Võlgnike avalikustamine

Üldised teemad ühistu majandamisest

Moderaator:Heino

Valge
Linnapea
Linnapea
Re: Võlgnike avalikustamine

Postitus Postitas Valge » 17 Mai 2008 10:17

100% sirtsua nõus !!!!!!
Mõelge sellele mida sirts kirjutas

Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 17 Mai 2008 10:21

Kulla sirts. Asi on ikka ilmselt nii, et sellist naabrite kallal naaksumist tuleb ette rohkem väikestes majades. Samas on võlgnike avaldamisel selline toime, et paljudel võlgnikel endal hakkab piinlik, kui naabrid teavad, et nad võlgu on.

Ma olen enda kasinast ühistujuhtimise kogemusest tulenevalt absoluutselt veendunud, et mida rohkem ühistu liikmed ühistu elust ja asjadest teavad, seda parem. Seda vähem tekib kõlakaid ja kahtlustusi.

Ja lõpetuseks peaks ütlema, et eks igas ühistus käib elu ikka nii, nagu seal õigemaks peetakse ja eks iga ühistu ole omi juhte väärt.

LIhtsalt hea inimene :P

tähelepanelik
Revident
Revident

Postitus Postitas tähelepanelik » 17 Mai 2008 10:22

Sirts, taolisi konflikte on võimatu ennetada. Kui inimene tuleb Sinu juurde ja palub maksetähtaja pikendust, saame rääkida lugupidavast suhtumisest. Kui inimene süstemaatiliselt lihtsalt ei maksa, siis kes maksab tema eest!? Soojusfirma, vesivarustus, prügivedu ei tunne huvigi selle vastu miks üks või teine ei soovi tarbimise eest maksta, järelikult tuleb kasutada mingite fondide raha ja seetõttu jääb tegematta nii mõnigi vajalik töö.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 17 Mai 2008 11:28

Ma olen kogu aeg rääkinud siin, et nahaalsete võlglastega tuleb olla konkreetne ja tegutseda, anda kohtusse ja asi ants. Kui inimene pahatahtlikult ei maksa, siis ei saa te temalt nii ehk naa raha kätte. Piinlik oma võla pärast hakkab ikka ainult neil inimestel, kes on jäänud hätta ajutiselt. Ja nemad maksavad oma võla nii ehk naa ära ka siis, kui talle koostatakse maksegraafik, suhtutakse mõistvalt ja antakse võimalus. Mul maksis üks üksikema siin oma võlga pool aastat ja oli jumala tänulik, et ma teda avalikult üles ei poonud. Tal oli oma võla pärast nii häbi, et kui me oleks ta veel khugi üles riputanud, siis oleksin tekitanud talle suure alaväärsuskompleksi.

Mis puutub suurde või väikesesse ühistusse, siis vahet ei ole - oma kohtumõistjad on igas majas. Minule isiklikult korteriomanikuna näiteks ei lähe korda, kas keegi on võlgu või mitte, kui ma tean, et juhatus tegeleb sellega võimaluste ja seaduste piires. Pigem sis võiks pärida aru juhatuselt, et mida ta on teinud, et inimeste võlgu vähendada või ära hoida. Kas juhatus on teinud omalt poolt kõik endast oleneva, kui on inimese võla avalikustanud? Sest nii ta on ju täitnud üldkoosoleku otsust?
Ma tean ja saan aru, et see on raske sotsiaalne töö ja sa pead olema nagu lapsehoidja mõne inimese puhul. Aga pole miskit teha. Ja uskuge, mõnikord on heatahtlikust võlglasest saanud nahaalne võlglane - see on omamodi protest - et kui mind ei mõisteta, siis miks ma peaks teisi mõistma. Olen veendunud, et inimeste kapseldumine on suuresti just protest selle vastu. Aga see on juba suurem psühholoogia, mida enamus ühistujuhte kahjuks ei valda.

Kirsika
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Kirsika » 17 Mai 2008 11:39

Sirts, kustkohast see majaelanik siis peaks üldse teadma, palju ühistus võlglasi on, et nendega tegelemise kohta aru pärida juhatuselt? Käib iga kuu aja tagant juhatuse liikmete ukse taga küsimas, kas keegi on võlgu ja mis temaga tehtud on? Või lepib sellega, et kord aastas saab rp aruande, kust näeb kuude tagust võlgnevuse kogusummat?
See on ju kaugel efektiivsusest.
Ja selle kohta, mis naaber võlglase teadmisega peale hakkab. Ega ta ei peagi midagi selle teadmisega tegema, point ongi selles, et tal on õigus seda teada.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 17 Mai 2008 12:04

