Korteriomanike ühisuse loomine

See alafoorum on suletud.

Moderaator:Heino

Suletud
Kasutaja avatar
Elli
Üüriline
Üüriline
Kontakt:
Korteriomanike ühisuse loomine

Postitus Postitas Elli » 23 Apr 2007 13:11

Kas oleks võimalik saada korteriomanike ühisuse loomise kohta ka sellist korralikku ülevaadet nagu seda on ühistu kohta, st et kuidas luuakse, kuidas toimub Valitseja valimine ( kas on vajalik notariaalselt selle tõestamine), vajalikud dokumendid selle moodustamisel. Ainult korteriomandiseaduse lugemisega ei ole võimalik korteriomanike ühisust luua, kuna seal ei selgitata seda põhjalilkult.
Palun korteriomanike ühisust mitte segi ajada tegutsemisega ühise lepingu alusel( erinevad valitsemise vormid).

Kasutaja avatar
Metsakooli
Üüriline
Üüriline

Re: korteriomanike ÜHISUSE loomine

Postitus Postitas Metsakooli » 23 Apr 2007 13:29

Ma ei saa nüüd küll vahest aru. Ka korteriühistu on korteriomanike ühisus. Kui te pole korteriühistut loonud on teil korteriühisus ikkagi olemas, seda ei olegi vaja luua, see on lihtsalt termin mis tähendab korteriomanike vahelisi õigussuhteid, olenemata vormist. Kui te tahate asju ajada valitseja kaudu siis kutsuge kokku korteriomanike koosolek valige valitseja ja andke talle vastavad volitused teie esindamiseks. Tehke samas endale selgeks ka sellise valitsemise miinused. Korteriühisus juhindub oma tegevuses Korteriomandiseadusest kuid korteriühistu Korteriühistuseadusest mis võimaldab tunduvalt lihtsamalt asju otsustada. Juriidiline isik puudub ning laenu Te ei saa jne jne

Kasutaja avatar
Elli
Üüriline
Üüriline
Kontakt:

Postitus Postitas Elli » 23 Apr 2007 13:51

Ma tean neid erinevusi, aga meie maja elanikele on hetkel kõige sobivam valitsemise vorm ühisus.Kui ma viitasin korteriomandiseadusele , millest ma järeldasin, et kõik majad kus ei olnud veel moodustatud ,muutusid peale korteriomandiseaduse jõustumist automaatselt ühisusteks ning see seadus kehtib ka vallasvarale aga mulle on öeldud , et iseenesest ei teki midagi, et peab ühisuse looma aga ma ei ole senini leidnud ühtegi inimest kes oleks võimeline mulle selle loomise algusest lõpuni ära selgitama.

Kasutaja avatar
Metsakooli
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Metsakooli » 23 Apr 2007 14:01

Nii seletan lähemalt :D Ühisust ei ole vaja luua. Kui on maja kus on korterid ja korteriomanikud on olemas ka nendevahelised õigussuhted ehk siis korteriomanike ühisus. Korteriomanikud otsustavad ise kuidas neid kaasomandiga seotud õigussuhteid korraldada ja selleks on erinevaid võimalusi. 1. Moodustada korteriühistu; 2. Korteriomanike üldkoosoleku otsuste kaudu mida viib ellu valitseja; 3. Korteriomanike vahelise kokkuleppega. Viimased kaks ei ole juriidilised isikud. Niisiis korteriomanike ühisust ei asutata, moodustata ega algatata muul viisil, vaid korteriomanike ühisuse mõiste korteriomanike vaheliste kaasaomandiesemega seotud õigussuhete nimetamiseks võeti kasutusele 01.07.2002 jõustunud korteriomandiseaduse redaktsiooniga.
Viimati muutis Metsakooli, 23 Apr 2007 15:24, muudetud 1 kord kokku.

Kasutaja avatar
Elli
Üüriline
Üüriline
Kontakt:

Re: Korteriomanike ühisuse loomine

Postitus Postitas Elli » 23 Apr 2007 14:27

No nii, naljaks et sellest ei taha kuidagi aru saada meie vallavalitsus ja oü kelle tegevjuht on ise lasknud ennast valitsejaks valida ja majandanud senini meie rahadega kuni hakkasime huvi tundma rahade liikumise kohta st kuhu ja kui palju kulutatud ning kui palju alles.Nüüd on jutt lühike, oü on äriühing ning äriühingu tegevus on firma saladus ning meil ei ole mingit õigust nõuda majandusaasta aruannet. Kõige kummalisem on see, et Tarbijakaitseametis ning Energiaturu Inspektsioonis töötavad inimesed ei tee vahet nendel kolmel valitsemisvormil.

