Võlgnike avalikustamine

Üldised teemad ühistu majandamisest

Moderaator:Heino

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:
Võlgnike avalikustamine

Postitus Postitas sirts » 28 Apr 2008 23:05

Mind on hakanud vaevama üks teema, et kas kirjutada võlgnike nimed arve tagaküljele või mitte. Olen siiani sellest hoidunud, kuid siiani pole ka mul võlglasi olnud. Nüüd nõuavad paar häälekat korteriomanikku, et ma need tingimata arvele kirjutaksin, et see pidavat võlgnikku hästi distsiplineerima. Ütlen ausalt, et mina sellesse ei usu - see ässitab lihtsalt pahatahtlikumad naabrid teise inimese kallal naaksuma ja see pole ilus. Liiatigi kui tegu on nn juhuslike võlgadega, mitte pikaajalise nahaalse võlgnikuga.
Kardan, et see rikuks suhted, mis majas viimasel ajal on tunduvalt parananud, taas ära. Ja vähe sellest, et omas majas, siis käiakse üürikviitungiga ka mööda küla. Tänagi oli päris paha kulata, kuidas üks inimene tuli mulle ütlema, et näe sellest teisest majast see inimene on võlgu.
Kas arvate, et avalik häbipost on normaalne vahend?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Re: Võlgnike avalikustamine

Postitus Postitas pimeloom » 29 Apr 2008 01:06

Keeruline küsimus. Eriti juhul, kui on tegemist juhuslike võlglastega. Meie ühistus on iga kuu suuremad võlglased pingereas teadetetahvlil väljas. Nimesi ei ole, on korteri number ja võla suurus. Julgen öelda, et mõjub küll.

LIhtsalt hea inimene :P

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 29 Apr 2008 07:55

ega see suhtele just hästi mõju.
Mis on nende inimeste motivatsiooniks, et nad võlglaste avalikustamist nõuavad? Eriti veel juhtudel, kus ei ole tegemist krooniliste võlglastega. Kuidas inimest häbiposti panna, teadma mis on makse viivituse põhjuseks.

Ma ei mäleta täpselt mida seadus sätestas, kuid andmete kaise kohta tasub uurida enne kui nimesid avalikustama hakata.

Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 29 Apr 2008 08:27

Andmekaitse seadus ei luba vist (pole päris kursis)ka trepikodadesse korteriomanike nimesid välja panna, rääkimata siis võlgnikest. Inimese nime võid kuhugi välja riputada vaid tema nõusolekul. See on meie inimestele harjumatu. Aga tõesti - oma rahvast võiksid inimesed niigi tunda ja liigne uudishimu pole ka viisakas.

doris
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas doris » 29 Apr 2008 09:22

Võlglaste avalikustamine distsiplineerib palju. Olen öelnud, et kui on mingi takistus/põhjus arve maksmisel, siis teatada ja võlga ei avalikustata. Seda on ka kasutatud. Mõni tuleb, et ära sa mind nüüd häbiposti pane, ma kahe nädala pärast maksan. Meil oli mitu korterit, kes maksid nagu jumal juhatas, reeglina oli 3 - 4 tuhat alati võlgu, enam seda probleemi pole. On üks, kes sees ei ela, lammutas põranda ära, rahad vist otsas ja ei maksa ka.
Teadete tahvlile nimesi ei tohi panna, sest sealt käivad võõrad mööda, aga postkastidesse võib ja nii on infolehes ka võlgnevused kirjas. Inimesed tahavad ju teada, kelle eest peab kütte arvet tasuma remondirahadest. Reeglina on mittemaksmisel põhjus hoolimatus ja ükskõiksus.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 29 Apr 2008 14:22

doris kirjutas: Inimesed tahavad ju teada, kelle eest peab kütte arvet tasuma remondirahadest.
Nii palju, kui mina olen asjast aru saanud, on selle jaoks mitte remondiraha vaid ühistu osakapital.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 29 Apr 2008 16:31

doris kirjutas:Inimesed tahavad ju teada, kelle eest peab kütte arvet tasuma remondirahadest.
Mina selgitaks seda nii, et iga korteriomanik maksab ikka enda eest ja võlg nõutakse võlgnikult välja.
Selleks, et mitte teenuse pakkujale võlgu jääda on vaja ajutiselt kasutada rahasid millest kirjutas pimeloom.

zippo
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas zippo » 30 Apr 2008 16:43

Võlgnike nimekirja paraku ei tohi tõepoolest avalikustada ei trepikoja teadete tahvlil ega ka kü arvel, sellest kirjutati mõned päevad tagasi mingis nädalalehes. Tegin endale sellest artiklist ka koopia. Vastavalt andmekaitseseadusele võib võlgnike nimesid avaldada vaid inimese enda nõusolekul aga vaevalt , et ükski võlgnik sellega nõus on.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 30 Apr 2008 19:00

Selle artikli on Heino siia portaali uudiste alla ka riputanud.

