korteriühistu revident
Moderaator:Heino
Kas korteriühistu revident peab olema oma ühistu liige või on lubatud ka väljaspoolt kutsuda näit. audiitor või revident vms. Kuidas on uuemad seisukohad?
- Heino
- Administraator
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 4 korda
- Kontakt:
Revideerimise määrab üldkoosolek ja vastavalt seadusele ei tohi olla revident või audiitor revideeritava MTõ juhatuse liige ega raamatupidaja.
Viimati muutis Heino, 30 Apr 2006 13:46, muudetud 1 kord kokku.
Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte
- Heino
- Administraator
- Kontakt:
Tean ka juhuseid, kus revidentiks valitakse üldkoosolekul kõige rohkem häält tõstnud kodanikud ja see ei vii kuhugi.
- Heino
- Administraator
- Kontakt:
Vaata kuidas sul on põhikirjas. Kas seal on nõutud revidenti või ei, vastavalt sellele ka aruandes.
Asi selles, et me ei suuda kuidagi revidente tööle panna. Nad lihtsalt ei viitsi.
Viimati muutis sirts, 29 Juun 2007 23:32, muudetud 1 kord kokku.
- Heino
- Administraator
- Kontakt:
Jah, see on vana probleem. Aga lase neil siis niisama ära kinnitada ja oma "dabroo" aruandele anda.
Jagan kogemusi - uusimaid.
Meie majas on ullikes pead tõstnud ehk need kes majandamisest miskit ei tea, kuid kisama on meistrid ning nad ise ka ei tea mille peale. Kuna koosolekul osalevad tavaliselt (kahjuks) need kellel midagi teha ei ole ehk pensiokad ja ullikesed (tegusatemal on tegemist), siis otsustas üldkoosolek osta sisse välisauditi. Kuna mul ei ole midagi varjata, siis ootasin seda põnevusega. Tänaseks on neil läbihelistatud ligi 30 audiitorit ja mitte keegi ei taha Kõ-dega tegeleda. Kurb, ehk siit võiks järeldada seda, et keegi polegi huvitatud mida Kõ-s tehakse. Kui proffi abi on tõesti vaja, siis pole seda kuskilt saada – ka raha eest mitte.
Aga raamatupidamise aastaaruande auditeerimiskohustus on kõikidel aktsiaseltsidel ning sihtasutustel. Osaühingutel on audiitorkontroll kohustuslik alati kui osakapital ületab 400 000 krooni.
Kõ-s määratakse põhikirjas järelvalve ja üldkoosolek määrab selle koosseisu, kuid majandusaastaaruande juurde ei ole kohustust lisada revisjoni akti. Vaadake Maksekorralduse seadust https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=974547
Soovitus on igal juhul, kuid kohustust ei ole. Mina isiklikult olin meie maja revisjoniga väga rahulolematu ehk ta võttis panga väljaminekud ja vaatas vaid neid. Koostääks ei olnud ta üldse aldis ehk ta arvas, et revident on see kes (nii nagu NLiidu ajal) peabki alati vigu leidma (kas on see põhjendatud siis või mitte) ja need üldkoosolekule viima. See ajendas mind koostama dokumendi „revisjoni ettevalmistamise ja läbiviimise reglement”.
Meie majas on ullikes pead tõstnud ehk need kes majandamisest miskit ei tea, kuid kisama on meistrid ning nad ise ka ei tea mille peale. Kuna koosolekul osalevad tavaliselt (kahjuks) need kellel midagi teha ei ole ehk pensiokad ja ullikesed (tegusatemal on tegemist), siis otsustas üldkoosolek osta sisse välisauditi. Kuna mul ei ole midagi varjata, siis ootasin seda põnevusega. Tänaseks on neil läbihelistatud ligi 30 audiitorit ja mitte keegi ei taha Kõ-dega tegeleda. Kurb, ehk siit võiks järeldada seda, et keegi polegi huvitatud mida Kõ-s tehakse. Kui proffi abi on tõesti vaja, siis pole seda kuskilt saada – ka raha eest mitte.
Aga raamatupidamise aastaaruande auditeerimiskohustus on kõikidel aktsiaseltsidel ning sihtasutustel. Osaühingutel on audiitorkontroll kohustuslik alati kui osakapital ületab 400 000 krooni.
Kõ-s määratakse põhikirjas järelvalve ja üldkoosolek määrab selle koosseisu, kuid majandusaastaaruande juurde ei ole kohustust lisada revisjoni akti. Vaadake Maksekorralduse seadust https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=974547
Soovitus on igal juhul, kuid kohustust ei ole. Mina isiklikult olin meie maja revisjoniga väga rahulolematu ehk ta võttis panga väljaminekud ja vaatas vaid neid. Koostääks ei olnud ta üldse aldis ehk ta arvas, et revident on see kes (nii nagu NLiidu ajal) peabki alati vigu leidma (kas on see põhjendatud siis või mitte) ja need üldkoosolekule viima. See ajendas mind koostama dokumendi „revisjoni ettevalmistamise ja läbiviimise reglement”.
Et sa selle reglemendi koostasid ja siia portaali üles panid on väga tänuväärt, sest seni ei ole ma kusagilt elidnud juhiseid, milline üks revisjoniakt ja revisjoni korraldus peab välja nägema. Revisjonikomisjoni liikmed küsisid minult, soovitasin ise uurida. Lõppkokkuvõttes võin ma siis sel juhul ka nende tää ära teha, kui keegi ei viitsi ise midagi välja uurida.
Aga kõige hullem ongi, et ullikesed ja kiuslikud pensionärid (sorry, ei käi kõigi kohta!) eläavad vanas ajas. Ja rõesti tahavad revisjoniga juhatusele n.ä ära teha. Meie majas on õnneks normaalsed inimesed nii juhatuses kui revisjonis, kuid kõigil on aega vähe ja sellepärast ei viitsitagi teha.
Aga kõige hullem ongi, et ullikesed ja kiuslikud pensionärid (sorry, ei käi kõigi kohta!) eläavad vanas ajas. Ja rõesti tahavad revisjoniga juhatusele n.ä ära teha. Meie majas on õnneks normaalsed inimesed nii juhatuses kui revisjonis, kuid kõigil on aega vähe ja sellepärast ei viitsitagi teha.
[quote:9d11691c50]Kõ-s määratakse põhikirjas järelvalve ja üldkoosolek määrab selle koosseisu, kuid majandusaastaaruande juurde ei ole kohustust lisada revisjoni akti. [/quote:9d11691c50]
On küll kohustus. Siinkohal väljavõte MtüS'ist.
§36. Majandusaasta aruanne
(2) Juhatus esitab aruanded üldkoosolekule kuue kuu jooksul, arvates majandusaasta lõppemisest. [u:9d11691c50]Kui mittetulundusühingul on audiitor või revisjonikomisjon, peab aruannetele lisama audiitori järeldusotsuse või revisjonikomisjoni arvamuse. [/u:9d11691c50]
On küll kohustus. Siinkohal väljavõte MtüS'ist.
§36. Majandusaasta aruanne
(2) Juhatus esitab aruanded üldkoosolekule kuue kuu jooksul, arvates majandusaasta lõppemisest. [u:9d11691c50]Kui mittetulundusühingul on audiitor või revisjonikomisjon, peab aruannetele lisama audiitori järeldusotsuse või revisjonikomisjoni arvamuse. [/u:9d11691c50]
Re: korteriühistu revident
Kas majandusaasta aruande peab enne kinnitama revident või korteriühistu üldkoosolek? Millal peab selle esitama maksuametile? Kui kaua on revidendil õigus tutvuda majandusaruandega ja selle lisadega (ma vajaksin selleks umbes 1 nädala, sest ei oska nii hästi neid raamatupidamise nippe ja kahtlen mõningates asjades?).
Palun kirjutage neist asjust.
Palun kirjutage neist asjust.
- Heino
- Administraator
- Kontakt:
Eelnevalt kontrollib ikka revident või audiitor ja siis alles üldkoosolek kinnitab või lükkab tagasi.draakon kirjutas:Kas majandusaasta aruande peab enne kinnitama revident või korteriühistu üldkoosolek?
