljudele veel on see lihtsalt paber. Selle arusaamiseks peab ennem tuttav olema energia saamise ja kulutamisega. Eriti selle säästmise uute meetoditega.
Jah, seni kuni maja korralikult lõplikult renoveerimata, ei näe selle energiamärgise-paberi vajadust.
Kõik oleneb ju maja tüübist. Mõnede paneelikate puhul on kõige suurem sääst kui see vundamendini maha võetaks. Ei saa panna kõiki maju ühte patta, võrrelda võrreldamatuid ja nagu juba kirjutasin, energiamärgise grupi võid oma majale ise välja arvestada. Meil on see ilma vastava paberita momendil D, ise arvestasime.

Deleted_User_3869

Postitus Postitas Deleted_User_3869 » 20 Okt 2009 17:40

Lõpetaksin selle jama nii: Ühistu esimehed ja revidendid!. Kui te olete kõik musta töö ise teinud ja siis keegi on teile nende andmete järgi energiamärgise väljastanud, on see tõesti mõttetu paber. Te pole vist näinud kuidas energiamärgisele andmete saamiseks tehakse eeltööd. Siis mõõtmised, arvutused. Seega pole te veel näinud ka nõutele vastavat energiamärgist. Uurige ennem tegijate tausta kui hakkate töid tellima. Poes olete kohe varmad vaatama mis klassi toode kuulub. Kui on sobiv klass, omistate selle toote. Nii võiksite ka omistada parema klassiga kodu. Ja teadke, et parema klassi saamine on raske, aga mitte võimatu. Tahad hästi süüa, maksad rohkem. Aga päris ilma ei saa midagi. Kes tahtis, sai aru.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 20 Okt 2009 18:14

Hea kalevi. Sa ajad järjekindlalt segamini energiaauditi ja energiamärgise.
Loe siit mismoodi ja milliste andmete põhjal väljastatakse energiamärgis. Ja rohkem pole vaielda mõtet.
http://emenergiamargis.ee/public/Energi ... e_kord.pdf

Deleted_User_3869

Postitus Postitas Deleted_User_3869 » 20 Okt 2009 20:22

Ega ma enam ei viitsigi pime loomaga vaielda. Kui inimene ei taha õppida, siis lase tal olla nii nagu ta ennast hästi tunneb. Pudrutage omavahel edasi.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 20 Okt 2009 23:19

Tore, et meie sekka vahel ka selliseid õppind inimesi ära eksib.

Raudmees
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Raudmees » 22 Okt 2009 18:08

Kuid kui tulla tagasi algusesse, siis kas on tõesti reguleeritud, et mis perioodi jooksul peab juhatus ühistu liikmele vastama tema päringule? Isegi kui on absurdne palve või küsimus. Teoreeiliselt nagu peaks.

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 22 Okt 2009 18:15

Kas mitte kuskil asjajamise seaduses ei olnud juttu mingist 30-st päevast.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

poogeno
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas poogeno » 22 Okt 2009 18:46

Oleneb, mis pealkirjaga(nimega;sisuga) kiri on. Teabenõue avaliku teabe seaduse alusel 5tp, dokument asjajamiskorra ühtsetel alustel üldiselt hiljemalt 30 päeva, aga sel asjal on veelgi nüansse.

lasnakas
Haldur
Haldur

Postitus Postitas lasnakas » 22 Okt 2009 20:09

kalevi51 kirjutas:Olen kirjutanud mitu kirja ühistu juhatusele. Küll küsimused, küll ettepanekud. Üks neist "energiamärgise" taotlus. vastuseid pole aga saanud. Tean, et juriidiline isik peab kirjale vastama 30 päeva jooksul. Millises seadusandluses on kirjas tagajärg kirjale mittevastamisel? Kas nii saab olla, kui ei taha, ei vasta?
Avaliku teabe seadus ei puuduta korteriühistu juhatust mitte karvavõrdki. KÜ ei kuulu selle seaduse raamesse. KÜ kõrgeim organ on üldkoosolek. Üldkoosolekust osavõtt on iga liikme õigus ja kohustus, ainult üldkoosolek on otsustava jõuga, mitte juhatus.
Juhatus on vaid üldkoosolekul otsustatu elluviija. Teema algataja peaks oma ettepanekud esitama üldkoosolekul.

