Väike KÜ

Korteriühistu asutamist puudutavad teemad

Moderaator:Heino

Vasta
dixie
Üüriline
Üüriline
Väike KÜ

Postitus Postitas dixie » 06 Mai 2008 16:05

Tere!

Meil on väike maja - 6 korterit, kõigis noored ja aktiivsed inimesed. Tundus hea mõte teha juhatus 6-liikmeline, nii et iga korter oleks esindatud.

Nüüd probleem - kuidas seda põhikirjas kajastada? Üldkoosolekuid kui selliseid (kõrgeim juhtorgan!) siis ju üldse ei toimuks, kuna kõik koosolekud oleksid juhatuse koosolekud... Revidenti poleks vaja... Jne. Kas selline variant üldse toimiks? On kellelgi kogemusi või häid soovitusi jagada? :roll:

roheline
Üüriline
Üüriline

Re: Väike KÜ

Postitus Postitas roheline » 06 Mai 2008 16:19

Mina arvan, et teil peavad ikka kõik seadustes nõutud üksused olemas olema. Lihtsalt, et korteriühistu ja ka juhatuse liikmed on ühed ja samad.
Kord aastas peab olema teil koosolek, kus kinnitate eelmise aasta aruande ja võtate vastu alanud aasta maj.kava - selle koosoleku protokollite üldkoosolekuna. Kõik ülejäänud koosolekud võite teha juhatuse koosolekuna. Muidugi oleneb ka arutatava küsimuse kaalukusest, näiteks pangalaenu saab ainult üldkoosoleku otsuse alusel.

dixie
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas dixie » 06 Mai 2008 16:50

Meil usutavasti on kõik korterid kaasomandis. Teoreetiliselt saaks vist ka kaasomanikud ehk elukaaslased ühistu liikmete hulka arvata... Siis oleks ühistus 12 liiget, kellest 6 juhatuses, kui seda üldkoosolekut ikka väga vaja on. Kas see oleks parem mõte?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 06 Mai 2008 17:11

dixie kirjutas:Meil usutavasti on kõik korterid kaasomandis. Teoreetiliselt saaks vist ka kaasomanikud ehk elukaaslased ühistu liikmete hulka arvata... Siis oleks ühistus 12 liiget, kellest 6 juhatuses, kui seda üldkoosolekut ikka väga vaja on. Kas see oleks parem mõte?
Siiras soovitus sulle, loe seadusi. Korteriühistuseadust ja Mittetulundusühingute seadust. Sellist elementaarset asja, et kes on korteriühistu liige, peaks ikka teadma. Samuti seda, milleks on ühistul üldkoosolek ja milleks juhatus.

Korteriühistu, kus kõik liikmed on ühtlasi ka juhatuse liikmed, on absurd.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 06 Mai 2008 19:00

pimeloom, viita seadustele!
Väga raske on seaduste rägastikust olulist leida.
On midagi veel lisada, siis lisage.

KOS - Kui korteriomand on ühine, märgitakse ühiste omanike nimed ning kaasomandi korral ka osade suurused.
KÜS - Korteriühistu liikmeks on kõik ühe või mitme korteriomanditeks jagatud kinnisasja korteriomanikud, kui korteriühistu moodustamise otsus on tehtud käesolevas seaduses sätestatud korras. Teised isikud ei saa olla korteriühistu liikmeks.
Korteriühistusse kuuluva korteriomaniku korteriomandi võõrandamisel loetakse omandaja korteriühistu liikmeks astumise päevaks omandiõiguse ülemineku päeva.
Kui korteriomand kuulub mitmele omanikule, võetakse korteriühistu liikmeks üks omanikest vastavalt nendevahelisele kirjalikule kokkuleppele. Korteriomanike vaidlused liikmeks astumise üle lahendab kohus.
MTÜS - Mittetulundusliku iseloomuga isikute ühendused, mis ei ole kantud registrisse, ei ole juriidilised isikud ja neile kohaldatakse seltsingute kohta sätestatut. Sellise ühenduse nimel tehtud tehingute eest vastutavad tehingu teinud isikud isiklikult ja solidaarselt.
Mittetulundusühingu liikmeks võib olla iga füüsiline või juriidiline isik, kes vastab mittetulundusühingu põhikirja nõuetele. Mittetulundusühingul peab olema vähemalt kaks liiget, kui seaduses või põhikirjaga ei ole ette nähtud suuremat liikmete arvu.
Mittetulundusühingu liikmeks vastuvõtmise otsustab juhatus, kui seda ei ole põhikirjaga antud üldkoosoleku või muu organi pädevusse.

Tark teeb alguses seda, millega rumal lõpetab (Baltasar Gracian)

dixie
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas dixie » 06 Mai 2008 22:32

Idee oligi targematelt ja kogenumatelt uurida, kas praktikas on varem kunagi midagi sellist tehtud ja kas see üldse on teostatav. Seadusi olen põgusalt lehitsenud paar viimast päeva ja ühistuid ka iga päev just ei asuta, nii et pole kõigega tõesti kursis. Nüüd oleks vaja põhikiri valmis saada ja otsin parimat varianti ühistu toimimiseks. Soovitusi? Mida väiksem juhatus, seda parem?

