Mure suurte rahaliste kuludega

Üldised teemad ühistu majandamisest

Moderaator:Heino

Vasta
MariaL
Üüriline
Üüriline
Mure suurte rahaliste kuludega

Postitus Postitas MariaL » 06 Nov 2007 09:11

Tere,

Kuna olen peaaegu kogu elu elanud eramajas, siis ei ole varem eriti KÜ-ga kokku puutunud. Seega ka palun Teilt abi ja nõustamist.
Ostsime elukaaslasega kuu aega tagasi korteri Harjumaale, olles korterile teisteks omanikeks. Majaga on selline lugu, et mõni aasta tagasi ostis üks arendusfirma vana büroohoone ning rekonstrueeris selle korterelamuks ning hakkas sinna kortereid müüma.
Hakkasin kohe alguses KÜ kohta uurima, kuid kuna juhatuse esimees on umbvenelane, siis palju informatsioooni ma ei saanud, ainult seda, et pean veenäidud esitama kuu lõpus ning Talle postkasti ostu-müügilepingu esilehekülje koopia toimetama.
Probleemid algasid eile, kui meie postkasti jõudis üüriarve summas 4500 krooni, millelt leidsin järgmised küsimusttekitavad olud -
- Elektritariif on täpselt sama, mis oli eelmises kodus, kuid tarbimine millegi pärast kaks korda suurem kui varem. Selgituseks mainin ka, et ise küll ei kujuta ette, et oleme äkitselt hakanud topeltenergiat kasutama!
Elektrinäitusid ei saa me ise ka kuidagi kontrollida, sest meil pole võtit, et elektrikappi pääseda. Siit ka küsimus, kas meil on õigus oma elektrinäitusid ise näha ja kontrollida?
- Arve peal on märgitud ruutmeetri järgi arvestatud hooldus-ja remondikulud. Hooldus kokku 312.- 6kr/m2. (Uurisin siin foorumis ringi, tundub vist olevat normaalne.) Kuid arve peal on märgitud ka Remondikulud 15kr/m2, kokku 781.-. Nii palju, kui lõpuks suutsin välja uurida, anti mulle mõista, et seda tuleb iga kuu tasuda ning see on pangalaenu tasumiseks, mis on võetud 15ks aastaks. Siit tekib küsimus, miks on pidanud KÜ võtma nii palju laenu, kui inimesed ostsid endale arendaja käest korda tehtud maja koos uute korteritega?
- Arvele on lisatud 2000.- kellegi võlga, kuid eilse kuupäeva seisuga koostatud nimekirjas eelmisi omanikke võlgnikena kirjas pole. Pöördusin koheselt esimehe poole, tulemuseks venekeelne põiklev selgitus, millest ma targemaks ei saanud.

Sellele lisaks pole mulle näidatud mitte ühtegi põhi-ega eeskirja, majandusaruannet või muud seesugust. Keegi pole mul palunud kusagile alla kirjutada ega midagi. Eelmised omanikud ei iitsatanudki, et kogu majal lasub mingi üüratu laen.
Loodan, et keegi on nii kena, ja selgitab mulle olukorda.

Ette tänades,

Maria

tähelepanelik
Revident
Revident

Re: Mure suurte rahaliste kuludega

Postitus Postitas tähelepanelik » 06 Nov 2007 11:10

Esiteks peaks kõikidel korteriomanikel olema koopia nii põhikirjast kui kodukorrast. Teiseks jääb arusaamatuks kuidas on teil sõlmitud leping Eesti Energiaga. Meil on iga korteriomanik iseseisvalt lepingu sõlminud, ilmselt on teil korteriühistu lepingu sõlminud ning jagab kulud korterite vahel, mis ei tähenda aga seda, et teil pole õigust näitu kontrollida. Ülejäänud küsimustele peaks vastuse andma põhikiri, kulutuste jagamise kohta peaks olema seal viide, kui ei, paluge üldkoosoleku protokolli kus on otsus pangalaenu kohta.

MariaL
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas MariaL » 06 Nov 2007 11:24

Kirjutasin pöördumise KÜ juhatuse esimehele põhikirja ja majandusaruande koopia saamiseks.
Küsisin ka elektrinäitude kohta.
Vaatame, mis saab!:)

Tänud!

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 06 Nov 2007 21:27

Selliste situatsioonide puhul paneb mind alati imestama inimeste naiivsus korterite ostul. Mispärast ei uurita kunagi midagi naabrite käest? Meil suvilas ostis niimoodi laudadest kokku klopsitud väliselt korraliku majakese, mis oli ehitatud otse maapinnale, minu naaber. Ja nüüd ei tea, mis sellega teha.
Ja kõikide maksete kohta peaks ka uurima naabrite käest. Mul on kogemusi ühistuga, kus esimees ei tee väljagi sinu palvetest. Tal on kitsas ring teda toetavaid inimesi ja teised ei käi koosolekulgi. Ja kuna aastaid on tehtud mustalt maksmisi, siis ei saa pöörduda ka kohtu poole. Saad kaela veel maksmata maksud.

Vasta