põhivara
Moderaator:Heino
-
- Üüriline
KÜ juhatus on võtnud majandusaasta aruandes olevatel andmetel põhivarana üles väljavahetatud uue välisukse, mis bilansipäeva seisuga ei ole veel 100% tasutud? Minu hinnangul on see vale. Teadjad ja tegijad palun andke tagasiside.
Re: põhivara
Selge on see, et tulenevalt korteriomandi seadusest pole uks mitte ühistu vaid korteriomanike vara. Samas lepingu on sõlminud tõenäoliselt ühistu ja kohustus ukse müüjale tasuda on ühistul (koos kulude laialijagamisega korteriomanike vahel).piretpaimla kirjutas:KÜ juhatus on võtnud majandusaasta aruandes olevatel andmetel põhivarana üles väljavahetatud uue välisukse, mis bilansipäeva seisuga ei ole veel 100% tasutud? Minu hinnangul on see vale. Teadjad ja tegijad palun andke tagasiside.
See on kõigest minu arvamus. Teistel võivad olla erinevad arvamused. Vastavalt PS § 146-le mõistab õigust ainult kohus.
Re: põhivara
Välisuks ei ole tõepoolest KÜ materiaalne põhivara. Ükski remonditöö lõppprodukt ei ole KÜ materiaalne põhivara. Loodetavasti ei arvestata teil selle ukse pealt iga-aastast kulumit.piretpaimla kirjutas:KÜ juhatus on võtnud majandusaasta aruandes olevatel andmetel põhivarana üles väljavahetatud uue välisukse, mis bilansipäeva seisuga ei ole veel 100% tasutud?
Võib-olla ei olnud te KÜ-l eelmisel aastal vaba remondiraha ja lepingu järgi pidite ukse eest maksma järelmaksuga? Sel juhul oleks tasumisele kuuluv summa pidanud olema bilansi aktivas mitte põhivara, vaid viitlaekumiste all (elanikelt kogutav remondiraha järgneval aastal) ja passivas real võlg tarnijatele. Teoreetiliselt võib summa olla ka põhivara all, kui maksmise tähtaeg on üle ühe aasta. Põhivara ei ole mitte ainult materiaalsed väärtused, vaid ka rahalised nõuded, millede täitmise tähtaeg on üle ühe aasta.
Niiöelda kohvipaksu pealt on raske midagi arvata ja oletada. Targem on küsida otse KÜ raamatupidajalt miks ta just nii aastaaruandesse kirja pani.