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 01 Mai 2008 00:27

Neid võlglaseid ei tohi kuhugi kirjutada.Neid kaiteb andmekaitseseadus.seda teadsin ma juba ammu.mu endine naaber töötab Andmekaitse inspektsioonis.Tegi väga hästi mulle selle selgeks.Trahv juhatusele kuni 20000 krooni.Et võibolla tal on mingid perekondlikud probleemid.Et see pidi hoopis traumeerima võlgniku , kuid mitte neid parandama.

Kirsika
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Kirsika » 16 Mai 2008 16:52

Meil on ka võlglaste korterite numbrid ja võla summa arve pöördel. Nimesid kirjas pole aga naunii kõik majaomanikud teavad, kus kes elab. Leian, et majaelanikel on õigus teada, kes nende kulul elavad.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 16 Mai 2008 18:08

Otseselt võlglased ei ela teste korteriomanike kulul. Korteriomanikud selle võrra kuumakseid rohkem ei peaks maksma. Võlgnikud kasutavad teenuseid ja ei maksa õigeaegselt nende eest. Võlgade kustutamiseks kasutatakse üldjuhul ühistu reserfondi kogutud raha, kuni võlgade laekumiseni või pankrotini.
Et majas suured võlgnikud on, seda võib nimetada teatud kontekstis ka juhatuse õigeaegselt tegemata tööks.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 16 Mai 2008 20:26

Just tahtsin öelda, et see on juhatuse tegemata töö, kui tekivad võlgnikud , kes pikka aega ei maksa. See kui inimesel on probleemid mõni kuu, ei tähenda kohe, et ta teiste kulul elab. Kui lähete võlgniku juurde ja kargate talle ninna, et maksa kohe ära, parasiit, elad siin teiste kulul - siis kuidas see kõlab? Kas ikka on viisakas? Niisamuti tahaksid mõned inimesed naabrile ka ninna karata. Heanaaberlikest suhetest ei saa siis loomulikult juttu olla.
Aga küsiks, kas isikuandmete kaitse seadus keelab ka korterite omanike nimeisd trepikotta riputada? Selle kohta on nii ja naa arvatud.

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 16 Mai 2008 21:08

Ma ei saa aru mõne siinkirjutatu mõttest, et arvele ei tohi nime kirjutada. Aga kes seda arvet siis peab maksma, kui seal nime pole? Ja kuidas teised näevad teise inimese arvet? Kas nad siis tuhnivad võõras postkastis?

Teine asi on võlgnike nimekiri, mis riputatakse välja trepikojas. Seal võib olla ainult korteri number ja võla summa.

Kirsika
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Kirsika » 16 Mai 2008 22:17

Ma siiski jään seisukoha juurde, et võlgnikud elavad oma naabrite kulul. Ühistu raha on ju kõigi liikmete ühise panuse tulemus ja pole vahet, kas ma maksaks otse teenusepakkujale naabri eest või maksan ühistu kassasse ja sealt liigub raha teenusepakkujale.
Just seetõttu arvan, et võlglaste avalikustamine on õigustatud.
Mis puutub juhatuse vastutusse või süüsse, siis selles suhtes olen nõus, et meie ühitus oleme nüüd peaaegu aasta üritanud ka kõige ülbematele võlglastele vastu tulla ja erinevaid tähtaegu panna. Samas oleks võinud juba ammu kohtusse pöörduda. Sellel valguses on korterinumbrite arvele trükkimine suhteliselt pehme "karistus".

