Omavoliline ehitustegevus

Üldised teemad ühistu majandamisest

Moderaator:Heino

Vasta
helenja
Üüriline
Üüriline
Omavoliline ehitustegevus

Postitus Postitas helenja » 05 Okt 2008 12:10

Mis teha? Üks ühistu liige on omavoliliselt ehitanud pööningualuse välja ja liitnud selle oma korteriga. Ma sain sellest teada alles nüüd, sest olen seal majas uus elanik. Vanad elanikud teadsid seda aga ei teadnud asja seda poolt, et see vaba pööningualune on KÕIKIDE ühistu liikmete ühine osa.

Siin siis kaks probleemi. Esiteks omab ta suuremat pinda kui kajastub arvetel (arvetel käib valdav enamus arveldusi ruutmeetri alusel). Ühistu esimeest ega mitte kedagi ta oma valdustesse ei lase, üle pole võimalik mõõta.

Teiseks tuleks kuidagi välja arvutada selle pinna turuväärtus (enne temapoolset ehitustegevuse algust) ja see summa temalt sisse nõuda, ühistu kasuks.

Andke nõu.

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Re: Omavoliline ehitustegevus

Postitus Postitas k24 » 05 Okt 2008 13:41

Pmst oleks mingid variandid nt järgmised: 1. algse seisu taastamine 2. selle konkreetse kaasomandi eraldamine ja uue reaalosa moodustamine 3. kogu pööningu reaalosadeks eraldamine. Kaks viimast nõuavad 100% omanike nõusolekut.
Esimene on variant, mida juhatus peaks igal juhul nõudma ja mille nimel tegutsema enne, kui ÜK-l peaks mingi muu tegevusjuhis tulema. Üldiselt peaks revidendilt ja juhatusele küsima, et miks nad ei ole omavolile reageerinud.
Kui juba pikalt olukord selline, siis tellige juristilt/advokaadilt õiguslikult pädevad lahendusvariandid koos vajaliku edasise paberimajandusega ja siis ÜK-l nende variantide vahel otsustage.

helenja
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas helenja » 05 Okt 2008 14:10

Omavolitseja näol on tegemist endise ühistu esimehega. Kahjuks ei ole teised ühistu liikmed kursis oma õigustega (ja vahel ka kohustustega). Kindlalt on teada kurioossne fakt, et teisel korteriühistu liikmel ta KEELAS omapoolse katusealuse väljaehitamise. Ma suutsin erineva selgitustöö tulemusena viia ühistu liikmed nii kaugele, et nad valisid mind esimeheks, et ma lõpetaksin endise esimehe omavolitsemise.

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 05 Okt 2008 14:40

No kui sind selleks valitigi, et omavoli lõpetaksid, siis on ju lihtne: teed ise või juristi abiga korraliku ettekirjutuse projektijärgne olukord X kuupäevaks taastada. Siis lähed kontrollima, kus x tunnistajate abil fikseerid, et sisse sind ei lasta. Edasi kohtuse ja oled 100% võitnud.

Vasta