Kasutaja avatar
Metsakooli
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Metsakooli » 23 Apr 2007 14:39

No tehke koosolek ja määrake/valige/palgake uus valitseja. Pange täpselt paika tema õigused ja kohustused jne. Kuid mina olen endiselt seisukohal, et ainus viis asju normaalsuselähedaselt otsustada ja kulusid piirata on korteriühistu asutamine.

Kasutaja avatar
Elli
Üüriline
Üüriline
Kontakt:

Postitus Postitas Elli » 23 Apr 2007 14:50

Jah me teame seda aga hetkel ei ole see võimalik, kuna majas on 12 korterit milledest pooled on erastatud ja pooled valla omad. Ühisuses omab iga omanik ühe hääle olenemata korterite arvust ning see ongi põhjuseks miks me enne ei soovi ühistut kui kõik korterid on ära erastatud. Ühistu puhul ei oma me üldse mingit otsustamisõigust vaid oleme sunnitud alluma valla tahtele. Meie vallavalitsust ei huvita kohalike elanike toimetulek, seega ei ole ka meie huvitatud nende tahte järgi elamisest. Kurb aga tõsi.

Kasutaja avatar
Metsakooli
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Metsakooli » 23 Apr 2007 15:09

Ma ei saanud sellest loogikast küll mitte midagi aru kuid soovitan lugeda KÜS §11 ja §17 läbi.
Veel soovitan lugeda: http://www.neti.ee/cgi-bin/cache?url=ht ... p%3Fid=784

Kasutaja avatar
Elli
Üüriline
Üüriline
Kontakt:

Postitus Postitas Elli » 23 Apr 2007 15:27

No ühistus omab ju iga korter ühte häält otsuste vastuvõtmisel st hääletamisel (kui ühes majas on omanikul nt kolm korterit siis on tal ka kolm häält) aga ühisuses on vaatamata sellele, et omanik omab kolme korterit on tal ikkagi üks hääl.
Jummel küll , kui saaks kuidagi selle otsa lahti harutada, ehk hakkaks normaalselt edasi hargnema.

Oi tänan, need viited mulle meeldisid, ikkagi oleme meie neist asjust õigesti aru saanud ning hetkel toimub haldusfirmapoolne meie lollitamine, et ei peaks meile aru andma , kuhu on paigutatud meie hooldusrahad.

Muutis Heino: Topelt postitamine on keelatud. Reeglid!!!

Kasutaja avatar
Metsakooli
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Metsakooli » 23 Apr 2007 15:59

Tore kui sain abiks olla.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 23 Apr 2007 18:57

Mina leian küll, et hoopis ühisus on see, millega ei taheta arvestada. Ühistu loomist ei saa aga keegi takistada.
Korteriühistu asutamine toimub mittetulundusühingute seaduses ettenähtud korraskorteriomanike enamuse otsuse alusel, kui sellele enamusele kuulub korteriomandi eseme mõtteliste osade kaudu suurem osa ehitisest ja maatükist.
Seega lööge kokku ruutmeetrid ja kui neid on ühistut soovivail rohkem, siis saate ära asutada.

Ühistus on igal juhul lihtsam ja loogilisem asju ajada, ühisusele võib kõiksugu jama kaela väänata, ühistus on kõik selgem, uigi jah - tegemist on ka rohkem.
Ja ärge laske end valla või hak'ldajl lollitada. Võtke üldkoosolek kokku ja otsustage ära KÜ asutamine. Siis saatke teade ühistu moodustamise kohta ka valda ja haldajale ja nõudke dokumentatsiooni ja remondirahade üleandmist. Loomulikult tuleb kohe ka kõik vormistada registris.
Ja ongi teil ühistu moodustatud. Vallale kuuluvad korterid maksavad siis juba ühistule ja alluvad ühistu reeglitele.
Huvitav lugu - tavaliselt on omavalitsus huvitatud, et saada kortermajad kaelast ära

Suletud