pimeloom kirjutas:Ma olen enda kasinast ühistujuhtimise kogemusest tulenevalt absoluutselt veendunud, et mida rohkem ühistu liikmed ühistu elust ja asjadest teavad, seda parem. Seda vähem tekib kõlakaid ja kahtlustusi..
Kirsika kirjutas:Sirts, kustkohast see majaelanik siis peaks üldse teadma, palju ühistus võlglasi on, et nendega tegelemise kohta aru pärida juhatuselt? Käib iga kuu aja tagant juhatuse liikmete ukse taga küsimas, kas keegi on võlgu ja mis temaga tehtud on? Või lepib sellega, et kord aastas saab rp aruande, kust näeb kuude tagust võlgnevuse kogusummat?..
See kes käib iga kuu juhatuselt võlgnike kohta aru pärimas on kas väga üksik või napaks inimene, kellel ei ole muud midagi teha.
Palun nimeta, kus sa näed efektiivsust ja milles see väljendub????
100 olilisemat teemat on KÜs omanikule olulisemad, kui võlglaste korteri numbrid. Mina korteriomanikuna taolist infot ei vaja, sest see on minu jaks MÜRA!!!!

Kirsika
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Kirsika » 17 Mai 2008 12:10

Efektiivsus väljendub näiteks selles, et see, kellel huvi, loeb neid korterinumbreid ja ei pea mujalt uurima. Keda ei huvita, see ei loe.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 17 Mai 2008 12:20

Vot ei saanud aru kus sa resursse otimaalsemalt kasutad.
Palju inimesi sa enda uksest selle teemaga eemale hoiad ?

Efektiivsus on üks resursside optimaalse kasutamise kriteerium

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 17 Mai 2008 12:22

Hea on lugeda neid artikleid.Kuid ärge unustage , et on olemas Andmekaitse- inspektsiooniseadus.Heameelega paneksin ka võlglased üles.Kuid see on seadusega keelatud. EKÜL-is oli just hea koolitus sellel teemal. Seega , et välja panna võlglane või kirjutada korteriarvete taha .peate lugema selle seaduse läbi.Igati on see välglene kaitstut seadusega. ilma nende loata võivad olla trahvid liiga suured.kuni 500000 krooni.

tähelepanelik
Revident
Revident

Postitus Postitas tähelepanelik » 17 Mai 2008 12:23

Millega härra Valge kavatseb maksta igakuiseid kulutusi kui võlgnikke on 90 korterist 89, kas ka siis tundub info MÜRANA!!!!! :wink:

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 17 Mai 2008 12:28

leammj kirjutas:Hea on lugeda neid artikleid.Kuid ärge unustage , et on olemas Andmekaitse- inspektsiooniseadus.Heameelega paneksin ka võlglased üles.Kuid see on seadusega keelatud. EKÜL-is oli just hea koolitus sellel teemal. Seega , et välja panna võlglane või kirjutada korteriarvete taha .peate lugema selle seaduse läbi.Igati on see välglene kaitstut seadusega. ilma nende loata võivad olla trahvid liiga suured.kuni 500000 krooni.
Enne mingi teema kommenteerimist võisid sa endale asja selgeks teha. Esiteks ei ole olemas andmekaitse-inspektsiooniseadust. On olemas isikuandmete kaitse seadus. Korteri number ja võlasumma ei ole isikuandmed.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 17 Mai 2008 12:30

Ma ei tea miks ma küll härra olen, kuid see selleks
Lugupeetud tähelepanelik, nagu ma juba varem kirjutasin on see juhatuse tegemata töö. Minu, kui korteriomaniku jaoks on see MÜRA.
Kui juhatus oma tööd ei tee või teeb halvasti, siis vahetatakse juhatus välja. Uus kooseis juba otsustab, mida nende krooniliste võlglastega ja tegemata töödega peale hakata. Loodaks, et siis uus juhatus ei piirdu arve teisele küljele korterinumbrite lisamisega - iccc

tähelepanelik
Revident
Revident

Postitus Postitas tähelepanelik » 17 Mai 2008 13:26

Vabandan kui kellelegi tahtmatult soovahetusoperatsiooni tegin- olen ka põhimõtteliselt nõus juhatuse tegemata tööga, kuid iga inimene peaks elama vastavuses oma võimalustega, ilmselt pole meil kummalgi sellist sissetulekut mis võimaldaks nädalaid luksushotellis elada, järelikult peame leppima telgi ebamugavustega. Miks peab siis inimene ilma mingi häbitundeta kasutama teiste poolt otseselt või kaudselt kinnimakstud hüvesid, leian, et see sümboolne "häbipost" paneb nii mõnegi plaanipäratu kulutaja oma kulutusi ümber planeerima. Kroonilised võlglased ilmselt naeravad selle peale ja pole just lihtne neid oma rahakotiraudu avama panna, ei kujuta ette mismoodi õnnestub korteri sundmüük, rohkem aga eriti võimalusi polegi.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 17 Mai 2008 13:37

