ühistu sisseastumismaks ja osamaks
Moderaator:Heino
Kui suur võiks/ peaks olema ühistu sisseastumismaks ja osamaks.Kas on olemas mingid piirid?
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Sisseastumismaks: selle raha kogumine oleks otseselt seotud korteriühistu asutamiskuludega, näiteks registreerimine, allkirjade tõendamine jne.
Osamaks: [i:5db6080f9a]KõS § 8 Korteriühistu osakapital moodustub korteriühistu liikmete osamaksudest ning ei või olla väiksem korteriühistu asutamise aasta majandustegevuse aastakava ühe kuu eeldatavatest kuludest.[/i:5db6080f9a]
Kui suur see summa aga on, oleneb korteri omanike maksevõimalustest.
Osamaks: [i:5db6080f9a]KõS § 8 Korteriühistu osakapital moodustub korteriühistu liikmete osamaksudest ning ei või olla väiksem korteriühistu asutamise aasta majandustegevuse aastakava ühe kuu eeldatavatest kuludest.[/i:5db6080f9a]
Kui suur see summa aga on, oleneb korteri omanike maksevõimalustest.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
EKÜLi vanas foorumis vaieldi sisseastumismaksu üle päris tõsiselt. Osa juriste leidis, et see on ebaseaduslik. Mina jälle ei saa aru, kes siis peaks kandma asutamiskulud? Miks peaks juhatus selle kinni maksma?
Liikmemaksu korteriühistus pole, on igakuine hooldustasu ja muud maksud. Liikmemaks on teistel mittetulundusühingutel, kellel omakorda pole hooldustasu jne.
Raamatupidamisse tulebki kontoplaani nii märkida, et sisseastumismaks.
Liikmemaksu korteriühistus pole, on igakuine hooldustasu ja muud maksud. Liikmemaks on teistel mittetulundusühingutel, kellel omakorda pole hooldustasu jne.
Raamatupidamisse tulebki kontoplaani nii märkida, et sisseastumismaks.
Ma ei ole päris kursis hetkel, kuidas meie raamatupidaja selle ära vormistas, kuid küsimus oli ka selles, kas enne registrikande tegemist tehtud väljaminekuid saab konteerida. meie igatahes kogusime nn sisseastumismaksu nimekirja alusel ja võtsime allkirjad tasumise kohta. Kõik ülejäänu vormistas raamatupidaja. Nimekirja järegi kogutud raha peale vormistati kassasse sularaha sissetulekuorder, millega raha raamatupidajale üle anti. Ja oligi kõik. Seni pole probleeme olnud.
Kui ühistu on juba registrisse kantud ja pangaarve avatud, saab kõik maksud arvele lisada. Enne kui pole registrikannet ega pangaarvet avatud, on jah keeruline raha kätte saada. Meil tekkis ka paari inimese puhul probleem, kes ei teadnud ääd ega mütsi, miks ta peaks äkki kellelegi sularaha maksma. Samas oli meil ühistu asutajate protsent üsna suur.
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Kui ma ei eksi siis meil oli nii, et alguses käidi mul uksetaga maksmas ja need kes ei maksnud, neile esitati hiljem Kõ poolt juba arve ja tasuda sai ühistu arvele pangas.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte