Korteriühistu asutamise kulud

Korteriühistu asutamist puudutavad teemad

Moderaator:Heino

Vasta
vesta
Üüriline
Üüriline
Korteriühistu asutamise kulud

Postitus Postitas vesta » 28 Mai 2010 14:00

Kas keegi võiks/oskaks lühidalt ja konkreetselt välja tuua palju maksab korteriühistu asutamine. Asutamisest toimiseni, notarid, registrissekandmised ja kõik võimalikud kulud kokku.
Majas 60 korterit, üldpind 3054 m2.

suisse
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Re: Korteriühistu asutamise kulud

Postitus Postitas suisse » 28 Mai 2010 20:07

Erinevad notarid võtavad erinevat tasu ja see sõltub juhatuse liikmete arvust (allkirja tõestamine maksab).

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 28 Mai 2010 21:03

suisse kirjutas:Erinevad notarid võtavad erinevat tasu ja see sõltub juhatuse liikmete arvust (allkirja tõestamine maksab).
Notarid võtavad tasu vastavalt Notari tasu seadusele ja see on kõigile notaritele ühine https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13190151

suisse
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas suisse » 28 Mai 2010 22:20

On notareid, kelle juurde lähed valmis dokumentidega ja nad võtavad ainult allkirja tõestamise tasu, osad aga tõestavad ainult enda koostatud dokumente (nt. avaldus kinnistusse kandmiseks jms.) seega on see kallim (mul ei ole hetkel käepärast seda võrdlustabelit, aga sellest on see tasu erinevus).

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 29 Mai 2010 05:53

Nojah, sel juhul on vahe notariaalselt kinnitatava avalduse projekti koostamise eest 285 krooni. Ühe allkirja kinnitamine maksab 200 krooni.

LIhtsalt hea inimene :P

vesta
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas vesta » 29 Mai 2010 08:43

Nende notaritega on jah nii. Aga mind huvitab kas on olemas mingi põhikapitali kulu? Mulle väidetakse praeguse majanõukogu poolt (meil ei ole veel ühistut) et ühistu tegemine on väga kallis jne. Mina aga ei leia muid kulusi peale riigilõivu ja notaritasude. Kas on veel mingi kulu liik ja mis selle suurus on?

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 29 Mai 2010 09:57

Paberikulu. Põhikirja projekt tuleks kõikidele selle maja korteriomanikele ehk siis tulevastele ühistuliikmetele enne asutamiskoosolekut kätte jagada.
Asutamiskoosoleku korraldamise kulu.

Mingit põhikapitali kulu küll ei ole.

LIhtsalt hea inimene :P

suisse
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas suisse » 29 Mai 2010 21:47

See on majavalitsejate ja haldusfirmade hirmutamine, et te ise oma asju ei hakkaks ajama, siis saaks teie pealt edasi teenida.

Ja kui on väiksem maja, siis saab e-äriregistris selle asutatud. Jäävad ära notaritasud, maksta vaja vaid riigilõiv. Vajalik on asutajatel ID-kaart ja -lugeja. Kui majas on kortereid, mis kuuluvad KOV-ile või juriidilistele isikutele, võib e-äriregistris KÜ vormistamisega tulla probleeme.

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 30 Mai 2010 11:45

suisse kirjutas: Ja kui on väiksem maja, siis saab e-äriregistris selle asutatud. Jäävad ära notaritasud, maksta vaja vaid riigilõiv.
Mis moodi on e-äriregister ja maja suurus omavahel seotud? Või miks suuremas majas ühistut e-äriregistris asutada ei saa?

vesta
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas vesta » 30 Mai 2010 11:48

Nii et siis on ainult 300.- riiglõiv ja kui teha e-äriregistris+ paberikulu???

pimeloom
Linnapea
Linnapea

Postitus Postitas pimeloom » 30 Mai 2010 13:49

vesta kirjutas:Nii et siis on ainult 300.- riiglõiv ja kui teha e-äriregistris+ paberikulu???
Jah. Nii ta on. Asutamiskulusi rohkem ei ole.

suisse
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas suisse » 30 Mai 2010 13:55

Vabandust, ma ei lugenud lauset üle ja see sai valesti sõnastatud. Lihtsalt võib suurema hulga inimestega ei pruugi asi ladusalt minna, teha võivad kõik. Ma pakkusin ainult idee kasutada selleks e-äriregistrit. Ma ei tea, kas ma ise võtaks ette seda suurearvulise korteriomanike ringiga.

