Paberimajandus!
Moderaator:Heino
Mulle tulevad ikka veel postkasti sellised paberi lipakad. Kas see on nüüd siis makse dokument või pean ma üldse seda paberi lipakat tõsiselt võtma???
Maksan komunaalmakse igakuiselt õigel ajal ning selle sees on 300 eek remondiraha.Elan oma korteris juba aasta ning esimees otsustas ilma minu loata panna majale uus katus. Mina kui uus elanik pole andnud oma kirjaliku luba, et mina olen nõus maksma näiteks: 10000 EEK eraldi katuse renoveerimise eest. Esimees saadab pidevalt mingeid taolisi lipakaid ja ähvardab. Majas on 8 korterit ja mina ainuke uus elanik
Mis nüüd siis kõige õigem oleks teha?
Maksan komunaalmakse igakuiselt õigel ajal ning selle sees on 300 eek remondiraha.Elan oma korteris juba aasta ning esimees otsustas ilma minu loata panna majale uus katus. Mina kui uus elanik pole andnud oma kirjaliku luba, et mina olen nõus maksma näiteks: 10000 EEK eraldi katuse renoveerimise eest. Esimees saadab pidevalt mingeid taolisi lipakaid ja ähvardab. Majas on 8 korterit ja mina ainuke uus elanik
Mis nüüd siis kõige õigem oleks teha?
- Manused
-
- img.jpg (72.11KiB)Vaadatud 10881 korda
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Re: Paberimajandus!
Äkki katuse remondi teemat arutati enne seda kui teie sinna majja kolisite. Sellest peaks mingi jälg jääma maha, näiteks üldkoosoleku protokolli vms.
See konkreetne dokument aga kahjuks ei vasta mingisugusele arvele.
See konkreetne dokument aga kahjuks ei vasta mingisugusele arvele.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
Üldkoosoleku protokoll on esimehel valesti pastakaga joonelisele paberile täidetud. Koosolekul võtis küll meilt allkirja aga ta võtis kohalolemise eest.
Uue elanikuna peaks minunigi jõudma aasta majandusaruanne vms?
Koosolekuid see aasta tehtud ei ole.Katuse lepinguid meile näidatud ei ole ja nendest koopiat keeldutakse andmast.
Veel ta räägib, et ta ei ole mingi esimees, tasu ei sa ja tegeleb vabatahtlikult.
Koosolekuid see aasta tehtud ei ole.Katuse lepinguid meile näidatud ei ole ja nendest koopiat keeldutakse andmast.
Veel ta räägib, et ta ei ole mingi esimees, tasu ei sa ja tegeleb vabatahtlikult.
Koosolekul peab iga punkti läbi hääletama ja kui seda ei tehta siis kahuks ei ole see otsus kohustuslik. Otsus loetaks vastu võetuks kui enamus on poolt hääletanud.Limbu kirjutas:Üldkoosoleku protokoll on esimehel valesti pastakaga joonelisele paberile täidetud. Koosolekul võtis küll meilt allkirja aga ta võtis kohalolemise eest.
Esimees ei saa lihtsalt ise olla.Sind ikka valitakse sinna üldkoosolekul.Kas tasu makstakse või ei see on jällegi üldkoosoleku otsustada.
Hetkel soovitan küsida uuesti ja kirjalikult allkirja vastu esimehelt üldkoosoleku protokolli (võid nõuda ka Notariaalselt tõestatud protokolli) kus see remont oli otsustatud. Kui selline paber tal puudub siis ära maksa seda raha.
Notariaalselt tõestatud protokoll on eraldi paber notari käest või seesama üldkoosoleku protokoll?
Üldkoosoleku protokoll peab olema ju ka õieti täidetud vms?
Ma ei tea mida JanekK peab notariaalselt tõestatud protokolliks aga MTÜS §21 lg8 mõistes protokolli notariaalseks tõestamiseks tuleb notar üldkoosolekule kutsuda. Muidu notar protokolli tõestada ei saa.Limbu kirjutas:Notariaalselt tõestatud protokoll on eraldi paber notari käest või seesama üldkoosoleku protokoll?
Üldkoosoleku protokolli blanketti ei ole millegagi kehtestatud, seega pole ka täita midagi. Loomulikult peab protokoll olema korrektselt vormistatud.
Notar peab olema kohal isegi siis kui esimees räägib et ta teeb seda tööd täiesti tasuta koos raamatupidajaga?
Tähendab siis ilma Notarita ei sa ühtegi üldkoosoleku protokolli vastu võetud?
Eriti nii suur töö nagu on katusevahetus.
Saab küll ilma Notarita ja enamus ka teeb ilma.Notari võimalus lisati alles 1.juulili jõustunud seaduse muudatusega. Põhimõtteliselt ega meie siin ei võta vastuseid lambist.Ikka tuginedes seadustele.Loe läbi kaks põhilist seadust ja usun,et saad vastused oma küsimustele.Limbu kirjutas:Notar peab olema kohal isegi siis kui esimees räägib et ta teeb seda tööd täiesti tasuta koos raamatupidajaga?
http://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13149444
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13149379
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Esimees valitakse juhatuse koosolekul, mitte korteriühistu üldkoosolekul.JanekK kirjutas: Esimees ei saa lihtsalt ise olla.Sind ikka valitakse sinna üldkoosolekul.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
Arvan nii et kui on laen võetud järelikult olid dokumendid mida nõuti, milleks peab praegu elanik hakkama uurima missugune millisel kujul tehti dokumente. FAKT ei katuse remont tehti/käib.
Esimees või mitte esimees pole üldse oluline,laenu vormistamiseks pidi olema volitatud esindaja. Ja tean olukorgi kus juhatus on olemas aga esimeest ei ole konkreetselt ja ei peagi olema kui saadakse muidu hakkama.
Ühistusisese asjaajamise dokumente on õigus küsida ja näha
Esimees või mitte esimees pole üldse oluline,laenu vormistamiseks pidi olema volitatud esindaja. Ja tean olukorgi kus juhatus on olemas aga esimeest ei ole konkreetselt ja ei peagi olema kui saadakse muidu hakkama.
Ühistusisese asjaajamise dokumente on õigus küsida ja näha
Laenu meie majal ei ole vaid maksime ehitusfirmale TOODE pool rahast kohe ära ja esimees ütles, et nüüd on vaja 3 kuu jooksul iga korter maksta näiteks 10000 eek
Katust on vaja remontida? Teised korteriomanikud on selle remondi ja raha kogumisega nõus? Siis pole Sul muud võimalust, kui remondi eest raha maksta, enamusele peab alluma, Sa ei ela oma isiklikus eramus, kus teed, mida vaid ise tahad.Limbu kirjutas: Elan oma korteris juba aasta ning esimees otsustas ilma minu loata panna majale uus katus. Mina kui uus elanik pole andnud oma kirjaliku luba, et mina olen nõus maksma näiteks: 10000 EEK eraldi katuse renoveerimise eest. Esimees saadab pidevalt mingeid taolisi lipakaid ja ähvardab. Majas on 8 korterit ja mina ainuke uus elanik
Elate (8 korterit) ühises majas ja peate seda ühiselt majandama. Mitte nii, et mina elan esimesel korrusel, mulle ei ole katuse remonti vaja ja ma ei maksa. Katus on strateegiliselt tähtis majaosa ja see peab korras olema. Esimees palka ei saa, teeb maja jaoks kõik mis suudab ja Sina vigised vaikselt siin foorumis. Räägi otse esimehega ja teiste majaelanikega, mitte ära otsi enese tegudele õigustust siin foorumis. Tehke kõigepealt omavahel asjad selgeks. Aita ise millegagi maja seisukorda paremaks muuta - Sa ju elad selles majas!
to: lasnakas
Inimesed nii asjad ikka ei käi, et minu isikliku rahakotiga majandavad naabrid või mis iganes inimesed.Üldkoosolekul polnud ainult mina maksevõimetu. Ostsin korteri ja 6 kuu jooksul polnud ühtegi koosolekut ja katusest juttugi. Nüüd tehti suur koosolek ja makske 10000 eek, teil on aega 3 kuud ja kedagi ei huvita.Peale selle et komunaal maksetes maksan ma 300 eek kuus remondiraha ja nüüd makske veel 10000 eek
Mina arvan, et mind kui uut elaniku on tanki pandud täiega.Elaksin ma üksinda ja lapsed koolis ei käiks siis usun poleks probleemi olnud.
Peale selle koosoleku juhtumi 2 pensjonääri on saanud südameinfarkti ja sellest ka taastunud. Meil majas elavadki kõik pensjonäärid aint 2 noort pere.
Tuleb ikka kõigiga arvestada. Näide: 5 korteriomaniku on rikkad ja neist 3 vaesed siis mis nüüd tegema peab? VÕSAPETSI teema vist ?
Inimesed nii asjad ikka ei käi, et minu isikliku rahakotiga majandavad naabrid või mis iganes inimesed.Üldkoosolekul polnud ainult mina maksevõimetu. Ostsin korteri ja 6 kuu jooksul polnud ühtegi koosolekut ja katusest juttugi. Nüüd tehti suur koosolek ja makske 10000 eek, teil on aega 3 kuud ja kedagi ei huvita.Peale selle et komunaal maksetes maksan ma 300 eek kuus remondiraha ja nüüd makske veel 10000 eek
Mina arvan, et mind kui uut elaniku on tanki pandud täiega.Elaksin ma üksinda ja lapsed koolis ei käiks siis usun poleks probleemi olnud.
Peale selle koosoleku juhtumi 2 pensjonääri on saanud südameinfarkti ja sellest ka taastunud. Meil majas elavadki kõik pensjonäärid aint 2 noort pere.
Tuleb ikka kõigiga arvestada. Näide: 5 korteriomaniku on rikkad ja neist 3 vaesed siis mis nüüd tegema peab? VÕSAPETSI teema vist ?
einoh, igatahes üsna õpetlik lugu korteriostjale ja mõneti ka KÜ juhatuse inimesele. No seda viimast muidugi eeskätt väiksema maja (KÜ) korral, kus uue korteriomaniku tulekut on hea tahtmise korral ka KÜ juhatusel võimalik ette teada. Et korteri ostjal tuleks ehk püüda - peale maakleri ja notari ja korteri eelmise omanikuga vestlemist - ka maja haldamise eest vastutajaga (KÜ juhatusega) üks asjalik jutt enne ostu sooritamist üles võtta. Huvi võiks mu arust olla koguni mõlemapoolne -
(1) uus omanik ei avastaks talle ootamatult korteri (müügi)hinnale lisandunud kaudseid (ekspluatasiooni) kulusid.
(2) KÜ inimestel oleks vast täitsa mõistlik avameelselt uuele potentsiaalsele ühistu liikmele eelseisva(te)st KÜ plaani(de)st (so võimalikest lisakuludest) miski arusaadav ülevaade anda, et hilisemal KÜ ü/k-l ei peaks juhatus (või selle esimees) silmitsi seisma mõne pettunud (ära petetud?) ja sestap' isegi vaenulikult mõjuva ühistu liikmega.
Kõik see muidugi üks täppisteadus ja tagantjärgi tarkus. Lisdaks möönan täiesti, et suurema KÜ puhul vähemasti see p.2 ilmselt ei toimi - sest kes siis KÜ poole pealt ikka jõuaks iga (võimaliku) uue omaniku teavitamisega tegelda.
(1) uus omanik ei avastaks talle ootamatult korteri (müügi)hinnale lisandunud kaudseid (ekspluatasiooni) kulusid.
(2) KÜ inimestel oleks vast täitsa mõistlik avameelselt uuele potentsiaalsele ühistu liikmele eelseisva(te)st KÜ plaani(de)st (so võimalikest lisakuludest) miski arusaadav ülevaade anda, et hilisemal KÜ ü/k-l ei peaks juhatus (või selle esimees) silmitsi seisma mõne pettunud (ära petetud?) ja sestap' isegi vaenulikult mõjuva ühistu liikmega.
Kõik see muidugi üks täppisteadus ja tagantjärgi tarkus. Lisdaks möönan täiesti, et suurema KÜ puhul vähemasti see p.2 ilmselt ei toimi - sest kes siis KÜ poole pealt ikka jõuaks iga (võimaliku) uue omaniku teavitamisega tegelda.
Jah-jah võõrandaja peab ikka ise rohkem huvi tundma. Nüüd juba pikamat aega tuntakse huvi kommunaalkulude (vahendatavate) kohta lausa aasta kulusi kirjutan välja. Ostja tunneb huvi kohe kindlasti rohkem ühistu tegevuse kohta. Kes ei märka sellele tähelepanu pöörata süüdistagu ainult ise end.
Olemas on komunaalmaksetes remondile määratud raha mida ma pean maksma. Miks ma pean maksma sularahas veel 10000 eek et katus peale saada??? See asi peaks olema kirjalikult fikseeritud eraldi paberile, et mina korteri omanik korter number 9 näiteks olen nõus maksma eraldi summa see ja see.Vana katus oli veel hea ja oleks veel pidanud 1 aasta vastu senikaua kuni on igas korteris korjatud teatud summa koos.
Ma usun et kui ma seda 10000 ei maksa ei juhtu minuga ka mitte kui midagi.
Sinuga ei juhtu muud midagi, kui tekib võlg ühistu ees. Kuna ühistu (kui protokollis kirjas ja asi ametlik) vahendab teenust, jääb ühistu vastava summa sisse sellele firmale, kes töö teostab. Kui ühistu jääb võlgu, siis vastavalt otsustele hakatakse seda raha kas võtma ühisrahast (kuhu sa nagunii papi sisse taod - remondifond) või esitatakse nõue kohtu kaudu konkreetselt ühistu liikmele, kes on võlgu. Tulemus on igal juhul see, et maksad summa nagunii ära.Limbu kirjutas:Olemas on komunaalmaksetes remondile määratud raha mida ma pean maksma. Miks ma pean maksma sularahas veel 10000 eek et katus peale saada??? See asi peaks olema kirjalikult fikseeritud eraldi paberile, et mina korteri omanik korter number 9 näiteks olen nõus maksma eraldi summa see ja see.Vana katus oli veel hea ja oleks veel pidanud 1 aasta vastu senikaua kuni on igas korteris korjatud teatud summa koos.
Seega kui sa arvad, et sul ei ole kohustust seda summat maksta, võta vastav koosoleku protokoll kätte ja vaata, kas üldkoosolek on teinud otsuse või mitte. Kui otsus on olemas, siis on sul ka kohustus. Kui otsust pole fikseeritud (teemat pole arutletud), siis ei ole sul ka nimetatud kohustust seda summat maksta, sest puudub nõue, mille alusel raha nõutakse.
Sinu puhul on tegemist tüüpilise tänapäeva inimesega, kes on kusagilt saanud innustust, et kui ma ei taha, siis ei pea. Kahjuks pole aga selle innustuse jooksul vaevutud lugema seaduseid.
Korteriühistuseadus :
§13. Korteriühistu otsused
(1) Korteriühistu liikmete üldkoosoleku otsus jõustub otsuse tegemise ajast, kui üldkoosolek ei otsusta teisiti.
(2) Korteriühistu juhatuse otsus jõustub kümnendal päeval, arvates päevast, mil see tehti teatavaks kõigile korteriühistu liikmetele põhikirjas sätestatud korras.
¿(3) Korteriühistu liikmel on õigus korteriühistu üldkoosoleku ebaseadusliku otsuse tühistamiseks pöörduda kohtu poole kolme kuu jooksul otsuse teadasaamise päevast arvates.
(4) Korteriühistu otsused elamu majandamise ja säilitamiseks vajalike toimingute tegemise ning majandamiskulude kandmise kohta on kõigile korteriühistu liikmetele kohustuslikud.
Tore meelismih,et Sul oli aega nii pikalt vastata.
Kahjuks jah Sinu viimase lause mõte on laialt levinud, kuskilt miskit kuuldakse ja olen kõva mees ja teen oma korra - see kehtib mistahes tegevuse kohta.
Kahjuks jah Sinu viimase lause mõte on laialt levinud, kuskilt miskit kuuldakse ja olen kõva mees ja teen oma korra - see kehtib mistahes tegevuse kohta.
Kui üldkoosoleku on vastu 2 peret kellel on lapsed jne. Kohe oli öeldud et ei suuda maksta.Talvel pandi katus peale.
Ma küll ei tahaks nälga jääda esimehe pärast, koos lastega.
Kaks peret mitmest korterist? Kui see kaks peret on pool otsustajatest, siis ei ole võimalik seda otsust vastu võtta. Kui üle poolte on nõus, siis on koos ka otsustusvõimeline kvoorum ja otsuse saab ka vastu võtta.Limbu kirjutas:Kui üldkoosoleku on vastu 2 peret kellel on lapsed jne. Kohe oli öeldud et ei suuda maksta.Talvel pandi katus peale.
Ma soovitaksin selle summa puhul juhatusega leida kokkulepe, kui summat ei ole võimalik korraga maksta. Kindlasti on ühistul olemas omad nn. rahalised vahendid. Ehitada valmis korralik järelmaksuleping ühistu ja korteri vahel ning tasuda see summa näiteks osadena. Vaevalt ühistul hetkel see katuseraha maksmata ... ma ei usu, et ehitusfirma on praeguse seisuga üle poole aasta nõus oma raha ootama. Seega üleval on korteril võlg ühistu ees, mitte ehitaja ees. Seda lihtsam on ka leida kokkulepet.
Mis puudutab aga seda, et sina ostsid korteri ning eelmise omaniku ajal tehti otsus, siis seis on JOKK. Nimelt ühistus toimuvad asjad ühistu liikmete kaudu, kes on korterite omanikud. Kui korteri omanik vahetub, kanduvad eelmise omaniku kohustused ühistu ees üle järgmisele - uuele omanikule. Seega siin on osaliselt tegemist ka sinupoolse hooletusega, et ei uurinud eelnevalt välja korteril asuvaid kohustusi. Selle üle aga ei ole mõtet enam heietada, sest mis olnud see olnud.
Leia kokkulepe, sest niipalju kui siin olen lugenud ja vastuseid uurinud, näib asi paberite ja seaduste järgi olevat korras. Segane on loomulikult see protokoll, mis väidetavalt on valesti täidetud.
Ühtlasi koosolekul võetaksegi allkiri ainult koosolekul viibimise kohta, mis tõendab isikute olemasolu vastavalt nimekirjale. Protokollile lisab allkirja koosoleku juhataja (valitakse koosoleku alguses) ja protokollija (samuti valitakse koosoleku alguses). Ühistu liikmed sinna allkirja ei pane, sest nende kohalolekut tõendab registreerimisleht allkirjadega.