Prügimajandus
Moderaator:Heino
75 korteriga majal on 2 240l prügikonteinerit mida tühjendatakse kolm korda nädalas. Meie arust on kõik OK.
Eelmisel nädala sain Ragnsellsist kirja, kus väidetakse Tallinna LVK määrusele tuginedes järgmist:
1. paigaldavad meile 600l paberi ja papi konteineri,
2. paigaldavad biolagunevate jäätmete 240l konteineri.
Kõik see maksab ja kui eelpool toodud konteineritesse on pandud midagi muud, siis maksustatakse see kui tühisõit ja käsitletakse kui segajäätmeid, ehk teenus läheb meile kallimaks.
No kuidas kuradi moodi ma panen ca 150 inimest prügi sorteerima, vastavalt koguma ja õigesse konteinerisse panema?? On kellelgi kogemusi?
Eelmisel nädala sain Ragnsellsist kirja, kus väidetakse Tallinna LVK määrusele tuginedes järgmist:
1. paigaldavad meile 600l paberi ja papi konteineri,
2. paigaldavad biolagunevate jäätmete 240l konteineri.
Kõik see maksab ja kui eelpool toodud konteineritesse on pandud midagi muud, siis maksustatakse see kui tühisõit ja käsitletakse kui segajäätmeid, ehk teenus läheb meile kallimaks.
No kuidas kuradi moodi ma panen ca 150 inimest prügi sorteerima, vastavalt koguma ja õigesse konteinerisse panema?? On kellelgi kogemusi?
Re: Prügimajandus
Paberiga pole probleemi, meil juba kolm aastat. Alul tekkisid probleemid:
topiti praost sisse pappkasti osi, mis jäid püsti sisse ja oligi konteiner täis. Nüüd on meil paberikonteiner lahtine, st. mitte lukus ja hoopis parem on pabereid ladustada. Jah, on olnud paar juhtumit, kus konteineri lukku ei viitsita lahti keerata ja sinna pannakse olemeprügi kott, aga majahoidja siis sätib ringi.
NB! Soovitan sõmida leping nii, et paberkonteiner tühjendatakse helistamise peale, mitte regulaarselt. See pole küll kallis, aga pole ju mõtet. Meil täitub ta heal juhul kvartali jooksul, kui sedagi. Kui korralikult saab ladustada, siis mahub sinna täitsa palju.
Biojäätmetega teeks ma nii, et kellel on leiva-saia ülejääke, pangu, kõik ülejäänud ollused olemekonteinerisse. Sest kohe tekivad lisakulud ühekordsete kottide kasutamise või siis konteineri pesu eest. Kõige parem, kui nad suuri lisakulusi ei taha, ärgu pangu üldse sinna midagi. Mina kavatsen seda liini minna. Kui ikka prügiveo kulud oluliselt suurenevad, lõpetavad ära. Jääb ainult konteineri rent, mis pole sugugi väike.
Aga te saate ikka hästi läbi. Meil 48 korterit ja kaks 0,8 m3 konteinerit + paberkonteiner. Kaks tühjendust nädalas. Alul alustasime ühega, aga siis käis juhatusel tants konteineri ümber. Ära viskas. Vahel pole päris täis, aga kui keegi remonti teeb või suurpuhastust, siis ajab üle.
topiti praost sisse pappkasti osi, mis jäid püsti sisse ja oligi konteiner täis. Nüüd on meil paberikonteiner lahtine, st. mitte lukus ja hoopis parem on pabereid ladustada. Jah, on olnud paar juhtumit, kus konteineri lukku ei viitsita lahti keerata ja sinna pannakse olemeprügi kott, aga majahoidja siis sätib ringi.
NB! Soovitan sõmida leping nii, et paberkonteiner tühjendatakse helistamise peale, mitte regulaarselt. See pole küll kallis, aga pole ju mõtet. Meil täitub ta heal juhul kvartali jooksul, kui sedagi. Kui korralikult saab ladustada, siis mahub sinna täitsa palju.
Biojäätmetega teeks ma nii, et kellel on leiva-saia ülejääke, pangu, kõik ülejäänud ollused olemekonteinerisse. Sest kohe tekivad lisakulud ühekordsete kottide kasutamise või siis konteineri pesu eest. Kõige parem, kui nad suuri lisakulusi ei taha, ärgu pangu üldse sinna midagi. Mina kavatsen seda liini minna. Kui ikka prügiveo kulud oluliselt suurenevad, lõpetavad ära. Jääb ainult konteineri rent, mis pole sugugi väike.
