Dokumentide pakett KÜ-dele

Üldised teemad ühistu majandamisest

Moderaator:Heino

Vasta
Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:
Dokumentide pakett KÜ-dele

Postitus Postitas Heino » 12 Juun 2007 14:20

Tahaks kokku panna ühte faili dokumentide ja seaduseid või viiteid seadustele, mis on vaja KÜ igapäevaseks majandamiseks. Mis seal kindlasti peaks olema?

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

Valge
Linnapea
Linnapea

Re: Dokumentide pakett KÜ-dele

Postitus Postitas Valge » 12 Juun 2007 17:54

Põhikiri
Kodukord
Koosoleku reglement
Revisjoni läbiviimise reglement
Raamatupidamise reglement
Kontoplaan
Korteriomandi ümberprojekteerimise kord
Veemõõdikute taatlemise kord
Võlglastega tegelemise kord
Eelarve
Majandusaasta aruanne
Kinnistu ja hoone pass
Käsundusleping
Tööleping
Töövõtuleping (olulisemad punktid)
Ametijuhend

Põhilised seadused
MTÜ
KOS
KÜS
AÕS
VÕS
RPS
....jne

Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 12 Juun 2007 23:15

Kõik see, mis praegu failide all. Seadustega on nii, et need kogu aeg muutuvad. Siis peaks alailma täiendusi juurde tegema.
Võiks olla ka kõikvõimalike blankettide näidiseid. Neid on hea kasutada, ei tasu jalgratast leiutada.

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 26 Juul 2007 12:12

Selle ettepaneku võiks teha EKÜL-le.Nad teevad väga häid kursuseid juhatuse liikmetele.Olen muide läbinud nii EKHHL kui ka EKÜL kursused.Minuteada on liidu poolt tehtavad kursused sisukamad kui halduritele tehtavad.Kuna KÜ- de kursustel käivad praktikud,kes tegelevad sellega päevast päeva. Dokumentatsiooni kursuseid viib läbi Anne Kerdo.Talle võikski selle teema anda .Seadused seadusteks.Kuid õieti vormistatud dokumentide failid KÜ juhtidele on väga vajalikud.Paljudes ühistutes ei teata , mis on eelarve.Millest ta peaks koosnema.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 26 Juul 2007 14:41

Oh, ma ütleks, et lihtsamaidki asju ei teata. Minu kogemus näitab, et ühes ühistus pole tehtud ühtegi protokolli, sest keegi ei tea, kuidas neid vormistada. Ja elavad ka!?

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 26 Juul 2007 15:24

Meie majas on hetkel selline seis.
Pole protokolle, pole eelarvet, pole majandusaasta aruannaet, pole energiakaulu arvestust.....jne
Kord on kadunud, kuid intrigandid on troonil. Mõstlikutest inimestest koosolekutel käivad vähesed.
Elame ...jeeee :evil:

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 26 Juul 2007 16:03

Tundub, et maksuamet võiks tõesti hakata enam huvi tundma ühistute majndamise vastu. Milleni see viib? Eks nii mängitakse ühistud tagasi haldusfirmadele. Kuid vähemasti lõpeb siis ebaseaduslik tegevus.

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 26 Juul 2007 18:51

Olen kindel, et vähemalt 80% või rohkem ühistutel pole dokumendid korras. Ka meie enda ühistul. 100% korda dokumendid ajada on suhteliselt keeruline...

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 26 Juul 2007 19:37

No ega meil ka 100% ei ole. Näiteks ei ole me registreerinud kirju, kuigi need on kaustas olemas ja tallel, iseäranis inimeste kirjad. Ka on aegajalt ikka tekkinud pakk pabereid, mis ootavad juhatuse liikmete allkirju.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 26 Juul 2007 19:55

suur samm on seegi kui 50% asjaajamisest ja dokumentidest korras on.
Hullem lugu on sellega, et paljud ühistu juhid ja liikmed ei saa üldase aru, et tegemist ei ole nende eralõbuga, kus kustutatakse vaõimuiha, vaid suure vastutuse, hulga tööülesannete täitmisega ja aruandlusega omanikele.

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 26 Juul 2007 21:29

Dokumentihaldus detailides ei ole väga lihtne teema ja nö korras pole see arvatavasti suurel enamusel erafirmadel rääkimata korteriühistutest. Kui lohutab, siis olen kuulnud, et idapiirile lähedal paiknevates avalik-õiguslikes asutustes on asi kohati väga-väga käest ära :) Samas on dokumentide korrasolek iga asutuse sisene asi. Avalik-õiguslike asutustele kehtivad asjaajamiskorra ühtsed alused, aga mitte eraõiguslikel isikutel. Seega on asi ainult oskustes ja tahtes head tava järgida. Samas ei ole mõnel väiksemal ühistul küll mõtet hakata suurt dokumendihaldust korraldama, registrit pidama jne. Need 40-50 kirja aastas on niipalju väike kogus, mida jõuab alati läbi lehitseda ilma, et peaks hullu alajaotusi ja sarju eraldama, kus siis igaühes oleks paar kirja aastas.

