Üldvesi
Moderaator:Heino
Meie ühistus on 12 korterit ja kui vee vahed on stabiilselt 20-30m3 kuus,siis tuleb ikka ka midagi ette võtta.Meie panime mudafiltrid ja õhutuskraanid ja esimese kuuga oli juba tulemus üllatav,ainult 6 m3 oli vee vahe.Ja vee vahede maksmiseks oli meil majaelanike koosoleku otsus,et 10% tarbitud vee kogusest tasus korteriomanik ja mis jäi siis üle tasuti ühistu rahadega.Loodame,et seda rohkem ette ei tule
Re: Üldvesi
Kust need ühistu rahad tulevad? Eks ikka korteriomanike käest.Maali kirjutas:ja mis jäi siis üle tasuti ühistu rahadega.
Ma ei oska hetkel öelda peast, mis mõõdikutega meil tegemist on. Niipalju nad tavaliselt ei valeta, et tuleks 20-30m3, kuid minu kogemus näitab, et vahet pole, kas on filtreid või mitte, paar esimest kuud näitab enamvähem õieti, leme saanud isegi nullikuid, kuid üsna pea hakkab jälle lugema ülekulu. Hetkel vist ei teagi sellele mõistlikku lahendust. Kui siis ehk veemõõdikud üldse ära kaotada. Soomes olla sellest ammu aru saadud.
Kui Tallinna Vesi võttis meie mõõtja maha ja pani oma , tekkis küsimus, mida teha nüüd oma mõõtjaga. Otsustasime ta panna Tallinna Vee oma taha järjestiku. Nüüd on huvitav vaadata, kuidas erinevad nende näidud. See meenutab sinusoidi, poolperiodiga 3-4 kuud.
Ja veel panin tähele, et korteri mõõtjad aja jooksul hakkavad valetama suurema näidu poole. Mul teises majas mõned elanikud ei taha taadelda oma mõõtjaid. Mõtlesin juba neid pigistama hakata, aga siis avastasin, et püstikus korterite näitude summa hakkas pidevalt ületama kontrollmõõtja näitu. Nii, et inimesed ise karistavad ennast.
Aga näitavad rohkem just seintele sadestunud kihi pärast.
Ja veel panin tähele, et korteri mõõtjad aja jooksul hakkavad valetama suurema näidu poole. Mul teises majas mõned elanikud ei taha taadelda oma mõõtjaid. Mõtlesin juba neid pigistama hakata, aga siis avastasin, et püstikus korterite näitude summa hakkas pidevalt ületama kontrollmõõtja näitu. Nii, et inimesed ise karistavad ennast.
Aga näitavad rohkem just seintele sadestunud kihi pärast.
Minuteada ei ole Soomes veemõõtjad kuhugi kaduud. Pakkusin ju lahenduse eelpool välja. Miskipärast kiputakse alati keerulisi ja müstilisi lahenusi-põhjusi otsima. Tegelikult on asi lihtsam, kui keegi arvata oskab: tuleb paigaldada C klassi täpsusega ja õigete parameetritega veemõõtja. Enamus majade peaveemõõtjad on väga vale vooluhulga jaoks ja sealt tulevad suured vahed. Väiksed vahed peavad olema ja need on normaalsed. Sirts, ütle oma maja elanike arv, praeguse veemõõtja parameetrid, veemõõtja toru läbimõõtja, keskmine üldvesi ja ma ütlen sulle millise peamõõtja peaksid peale panema.sirts kirjutas:....... Hetkel vist ei teagi sellele mõistlikku lahendust. Kui siis ehk veemõõdikud üldse ära kaotada. Soomes olla sellest ammu aru saadud.
Meil pandi 17. jaanuaril uus mõõtur majale (Flodis 25).
Ei oska veel midagi kindlat öelda, vaid seda, et päeva keskmine tarbimine vähenes oluliselt 8.6-lt 7.7-le. No siin võib olla põhjusi mitmeid. Vaatab, mis toimub veebruaris. Üldvesi olu 22 m3.
Ei oska veel midagi kindlat öelda, vaid seda, et päeva keskmine tarbimine vähenes oluliselt 8.6-lt 7.7-le. No siin võib olla põhjusi mitmeid. Vaatab, mis toimub veebruaris. Üldvesi olu 22 m3.
See Flodis 25 Dn 25 Qn 3,5 m3/h on parem kindlasti, kui su eelmine, millel oli Qn 10-50 m3/h. Kusjuures ma ootasin 4 kuud, enne kui julgesin hõisata. Kui sa asja paremaks ei saa, siis võib seal olla sada pisiasja, mis vajavad enne likvideerimist.doris kirjutas:Meil pandi 17. jaanuaril uus mõõtur majale (Flodis 25). .....