Aga te saate ikka hästi läbi. Meil 48 korterit ja kaks 0,8 m3 konteinerit + paberkonteiner. Kaks tühjendust nädalas. Alul alustasime ühega, aga siis käis juhatusel tants konteineri ümber. Ära viskas. Vahel pole päris täis, aga kui keegi remonti teeb või suurpuhastust, siis ajab üle.
on kellelgi kogemus biojäätmete konteineriga, sest see tuuakse igal juhul. Nädalavahetusel plaanin vastavad määrused lugeda.
http://www.ragnsells.ee/index.php?page=218
Lae alla see pdf fail, seal on üksikasjalikult ära loetletud mida võib, mida mitte.
Lae alla see pdf fail, seal on üksikasjalikult ära loetletud mida võib, mida mitte.
Heino, pne see teave failihaldusesse
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
Pean ennast ühiskonna- ja keskkonnateadlikuks inimeseks ja tean mis on biojääde ja mainitud failiga olen ka tuttav.
See mis mind huvitab, on see kas biojäätmete sorteerimine tegelikus elus toimib koreterelamutes või me maksama pidevalt tühiväljasõitude eest ehk millised kogemused on sellega teisetel KÜ-del?
See mis mind huvitab, on see kas biojäätmete sorteerimine tegelikus elus toimib koreterelamutes või me maksama pidevalt tühiväljasõitude eest ehk millised kogemused on sellega teisetel KÜ-del?
Meil 60 krt maja ja sorteerimine toimib hästi. Kogume paberit/pappi ja pakendit. Konteineris on õiged asjad ja täituvad aina paremini. Õnneks on meie linnavalitsus niipalju mõistlik olnud, et pole biolagunevate jäätmete sorteerimise kohustust kehtestanud.
Kogumise toimima hakkamiseks olen: teinud küsitluse, kirjutanud korduvalt ja jaganud seda Ragn-Sellsi vene/eesti keelset infolehte sorterimise kohta. Kusjuures minu 2005 küsitlus näitas, et paberit ja pakendit ollakse nõus meelelde koguma, aga biolagunevat mitte ja kortermajas on see ka täiesti arusaadav.
Kogumise toimima hakkamiseks olen: teinud küsitluse, kirjutanud korduvalt ja jaganud seda Ragn-Sellsi vene/eesti keelset infolehte sorterimise kohta. Kusjuures minu 2005 küsitlus näitas, et paberit ja pakendit ollakse nõus meelelde koguma, aga biolagunevat mitte ja kortermajas on see ka täiesti arusaadav.
Meie majas põhiliselt ahi-ja pliidiküte,pääsesime küll paberi-ja papijäätmete kogumisest, kuid biolagunevatest mitte.Oktoobrist tuleb siis
140-l konteiner, eks siis näis kuidas see toimima hakkab.Biolagunevad peavad olema-iseasi mida sinna pannakse toiduainete hinnad on ju koguaeg kasvavas tempos-inimesed ei osta nii palju toitu,et see veel riknema peaks-meil valdavalt eakad inimesed.
140-l konteiner, eks siis näis kuidas see toimima hakkab.Biolagunevad peavad olema-iseasi mida sinna pannakse toiduainete hinnad on ju koguaeg kasvavas tempos-inimesed ei osta nii palju toitu,et see veel riknema peaks-meil valdavalt eakad inimesed.
määrusega on ettenähtud, et tühjendatakse mitte vähem kui korra nädalas. Täis või tühi - ikka maksa
No mul viskas nüüd Cleanaway üle: 27. septembril käisid konteinerivälist prahti viimas, palju polnud, aga ei saa jätta ju vedelema. Elanik lammutas väikese kapi. Kokku oli kaks külge 1.7 * 0.6, kaks lükandust samas mõõtmes ja kapi tagune vineersein. Riiuleid polnud, oli üliriiete kapp. Hindasin umbes 0.2 m3. Meil range kontroll, et keegi salaja ei tooks, sest iga elanik maksab ise oma suurekaliibrilise prahi eest. Kõik OK! Kodune juhatuse liige jälgis mängu. Tuli arve ja mis ma loen 1 m3 prahti. Mulle tehti selgeks, et maksab see, kui palju koli autos ruumi võtab. Ma ei tea, kas viit lauda õnnestub sättida nii risti-rästi, et maht oleks 1 m3. Kui kapp kokku panna, siis ilmselt küll. Ju nad siis panid kapi enne kokku tagasi ja siis tõstsid autole. No mida teha?
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Ei olegi midagi teha.
Meie kogume nüüd rõõmsalt ka toidujäätmeid eraldi.