Ise küll pean dokumnediregistrit (Excel), et oma ja järglase tööd lihtsamaks teha, aga vahest mõtlen, et kas ikka on mõtet. Registreeritud kirju on aastas kusagil 100 ja teen sedasi, et registreerin ja säilitan paberil vaid olulised kirjad sh e-posti. Olulisema e-posti sealjures saadan oma blanketil ja PDF-na või digiallkirjaga.

T.Juhkam
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas T.Juhkam » 16 Dets 2007 21:37

> Tahaks kokku panna ühte faili dokumentide ja seaduseid või viiteid seadustele, mis on vaja KÜ igapäevaseks majandamiseks

Selline idee on väga teretulnud ja hädavajalik. Esmakülastamisel juba on näha selle saidi potensiaali. Paljud küsimused ja vastused aitavad mõista korteriühistu olemust ja vastas-seise, mis on tingitud just teadmatusest.
Välismaistel saitidel on levinud 'tutorialid' ehk õpetused ja näited kuidas midagi teha.
Sellised õpetused ja reaalsed näited hõlbustaksid kõikide korteriühistute elanike igapäeva elu.
Kiire elutempo juures ei ole paljudel aega süveneda dokumentidesse ja seadustesse. Nii jäävadki inimesed nõutult teadmatusse kui näevad eelmise kuu üüriarvet.
Sellised asjad tuleks lihtsalt ja üheselt mõistetavalt kirja panna õpetuses nii ühistu liikmetele (inimesed, kellel niigi argipäeva sehkeldustega käed jalad tööd täis) ja uutele, kes soovivad midagi muuta, juhatuse liikmetele.
Minu praegune korteriühistu on nii ligadi logadi, et ei kannata kriitikat ka. Seetõttu hakkasin asja uurima ja jõudsin siia lehele. Eriti huvitab mind korteriühistu üldkoosolekute seadusega ettenähtud korras pidamine ja seal vastuvõetud otsuste legaalne dokumenteerimine. Leidsin ühe skeemi failihalduse alt kuidas koosolekut pidada, kuid elulisi näiteid oleks vaja ka.
Mul on idee teha 'tutorial' ehk õpetus ühe väljamõeldud korterühistu näitel. Alates asutamisest kuni otsuste vastuvõtmiseni koosolekul. Alguses oleks teooria ja siis näide koos dokumentide ja näitega kuidas neid täita. Jagatud ilusti peatükkideks, et võiks tükk haaval õppida.
Vaja oleks ka õpetust ühistuliikmetele, et nad teaksid oma kohustusi (Lahtiseletatuna ja koos näidis korteriga. Näiteks kuidas arvutatakse üüri ja miks just nii.) ning õigusi. Õiguste alla kuulub kõik see, mida juhatuse liikmed on seadusega kohustatud esitama.
Tutorialid ongi selleks, et õpetada neid, kellel ei ole aimugi sellest valdkonnast. Kirjutades üks kord valmis võivad sellest kasu saada paljud.
Kui keegi arvab, et see oleks tühi töö ja õppigu või uurigu ise siis see nii ei ole. See võib isegi halb olla mõnedele (loodaks, et siiski mitte), et inimesed saavad targemaks ja oskavad enda õiguste eest seista. Kuid elades teadmatuses kuidas minu ja sinu üüriarved tekivad ei ole lahendanud probleeme vaid tekitavad neid juurde.
Õpetused erinevad veel sihtrühma või lugejaskonna poolest. Et mõista ühte õpetust, mis on kirjutatud juba mõningaste teadmistega lugejale, tuleb lugeda lihtsamaid õpetusi. Alustades kirjutamist eeldades, et lugeja mõistab sind ja termineid ei tõmba üldse abiotsijaid, kellel oleks vaja kiiret infot kuidas asjad käivad.

@Valge

Hea nimekiri, prooviks nüüd lisada teooria näiteks põhikirjale nagu "Miks ja kellele ?" koos reaalse näitega. Nii iga nimekirjas oleva asjaga ja meie korteriühistu kultuur peaks tõusma märgatavalt.
Ma ise olen täiesti algaja, ega oma mingit kogemust selles valdkonnas kuid nähes, millised on minu maja koosolekud tahaks midagi paremaks muuta. Ah, et maailmaparandaja ? Äkki.
Siin on muidugi spetsialiste ja inimesi, kes tegelevad selliste asjadega igapäevaselt ja oskavad ka õpetusi kirjutada paremini kui mina, sest neil on hädavajalikke kogemusi, mis mul puuduvad. Soovikski nende õpetusi lähitulevikus lugeda. Proovin anda enda panuse ka.
Pika jutu lõpetuseks tahaks lisada, et IT-maailmas on üks hea tava: "Isegi täielikule *n00bile ei pöörata selga vaid aidatakse mõista ning laskutakse tema tasandile, et õpetada."