Deleted_User_3869

Postitus Postitas Deleted_User_3869 » 29 Okt 2009 17:28

Lasnakale. Korteriühistud kuuluvad MTÜ-sse ja on seega juriidilised isikud. Teiseks. Kui põhikirjas on, et minu küsimuse otsustab juhatus, siis kes vatab, kas üldkoosolek või juhatus? Muide olen vahepeal küsinud nõu juristilt ja sain vastuse millest sindki teavitan. Nii, et vastama peab 30 päeva jooksul. Aga kui ei vasta siis puudub igasugune mõjutusvahend sundimaks vastama. Nii,et lünk karistusseadustikus. Ainult kohtult saab nõu.

lasnakas
Haldur
Haldur

Postitus Postitas lasnakas » 29 Okt 2009 20:23

kalevi51 kirjutas: Kui põhikirjas on, et minu küsimuse otsustab juhatus, siis kes vatab, kas üldkoosolek või juhatus?
Kui see saladus ei ole, siis milline see küsimus Sinu osas on, mille põhikirja alusel otsustab juhatus. Tõepoolest pakub see küsimus huvi.

urmas88
Liige
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas urmas88 » 30 Okt 2009 00:16

Siin on kerkinud kaks küsimust.
Esimene on energiamärgise kasulikkus. Kuna väljastame ka ise nii märgist kui ka auditit, siis arvan, et suudan mõlema vajalikkust hinnata. Niisiis märgis. Energiamärgis näitab energiakasutuse taset hoones. Mitte, nagu ekslikult arvatakse, energiasäästu taset. Märgis on eelkõige mõeldud kinnisvara ostjale, kes saab teada, millised küttearved teda ootavad. Ühistu juhtide energiasäästualaseid otsuseid see kohe kindlasti ei aita teha. Energiaaudit seevastu võib-olla oluliseks abiks. Näiteks tasuvusaja planeerimisel. Seda ka siis, kui töid planeeritakse pikema aja peale. Audit kirjeldab energiakadusid erinevates kohtades eraldis (katus, sokkel jne.)MWh-des. Seega saab ka hindade muutumisel tasuvusanalüüsi teha. Juhul, kui ei plaanita mingeid töid, siis pole ka auditit mõtet teha.

Teine asi on juhatuse vastamise kohustus. Kuna KÜ ei ole avaliku teabe valdaja, siis ei laiene ka neile avaliku teabe seadus.
§ 5. Teabevaldaja

(1) Teabevaldajaks on:
1) riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutus;
2) avalik-õiguslik juriidiline isik;
3) eraõiguslik juriidiline isik ja füüsiline isik käesoleva paragrahvi lõikes 2 sätestatud tingimustel.

(2) Eraõiguslikule juriidilisele isikule ja füüsilisele isikule laienevad teabevaldaja kohustused, kui isik täidab seaduse, haldusakti või lepingu alusel avalikke ülesandeid, sealhulgas osutab haridus-, tervishoiu-, sotsiaal- või muid avalikke teenuseid, - teabe osas, mis puudutab nende ülesannete täitmist.

(3) Teabevaldajaga võrdsustatakse:
1) ettevõtja, kes on kaubaturul valitsevas seisundis, omab eri- või ainuõigust või loomulikku monopoli, - teabe osas, mis puudutab kaupade ja teenuste pakkumise tingimusi, hindu ja nende muudatusi;

2) füüsilisest isikust ettevõtja, mittetulundusühing, sihtasutus või äriühing, – teabe osas, mis puudutab riigi või kohaliku omavalitsuse eelarvest avalike ülesannete täitmiseks või toetusena antud vahendite kasutamist.

KÜ EI osuta avalikku teenust vaid on eraomanike ühendus oma vara valitsemiseks. See milliste reeglite alusel te valitsete on, muidugi seaduse piires, teie oma asi. Kui juhatus teiele teavet ei anna, kuid on kohustatud, siis saate seda nõuda kohtu kaudu. Tundub ajuvaba ühele küsimusele vastuse saamiseks kohtusse minna, kuid paraku asjad nii on.

Ärge kulla foorumi kasutajad üksteise peale kurjaks minge. Olen juba ühe teise teema all seda soovitanud, et tooge oma väidete kinnituseks seadustest konkreetsed paragrahvid välja. Nii jääb emeotsioonide jaoks vähem ruumi.

Urmas Pikner
OÜ Ühistuabi
urmas@uhistuabi.ee

Deleted_User_3869

Postitus Postitas Deleted_User_3869 » 31 Okt 2009 20:34

Mul on probleem ühisküttest lahtiütlemisega. Plaanin ehitada põrandakütet. On projekt. Omavalitsuse eh.nõunik on asja uurinud. Tehniliselt kõik võimalik.Ka eh.nõunik on minu küsimuse edastanud ühistu juhatusele. Ei vastatud. Põhikirjas seisab, et kütte remondi ja renoveerimise küsimused otsustab ühistu juhatus. Kõik erimeelsused protokollitakse. Protokolli aga on mul õigus näha 14 päeva jooksul (seda põhiseaduses ei ole, on krt.üh seaduses). Ka jurist on minuga sama meelt. Nüüd küsiksingi mitte seadusi, vaid kas kellelgi on olnud samu probleeme ja kuidas on probleemid lahenenud? P.s. Majas on ühetorusüsteem. Puudub küttele soojasõlm (katlamajast otse radikasse). Maja tasakaalustamata.

Vasta