Meie kogume nüüd rõõmsalt ka toidujäätmeid eraldi.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
Sain Cleanawaylt oma pretensioonile vastuse, tegelt kangutasin välja, sest vabatahtlikult ei vastanud keegi. Ja mis ma loen:
"Käesolevaga teatame, et autojuht on kirjapannud 1m3 ja kindlasti ei saa üks riidekapp olla 0,2 m3 Järgmine kord palume tellimisel kirja panna kindel kuupmeetri kogus, mida me võime võtta ja selle alusel autojuht võtabki ainult selle kindla koguse ja kui jäätmeid on rohkem, siis need jäävad lihtsalt maha. Kahjuks peame teatama, et arve ..... kuulub tasumisele."
Kirja pilt muutamata.
NB! kliendihaldur teab täpselt, et sellist kappi pole olemas. Aga mina ju nägin ja tean täpselt mitu lauda seal oli. Omal oliveel häbi, et sellise köksi pärast pidin veo tellima.
Enne tõuseb päike solgiämbrist, kui õigus võidule pääseb.
"Käesolevaga teatame, et autojuht on kirjapannud 1m3 ja kindlasti ei saa üks riidekapp olla 0,2 m3 Järgmine kord palume tellimisel kirja panna kindel kuupmeetri kogus, mida me võime võtta ja selle alusel autojuht võtabki ainult selle kindla koguse ja kui jäätmeid on rohkem, siis need jäävad lihtsalt maha. Kahjuks peame teatama, et arve ..... kuulub tasumisele."
Kirja pilt muutamata.
NB! kliendihaldur teab täpselt, et sellist kappi pole olemas. Aga mina ju nägin ja tean täpselt mitu lauda seal oli. Omal oliveel häbi, et sellise köksi pärast pidin veo tellima.
Enne tõuseb päike solgiämbrist, kui õigus võidule pääseb.
Minu puhul oli sama lugu. Firma oli teine, Adelan ja pähe määriti olematu ehituspraht
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
Ikka sorteerimisest.
Viimsi vallas teenindab Cleanaway ja seal tehti selgeks, et pakenditaara äravedu ei maksa midagi, kuna seda toteeritakse riigi poolt. Selge see, alles ju hinnad tõusid, kuna pakendile lisati hinda, kuna see kuulus tagastamisele/utiliseerimisele jne.
Nüüd loen Cleanaway kodukalt, et 0,6 - 0,66 Joogitaara konteineri tühjendus maksab 45 eek + 50 eek kuurent. No tere lell! Kõigepealt võetakse piima pakendi eest kõrgemat hinda ja siis peab inimene veel maksama lisaraha, et see saaks ära viia.
Saan aru, et riik toteerib, aga igaks juhuks küsitakse elanikelt ikka äraveo raha.
Viimsi vallas teenindab Cleanaway ja seal tehti selgeks, et pakenditaara äravedu ei maksa midagi, kuna seda toteeritakse riigi poolt. Selge see, alles ju hinnad tõusid, kuna pakendile lisati hinda, kuna see kuulus tagastamisele/utiliseerimisele jne.
Nüüd loen Cleanaway kodukalt, et 0,6 - 0,66 Joogitaara konteineri tühjendus maksab 45 eek + 50 eek kuurent. No tere lell! Kõigepealt võetakse piima pakendi eest kõrgemat hinda ja siis peab inimene veel maksama lisaraha, et see saaks ära viia.
Saan aru, et riik toteerib, aga igaks juhuks küsitakse elanikelt ikka äraveo raha.
Väikeste majade puhul on meie prügiseadus otse sigadus. Oma maja najal on tunne, et riik lausa kasvatab kuritegevust. Näiteid selle kohta võib kuhjaga tuua.
Mul pole konteineritki kuskile panna, muust asjast rääkimata.
Mul pole konteineritki kuskile panna, muust asjast rääkimata.
- Heino
- Administraator
- Kontakt:
Meil on ka väikse maja kohta nagu prügimägi.
Kui oleks minu teha, siis:
paneksin korterelamute vahele 4 - 5 maja peale suure sisterni, kus iga asja jaoks oma avavus, sest kes on teadlik inimene ja peseb oma pakendid ja paneb kuhu vaja, siis ta seda ka teeb ja 20 m kõndida pole tema jaoks probleem. Kes ei pese ja viskavad üldkonteinerisse, selle jaoks ei muutu midagi. Sama nende totrate biojäätmetega. Las inimesed vähe haaval harjuvad. Probleem on muidugi see, et firma ei teeni konteinerite renti ja muude juurdekirjutistega.