Kindlasti peab selle variandi juures võtma siis valitud juhatuse liikmed enda südameasjaks kõikkide asutajaliikmete e-äriregistris digitaalallkirjastamise korraldamise.

E-äriregistris riigilõivule muid kulusid juurde ei tule.

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 30 Mai 2010 18:24

Oleneb , kes teeb. Aga põhikirjad, Igasse koryterisse põhikiri. Ja veel eri keeltes. Sest ega kõik ei oska eesti keeles lugeda ja ei sa ka aru.Asutamiskulud on umbes korterilt 40-60 kr.See on kõige väiksem tasu.
Ruumid on vaja rentida, kui ühekorraga ei saa. Siis korduv.Oleneb kus rentida. Muidugi võib teha ka maja hoovis suvisel ajal.
Et 300 kr. nüüd küll ühistu loodud ei saa.
Muidugi kui on võimalik kellelgi teha põhikirjad töö juures.
Kõik oleneb asjaoludest.

suisse
Juhatuse esimees
Juhatuse esimees

Postitus Postitas suisse » 30 Mai 2010 21:52

Aga mind huvitab kas on olemas mingi põhikapitali kulu? Mulle väidetakse praeguse majanõukogu poolt (meil ei ole veel ühistut) et ühistu tegemine on väga kallis jne.
KÜ pole mingit põhikapitali, aga kui majanõukogu väidab seda, siis nad vist mõtlevad osakapitali.
§ 8. Erinõuded korteriühistu kapitalide suhtes

(1) Korteriühistu osakapital moodustub korteriühistu liikmete osamaksudest ning ei või olla väiksem korteriühistu asutamise aasta majandustegevuse aastakava ühe kuu eeldatavatest kuludest.
Aga see pole ju raha, mida kellelegi midagi vastusaamata makstakse, see raha jääb ju KÜ-le kasutamiseks. Ja kui hästi analüüsida, siis summad, mis maksad haldusfirmale teenuste eest, jäävad ära ja sellest saad mõne kuuga osamaksu makstud. Samas korteri võõrandamisel saad selle tagasi, kui võlgnevusi ei ole KÜ ees.

Roland66
Haldur
Haldur
Kontakt:

Postitus Postitas Roland66 » 30 Mai 2010 22:31

suisse kirjutas:Vabandust, ma ei lugenud lauset üle ja see sai valesti sõnastatud. Lihtsalt võib suurema hulga inimestega ei pruugi asi ladusalt minna, teha võivad kõik. Ma pakkusin ainult idee kasutada selleks e-äriregistrit. Ma ei tea, kas ma ise võtaks ette seda suurearvulise korteriomanike ringiga.

Kindlasti peab selle variandi juures võtma siis valitud juhatuse liikmed enda südameasjaks kõikkide asutajaliikmete e-äriregistris digitaalallkirjastamise korraldamise.

E-äriregistris riigilõivule muid kulusid juurde ei tule.
Tehke avaldused digitaalselt, asutamisleping, nimekiri ja volitused saatke postiga, tuleb lihtsam. Ise kasutame sellist viisi edukalt. Jõudu!

www.ekomliit.ee
Kommunismi lõpp kortermajades tulenevalt RIIGIKOHTU TSIVIILKOLLEEGIUMI KOHTUOTSUSEST Eesti Vabariigi nimel Kohtuasja number 3-2-1-146-10 ja 3-2-1-50-11
KÜ - palju toredaid inimesi!
Vox populi vox Dei

melekas
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas melekas » 14 Okt 2010 16:59

Kui e-äriregistris teha, kas siis peaks iga korteriomanik andma digiallkirja asutajana? Või ainult juhatuse liikmed annavad allkirja?

Kasutaja avatar
Heino
Administraator
Administraator
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 4 korda
Kontakt:

Postitus Postitas Heino » 14 Okt 2010 17:15

Ikka juhatuse liikmed. Vaata, seal on näidis kah.