õige jutt ja ma olen sellega igati nõus.
Jutt sai alguse sellest, et millist efekti annab see arve tahaküljele info panemine. Nagu sa kirjutasid naeravad kroonilised võlglased selle peale. Neid kellel aga ajutine madalseis, viib selline teade stressi ja ega ta peale häbitunde (mis niigi ilma teateta oleks olenud) midagi rohkemat tunda ja teha ei saa.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 17 Mai 2008 17:51

Minu arvates pole vajalik üldse trükkida ei korteri numbreid ega iga korteri võlga eraldi. Mul on ühistus infoleht, kuhu kirjutan lihtsalt võlgnike arvu ja kokku võlasumma ning mis nende võlgnikega on ette võetud. Piisab ju?
Korteriomanikud näevad ise, kas võlg on vähenenud või mitte.
Kui vaja tuleb pöörduda kohtusse. Ega palju muid tsiviliseeritud võimalusi polegil. Aga tegeleb sellega ikkagi vaid piiratud ring inimesi - juhatus, mitte iga korteriomanik. On mitmeid võimalusi, kuidas aidata võlgnikul oma võlast lahti saada. Ja inimlikult. Kui olete aga võlgniku vastu ette vaenulikult meelestatud, siis loomulikult ei võta ta teid jutule. Nii et - säilitage rahu. Ka siis, kui hing jumalast inimese peale täis on. See ongi efektiivse juhtimise kunst, et jääd igas olukorras rahulikuks aga järjekindlaks.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 18 Mai 2008 08:51

Sirts, kui sinu arvates ja teie ühistus sobib nii, nagu teie teete, siis on ju tore. Minu arvates ja meie ühistus sobib nii, nagu meie teeme. Seaduse vastu ei eksi me kumbki. Meie ühistus on see võlglaste korterinumbrite avaldamine toimunud kolm aastat ja ei ole mina selle ajaga endale ühtegi vihavaenlast saanud, ei ole majas ühtegi kaklust ega skandaali olnud. Ma arvan, et ei ole enam mõtet vaielda milline variant on parem ja õigem. Mina ei ütle ega ole öelnud, et meie moodus parim ja õigalseim on. Nagu ma juba eelpool kirjutasin, et eks igas ühistus tehakse ikka nii, nagu paremaks peetakse. Tähtis on, et asi toimiks ja seadusega vastuollu ei minda.

LIhtsalt hea inimene :P

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 18 Mai 2008 10:01

Tore, et teil kõik toimib, kuid ma ei saanud aru mis toimib. Kas see, et juhatus infot annab või see, et korteriomanikud infot saavad. Milles efekt väljendub?
Pimeloom, kas sa oled uurinud korteriomanikelt, mida nemad iga kuu selle infoga teevad ja kas sellisel kujul ja sagedusega seda vajavad? Palju on neid, kes sellele iga kuu tähelepanu pööravad ja mis ikkagi edasi saab?

Sellise tegevuse efektiivsut ei ole aga keegi suutnud välja hääldada.
Milliseid resursse siis ikkagi opimaalselt kasutatakse ja kas krooniliste võlglaste suhtumine sellest muutub?
Haiget võivad aga need saada, kellel ajutine rahaline raskus.
Aga tore, et rahul ollakse :)

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 18 Mai 2008 10:50

Eks siin on ka see asi, et kas juhatus lihtsalt arvab, et kõiki toimib või on küsitud ka inimestelt. Meie küsime igal aastal, kuidas ollakse rahul juhatuse tööga. Nii anonüümselt, et saaks õiglasema tulemuse. Mille järgi teie otsustate, et kõik toimib, pimeloom?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 18 Mai 2008 11:49

sirts kirjutas:Eks siin on ka see asi, et kas juhatus lihtsalt arvab, et kõiki toimib või on küsitud ka inimestelt. Meie küsime igal aastal, kuidas ollakse rahul juhatuse tööga. Nii anonüümselt, et saaks õiglasema tulemuse. Mille järgi teie otsustate, et kõik toimib, pimeloom?
Tõsi jah, küsitlusi me ei korralda. Aga arvestades seda, milline olukord oli majas ehk siis ühistus eelmise juhatuse ajal ja milline on nüüd, võime kindlad olla, et inimesed on rahul. Eelmise juhatuse ajal käis majas ja ümber maja pidev vigin ja nurisemine. Eelmise juhatuse esimehega ei olnud rahul isegi juhatus. Asi lõppes sellega, et eelmine juhatus lahkus sisuliselt skandaaliga. Nüüd on ligi kolm aastat olnud ühistus rahu ja vaikus. Ei ühtegi skandaali. Eelmise aasta üldkoosoleku ajal, kui päevakorras olid uue juhatuse valimised, olid praktiliselt kõik koosolekul osalejad nõus tiritammi kasvatama, et meie juhatus jätkaks. Selle aasta üdkoosolekul, nagu ma sulle sirts ka ennem kirjutasin, tahtsid ühistu liikmed tõsta juhatuse esimehe tasu, ja kui selgitasin neile, et see pole võimalik, siis maksta mulle preemiat kahekordse kuutasu ulatuses. Rahulolematust ma siit küll kusagilt ei näe.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 18 Mai 2008 11:52

Valge kirjutas:Tore, et teil kõik toimib, kuid ma ei saanud aru mis toimib. Kas see, et juhatus infot annab või see, et korteriomanikud infot saavad. Milles efekt väljendub?
Pimeloom, kas sa oled uurinud korteriomanikelt, mida nemad iga kuu selle infoga teevad ja kas sellisel kujul ja sagedusega seda vajavad? Palju on neid, kes sellele iga kuu tähelepanu pööravad ja mis ikkagi edasi saab?
Lugupeetud Valge. Sulle vastamiseks olen ma liiga loll ja tuuletallaja. Vabandust.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 18 Mai 2008 12:08

Imelik, et sa pimeloom endasti nii halvasti arvad ja seda avalikult kõigile tunnistad.
Võta vabalt, suhtu positiivselt ja hakkadki ennast paremini tundma :)

Aga vastata ei saa sa sellepärast, et sul ilmselt pole vastuseid.
Viimati muutis Valge, 18 Mai 2008 12:10, muudetud 1 kord kokku.

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 18 Mai 2008 12:09

Meil on ka võlglaste korterite numbrid ja võla summa arve pöördel. Nimesid kirjas pole aga nagunii kõik majaomanikud teavad, kus kes elab. Leian, et majaelanikel on õigus teada, kes nende kulul elavad.
Teine asi on võlgnike nimekiri, mis riputatakse välja trepikojas. Seal võib olla ainult korteri number ja võla summa.
Kui see isik keda te kirjutate kuhu iganes .Pöördub andmekaitseinspekt siooni või kohtusse.KÜ-d võidakse trahvida tehtud summaga , mis võib olla kuni 500000 krooni.Nii, et parem tegelege oma võlgnikega isiklikult.Ja selleks on kohus, et talt välja mõista see võla summa.
Et panna trepikoja infotahvlile need andmed peate saama luba võlgnikult.Teil ei ole õigus avaliskustada tema andmeid kolmandatele isikutele.

lasnakas
Haldur
Haldur
On tänatud: 4 korda

Postitus Postitas lasnakas » 18 Mai 2008 18:47

Korteriomanikud, kes õigeaegselt kommunaalmakseid ja remondiraha ei maksa, elavad teiste kulul. KÜ peab mitmele firmale kommunaalkulude eest maksma varem kui elanikelt raha kätte saab, puhvriks on KÜ osakapital. Raha mitteõigeaegsel laekumisel võivad viibida ka remonditööde eest või pangalaenu eest tasumine.
Krediidinfos on kõigile nähtaval firmade andmed nende võlgade kohta maksuametile ja mitmesugustele firmadele. Miks ei või olla KÜ-s avalikult kõigile nähtaval korteri number ja tähtajaks tasumata võlg, omaniku nime kirjas ei ole (selle saaks registrist igaüks ise kätte). Iseasi, kui inimene ise on huvitatud ja ütleb, et tal on maksmisega raskusi või teeb reaalse maksegraafiku, selliseid pole me kunagi teadetetahvlile pannud. Juhatus ei pea käima mööda kodusid ja anuma, ole palun kullake ja maksa oma võlg ära. Muide, pensionärid ja vaesem elanikkond ei ole meil kunagi võlgu jäänud.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 18 Mai 2008 19:33

No pensionärid pole sugugi vaesem elanikkond.

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 18 Mai 2008 21:04

Ma siiski jään seisukoha juurde, et võlgnikud elavad oma naabrite kulul. Ühistu raha on ju kõigi liikmete ühise panuse tulemus ja pole vahet, kas ma maksaks otse teenusepakkujale naabri eest või maksan ühistu kassasse ja sealt liigub raha teenusepakkujale.
Just seetõttu arvan, et võlglaste avalikustamine on õigustatud.
Siit siis Isikuandmete kaitse korteriühistusJuristi Margus Saulep.isikuandmete kaitse põhiseaduslik alus. Igaühel on õigus perekonna - ja eraelu puutumatusele.
Isikuandmete kaitse eesmärk - inimese eraelu kaitsmine.
Isikuandmete kaitset reguleerivad õigusaktid Isikuandmete kaitse seadus.,avaliku teabe seadus Soovitan need läbi lugeda siis ehk jõuate selgusele.Kuid parem kui te ei pane kuhugi neid välja ja ka korteriarvete tagaküljele ei kirjuta.

Vasta