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 06 Mai 2008 22:59

Nii väikse maja puhul soovitan vähemalt kolme.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 07 Mai 2008 09:35

Valge kirjutas:pimeloom, viita seadustele!
Väga raske on seaduste rägastikust olulist leida.
Seadustele viitamine on loomulikult tore asi, aga ma olen absoluutselt veendunud, et inimene(sed), kes loovad korteriühistut, peaksid vähemalt Korteriühistuseaduse ikka otsast lõpuni läbi lugema. Ja ehk mitu kordagi. Korteriühistuseadus ei ole sugugi nii mahukas, et sinna ära võiks eksida.

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 07 Mai 2008 20:04

pimeloom, ma viitasin kolmele seadusele, mitte ühele.
Pahatihti on nii, et üks seaduse punkt viib teise seaduse punktini. Seaduste seostamine on üpris raske, iskule kes seda enne teinud ei ole.

Siin portaalis on ikka ja jälle kirjutatud sellest, et peaks viitama konkreetsetele seaduste punktidele, mitte vehklema lausetga "vaata seaduseid ja heal juhul nimetatakse ära seaduse nimetus".

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 07 Mai 2008 22:56

Tubli oled, Valge, selles ma ei ole kahelnudki. Kui nüüd teemaalgatuse juurde tagasi minna, siis dixie ei kujutanud ju ettegi misasi on üldkoosolek, mis on juhatus, kes on ühistu liige. Selliste elementaarsete asjade leidmiseks seadustest ei ole raketiteadust vaja. Ja ma olen alati olnud selle poolt, et näljasele tuleb ulatada õng, mitte kala.

LIhtsalt hea inimene :P

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 08 Mai 2008 06:45

nõrgalt pimeloom, nõrgalt :)
Seadute lugemine, seostamine ja arusaamine, seda ei ole kohane kala ega õngega võrrelda ka mitte kautses mõttes. natuke nõrk!
Ega muidu juristid ja advogaadid palgal ole.

Loe eelnevat põhjendust.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 08 Mai 2008 08:31

Valge, sinuga vaielda või vasikaga võidu joosta....

dixie
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas dixie » 08 Mai 2008 11:00

Rahu, ainult rahu, ütles Karlsson katuselt.
pimeloomale - tänud õnge eest, lugesin lisaks KÜ seadusele ka MTÜ seaduse läbi, rohkemat pole jõudnud. Loodan, et sain siiski piisavalt hästi aru sellest, mis on üldkoosolek, mis on juhatus ja kes on ühistu liige. Vastupidiselt enamuse ühistute probleemile leida kedagi juhatusse, oli meil vastupidine probleem - kõik on väga hakkajad ja teotahtelised, kelle peale ikka näidata, et vot sina ei saa...
Ja roheline tegi väga hästi selgeks, kuidas see asi siis vormiliselt välja näeks. Sest niipalju kui ma aru olen saanud, siis kõik, mis pole keelatud, peaks olema lubatud. Iseküsimus oli, kui mõttekas selline lahendus just on...
Valgele tänud seaduste lahtikirjutamise eest. Sain selgema pildi.
Võiks veel vaielda selle üle, kas kaasomanikke saaks põhikirjas ka ühistu liikmete hulka arvata või ei. Ma tean küll, mis KÜS ütleb. Asi on lihtsalt minu õiglustundes. Kui näiteks kujutada ette, et korter pärandati õele ja vennale. Siis, miks kuradi pärast peaks ainult ühel neist õigus olema maja-asjade üle otsustamiseks... Aga see selleks. Mina pole pädev sellel teemal sõna võtma tegelikult üldse.
Mis aga meie pisikesse ühistusse puutub, siis ilmselt saame omale 3-liikmelise juhatuse, nagu ka Heino soovitas.
Tänud kõigile põneva arutelu eest!

Valge
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas Valge » 08 Mai 2008 18:15

pimeloom kirjutas:Valge, sinuga vaielda või vasikaga võidu joosta....
Minu lemmik pimeloom - Mulle jällegi pastab väga välja, et sa vaatad asjadele vaid enda mätta otsast ja ei suuda enda teise inimese "sussi sisse " panna. Proovi ka seda meetodit!

dixie, mulle tundub, et mul on pimeloomaga "eriline" side ja teineteise "mõistmine". Seni kaua kui asju isiklikuks ei aeta on kõik OK, kui aga isiklikus kisub, siis ei aita muud, kui selgitustöö, kuidas seda järgmisel korral vältida.

sirts
Linnapea
Linnapea
Kontakt:

Postitus Postitas sirts » 12 Mai 2008 23:13

Aga välja tuleb ikka nagu alati. Ei saa midagi vältida, kui vastas on tugevad isiksused ja kõigil on omamoodi õigus.

Vasta