Külasta ka Korteriühistu Abi Facebooki fännilehte

poogeno
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas poogeno » 14 Okt 2010 22:04

Kõik dokumendid võib skannida, aga osavõtjate nimekiri ja volitused saata postiga, kui kõigist ei ole digiallkirastajat.Vähemalt uue juhatuse valimisel on küll nii. Asutamiskuludeks on põhiliselt notar, riigilõiv,paberi-, side-,transpordikulud ning kohe takkaotsa majanduskulud labidas ja lipp jms. Esimesed koosolekud pidasime minu korteris, tänaseks oleme keldriruumi remontinud. Meil 24 krt.

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 15 Okt 2010 09:48

Asutamise kulud on keskmiselt 30-50 krooni korter.Selle otsustate üldkoosolekul. Usun , kes tegeleb vormistamisega.Algul maksab kõik kulud ise,Ja kui hakate haldama Panete arvetele ühe kulu rea juurde ; ühistu vormistamise kulud .Usun , et kõik ,kes on asutanud , on nii teinud. Ma pole sularaha kogunud. Kõik käis läbi arvete. Kui vormistate läbi firma. Siis kulutused on muidugi kallimad. Siia kulutustesse lähevad notar, riigilõiv, põhikirja kulutused, ruumi rent.Enamvähem arvestage see ära Pange see summa koosolekule otsustamiseks. Ja kui jääb järgi siis hiljem viite selle summa kas reservfondi või remondifondi. Tagasimakset pole mõtet teha. Firma poolt läheb asutamine maksma 100 krooni korter.

bahjiggity
Üüriline
Üüriline

Postitus Postitas bahjiggity » 11 Veebr 2011 14:40

Selline info on üleval Justiitsministeeriumi kodulehel:
7. Notari tasu korteriühistute toimingute eest

(NB! notari tasule lisandub käibemaks)

•ühe allkirja kinnitamise eest 12,75 eurot;
•kandeavalduse registriosakonnale edastamise eest 12,75 eurot;
•kandeavalduse projekti koostamine, ühe allkirja kinnitamine ja registriosakonnale edastamine – 35,75 eurot. Kui avalduse esitajaid on mitu, lisandub tasule alates teisest isikust tema allkirja kinnitamise tasu 6,39 eurot;
•dokumendi ärakirja (sh digitaalse dokumendi ärakirja) või väljavõtte, samuti väljatrüki kinnitamine – 3,19 eurot lehekülg, kuid kokku mitte rohkem kui 31,95 eurot;
•korteriühistule tema kohta tehtud kandeotsuse või kohtumääruse notaribüroost väljastamine on ilma notaritasuta.
8. Riigilõiv korteriühistu registritoimingute eest

•ühistu registrisse kandmise eest 19,17 eurot;
•registrissekantud andmete muutmise eest 6,39 eurot;
•ühistu registrist kustutamine, ühistu aadressimuutus omavalitsusüksuse piires ning surnud juhatuseliikme andmete registrist kustutamine on ilma lõivuta.
•kohtumääruse peale määruskaebuse esitamisel 25,56 eurot.
Kohtu registriosakonnas saab lõivu maksta ka pangakaardiga, kuni 10-eurone lõiv võetakse vastu ka sularahas.

http://www.just.ee/14576

leammj
Haldur
Haldur

Postitus Postitas leammj » 11 Veebr 2011 15:13

Ega kõik maksab.Ühistu vormistamine oli enne tunduvalt odavam. OLen ise vormistanud mitu ühistut. Olen maksnud alguses ise ja siis läbi korteriarvete olen saanud selle summa tagasi. Sellepärast ongi ühistu vormistamisel sisseastumismaks. Tollal oli see kusagil 30-50 kr. Nüüd pead vist tegema 6 eurot keskmiselt. Ega see ju jääb ühistu arvele. Riigilõiv ühistu vormistamisel oli 300 kr. Nüüd on 19,17 eurot. Muutmise eest sa ei pea maksma. See on kui muudad olemasolevas ühistus juhatuse liikmete andmeid.
Sinu ühistu vormistamine läheb 35,75 +6.39 Oleneb mitu liiget on juhatuses.
Kui sul on täidetud kõik nõuded.Siis saad esimese korraga vormistatud ühistu.
Edu vormistamisel.
Siin mõned on minult saanud näidised kuidas teha. Kui soovid kirjuta saadan

Vasta