Korteriühistu üldkoosolekul võõrad isikud

Korteriühistu juhatuse, üldkoosoleku ja teised teemad

Moderaator:Heino

Vasta
Luule
Üüriline
Üüriline
Korteriühistu üldkoosolekul võõrad isikud

Postitus Postitas Luule » 20 Mär 2008 13:45

Kas K/Ü üldkoosolekule võib üks juhatuse liige endaga kaasa võtta väljaspoolt kü võõra isiku , nimetades teda enda juristiks. Mismoodi peavad käituma teised kü liikmed ja juhatus.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Re: Korteriühistu üldkoosolekul võõrad isikud

Postitus Postitas sirts » 20 Mär 2008 15:02

Üldjuhul kõrvalised isikud üldkoosolekul ei viibi. Kui ta saab teistelt ühistu liikmetelt nõusoleku üldkoosolekust osa võtta, siis pole see keelatud. See aga ei tähenda, et ta võiks koosolekul sõna võtta või sekkuda vaidlustesse jne.
Üldkoosolekule niiöelda esineja kutsumine pole keelatud, kuid siis on see kirjas päevakorras ja teatavaks tehtud üldkoosoleku kutsetel. Kutsujaks on sellisel juhul juhatus, kes ju ka üldkoosoleku kokku kutsub.
Seda olukorda on püütud muuuta nii, et ühistu liige võib enda asemel volitada üldkoosolekul osalema ja enda eest otsustama ükskõik kelle, keda ta usaldab. Kuid minu teada pole see veel seadusesse jõudnud.

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 20 Mär 2008 17:07

KÜS §10 1. Osalemine üldkoosolekul
Üldkoosolekul võib osaleda ja hääletada korteriühistu liige või tema esindaja, kellele on antud lihtkirjalik volikiri. Esindajaks võib olla korteriomaniku abikaasa, täisealine perekonnaliige, korteri kaasomanik või teine ühistu liige

MTÜS § 18. Üldkoosolek
(1) Mittetulundusühingu kõrgeimaks organiks on selle liikmete üldkoosolek. Üldkoosolekus võivad osaleda kõik mittetulundusühingu liikmed, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti.

...ehk KÜS annab lõpliku loetelu esindajatest ja osalejate täpsustuse annab põhikiri.

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 20 Mär 2008 22:41

Kahjuks jälle kipuvad inimesed nõu andma süvenemata asja sisusse. Mul on juristidega olnud palju kokkupuuteid. Ja mulle nad kunagi pole hakkanud nõu andma tutvumata kõikide asjaoludega. Üks asi on seadused, teine asi on elu.
Ütleme, et juhatus kellegi huvides tahab läbi suruda ebaseadusliku asja. Inimesed seadusi ei tunne ja pakutav võib neile paista täitsa öige asjana. Ja kui nüüd keegi liikmetest taipab asja sisu ja kutsub tuttava juristi, et rahvale veidi ohtu selgitada, kas hakate tal suu kinni panema?
Muidugi nn "jurist" võib ka vale mees olla.
Minu praktikas üks garaaziühistu hääletas omal ajal ühe juristi juhatusest välja ja valis tema asemele ühe aferisti, kes varastas ja tõi kahju sadades tuhandetes. Lihtsalt inimesed ei saanud aru juriidilistest aabitsa tõdedest.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 21 Mär 2008 09:06

Majaka, katsu ikka läbi lugeda, mis eespool kirjutati. Selline olukord on küllap siinsetele väitlejatele vägagi tuttav. Sai ju öeldud, et kui üldkoosolek on nõus, et keegi kõrvaline koosolekul viibib, siis nii ka on.
Mis puutub juristidesse, siis need võitlevad tavaliselt selle eest, kes neid on palganud. Kui sul endal pole juridicast vähimatki aimu, siis selle nüansi leiavad õppinud juristid kiiresti üles ja on varmad ära kasutama oma kliendi huvides.
Nii et kui keegi tuleb koosolekule tuttava juristiga, siis peaks ka vastaspoolel olema tuttav jurist kaasas. Las nad siis vaidlevad. Iseasi, kas seda viitsib ülejäänud rahvas pealt kuulata.
Meie oleme ka üldkoosoleku väliselt korraldanud selliseid kohtumisi spetsialistidega, kes inimestele asju selgitavad. Ja kuigi juhatus võib rääkida täpselt samasugust juttu, tundub selle kuulamine spetsialisti suust alati usutavam.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 21 Mär 2008 11:05

KÜ ja MTÜ seadustes ei ole kirjas et ma ei tohi kedagi kaasa võtta. On kirjas, et ei osale ja ei hääleta ja see tähendab aktiivset osalejat. Kusagil seaduses ei ole kirjas ka seda, et KÜ üldkoosolekud on salajased.
Kui omanikul on kaasas tema isiklik jurist ja ta ei sekku isiklikult korteriomanike arutellu, siis pole see keelatud.

Lugege veel ka TSÜS § 115, 116, 117, 118, 119, 120.

Kui aga olete omavahel kokku leppinud, et võõrad ei viibi teie koosolekutel ja need on kinnised, siis peab see ole korteriomanike otsusena kirja pandud ja kinnitatud.

Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 21 Mär 2008 13:50

Igati loogiline oleks, et võib juristi kaasa võtta, aga Valgega ei saa siiski nõustuda. Mina saan aru sedasi, et vastav otsustusõigus on ühistu enda kätte jäetud ja kui põhikiri seda ei võimalda, siis juristi ka kaasa võtta ei saa. Samas enamasti on ju põhikirades sedasi, et osaleda võivad kõik, keda ÜK lubab ja polegi mingit probleemi - vajadusel hääletatakse ja probleem laheneb.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 21 Mär 2008 14:22

k24 kirjutas:Igati loogiline oleks, et võib juristi kaasa võtta, aga Valgega ei saa siiski nõustuda. Mina saan aru sedasi, et vastav otsustusõigus on ühistu enda kätte jäetud ja kui põhikiri seda ei võimalda, siis juristi ka kaasa võtta ei saa. Samas enamasti on ju põhikirades sedasi, et osaleda võivad kõik, keda ÜK lubab ja polegi mingit probleemi - vajadusel hääletatakse ja probleem laheneb.
Täpselt ei mõistnud millega sa nõus ei ole, kas sellega kuidas ma tõlgendasin seduseid või siis väitega - Kui aga olete omavahel kokku leppinud, et võõrad ei viibi teie koosolekutel ja need on kinnised, siis peab see ole korteriomanike otsusena kirja pandud ja kinnitatud.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 21 Mär 2008 15:52

No ei ole siin vaja mingit keerulist skeemi välja mõelda ja liigselt paberit määrida. Enne üldkoosoleku päevakorra kinnitamist lihtsalt tuleb hääletada ja küsida, kes on selle poolt, et koosolekul viibib kõrvaline isik. See protokollitakse ja asi vosem. Korteriühistu seadus ütleb ju selgelt, kes osaleda võivad. Ent ei keela ka erandkorras teistel osaleda, kui selleks on koosolekul osalejate enamuse nõusolek. Mida asja siin veel kuulutada üldkoosolekuid kinnisteks.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 21 Mär 2008 18:54

Sellised kokkuleppe peab olema sõlmitud varem, sest teiste aega tuleb hinnata. Parem on seda ühe korra teha, kui iga kord. :wink:

majaka
Juhatuse liige
Juhatuse liige

Postitus Postitas majaka » 21 Mär 2008 22:01

Olen sirtsuga nõus. Ja koosolekud kinniseks tegemine lõhnab sahkerdamise võimalusega.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 22 Mär 2008 04:11

majaka kirjutas:Olen sirtsuga nõus. Ja koosolekud kinniseks tegemine lõhnab sahkerdamise võimalusega.
nõustuda võib, kuid ei saa väita, et sellist võimalust olemas ei ole :D

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 22 Mär 2008 08:56

Valge, usun ka, et on kõiksugu võimatuid ja võimalikke asju välja mõeldud. Ei imesta siin millegi üle. Eelistan ise küll võimalkult lihtsat ja ilma liigsete formaalsusteta lahendusi. Seetõttu ongi meie põhikiri ja kodukord ehk mahukamad, kui mõnel teisel ühistul, et ei peaks liiga palju uusi pabereid produtseerima.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 22 Mär 2008 10:58

Ega kõiki võimalike nüansse keegi ette ei näe ja kas neid kõiki peenelt kirja panna on vajagi.
Lepingutele (milleks on KÜ pühikiri), saab alati teha juurde lisasid aga ei pea.
Aga jah, nagu ma ka kirjutasin on see iga ühistu otsus, kuidas, mida ja kuhu ta kirja paneb.

Kasutaja avatar
ergon
Haldur
Haldur
On tänanud: 1 kord

Postitus Postitas ergon » 22 Mär 2008 14:19

Üldkoosoleku päevakord ja vajalikud materjalid esitatakse liikmetele nädalaid varem (sõltub põhikirjast jne) ja selle jooksul on igal ühel piiavalt aega ennast teemaga kurssi viia, konsulteerida juristidega, oma arvamus välja kujundada ja poolt- või vastuolemise otsus vastu võtta.

Üldkoosolek ei ole järeleaitamisekoht, kus kogu materjal puust ja punaseks tehakse. Üldkoosolekul arendatakse teemat nö edasi ja vastatakse lisaküsimustele. See, et keegi sinna oma asja tuleb ajama,tark mees taskus ja teisi mõjutama talle sobivas suunas, ei ole minu meelest üldkoosolekul aktsepteeritav.

k24
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas k24 » 22 Mär 2008 17:43

Valge kirjutas:Täpselt ei mõistnud millega sa nõus ei ole, ....
Ma ei ole nõus alloleva tõlgendusega.
Valge kirjutas:KÜ ja MTÜ seadustes ei ole kirjas et ma ei tohi kedagi kaasa võtta. On kirjas, et ei osale ja ei hääleta ja see tähendab aktiivset osalejat. Kusagil seaduses ei ole kirjas ka seda, et KÜ üldkoosolekud on salajased.
Oleneb põhikirjast, aga kui on nii nagu tavaliselt on, mis ütleb, et kõrvalised isikud viibivad üldkoosolekul vaid üldkoosoleku loal, siis see tähendab seda, et jurist istub koosoleku ukse taga, kui üldkoosolek tal osaleda ei luba. Minuarust ei saa siin kuidagi vingerdada sellise mõistega nagu "aktiivne osaleja" - seadusest ma sellist asja ei leia. Samas on tegu paraja pseudoprobleemiga - enamasti ju kellelgi pole selle vasu midagi, kui mõni jurist või kasvõi mõne naaberühistu esimees koosolekul viibib.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 23 Mär 2008 08:13

Nõus sinuga, kui põhikirjas on välistav punkt, siis jah.
Mina väidan, et ei leia seadust ka keelavat punkti
"aktiivne osaleja" oli minu tõlgendus.
Huvitav, kui juba kohtuvaidluseks läheks, siis kuidas juristid seda tõlgendaksid?
Aga jah, tegemist on nii kaua pseudoprobleemiga, kui see kellegile liiga ei tee.

Vasta