Kas keegi aitas selle seadusepügala lihtinimese keelde tõlkida? Kuidas see reaalsuses toimub?
§ 9. Korteriühistu nõudeõiguse tagamine
(1) Korteriühistu liikmed tagavad korteriomandi eseme mõtteliste osade majandamise kulude nõuded korteriühistu kasuks osamaksu kuuekordses ulatuses korteriomandi arvel hüpoteegiga esimesele vabale järjekohale.
kas võlglasi saaks ennetada?
Moderaator:Heino
-
- Juhatuse liige
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 3 korda
- Kontakt:
Re: kas võlglasi saaks ennetada?
Nii nagu mina olen sellest aru saanud, siis Korteriühistuseaduse §9 Korteriühistu nõudeõiguse tagamise mõte on selles, et korteriühistul on õigus nõuda oma liikmelt nõuete tagamiseks hüpoteegi seadmist ja seda esimesele vabale kohale.maaali kirjutas:Kas keegi aitas selle seadusepügala lihtinimese keelde tõlkida? Kuidas see reaalsuses toimub?
§ 9. Korteriühistu nõudeõiguse tagamine.
Praktikas tähendab see seda, et korteriühistul on õigus pöörduda oma liikme poole nõudega, et viimane pöörduks avaldusega kinnistusregistrisse, et tehtaks kinnistusraamatusse tema kinnisasja kohta märge hüpoteegi seadmise kohta korteriühistu kasuks ja seda nõuete tagamiseks.
Sisuliselt võib see tähendada seda, et korteriühistu üldkoosolek võtab vastu vastavasisulise otsuse ja korteriomanik peaks siis selle nõudmise tõttu pöörduma vastavasisulise avaldusega kinnistusregistrisse.
Aga usun, et omal ajal (1995), mil Korteriühistuseadust koostati mõeldi selle paragrahvi all mõju, millega ära hoida korteriühistute pankrotte. Paragrahv peaks andma võimaluse korteriühistule kiireima sissenõudmise hüpoteegi kaudu kui liikmed jäävad majandamiskulude eest mittemaksmise tõttu võlgnevusse. Sealt ka sellesama paragrahvi lõige 2, kolmekuuline etteteatamisaeg, nõude rahuldamise kohta.
Teada on ju, et kui hakata kohtu kaudu võlgnevust sisse nõudma, siis võib vaidlus aastateks kujuneda, aga korteriühistu võib selle aja jooksul pankrotti minna.
Olen nii mitmeltki juristilt kuulnud, et KÜS nõudeõiguse tagamise paragrahv praktikas millegipärast ei toimi.
Hea meelega loeks kellegi sellekohasest praktikast.