Kusjuures tihti unustatakse paigaldamisel olulisi pisidetaile: 1) kindlasti kuuluba peamõõtja ette mudafilter, mis peaks paiknema vähemalt 1-2X veemõõtja pikkuset eemal; 2) toruläbimõõdud ei tohi enne mõõtjat suuri "hüppeid" teha; 3) enne ja peale veemõõtjat peab olema min 2X veemõõtja pikkune sirge torulõik jne ..vt joonist:
- Manused
-
- vm_paigaldus.jpg (23.61KiB)Vaadatud 20079 korda
Viimati muutis k24, 08 Veebr 2008 20:31, muudetud 2 korda kokku.
Tänud sulle, k24!
Igati asjalikud nõuanded. Toru läbimõõt teeb ikka suure hüppe küll: majja tuleb jäme toru, aga siis lähe oluliselt väiksemaks. Paigaldati koos mõõturiga. No pikkust enne ja pärast mõõturit pole uurinud. Aga mul on raske midagi seletada, sest valdkond on mulle võõras, meil on haldusfirma ja Tallinna Vesi paigaldab nagu paigaldab. Aga elame-näeme.
Igati asjalikud nõuanded. Toru läbimõõt teeb ikka suure hüppe küll: majja tuleb jäme toru, aga siis lähe oluliselt väiksemaks. Paigaldati koos mõõturiga. No pikkust enne ja pärast mõõturit pole uurinud. Aga mul on raske midagi seletada, sest valdkond on mulle võõras, meil on haldusfirma ja Tallinna Vesi paigaldab nagu paigaldab. Aga elame-näeme.
kui hüpe mõõtjast kaugel ...nt 1+ meetrit, siis pole vast probleemi, aga kui lähemal, siis turbulents hakkab mõõtmistulemust mõjutama.doris kirjutas:....Toru läbimõõt teeb ikka suure hüppe küll: majja tuleb jäme toru, aga siis lähe oluliselt väiksemaks.
Jessas, see pole poolt meetritki!
No ma ei saa aru, kas Tallinna Vesi siis ei tea sellistest asjadest midagi või?
No ma ei saa aru, kas Tallinna Vesi siis ei tea sellistest asjadest midagi või?
Jube hea ikka, kui mõni asjatundja selle puust ja punaseke ette teeb. Nii nagu Doris, pole minagi asjatundja, kuid maadleme selle veega alailma. Nüüd on hea, võtan projekti ette ja ütlen, et nii peab olema ja selline arvesti peab ka olema. Aga kui kallis see mõõdik on?Praegune mõõdik on paigaldatud veefirma kulu, kui tahan midagi paremat, siis ean ehk ise maksma juurde?
Ja veel, et, kas sa oled ise asjatundja, või on sul mõni hea erapooletu spetsialist soovitada, kes nendest veemõõdikutest aimu annaks?
Ja veel, et, kas sa oled ise asjatundja, või on sul mõni hea erapooletu spetsialist soovitada, kes nendest veemõõdikutest aimu annaks?
Ka meie majas kaob iga kuu viie kandi jagu vett.Keskmiselt tarbime 30-35 kanti kuus.Kortereid on üheksa ja kõigil on veemõõtjad,ikkagi on iga kuu 4-5 kanti vett peaveemõõtja näidust puudu.Milline peaveemõõtja meile sobiks?
seda joonist tuleb võtta näitlikuna. uuendasin seda universaalsema vastu. enne oli mõõtja tüüp pele kantud. joonis ise pärineb siit: http://www.tepso.ee/failid/multijet.pdfsirts kirjutas: ....Nüüd on hea, võtan projekti ette ja ütlen, et nii peab olema ja selline arvesti peab ka olema.
anna oma elanike arv või korterite arv ja kuu veekulu ja soovitan sulle midagi. teemas eespool tõin vallin.ee lehelt häid C klassi täpsusega veemõõtjaid - vaata nende poole.sirts kirjutas: Aga kui kallis see mõõdik on?Praegune mõõdik on paigaldatud veefirma kulu, kui tahan midagi paremat, siis ean ehk ise maksma juurde?
ega koolis selliseid asju õpetata. võid mu kodukalt üldvee analüüsi kah vaadata varsti (hetkel see koduka uuenduste tõttu maas) ja ehk saad väheke aimu sellest üldvee ja mõõtmistäpsuse teemast. www.tepso.ee lehel on kah head infot, aga need probleemide lahendused on ...no neid peab väikese eelteadmisega vaatama.sirts kirjutas: ...kas sa oled ise asjatundja, või on sul mõni hea erapooletu spetsialist soovitada, ....