* n00b - noob, beginner, algaja, ehk inimene, kellel ei ole aimugi valdkonnast, milles ta üritab sõna sekka öelda.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 16 Dets 2007 22:35

See võiks siis olla midagi KÜde aabitsa taolist, jah? Mõte pole paha, kid oleks hea, kui seda saaks täiendada, sest seadused muutuvad ja arusaamad jne. See võiks olla nagu masterbook, et saab lisasid köita ehk siis peatükke juurde ja täiendusi.
Lööks heameelega ettevõtmises kaasa. Eriti kaua olen arendanud mõtet, kuidas koolitada kortermajade elanikke. Ühistujuhtidele korraldatakse häid koolitusi, aga tavaline kortermaja elanik jääb ikka oma enese tarkusega ja ei jõua keegi talle vahetpidamata seletada, mis ja kuidas. Liiatigi kiputakse uskuma rohkem kedagi võõrast kui oma maja elanikku.
Paneks siis kokku KÜ aabitsa esiamgse sisukorra. Ehks võiks isegi mõne peatüki kirjutada. Siin on teisigi, kes teema võiks valida, mis südamelähedane on.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 17 Dets 2007 08:27

Mõte pole paha. Kindlasti tulems enne uurida, kas selline "aabits" võiks juba kusagil eksisteerida ja millisel kujul.
Kõikidel taolistel ettevõtmistel peab olema projektijuht ehk eestvedaja ja liikmed ehk spetsialistid.
Küsimus siinkohal, kes need inimesed on ning mil viisil ja milliste resurssidega ettevõtmine võiks teoks saada?

Olen nõus kampa astuma, kuid enne pean aru saama, milline on tervik kontseptsioon, kellega seda ülesannet koos ellu viime läheme ning millise ajakava ja resursiga

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 17 Dets 2007 12:18

Palju on olemas...nt: http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/index? ... 0&otsi.y=0 ..,aga netis ei ole vist sellist kohta, mis asja tavainimesele arusaadvalt kokku võtaks.

Minuarust võiks seda teha nii, et nt A4 lehele mahuks ära põhitõed, millele klikkides saaks edasi süvendeda jne.., et siis ühistu WIKI moodi asi. Näide:

1. KÜ tegevust reguleerivad: KÜS, KOS, MTüS, Ühistu põhikiri ja kodukord
2. KÜ kõrgeimaks juhtorganiks on selle liikmete üldkoosolek.

klikkides eri sõnu võiks tulla ette uued lehed, kus seletatakse lahti kes-kus-mis ja mida.

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 17 Dets 2007 13:58

Kuulan veel tähelepanelikult Teie arvamusi, enne kui ka midagi lisan.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 17 Dets 2007 14:04

See on sisuliselt kogu töövoo ja reeglite kirjeldamine. Oleneb skoobi ulatusest.
Olen ise põhitööl protsessijuht ning esmahinnangul tundub mulle see väga suur töö + see peab olema kirjeldatud toetavas keskkonnas ja kui seda kõike on vaja elus hoida, siis peab sellel olema ka haldaja.

Niisama kuskilt alustada ei ole mõtete, vaja on tervik kontseptsiooni!!!!

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 17 Dets 2007 20:54

Täitsa Valgega nõus. Töömaht tundub suur. Ehk liiga suur, et see ühte raamatusse mahuks või et sellise raamatu trükkimine paberkandjal ära tasuks. Hakkasin mõtlema, et ehk tuleks veebis odavam. Ehk annaks sellelsamal veebilehelgi asju natuke süstematiseerida. Internetti on siiski võimalik kõigil pääseda, kes seda soovivad. Ja omale vajaliku võib ju välja printida. Kes ikka ühistujuhi ameti vastu võtab, peaks suutma enesele vajalikke materjale leida, samuti peaks olema huvitatud koolitustel käimisest. Eks me siin kõik ole nii õppinud.
Päris hea lehekülg on www.rmp.ee, kust leiab kõik vajaliku, mida raamatupidajal näiteks igapäevatöös vaja läheb.
Ja siis ehk võiks olla aktuaalsema info jaoks üks nädalakiri, mida läkitada näiteks esmalt selle portaaliga liitunute meilidele. Tean, et sellega Heino ka vaikselt tegeleb.
Ja ikka teeb mulle rohkem muret, et kuidas neid tavalisi korteriomanikke koolitada? Kes teab lahendust?

Kasutaja avatar
Luger
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Luger » 02 Jaan 2008 23:36

sirts kirjutas: Ja ikka teeb mulle rohkem muret, et kuidas neid tavalisi korteriomanikke koolitada? Kes teab lahendust?
See on tõesti problemaatiline, eriti Tallinna "mägedes". Olen KÜ värske esimees ja ei tea millega tuleb alustatda. Sest elanikud eriti ei tunne huvi, lähevad oma korteri sisse ja kogu moos. Öeldakse ümbes nii, sina saad palka ja tegutse siis. :?

Vasta