Kui aga läheb ikkagi majadele need tünnid kohustuslikuks, siis, kui minister autojuht leiab, et sisu ei vasta nõuetele, EI TOHIKS ta sisu ka ära viia, tuleks ühistu juhatusega kontrollida, kas ikka on nii. Vastasel juhul tühjendavad nad tünni ka kirja panevad, et sisu ei vasta ja arved küündivad pilvedeni. Kui sisaldab pahna, siis kõik olmekonteinerisse ja asi ants.
paneksin korterelamute vahele 4 - 5 maja peale suure sisterni, kus iga asja jaoks oma avavus, sest kes on teadlik inimene ja peseb oma pakendid ja paneb kuhu vaja, siis ta seda ka teeb ja 20 m kõndida pole tema jaoks probleem. Kes ei pese ja viskavad üldkonteinerisse, selle jaoks ei muutu midagi. Sama nende totrate biojäätmetega. Las inimesed vähe haaval harjuvad. Probleem on muidugi see, et firma ei teeni konteinerite renti ja muude juurdekirjutistega.
Kui aga läheb ikkagi majadele need tünnid kohustuslikuks, siis, kui minister autojuht leiab, et sisu ei vasta nõuetele, EI TOHIKS ta sisu ka ära viia, tuleks ühistu juhatusega kontrollida, kas ikka on nii. Vastasel juhul tühjendavad nad tünni ka kirja panevad, et sisu ei vasta ja arved küündivad pilvedeni. Kui sisaldab pahna, siis kõik olmekonteinerisse ja asi ants.
Mina saan ragnsellsist kirju, et teie konteinerites oli 40 % ulatuses midagi muud. Seni mingeid rahalisi karistusi pole tehtud,
Minul tekkib segadus seoses korterite arvuga,ühes artiklis lugesin välja et alla kümne korteriga ühistul pole vaja muretseda 5 eri konteinerit.Mul on 8 korterit ja ei saagi aru mis tegema pean.Asulas on pakendi ja papi kogumis koht olemas,küll jääb see meie majast kvartali võrra eemale.Samas oleks nii kallis maksta kõigi viie konteinerite tühjendamise eest.Segadust kui palju ..
- Heino
- Administraator
- Kontakt:
Kohe nii kirjutavatki? Täitsa haiged.ergon kirjutas:Mina saan ragnsellsist kirju, et teie konteinerites oli 40 % ulatuses midagi muud. Seni mingeid rahalisi karistusi pole tehtud,
See asi on ikka väga debiilseks aetud.
Jäätmevedu korraldab kohalik omavalitsus. Tutvu teie valla jäätmeveo eeskirjadega.hei5 kirjutas:Minul tekkib segadus seoses korterite arvuga,ühes artiklis lugesin välja et alla kümne korteriga ühistul pole vaja muretseda 5 eri konteinerit.Mul on 8 korterit ja ei saagi aru mis tegema pean.Asulas on pakendi ja papi kogumis koht olemas,küll jääb see meie majast kvartali võrra eemale.Samas oleks nii kallis maksta kõigi viie konteinerite tühjendamise eest.Segadust kui palju ..
Mind häirib see, et inimesed, teades, et prügi eest tuleb maksta, püüavad oma prügi võõrasse konteinerisse sokutada. Meie majas keegi mööblit ei vaheta, aga välja visatud mööbli hunnik aina kasvab. Lased ära viia ja järgmisel päeval on jälle kuskilt midagi toodud. Samas kõrvalasuval samasugusel majal üldse hunnikut ei teki. Sinna ebamugav viia. Palka kas või valvuri maja asukoha pärast.
Isegi 2 autokoormat ehitusprahti on toodud. Ajasid nii ruttu maha, et pealnägija ei jõudnud auto numbrit üles kirjutada.
Kui oleks lihtsalt prügimaks ja firmad koos omavalitsusega valiks kohad, kuhu panna kõik vajalikud konteinerid ja vastavalt vajadusele neid tühjendaks, oleks ka looduse reostamine lõppenud. Aga nüüd ei saa enam metsa minnagi. Kõik kohad prügi täis.
Isegi 2 autokoormat ehitusprahti on toodud. Ajasid nii ruttu maha, et pealnägija ei jõudnud auto numbrit üles kirjutada.
Kui oleks lihtsalt prügimaks ja firmad koos omavalitsusega valiks kohad, kuhu panna kõik vajalikud konteinerid ja vastavalt vajadusele neid tühjendaks, oleks ka looduse reostamine lõppenud. Aga nüüd ei saa enam metsa minnagi. Kõik kohad prügi täis.