Nende puhul, kelle majandusaasta langeb kokku kalendriaastaga, loetakse 30. juunil esitatud aruanne veel õigeaegselt esitatuks.draakon kirjutas:Millal peab selle esitama maksuametile?
Revident võib igal hetkel kontrollida juhatuse tööd ning ajalise piirngu võib kehtestada vaid üldkoosolek.
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)
Minu meelest pole küll suurt vahet, kas kehv audiitor või hea revident. Tulemus võib olla sama. Küll on aga suur vahe hinnaklassil. Audiitoorite tasud on üldjuhul hoopis teisest klassist.
Tegelikult on vastupidi. Revisjon hõlmab kogu Ühistu juhtimist, aga auditi ülesanne on vaid raamatupidamisaruande kontrollimine ja sellele hinnangu andmine. Audit on kallis seepärast, et audiitorid on kvalifitseeritud, atesteeritud ja tegutsevad Audiitortegevuse seaduse alusel ning audiitoril on auditi tulemuste ees pmst varaline vastutus.Valge kirjutas:...Mulle isiklikult meeldib rohkem audit. See hõlmab endas väga laia ampluaad
Kas audit või revisjon, selleks mine mõne audiitori jutule - võibolla sul vaja hoopis finantskontrolli. Määratle täpselt oma eesmärk ja siis soovitatakse sulle sobivat järelevalve liiki.
Meie tellisime üldkoosoleku nõudel auditi, sest oma revisjonikomisjon ei hakanud tööle. Audiitor arvas, et tuleks teha dokumentaalrevisjon. Meil polnud selle vastu midagi. Ometi jäi see ära, sest ilmselt oleks nõudnud liiga palju aeg ja raha. Audiitor võtab meil siin lõunaosariikides 500 krooni tunnist. Kuidas ta neid tunde arvestab, ei saanudki ma aru, seega oli nagu kokkuleppehind.
Ma ei tea, kuidas vannutatud audiitorid täpselt töötavad, kuid kuna meil on enamus elust arvutis ja veebis, siis oli tal minu arvates neid arve väga kerge liita-lahutada. Tedsin ka varem, et audiitor teeb oma järeldusotsuse n.-ö vaid ühel lehel. Kui mingeid olulisi puudusi välja tuua ei ole, siis onsee minu arvates standartne tekst. Muide, see shokeeris meil tõsiselt neid paari ühistu liiget, kes lootsid ilmtingimata juhatuse raha raiskamise eest vangi panna.
Ma ei tea, kuidas vannutatud audiitorid täpselt töötavad, kuid kuna meil on enamus elust arvutis ja veebis, siis oli tal minu arvates neid arve väga kerge liita-lahutada. Tedsin ka varem, et audiitor teeb oma järeldusotsuse n.-ö vaid ühel lehel. Kui mingeid olulisi puudusi välja tuua ei ole, siis onsee minu arvates standartne tekst. Muide, see shokeeris meil tõsiselt neid paari ühistu liiget, kes lootsid ilmtingimata juhatuse raha raiskamise eest vangi panna.
Meil andis audit kahel lehel seletuse, et mis-kus-mida. Leppisime selles ka niimoodi kokku, muidu oleks tulnud kah standardteks ...aruanne kajastab õigesti ja õiglaselt ...
Kas sa tead, et on maailmas on olemas väga konkreetsed sertifikaadid mis annavad ülevaate just kvaliteedist. Üks neist on ISO 9001-2000 või siis finatsvallast Majandusaasta audit PWCk24 kirjutas: Tegelikult on vastupidi. Revisjon hõlmab kogu Ühistu juhtimist, aga auditi ülesanne on vaid raamatupidamisaruande kontrollimine ja sellele hinnangu andmine.
Milleks teha audit?
tõestus tegevuste vastavusest korteriomanike ja elanike ootustele
kinnitus tegevuste efektiivsusest
sõltumatu hinnangu andmine probleemidele ja juhatuse tegevusele
...jne
Olen ise kvaliteedi audiitor (BVQI), seega tean millest kirjutan
Tavaliselt kontrollitakse just raamatupidamist, kuid tuleks kontrollida ka juhatuse tegevust.
Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)