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 16 Mai 2008 23:08

Majaka, jutt käib arve tagaküljele kirjutatud võlgnike nimekirjadest, et sinna ei või nime kirjutada, vaid ainult krt nr ja summa.
Kirsikale ütlen, et jutt pole sinu või minu tahtmisest, vaid riigiseadusest, mida peavad kõik täitma. Siin ei aita, kas sa pead seda õigeks või mitte. Niisamuti kui ei saa sina ka trahvi suurust määrata.
Kehtestage võlgnikega tegelemise kord, tehke see kõigile teatavaks ja järgige seda, eriti nende puhul, kes on pikaajalised ja pahatahtlikud võlglased. Ega siis võlgnike nimede mitteavaldamine ei tähenda, et peaksite laskma võlal aina kasvada ja leebelt sellesse suhtuma. Juhatus lihtsalt peab sellega täie tõsiduse ja resoluutsusega tegelema ja muud ei midagi.

Kirsika
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Kirsika » 16 Mai 2008 23:23

Ükski seadus ju ei keela võlgniku korterinumbri avaldamist?

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 16 Mai 2008 23:28

Kui see annab teile parema une ja õnnelikuma elu, siis laske käia, ei saa vist keegi tõepoolest teid seda tegemast takistada. Aga ma ei usu, et sel erilist efekti on.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 17 Mai 2008 06:51

No mis efekt sellel on????
Krooniline võlgnik köhib selle peale ja naaber ei tule talle ninna kargama, usu mind!Juhatus on see, kes peab oma tööd korralikult tegema ja mitte piirduma arve tagaküljel korterinumbrite avaldamisega :)

Kirsika
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Kirsika » 17 Mai 2008 07:21

Juhatus teebki oma tööd korralikult, kui ta viib ellu üldkoosoleku otsuseid, sh võlglaste avaldamist. Asja mõte ei ole ju see, et naaber võlglasele peale kargaks või peksa annaks või mida iganes. Lihtsalt ühistu liimetel on õigus omada seda informatsiooni, sest tegemist on sisuliselt kõigi liikmete ühise rahakotiga.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 17 Mai 2008 07:23

Küsin siis veelkord, millist kasu see tegevus toob?
Saavad teada ja siis....?
Juhatuse tegevus võlgnikega peab olema sisulisem, ainult avaldamine mingit efekti ei anna

Kirsika
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Kirsika » 17 Mai 2008 07:51

Vaidlus on juba mõttetuks läinud. Majad on erinevad, ühistud on erinevad ja probleemid ning lahendused on erinevad.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 17 Mai 2008 08:05

Mõttetu on jah vaielda ja eriti siis, kui argumentidest napib.
Sa ei vastanud minu küsimusele, kas selle pärast, et head vastust varnast võtta ei ole. :o

Probleemid ja inimesed on samad olenemata maja suuruset.
Jätkusuutlik juhatus on võtmesõna, kes kujundab ka ühistu näo.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 17 Mai 2008 08:56

Mina olen kahe käega Kirsika poolt. Mina olen iga kuu avaldanud võlgnike nimekirja, korterinumbri ja võlasumma näol, teadetetahvlil ja kasu on sellest ikka olnud. Ja loomulikult ei piirdu juhatuse tegevus võlgnikega ainult võlglaste avalikustamisega.

LIhtsalt hea inimene :P

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 17 Mai 2008 10:01

Nii, ühistu liikmetel on õigus teada, kes võlgu on. Mida need teised ühistu liikmed selle teadmisega peale hakkavad? Ainult juhatus saab miskit ette võtta. Teised saavad vaid naaksuda naabri kallal - muud efekti polegi. Ega siis inmesel, kellel on tõesti raskusi võla maksmisega või on see juba liiga suureks lastud paisuda, ei suuda seda päevapealt ära maksta.
Tahan öelda, et võlgniku korterinumbri ja võla trükkimine on kõige lihtsam lahendus. Paha on see siis, kui sellega piirdutakse. Mina ole seda ka kasutanud, aga niiöelda viimase võimalusena enne kohtusse pöördumist.
Ja õnneks vaid üks kord. Kui aasta lõpus tegime rahva seas küsitluse kuidas nad juhatuse tööga rahul on, siis mainiti just seda, et juhatus on oma suhtemises heatahtlik ja taktitundeline. Probleemid on lahendamiseks, mitte õigustuseks etteheidetele.
Mina jään enda juurde, me peame õppime ise ja õpetama ka oma rahvast konflikte ennetama, üksteisesse lugupidavalt ja toetavalt suhtuma ja tegema ka üldkoosolekule selgeks, miks ebaseaduslikke otsuseid ei saa täita.

Vasta