Sulle sobib C täpsusklassiga Qn 2,5 mõõtja. Enamus poodides ei pruugi C olla, aga www.vallin.ee kaudu uuri, et kus saad. Võib juhtuda, et pead ka sisenevat toru mõne meetri jagu peenema vastu vahetama, kuna sinu torule ei pruugi Qn 2,5 mõõtjat olla.nekira kirjutas:Ka meie majas kaob iga kuu viie kandi jagu vett.Keskmiselt tarbime 30-35 kanti kuus.Kortereid on üheksa ja kõigil on veemõõtjad,ikkagi on iga kuu 4-5 kanti vett peaveemõõtja näidust puudu.Milline peaveemõõtja meile sobiks?
Sirt, sinu tarbimine ööpäevas inimese kohta on ca 62 m3. See on natuke vähe ... aga muidu sobib sulle kindlasti Dn 25 Qn 3,5 m3/h. Veelgi parem võiks sulle olla Qn 2,5 m3/h mõõtja, aga selle kohta peaks enne nats uurima, et kindlalt soovitada.sirts kirjutas:Majas 89 inimest, kuu veekulu keskmiselt 165m3.
Nekira ca 51 m3 ööpäevas inimese kohta on veellgi kahtlasem.
No meil n majas mõned üksikud pensionärid ja mõnes korteris elatakse vaid aegajalt. Kirjas on inimesi 89, tegelikult pidevalt elab vähem. Aga üle 168 m3 pole meil kunagi vett kulunud.
väikese keksmise seletus on sul olemas. võib arvata, et hetkemaksimum jääb sul 1,5-2 m3 piirile, aga 2,5 m3 mõõtja vajaks rõhukao arvutust, et surveprobleeme ei tekiks. 3,5 m3 mõõtja sobib kindlalt. Võid mõnelt kohalikult vett projekteerivalt insenerilt uurida 2,5 mõõtja kohta.sirts kirjutas:No meil n majas mõned üksikud pensionärid ja mõnes korteris elatakse vaid aegajalt. Kirjas on inimesi 89, tegelikult pidevalt elab vähem. Aga üle 168 m3 pole meil kunagi vett kulunud.
sirts kirjutas:Majas 89 inimest, kuu veekulu keskmiselt 165m3.
Tehke või tina, aga sellest matemaatikast ei jaga ma tuhkagi.k24 kirjutas: Sirt, sinu tarbimine ööpäevas inimese kohta on ca 62 m3
Tänan k24!
Kas vee vahe korterite veemõõtjate ja peaveemõõtjate vahel võib olla tingitud korterite ebavõrdsest vee tarbimisest?Meil majas 4 korterit tarbib alla kandi ja isegi 400 l kuus vett,nad on pensionärid.Aga üks pere tarbib isegi 8kanti kuus.Kas see võiks olla põhjuseks?Kindlasti on tehtud arvutusi,palju umbes kuluks inimese peale vett kuus.Olete sellise infoga kursis?Tänan!
Kas vee vahe korterite veemõõtjate ja peaveemõõtjate vahel võib olla tingitud korterite ebavõrdsest vee tarbimisest?Meil majas 4 korterit tarbib alla kandi ja isegi 400 l kuus vett,nad on pensionärid.Aga üks pere tarbib isegi 8kanti kuus.Kas see võiks olla põhjuseks?Kindlasti on tehtud arvutusi,palju umbes kuluks inimese peale vett kuus.Olete sellise infoga kursis?Tänan!
Njah, sedasama arvutasin minagi siin edaspidi ja tagurpidi, nagu pimeloomgi, et kuidas 165m3 89ga jagades saab 62m3 inimese kohta. Mina saan 1,85.
Minu pang . Jutt muidugi liitrist, ehk siis 62 l inimese kohta ööpäevas.sirts kirjutas:Njah, sedasama arvutasin minagi siin edaspidi ja tagurpidi, nagu pimeloomgi, et kuidas 165m3 89ga jagades saab 62m3 inimese kohta. Mina saan 1,85.
Piirkonniti see väheke erineb, aga Haapsalu keskmine on mõnda aega olnud ca 75 l/in/ööp ja Eesti keskmine ca 110 l/in/ööp. Pakun, et Rakveres on see enam-vähem sama, mis Haapsalus, aga arvuta see ise välja. Andmed saad aadressilt http://pub.stat.ee/ või küsi oma veevärgist järele - nad on selle kindlasti välja arvutanud.nekira kirjutas:....Kindlasti on tehtud arvutusi,palju umbes kuluks inimese peale vett kuus.Olete sellise infoga kursis?Tänan!
Arvutada seda on mõtetu, sest inimesed ja sissetulekud on erinevad. Keskmine inimene tarvitab meil 3-4m3/kuus. Meil on inimesi, kes tarvitab 1m3/kuus ja on inimene, kes 18 m3/kuus