KÜ raamatupidamisdokumentide haldamise õigused/kohustused

Raamatupidamist arutlevad teemad

Moderaator:Heino

Vasta
Narva149
Üüriline
Üüriline
KÜ raamatupidamisdokumentide haldamise õigused/kohustused

Postitus Postitas Narva149 » 15 Mai 2009 21:18

KToimus KÜ üldkoosolek, kus toimus uue juhatuse valimine. Üldkoosolek läks praktiliselt "käest ära", sest uue juhatuse valimistulemused olid ebaselged, Tegin ise ettepaneku kokku kutsuda uus üldkoosolek, sest päevakorra viimane punkt jäi üldse ära, sest rahvas läks erimeelsuste tõttu.
Probleem nüüd selles, et mind tülitab igapäev nn "uus valitsus" ja nõuab, et ma kogu raamatupidamise dokumentatsiooni neile üle annaks, ka 8 a arhiivi??? Küsimusele, et kas minu tööleping on siis lõppend, sain vastuseks, et ei, nad tahavad lihtsalt dokumente vaadata???
Mis õigused ja kohustused on mul kui lepingulisel raamatupidajal, ühistu dokumentide haldamisel? St protseduur kelle ja mida võib anda ja näidata?
Olen siiani olnud seisukohal, et oma käest ma neid dokumente välja ei anna, mina ju vastutan?
Kes ja mis jõud need on ja mille alusel, kellele ma pean/võin raamatupidamise algdokumendid üle /uurimiseks andma?

Kui nad nimetavad end "uueks juhatuseks", mis faktid on siis selle tõestueks, mida nad mulle esitama peaks, et ma oma dokumentatsiooni neile peaks käest ära "uurimiseks" andma?

tull6
Haldur
Haldur
On tänanud: 1 kord

Re: KÜ raamatupidamisdokumentide haldamise õigused/kohustused

Postitus Postitas tull6 » 15 Mai 2009 23:00

onRaamatupidamise Seaduse järgi korraldab ja vastutab raamatupidamise eest juhatus, seega juhatusel on täielik õigus dokumente vaadata,uurida mida iganes. Teie olete juhatusega lepingulises suhetes raamatupidamise pidamiseks ühistus ilmselt mitte arhivaar. Miks Te nii kangesti 8 aasta taguseid dokumente tahate enda juures hoida,kas olete vastavale kokkuleppele juhatusega allakirjutanud? See võibgi tekidada umbusku. Juhatus vastutab ühistu dokumentide eest, mina katsun küll esimesel võimalusel eelmise aasta dokemendid ära anda peale aastaaruande valmimist.
Andke siis dokumendid aktiga üle.

lasnakas
Haldur
Haldur
On tänatud: 4 korda

Re: KÜ raamatupidamisdokumentide haldamise õigused/kohustu

Postitus Postitas lasnakas » 16 Mai 2009 07:45

Suvalistele isikutele ei anna midagi üle. Raamatupidamise eest vastutab juhatus. Kõigepealt tuleb kindlaks teha, kes on juhatuses ja kas uus juhatus on vastavalt põhikirjale valitud, üldkoosoleku protokoll õiguspäraselt vormistatud ja uus juhatus registrisse B-kaardile kantud. Raamatupidaja peab andma kõik dokumendid juhatusele, kuid ainult KÜ üldkoosoleku poolt valitud ja registris kinnitatud juhatusele. Notarid praegu lausa ootavad kliente ja kandeotsus tehakse väga kiiresti.
Nõua "uuelt valitsuselt" B-kaardi koopiat, mis tõendab, et nad on juhatuse liikmed. Kui seda pole, siis tehku ise see kiiresti. On valmistulemused või vormistamine võltsitud, võib iga KÜ liige teha kohtule kaebuse ning neid uusi ei registreerita uuteks juhatuse liikmeteks.
B-kaardi ajalugu ja seal kirjasolevaid isikuid saab oma KÜ nime alusel leida registri lehelt tasuta https://ariregister.rik.ee/lihtparing.py

Rain
Liige
Liige
Kontakt:

Re: KÜ raamatupidamisdokumentide haldamise õigused/kohustu

Postitus Postitas Rain » 17 Mai 2009 21:11

Uus juhatus saab volitused ikka vastavalt üldkoosoleku otsusele, mitte registre kandele.

Lihtsalt juhatusel on kohustus vastav muudatus ka registriandmetes teha. Selleks esitab juhatus vastava avalduse ja lisab üldkoosoleku koosoleku protokolli.

Protokoll peab sisaldama andmeid koosoleku toimumise aja ja koha ning hääletustulemuste ja vastuvõetud otsuste kohta. Protokollile kirjutavad alla koosoleku juhataja ja protokollija. Protokolli lahutamatuks lisaks on koosolekust osavõtnute nimekiri koos igaühe allkirjaga. Uue juhatuse liikme registrisse kandmiseks peab avaldusele olema lisatud tema notariaalselt kinnitatud allkirjanäidis.

Seega asja vormistamine võtab üksjagu aega, kuid uue juhatuse volitused algavad siiski vastavalt üldkoosoleku otsusele koheselt pärast viimase vastu võtmist.

www.korteriyhistu.net - muuda ühistu tegevus läbipaistvaks! Alusta juba täna, tasuta.

lasnakas
Haldur
Haldur
On tänatud: 4 korda

Postitus Postitas lasnakas » 18 Mai 2009 08:29

Narva149 kirjutas:KToimus KÜ üldkoosolek, kus toimus uue juhatuse valimine. Üldkoosolek läks praktiliselt "käest ära", sest uue juhatuse valimistulemused olid ebaselged, Tegin ise ettepaneku kokku kutsuda uus üldkoosolek, sest päevakorra viimane punkt jäi üldse ära, sest rahvas läks erimeelsuste tõttu.
Kui nad nimetavad end "uueks juhatuseks", mis faktid on siis selle tõestueks, mida nad mulle esitama peaks, et ma oma dokumentatsiooni neile peaks käest ära "uurimiseks" andma?
Sain aru, et raamatupidaja, mitte uus juhatus, oli kõige enam huvitatud koosoleku korralikust läbiviimisest ja protokollimisest. Kui koosolek läks käest ja valmistulemused ebaselged, protokoll puudub, siis mis uuest juhatusest me räägime. Ebatäiuslike andmete puhul ei kinnita ka register uut juhatust. Raamatupidajana ei annaks ma ühtegi dokumenti "uuele juhatusele" enne välja, kui dokument, mille alusel uus juhatus valitud, nina all. Karta on, et seal KÜ-s on rohkem probleeme kui vaid uus juhatus.
Miks peaks raamatupidaja kartma uut juhatust või üldse kedagi, et dokumente näidata ei taha?

Narva149
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Narva149 » 19 Mai 2009 08:41

Väike täpsustus - teema pole raamatupida hirmus uue juhatuse ees vaid kogu dokumentatsiooni üleandmise nõudes, millega nn "uus juhatus" mu uksetaga käed pikka seisab! Neid uurimas on nad käinud kordi 10. Pole seda neile keelanud. kuigi häirib väga, kui igal õhtul murrab su korterisse jõuk uurijaid!? Küsimus seisab selles, et ma ei anna neid neile kaasa, ega ilma vormistamata üle!

Narva149
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas Narva149 » 19 Mai 2009 08:54

Aitähh asjaliku nõu eest!
Ükski heategu ei jää karistamata, aitasite mul seda vana tõde jälle meenutada! Sest just VANA juhatuse esimees tahab, et need minu korteris oleks, siis pole arhiveerimise EEST maksta! Aga kahjuks ei kehti see selle aasta dokumentide kohta. Aga ka selle osa kohta antud nõuanded on mind aidanud ausate KÜ liikmete nimel peetvas "võitluses".

Vasta